Πολεοδομικό σχέδιο: Ο νέος λεπτομερής χάρτης για Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι

Πολεοδομικό σχέδιο: Ο νέος λεπτομερής χάρτης για Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι

Στην ανάρτηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου για το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και την ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή προχώρησε την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάρτηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου για το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και την ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή προχώρησε την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το σχέδιο οριστικοποιεί τα οικοδομικά τετράγωνα, τους κοινόχρηστους χώρους και τις υποδομές στις πέντε πολεοδομικές ενότητες της πυρόπληκτης περιοχής, στις οποίες ενσωματώθηκε και η περιοχή όπου θα γίνει στεγαστικό πρόγραμμα για τους πληγέντες. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν 20 ημέρες για να καταθέσουν στον δήμο όπου ανήκουν τις ενστάσεις τους, ώστε να συμπεριληφθούν (αν γίνουν δεκτές) στην πράξη εφαρμογής, το τελικό στάδιο της πολεοδόμησης της περιοχής.

Τα αναλυτικά ρυμοτομικά – πολεοδομικά σχέδια αναρτήθηκαν την Παρασκευή για παρατηρήσεις στους ιστοτόπους των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου. Αφορά τις πέντε ενότητες που αποφασίστηκε να πολεοδομηθούν: την Αγία Μαρίνα (146 στρέμματα), το Μάτι (1.371 στρέμματα), το Κόκκινο Λιμανάκι (559 στρέμματα), τα Σκουφέικα (308 στρέμματα) και τον Πευκώνα (210 στρέμματα). Με δεδομένο ότι οι όροι δόμησης (λ.χ. συντελεστής, ύψη) και οι χρήσεις γης (αμιγής κατοικία, πλην ενός σημείου) έχουν ήδη καθοριστεί ανά περιοχή από το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο (ΦΕΚ 398/Δ/2022), το ρυμοτομικό – πολεοδομικό σχέδιο έρχεται να αποτυπώσει στον χάρτη τον σχεδιασμό σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου.

Σημεία ενδιαφέροντος

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα:

Στο πολεοδομικό – ρυμοτομικό σχέδιο αποτυπώνονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης – 20ήμερη προθεσμία για ενστάσεις.

• Στο παραλιακό μέτωπο του Ματιού διατηρείται ένας ακάλυπτος χώρος πλάτους 6-26 μέτρων, μέρος του οποίου θα γίνει πεζόδρομος. Αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια ελεύθερη ζώνη 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτό καθώς η πλειονότητα των παραλιακών κτισμάτων διαθέτει νόμιμη οικοδομική άδεια. Υπάρχει ωστόσο μια (αρνητική) διακριτική μεταχείριση: ενώ τα νόμιμα κτίρια μπορούν να διατηρηθούν κανονικά μέσα στη ζώνη των 30 μέτρων, όσα από αυτά έχουν καταστραφεί και πρέπει να ξαναχτιστούν «δεν δύνανται να τοποθετούνται στη ζώνη των 30 μέτρων από τον αιγιαλό».

• Για τα οικόπεδα στα Σκουφέικα και στον Πευκώνα, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί δασικά αλλά οι ιδιοκτήτες τους υπέβαλαν ένσταση που δεν έχει ακόμη εξεταστεί, προβλέπεται ότι στο επόμενο στάδιο (πράξη εφαρμογής) είτε θα χαρακτηριστούν οικοδομήσιμοι χώροι είτε θα χαρακτηριστούν πάρκα/άλση.

• Η αρτιότητα ορίζεται στα 750 τ.μ., αλλά δίνεται κατά παρέκκλιση δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα 250 τ.μ., εφόσον δεν προέρχονται από παράνομη κατάτμηση και το οικόπεδο έχει ελάχιστο «πρόσωπο» σε δρόμο 8 μέτρων.

• Επικυρώνεται η «διάσωση» κτιρίων που έχουν χτιστεί μέσα στις κοίτες ρεμάτων της περιοχής, με τη διευθέτηση των ρεμάτων μέσω τεχνικών έργων (όπως είχε εξαρχής εξαγγελθεί).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή