Θάνατος βρέφους στη Βέροια: Τα πολλαπλά ερωτήματα της τραγωδίας

Θάνατος βρέφους στη Βέροια: Τα πολλαπλά ερωτήματα της τραγωδίας

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχιατρικά προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η 29χρονη μητέρα που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση του 11 μηνών μωρού της, το οποίο ανασύρθηκε νεκρό το πρωί της Πρωτοχρονιάς από το φράγμα του Αλιάκμονα.

Σημειώνεται ότι η 29χρονη απολογείται σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας έπειτα από δίωξη που της ασκήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κατάσταση της ψυχικής της υγείας ήταν γνωστή στη μικρή τοπική κοινωνία όπου διαμένει, ενώ ο Δήμος κλήθηκε πολλές φορές να αναλάβει δράση για τη στήριξή της μετά από εισαγγελικές παραγγελίες. Παρ’ όλα αυτά, η κατάστασή της δεν σταθεροποιήθηκε ενώ και η ίδια φαίνεται να είχε «παραιτηθεί» από την αγωγή της τον τελευταίο καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Μπιδέρης, δικηγόρος της 29χρονης ελπίζει να απαντηθεί σύντομα το ερώτημα σχετικά με το αν οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν και οι απαιτούμενες.

«Επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν σκότωσε το μωρό της» σημειώνει στην «Κ» ο δικηγόρος, τονίζοντας πως ούτε ο ίδιος μπορεί να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, μετά από τη συζήτηση που είχε με την πελάτισσά του, σχετικά με το τι τελικά συνέβη στο φράγμα.

«Μιλάω με ένα σοκαρισμένο πλάσμα, τελεί σε σύγχυση και σοκαρίστηκε ακόμα περισσότερο όταν τής ανακοίνωσαν ότι έγινε η ταφή του μωρού. Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα» τονίζει ο κ. Μπιδέρης.

Ο Γιάννης Κεϊσίδης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σταυρού Αλεξάνδρειας λέει στην «Κ» πως το θέμα είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία εδώ και 15 χρόνια. Ο ίδιος, ο οποίος λέει πως είναι γείτονας και φίλος της οικογένειας, συμπληρώνει μάλιστα πως κάθε φορά που η 29χρονη σταματούσε να λαμβάνει την αγωγή της, τότε νοσηλευόταν εκ νέου για κάποιο διάστημα.

«Μέχρι και τη στιγμή που έμεινε έγκυος, η μάχη της με το πρόβλημα ήταν εμφανής» λέει ο κ. Κεϊσίδης, ο οποίος σημειώνει πως η οικογένεια στην οποία μεγάλωνε το μωρό, αντιμετώπιζε πολλαπλές δυσκολίες.

Η 29χρονη, η οποία δεν εργαζόταν, διέμενε με τη μητέρα της και τον αδελφό της στο σπίτι του παππού της, ο οποίος είχε αναλάβει να στηρίξει οικονομικά και ηθικά την οικογένεια της κόρης του.

Παραδεχόμενος ότι η τοπική κοινωνία αισθάνεται αμήχανη και συντετριμμένη για ό,τι συνέβη, ο κ. Κεϊσίδης τονίζει πως η 29χρονη έδειχνε να είναι σε καλή ψυχική κατάσταση μετά τη γέννηση του μωρού, γι’ αυτό και όπως λέει: «όλοι θεωρήσαμε ότι πια το πρόβλημα αντιμετωπίζονταν. Έβγαινε βόλτες με το μωρό στο χωριό, έπαιζε μαζί του στο μπαλκόνι. Φαινόταν ευτυχισμένη».

Θάνατος βρέφους στη Βέροια: Τα πολλαπλά ερωτήματα της τραγωδίας-1
Shutterstock

Παρούσα εδώ και μια δεκαετία η πρόνοια, σύμφωνα με τον Δήμο

Δεδομένου ότι η τοπική κοινωνία γνώριζε όπως φαίνεται το ζήτημα, προκύπτει το ερώτημα τι έπραξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες και το σύστημα υγείας, για να συνδράμουν την 29χρονη.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, δήλωσε στην «Κ» πως: «οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας ανταποκρίθηκαν όποτε έπρεπε» ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέφανας Δριστάς, σημείωσε πως: «Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου συνεργαζόταν με την εισαγγελία Βέροιας. Η τελευταία, μάς είχε ζητήσει να παρακολουθούμε τη μητέρα και να συνδράμουμε και έτσι κάναμε κατόπιν παραγγελίας της».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πάντως, η οικογένεια της 29χρονης υποστηρίζει πως η υπηρεσία είχε να εμφανιστεί μήνες στο σπίτι αλλά και πως η βοήθεια ήταν αποσπασματική.

«Η πρόνοια επισκεπτόταν το σπίτι από το 2011», λέει με τη σειρά του και ο πρόεδρος του χωριού, ενώ ο δικηγόρος της 29χρονης σημειώνει πως η ύπαρξη προηγούμενων δικογραφιών εις βάρος της πελάτισσας του, θα συνδυαστούν με την υπάρχουσα.

Βασικός στόχος, να βγουν συμπεράσματα για το διάστημα που αντιμετώπιζε προβλήματα η 29χρονη, τι είδους προβλήματα ήταν αυτά αλλά και αν η γυναίκα λάμβανε τη βοήθεια που έπρεπε, ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης της.

«Κενά» στη συστηματική φροντίδα

Ο Γιάννης Αλεξάκης, έμπειρος δικηγόρος στις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ζητήματα ψυχικής υγείας και πρώην μέλος της «Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές», του υπουργείου Υγείας, αναφέρει πως το σύστημα ψυχικής φροντίδας στη χώρα μας έχει πολλά κενά, τα οποία επιβαρύνουν τόσο τους ασθενείς όσο και τις οικογένειες τους.

Όπως σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στην «Κ»:«ακούμε και διαβάζουμε πολλά για την εν λόγω υπόθεση. Ο δικηγόρος της 29χρονης έκανε λόγο για “ακούσιες νοσηλείες”, μια πολύ τραυματική εμπειρία για τους ψυχικά πάσχοντες. Ξέρουμε όμως ότι συχνά οι οικογένειες καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή γιατί δεν έχουν άλλη λύση».

Το αποτέλεσμα είναι κατά τον ίδιο, πολλοί ασθενείς να νοσηλεύονται για κάποιο διάστημα, να «καταστέλλονται», αλλά όταν αποχωρούν από τις κλινικές να μην έχουν καθόλου μετανοσοκομειακή υποστήριξη. «Οι κοινωνικές υπηρεσίες σε όλο το φάσμα τους, από τα νοσοκομεία μέχρι τις κοινότητες, πάσχουν πολύ στο κομμάτι της συστηματικής βοήθειας. Αυτό που βλέπουμε συχνά είναι πως οι ασθενείς που δεν έχουν συναινέσει για τη νοσηλεία τους, παραιτούνται στη συνέχεια από την αγωγή τους. Τότε, αρχίζει εκ νέου ένας φαύλος κύκλος για τον ασθενή και την οικογένεια του» καταλήγει ο κ. Αλεξάκης.

Πλήρη άγνοια των προβλημάτων δηλώνει ο πατέρας

Όσο για πατέρα του νεκρού μωρού, ο ίδιος δηλώνει πλήρη άγνοια για τα προβλήματα που φέρεται να αντιμετώπιζε η 29χρονη. Η Σοφία Ζεϊμπέκη, δικηγόρος του πατέρα, αναφέρει στην «Κ» πως ο πελάτης της τον περασμένο Αύγουστο προσήλθε στο γραφείο της…: «σε απόγνωση, ζητώντας νομική βοήθεια για να αναγνωρίσει το παιδί του».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι γονείς του νεκρού βρέφους είχαν μια περιστασιακή σχέση. «Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ σύντομης συναναστροφής, η κοπέλα έμεινε έγκυος και δήλωσε ότι θα κρατήσει το μωρό» σημειώνει η κ. Ζεϊμπέκη και συνεχίζει: «Ο πελάτης μου, ο οποίος είναι από κοντινό χωριό, δέχτηκε την απόφαση και δήλωσε με τη σειρά του πως θα συνδράμει οικονομικά αλλά και πως θα αναγνωρίσει το παιδί. Αφού διαπιστώθηκε με τεστ DNA ότι είναι ο βιολογικός πατέρας, ξεκίνησε να τους βοηθά».

Σύμφωνα με την κ. Ζεϊμπέκη, ούτε η μητέρα ούτε οι συγγενείς της ήθελαν να αναγνωριστεί το παιδί και να επέλθει συμφωνία για συνεπιμέλεια. Στην ερώτηση αν ο πατέρας είχε αντιληφθεί παραμέληση του παιδιού ή τα ψυχολογικά προβλήματα που φέρεται να αντιμετωπίζει η 29χρονη, η κ. Ζεϊμπέκη είναι κάθετη: ο πατέρας δεν αντελήφθη ούτε παραμέληση, ούτε ψυχολογικά προβλήματα.

«Το μωρό ήταν σε άριστη κατάσταση, φροντισμένο και φαινόταν πως μεγάλωνε με πολύ καλό τρόπο, γι’ αυτό και ο ίδιος δεν ανησύχησε ποτέ» τονίζει η δικηγόρος. Η ίδια πάντως, διαβλέπει πως υπήρξε απουσία αντιμετώπισης του προβλήματος της μητέρας. Όπως λέει: «Η οικογένεια γνώριζε, το οικογενειακό περιβάλλον γνώριζε, η γειτονιά γνώριζε, το ίδιο και ο Δήμος. Τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια;»

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε λες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή