ΕΛΛΕΤ: «Προβληματική» η απόφαση για το ύψος των νέων κτιρίων

ΕΛΛΕΤ: «Προβληματική» η απόφαση για το ύψος των νέων κτιρίων

Σύμφωνα με την οργάνωση, το ΥΠΕΝ προσπαθεί να «εγκλωβίσει» τους υπαλλήλους των πολεοδομιών στην έκδοση των οικοδομικών αδειών με το μπόνους του ΝΟΚ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προσπάθεια παράκαμψης της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το θέμα του ανώτατου ύψους των κτιρίων. Η οργάνωση εκτιμά ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα με την εφαρμογή του οικοδομικού κανονισμού, το οποίο «μεταφέρεται» στους υπαλλήλους των πολεοδομιών. Τα ζητήματα αυτά θα βρίσκονται ανάμεσα στις 15 ερωτήσεις που θα στείλει η ΕΛΛΕΤ σε όλους τους βουλευτές και στους τομεάρχες των κομμάτων, ζητώντας τους να τοποθετηθούν ενόψει εκλογών.

Τα 15 ερωτήματα που επέλεξε η οργάνωση αφορούν τους τομείς της παραγωγής ενέργειας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της βιοποικιλότητας, της πολεοδομίας – χωροταξίας και της εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε αυτά, οι βουλευτές και οι τομεάρχες θα κληθούν να απαντήσουν:

– Με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ και θα ενισχυθεί η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

– Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και πώς θα συμβάλουν στην εκκίνηση του προγράμματος «Διατηρώ» για την ανακαίνιση διατηρητέων κτιρίων.

– Πώς θα ανακοπεί η εγκατάλειψη των οικισμών της υπαίθρου.

– Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η προστασία της φύσης και του πολιτισμού έναντι των στρατηγικών επενδύσεων.

– Αν πρόκειται να υποστηρίξουν την επαναφορά της νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 και την κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης.

– Ποια είναι η θέση τους ως προς την αναθεώρηση του νέου οικοδομικού κανονισμού προς το ηπιότερο.

Ερωτώμενοι από την «Κ» για την προχθεσινή απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη των κτιρίων, οι άνθρωποι της ΕΛΛΕΤ υποστήριξαν ότι είναι στη λάθος κατεύθυνση. «Είναι εμφανώς προβληματική. Πρόκειται για μια προσπάθεια του υπουργείου να μην τηρήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ότι χτίζαμε με λάθος τρόπο έως τώρα δεν είναι επιχείρημα για να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος», ανέφερε η Μάρω Ευαγγελίδου, πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ. «Η νομολογία δεν ξεκίνησε το 2019, υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και το ΥΠΕΝ αρνείται να την εφαρμόσει. Δυστυχώς, υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με τον οικοδομικό κανονισμό. Πολύ φοβάμαι ότι έγινε κατάχρηση της ελευθερίας που δόθηκε στους αρχιτέκτονες με τον προηγούμενο οικοδομικό κανονισμό το 1985».

Η κ. Ευαγγελίδου εκτιμά ότι με τη νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος οι υπάλληλοι των πολεοδομιών θα πιεστούν να εκδώσουν άδειες σύμφωνα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, που υπό προϋποθέσεις δίνει bonus ορόφων και ύψους. «Δεν είναι εύκολο να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι υπάλληλοι. Η εφαρμογή της νομολογίας από τις υπηρεσίες δόμησης πρέπει να γίνει μέσω εγκυκλίων που θα συντάξει η διοίκηση· ο υπάλληλος δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη. Αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί από μια πολεοδομία η νομολογία του ΣτΕ είναι να έχουν οι υπάλληλοί της κάλυψη από τους δήμους και ειδικά τους πολιτικούς τους προϊσταμένους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή