Ποιος φροντίζει τις γάτες της Αθήνας όταν λείπουμε όλοι;

Ποιος φροντίζει τις γάτες της Αθήνας όταν λείπουμε όλοι;

Η Σόνια Σολδάτου, εθελόντρια στο φιλοζωικό σωματείο «Εφτάψυχες- Nine Lives» μιλάει στην «Κ» για τον «δύσκολο» Αύγουστο των αδέσποτων γατών

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι μένουν πίσω στην Αθήνα τον Αύγουστο, έχουν την ευκαιρία να τις παρατηρήσουν πιο καλά αλλά και να καταλάβουν πόσες πολλές είναι. Ο λόγος για τις αδέσποτες γάτες της μητρόπολης, οι οποίες όταν η πρωτεύουσα είναι γεμάτη και οι ρυθμοί της έντονοι, δεν είναι και τόσο ορατές.

Ευτυχώς για αυτές, υπάρχει το φιλοζωικό σωματείο «Εφτάψυχες – Nine Lives», το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 και ασχολείται συστηματικά με τη φροντίδα των αδέσποτων γατών στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος του δραστήριου δικτύου εθελοντών είναι η μείωση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων γατών μέσα από προγράμματα στείρωσης και επανατοποθέτησης στο αστικό περιβάλλον. Μόνο το 2020 το σωματείο ανέλαβε την στείρωση 1.700 γατών.

Εκτός όμως από αυτό, το σωματείο αναλαμβάνει να κρατήσει τις αδέσποτες γάτες υγιείς και… χορτάτες και όταν η πόλη ερημώνει.

Στην ουσία, οι εθελοντές του σωματείου τις ταΐζουν 365 ημέρες το χρόνο, έτσι ώστε να μη μένουν ποτέ χωρίς ένα γεύμα (ή και δύο). Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι, οι γάτες είναι συνηθισμένες σε αυτή τη ρουτίνα, γνωρίζουν την ώρα των ταϊσμάτων και έχουν ακόμη και τον αγαπημένο τους εθελοντή για να μοιραστούν μαζί του μερικά έξτρα νιαουρίσματα.

Γιατί είναι δύσκολος ο Αύγουστος για τις αδέσποτες γάτες

«Το καλοκαίρι και ειδικά ο Αύγουστος είναι δύσκολη εποχή για το έργο μας. Συχνά βρίσκουμε στον δρόμο ένα κουτί με κάποιο γατάκι. «Το καλοκαίρι και ειδικά ο Αύγουστος είναι δύσκολη εποχή για το έργο μας», ξεκινά να περιγράφει την ταυτότητα του σωματείου με το ευφάνταστο όνομα η Σόνια Σολδάτου, εθελόντρια στις «Εφτάψυχες» και συνεχίζει:

«Συχνά βρίσκουμε στον δρόμο ένα κουτί με ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι ή γατάκια. Κάποιες φορές, αυτός που το έχει εγκαταλείψει, γιατί δεν μπορεί να το φροντίσει ενώ θα λείπει για διακοπές ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, θεωρεί πως αν το αφήσει σε σημείο όπου έχει τσεκάρει ότι υπάρχει σίτιση και νερό, το ζώο θα επιβιώσει. Πολύ κακή λογική αλλά τη βλέπουμε να συμβαίνει.

Την ίδια στιγμή, τα αρσενικά γατιά αλλάζουν περιοχές και μετακινούνται στην άδεια πόλη γιατί θέλουν να ζευγαρώσουν. Και έτσι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε αύξηση του πληθυσμού τους. Τα νεογέννητα που χρειάζονται γάλα και μαλακή τροφή πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, είμαστε στην εποχή που οι υιοθεσίες και οι αναδοχές λόγω των διακοπών που κάνουν οι πολίτες, μειώνονται κατακόρυφα.

Ποιος φροντίζει τις γάτες της Αθήνας όταν λείπουμε όλοι;-1
Αδέσποτες γάτες στην Αθήνα την ώρα που τις φροντίζουν εθελοντές από το σωματείο «Εφτάψυχες- Nine Lives Greece |φωτ. facebook σωματείου

»Κάπως έτσι, πολλοί εθελοντές φιλοξενούμε το καλοκαίρι αδέσποτες γάτες στα σπίτια μας, όταν χρειάζεται να μείνουν εκτός δρόμου για λίγο. Δεδομένου ότι έχουμε βάρδιες για τη σίτιση και τη φροντίδα στις διαφορετικές αποικίες των αδέσποτων γατών, φροντίζουμε να οργανωθούμε έγκαιρα για το πότε θα κάνει ο καθένας μας διακοπές.

Πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι οργανωνόμαστε επίσης καλά στο να τσεκάρουμε κάθε αποικία, να δούμε ποιο καινούργιο ζωάκι έχει έρθει και να το πάμε γρήγορα για κτηνιατρικό έλεγχο, στείρωση και αποπαρασίτωση.

Να πω εδώ πως είμαστε γύρω στους 50 εθελοντές που συμμετέχουμε ενεργά στο σωματείο αλλά μας βοηθούν ο καθένας με τον τρόπο του και εθελοντές από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό σε εργασίες όπως η διαχείριση του site ή η αποστολή αντικειμένων για τα bazaar που διοργανώνουμε».

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τις «Εφτάψυχες»

«Και πόσες είναι οι αδέσποτες γάτες στην Αθήνα;» ρωτάμε την κ. Σολδάτου, για να μας απαντήσει: «Εικάζουμε πως είναι χιλιάδες. Όσο για τις βασικές αποικίες που φροντίζει το σωματείο μας, αυτές βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας κυρίως.

Σε αυτές τις περιοχές ταΐζουμε και φροντίζουμε 1.000 τουλάχιστον γάτες την ημέρα, γάτες οι οποίες έχουν στειρωθεί. Επιμένουμε σε αυτό το θέμα γιατί είναι το στοιχείο κλειδί που τις κάνει να  ζουν επί μακρόν στους δρόμους και να αντέχουν τις κακουχίες. Εμείς θέλουμε οι αδέσποτες γάτες της πόλης να αποτελούν κομμάτι του οικοσυστήματος. Θέλουμε να τις σέβονται οι πολίτες».

Ποιος φροντίζει τις γάτες της Αθήνας όταν λείπουμε όλοι;-2
Νεογέννητο γατάκι σε αποικία που φροντίζουν οι «Εφτάψυχες» στον Εθνικό Κήπο | φωτ. facebook Nine Lives Greece

Η κ. Σολδάτου εξηγεί σε αυτό το σημείο και ποια είναι η λάθος τακτική που ακολουθούν αρκετοί πολίτες στην Αθήνα και η οποία όμως διογκώνει το πρόβλημα αντί να το επιλύνει. «Δυστυχώς και αντίθετα απ’ ο,τι νομίζει το κοινό, με το να τις ταΐζει κάποιος χωρίς ταυτόχρονα να τις στειρώνει, το πρόβλημα μεγεθύνεται. Σε αποικίες με μη στειρωμένες γάτες, αυξάνεται κατ’ αρχάς η επιθετικότητα ανάμεσα στα αρσενικά που ανταγωνίζονται για τα θηλυκά. Γι’ αυτό συχνά οι αρσενικές γάτες έχουν δαγκωματιές στο λαιμό τους οι οποίες δημιουργούν ανοιχτές πληγές. Υπάρχουν επίσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και στις γάτες και ειδικά το FIV, το δικό μας ας πούμε HIV, το οποίο μεταδίδεται μέσα από τα τραύματα αλλά και μέσω του σεξ.

»Το συγκεκριμένο νόσημα τούς ρίχνει το ανοσοποιητικό. Άρα, αν μιλάμε για αποικία που έχει φαγητό αλλά τα μέλη της δεν είναι στειρωμένα, τότε μιλάμε και για πολλά μωρά γατάκια, εκ των οποίων από τα 10 για παράδειγμα, θα επιβιώσουν τα 2. Πολύ συχνά, αυτά τα γατάκια αν επιβιώσουν εμφανίζουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή των ματιών, γι’ αυτό και βλέπουμε συχνά στο δρόμο μονόφθαλμα ή τυφλά γατάκια».

Όσοι θέλουν να γίνουν ενεργά μέλη της ομάδας μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τα μέλη του σωματείου- https://www.ninelivesgreece.com/ και Nine Lives στο facebook.

Η οικονομική βοήθεια για όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά είναι εξίσου σημαντική- μπορεί κάποιος να αγοράσει κάτι από το e/shop του σωματείου ή να προχωρήσει σε μηνιαία συνδρομή- με €3/μήνα αναλαμβάνει τη σίτιση μιας στειρωμένης γάτας, με €20/μήνα τη σίτιση για 7 γάτες στειρωμένες κ.ο.κ.

Μπορεί φυσικά και να υιοθετήσει μια ή να δώσει στέγη σε κάποια που θα το χρειαστεί για λίγο, για λόγους έκτακτης ανάγκης/ σοβαρού θέματος υγείας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή