Οι φλόγες τυλίγουν πάλι την Πεντέλη

Οι φλόγες τυλίγουν πάλι την Πεντέλη

Τιτάνια μάχη της Πυροσβεστικής για να κρατηθεί η φωτιά μακριά από τις κατοικημένες περιοχές

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε χθες στην Αττική. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 5.19 το απόγευμα στη θέση «Βαγιάτι» στην περιοχή Νταού Πεντέλης πήρε γρήγορα, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έφταναν κατά τόπους τα 8 έως και τα 9 μποφόρ, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Eως αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη έχοντας δημιουργήσει μέτωπο πολλών χιλιομέτρων. Οι φλόγες κύκλωσαν το Ντράφι, την Ανθούσα, τη Διώνη, ενώ απειλούσαν να επεκταθούν προς την περιοχή της Παλαιάς Πεντέλης. Μετά τα μεσάνυχτα η φωτιά είχε αλλάξει διεύθυνση και κινούνταν όχι προς Παλαιά Πεντέλη αλλά προς τη Διώνη.

Υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε σπίτια στους παραπάνω οικισμούς, δίχως πάντως να υπάρχει σαφής εικόνα για την έκταση της καταστροφής. Οι φλόγες έφτασαν στις 7.30 μ.μ. στα πρώτα σπίτια του οικισμού στο Ντράφι, με τους πυροσβέστες από κοινού με τους υπαλλήλους και τις υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσπαθούν –δυστυχώς ανεπιτυχώς– να τις ανακόψουν στην είσοδο του οικισμού. «Eχουμε δημιουργήσει μια γραμμή άμυνας με 30 οχήματα προκειμένου η φωτιά να μη φτάσει στα σπίτια», δήλωσε λίγο μετά τις 7 μ.μ. στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Οι φλόγες τυλίγουν πάλι την Πεντέλη-1
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν πάνω από 400 πυροσβέστες, ενώ από την Περιφέρεια Αττικής είχαν διατεθεί υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Σε επιφυλακή Πυροσβεστική, Ενοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Στην εξέλιξή της, πάντως, η φωτιά διασπάστηκε σε τουλάχιστον δύο μέτωπα, το ένα με κατεύθυνση προς Ανθούσα και το δεύτερο προς Διώνη, ενώ οι φλόγες μπήκαν και μέσα στο Ντράφι προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια, οι οποίες πάντως θα αποτιμηθούν με το πρώτο φως της ημέρας. Αργά χθες τη νύχτα, πάντως, η κατάσταση στο Ντράφι περιγραφόταν από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο σημείο βελτιωμένη, με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο στην περιοχή της Ανθούσας, με τις υδροφόρες της Πυροσβεστικής να παρατάσσονται στα όρια του οικιστικού ιστού προκειμένου να ανακόψουν τις φλόγες πριν αυτές μπουν μέσα στον οικισμό. Το δεύτερο μέτωπο αντίστοιχα βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και στον Aγιο Πέτρο, με τους πυροσβέστες να παρατάσσονται σε κοντινή απόσταση προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν αυτή κινηθεί δυτικότερα προς την Παλαιά Πεντέλη.

Οι φλόγες τυλίγουν πάλι την Πεντέλη-2
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Προληπτικά μέτρα

Φλόγες κύκλωσαν τα σπίτια – Εντολές εκκένωσης – Δραματικές διασώσεις.

Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. δόθηκε και πάλι μέσω του 112 εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων της Παλαιάς Πεντέλης προς το Χαλάνδρι. Νωρίτερα η Πολιτική Προστασία είχε ζητήσει μέσω της εφαρμογής του 112 την εκκένωση των οικισμών Ντράφι (6.45 μ.μ.), Ανθούσα (7.50 μ.μ.), Διώνη και Δασαμάρι (8.10 μ.μ.), ενώ στις 9 το βράδυ αποφασίστηκε να απομακρυνθούν προληπτικά τα 36 παιδιά και οι 19 υπάλληλοι του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού»). 35 παιδιά μεταφέρθηκαν προληπτικά και από το Νταού Πεντέλης στο Ιδρυμα Μητέρα. Εντολή απομάκρυνσης είχε δοθεί και για τους εργαζομένους του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν πάνω από 400 πυροσβέστες, ενώ από την Περιφέρεια Αττικής είχαν διατεθεί υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Εως τις 9.10 μ.μ. ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν περιοδικά 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα (σ.σ. το ένα για τον εναέριο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων), με τα μικρότερα αεροσκάφη τύπου Αir Τractors να αποσύρονται από τη μάχη καθώς λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού στο μέτωπο. Η εντολή της ηγεσίας ήταν να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου με το πρώτο φως να επιχειρήσουν στο μέτωπο της φωτιάς. Τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής συνέδραμε και η ΕΛ.ΑΣ. με 200 αστυνομικούς και δεκάδες οχήματα, ενώ αργά χθες το βράδυ η ΓΑΔΑ ανακοίνωσε ότι στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές πήραν εντολή να περιπολούν 80 αστυνομικοί της Ασφάλειας «για την προστασία των περιουσιών στις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση». Οι αστυνομικοί βοήθησαν και στην απομάκρυνση ή ακόμα και στον απεγκλωβισμό κατοίκων από τις περιοχές που βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό, αλλά και στη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο που οδηγούσε προς τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Υπήρξαν μάλιστα μαρτυρίες ότι από κοινού με μέλη εθελοντικών ομάδων κατάφεραν να απομακρύνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κατοίκους από τα σπίτια τους λίγο πριν αυτά περικυκλωθούν από τη φωτιά. Την ίδια στιγμή αρκετές ήταν και οι αναφορές για κατοίκους που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καταβάλλοντας προσπάθεια να τα σώσουν από τις φλόγες. Από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφασίστηκε να τεθεί σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού, ενώ δόθηκε εντολή σε πυροσβέστες από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα να μετακινηθούν προς την Αττική προκειμένου να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Επίσης, με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αργά χθες το βράδυ, τέθηκε σε επιφυλακή και η αστυνομία ώστε να συνδράμει όπου χρειαστεί. Επιπλέον, τις βραδινές ώρες χθες ανακοινώθηκε ότι στη μάχη με τις φλόγες δόθηκε εντολή να μετάσχουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Σε επιφυλακή τέθηκαν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι στο ΕΚΑΒ δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς πολιτών στις περιοχές που βρέθηκαν στην καρδιά του προβλήματος. Αναφέρθηκε μόνο ελαφρύς τραυματισμός πυροσβέστη. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Πυροσβεστική, συνεχείς ήταν οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.

Οι φλόγες τυλίγουν πάλι την Πεντέλη-3
Οι φλόγες τυλίγουν πάλι την Πεντέλη-4
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οι φλόγες τυλίγουν πάλι την Πεντέλη-5
Φωτ. A.P. / Thanassis Stavrakis

17.19 
Ξεσπάει η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. 

18.45
Μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής Ντράφι.

19.22
Οι επιστήμονες εγκαταλείπουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

19.50
Μήνυμα 112 για εκκένωση της Ανθούσας.

20.10
Μήνυμα 112 για εκκένωση της Διώνης και του Δασαμαρίου.

23.00
Δόθηκε και πάλι μέσω του 112 εντολή προληπτικής εκκένωσης της Παλαιάς Πεντέλης προς
το Χαλάνδρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT