Στην ελίτ των ΑΕΙ παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στην ελίτ των ΑΕΙ παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Για δεύτερη φορά την τελευταία διετία το ΕΚΠΑ βρέθηκε στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την τρέχουσα περίοδο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των ΑΕΙ που κάνουν διεθνείς φορείς, οι οποίες είτε εμφανίζουν τη θέση των ιδρυμάτων σε σειρά κριτηρίων είτε εστιάζουν σε έναν τομέα (π.χ. ακαδημαϊκό έργο, έρευνα, αναγνωρισιμότητα των πτυχίων από την αγορά εργασίας κ.λπ.). Χαρακτηριστικά, μέσα στον Αύγουστο ανακοινώνονται ετησίως τα αποτελέσματα της γνωστότερης λίστας κατάταξης ΑΕΙ, της Σαγκάης, που δημιουργήθηκε από το Shanghai Jiaotong University το 2003. Σύμφωνα με το International Handbook of Universities (International Association of Universities), ο αριθμός των πανεπιστημίων ξεπερνάει τις 18.000 παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό οι διεθνείς λίστες αξιολόγησης προσφέρουν μία εικόνα –είτε εν συνόλω είτε σε συγκεκριμένα πεδία– για τα ελληνικά ΑΕΙ, τα οποία με τη σειρά τους προβάλλουν τις επιτυχίες τους.

Ενδεικτικά, για δεύτερη φορά την τελευταία διετία το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρέθηκε στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια διεθνώς σε μία από τις πλέον σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις, η οποία βασίζεται και αξιολογεί την ποιότητα, ποσότητα και επιδραστικότητα του ερευνητικού έργου των ιδρυμάτων παγκοσμίως. Το ΕΚΠΑ κατέλαβε την 186η θέση στον κόσμο ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα ΑΕΙ, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πίνακα κατάταξης «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities». Η προηγούμενη ανάλογη επιτυχία ήταν τον Ιανουάριο του 2021 όταν το ίδρυμα βρέθηκε στην 182η θέση στην κατάταξη της Webometrics.

Επίσης, στην πρόσφατη αξιολόγηση το ΕΚΠΑ ήταν πρώτο μεταξύ των επτά ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης. Στη δεύτερη θέση στην Ελλάδα και την 350ή θέση παγκοσμίως βρέθηκε το ΑΠΘ, και ακολούθησαν το Παν. Κρήτης στην 493η θέση, το Ιωαννίνων στις θέσεις 601-650, το ΕΜΠ στις θέσεις 651-700, το Παν. Πατρών στις θέσεις 801-850, και το Παν. Θεσσαλίας στις θέσεις 901-950. Η συγκεκριμένη θέση που έλαβε το ΕΚΠΑ είναι η υψηλότερη στη δεκαπενταετία (2007-2022), στην οποία η εν λόγω κατάταξη δημοσιεύει αποτελέσματα. Η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη επίδοση ήταν η 199η θέση το 2013. Στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Χάρβαρντ και ακολουθούν το Στάνφορντ, το University College του Λονδίνου, η Οξφόρδη, το John Hopkins και το Πανεπιστήμιο Toronto του Καναδά.

Οπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, «οι διακρίσεις αποδεικνύουν τη σημαντική ερευνητική παραγωγή του ιδρύματος, η οποία συνεχίστηκε απρόσκοπτα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απόρροια των συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της ακαδημαϊκής μας κοινότητας είναι το ΕΚΠΑ να έχει καταστεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «Research Oriented» πανεπιστήμιο, στο οποίο αναπτύσσονται σημαντικές ερευνητικές συνεργασίες υψηλής επίδοσης και αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή