Εκτός ΑΣΕΠ τα «ΑΕΙ Γαβρόγλου»

Εκτός ΑΣΕΠ τα «ΑΕΙ Γαβρόγλου»

Από την προκήρυξη που εκδόθηκε πρόσφατα για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με σκοπό την πρόσληψη στο Δημόσιο προκύπτει ποια πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων δεν αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΑΣΕΠ σφράγισε το διαβατήριο των φοιτητών και πτυχιούχων των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων για πρόσληψη στο Δημόσιο. Στην προκήρυξη, που εκδόθηκε πρόσφατα, για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με σκοπό την πρόσληψη στο Δημόσιο προκύπτει, με τον πιο επίσημο τρόπο, ποια πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων – με τα 440 πανεπιστημιακά τμήματα – δεν αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Τα μεγαλύτερα κενά παρατηρούνται στα καινούργια τμήματα των μηχανικών και του γεωτεχνολογικού τομέα που προήλθαν από «πανεπιστημιοποίηση» τμημάτων ΤΕΙ το 2018 και το 2019, αλλά δεν λείπουν και τα παράδοξα. Το θέμα αφορά συνολικά περίπου 60 τμήματα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων από τον μαθηματικό αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, τα πτυχία των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν το 2019 δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που γίνονται δεκτά για τον διαγωνισμό, καθώς απαιτείται το πρόσθετο προσόν της εγγραφής στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο ωστόσο δεν δέχεται τους αποφοίτους των νέων τμημάτων. Δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμη οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν το 2019, αλλά υπάρχουν οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ, που είχαν το δικαίωμα με επιπλέον μαθήματα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους παίρνοντας τίτλο γεωπόνου.

Αυτοί οι πτυχιούχοι δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό ούτε ως απόφοιτοι Γεωπονίας, αφού δεν εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ούτε στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Φυτικής Παραγωγής, αφού δεν έχουν πτυχίο ΤΕΙ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα Δασολογίας.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, τους μηχανολόγους μηχανικούς και τους πολιτικούς μηχανικούς των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Ως πρόσθετο προσόν αναφέρεται στην προκήρυξη η άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού, που αποκτάται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και δεν δίνεται στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων.

Για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων τμημάτων και –κατόπιν– την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων αρμόδια είναι το υπουργείο Παιδείας, το Υποδομών για τους μηχανικούς και το Αγροτικής Ανάπτυξης για τους γεωπόνους και τους δασολόγους. Μάλιστα έχει συγκροτηθεί σχετική επιτροπή που μελετάει το θέμα από το 2019, οπότε και ιδρύθηκαν τα τμήματα πενταετών σπουδών. Χθες το υπουργείο Υποδομών έστειλε στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης τα προγράμματα σπουδών επτά τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για να γνωματεύσει εάν είναι συναφή με των Πολυτεχνείων.

Τα… παράδοξα

Δεν λείπουν όμως και τα παράδοξα, όπως ότι το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τον κλάδο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) Βιολόγων. Περιλαμβάνεται, όμως, στον κλάδο Π.Ε. Περιβαλλοντολόγων.

Αντίθετα, για τον κλάδο Π.Ε. Οικονομικών γίνονται δεκτοί όλοι οι πτυχιούχοι, ακόμη και των νέων τμημάτων, όπως το Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά του ΕΚΠΑ, αλλά και τα πτυχία Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών του Παν. Αιγαίου και τα τμήματα Στατιστικής ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή