Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
σύγκρουση-τρένων-στα-τέμπη-λεπτό-προς-562300294
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 38, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Συνολικά 15 τραυματίες πήραν εξιτήριο, 57 παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν άτομα εγκλωβισμένα στα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Hellenic Train, στα δύο τρένα επέβαιναν συνολικά 354 άτομα (342 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό, δύο εκ των οποίων στην εμπορική αμαξοστοιχία). Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση. 

22:57

Χωρίς Μετρό από τις 06:00 το πρωί έως τις 24:00 το βράδυ για την Πέμπτη 2/3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (ΣΕΛΜΑ)

•Το Σωματείο μας θρηνεί μαζί με όλη την κοινωνία για το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
•Δεκάδες συνάνθρωποι μας χάθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους και της αδιαφορίας των υπευθύνων.
•Χρόνια τώρα το σωματείο μας καταγγέλει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα συντήρησης και για την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό για όλες τις ειδικότητες λειτουργίας και συντήρησης, που αναγκάζουν το υπάρχων προσωπικό σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
•Τα προβλήματα μας είναι κοινά με τον ΟΣΕ και όποιος δεν το παραδέχεται απλά εθελοτυφλεί.
•Για όλους τους παραπάνω λόγους θέλοντας το θανατηφόρο ατύχημα που έγινε να είναι το τελευταίο.
•Διατρανώνουμε την αγανάκτηση μας και κηρύσσουμε….

#ΑΠΕΡΓΙΑ από τις 06:00 το πρωί έως τις 24:00 το βράδυ για την Πέμπτη 2/3/2023.

22:54

Κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ)

22:52

Οι διάλογοι του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό και τον κλειδούχο

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται ο διάλογος μεταξύ των μηχανοδηγών της αμαξοστοιχίας Ιntercity 62 και του σταθμάρχη της Λάρισας, καθώς και ο διάλογος μεταξύ του σταθμάρχη και του κλειδούχου. Στους δύο αυτούς διαλόγους εντοπίζονται οι εντολές που δίνει ο σταθμάρχης λίγο πριν την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

22:23

Το χρονικό της τραγωδίας στα Τέμπη

  • Από το βράδυ της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου, εξελίσσεται μία τραγωδία, ένα γεγονός ανείπωτης οδύνης. Στις 23:21, δύο τρένα, ένα επιβατικό και ένα εμπορικό, συγκρούστηκαν στα Τέμπη.
  • Εξ αρχής οι αρχές έδωσαν τιτάνια μάχη για να απεγκλωβίσουν τους επιβαίνοντες, ωστόσο η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή και η καταστροφή τεράστια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί ανέρχονται σε 43.
  • Οι κηδείες των θυμάτων θα τελεστούν δημοσία δαπάνη. Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.
  • Στα νοσοκομεία εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης, με συγγενείς να αναζητούν μέλη της οικογένειας τους. Υπήρξε αριθμός ανθρώπων που έδωσε δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η αναγνώριση πτωμάτων που είχαν απανθρακωθεί.
  • Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παρέμεναν για νοσηλεία. Οι έξι βρίσκονται σε ΜΕΘ.
  • Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και για μεγάλο διάστημα κυριάρχησε στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.
  • Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές για τους διασώστες: «Όταν φθάσαμε, είδαμε ανθρώπους του ΕΚΑΒ να βγάζουν τραυματίες. Αυτό που αντικρίσαμε δεν λέγεται. Βομβαρδισμένο τοπίο» περιέγραψε ο Γ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε: «Συνεχώς εντοπίζονταν σοροί. Σώματα, σίδερα, πλαστικά, καρέκλες, τσάντες, όλα ένα κουβάρι. Είναι η χειρότερη αποστολή που έχω συμμετάσχει. Υπήρχαν πολλά νέα παιδιά. Νιώσαμε ότι βγάζουμε τα παιδιά μας».
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμάρχης Λάρισας προχώρησε σε πλήρη ομολογία. Ο συλληφθείς όχι μόνον παραδέχθηκε ότι έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά, πρόσθεσε ότι κατάλαβε το εγκληματικό λάθος μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα.
  • Τα συστήματα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δεν λειτουργούν, όχι κατ’ εξαίρεση, αλλά λόγω των διαχρονικών καθυστερήσεων στην αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας. Η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, έκανε λόγο στην «Κ» για «εργολαβίες που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί. Το σύστημα είναι αυτή τη στιγμή χειροκίνητο, επομένως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανθρώπινου λάθους».
  • Ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Βασίλης Ζαβογιάννης είπε στην «Κ» ότι «αυτή η νευραλγική σιδηροδρομική γραμμή για τη χώρα, όσον αφορά στο κομμάτι της ασφάλειας και προστασίας της, εν έτει 2023, κρίνεται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα. Τα τρένα μας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από 30 χρόνια».
  • Το μεσημέρι της Τετάρτης, παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος». Νωρίτερα είχε επισκεφθεί το σημείο της τραγωδίας μαζί με τον πρωθυπουργό.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, αναφέροντας παράλληλα ότι θα συσταθεί ανεξάρτητη και υπερκομματική επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ανακοίνωσε ότι ο Γ. Γεραπετρίτης αναλαμβάνει μεταβατικός υπουργός και επισήμανε ότι «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».
  • Για τραγωδία που οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος είχε κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης. Σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για την πλήρη εικόνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος».
  • Την αναστολή όλων των σιδηροδρομικών δρομολογίων που ήταν προγραμματισμένα για την Πέμπτη, ανακοίνωσε η Hellenic Train, λόγω απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
  • Τη συλλυπητήρια τους προς την Ελλάδα εξέφρασαν μία σειρά από ξένους ηγέτες.
21:55

Απεργία των σιδηροδρομικών την Πέμπτη

Την αναστολή όλων των σιδηροδρομικών δρομολογίων που ήταν προγραμματισμένα για αύριο, Πέμπτη, ανακοίνωσε η Hellenic Train, λόγω απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

21:23

Διευθυντής ορθοπεδικής Λάρισας: Οι τραυματίες ήταν παιδιά σε σοκ 22-23 χρονών 

Σχεδόν όλοι οι τραυματίες βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση εκτός από δύο ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και εξακολουθεί να κινδυνεύει η ζωή τους, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, του νοσοκομείου της Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας.

Σημείωσε επίσης πως στο νοσοκομείο είχαν 50 ασθενείς με μέση ηλικία κάτω των 25 ετών και ότι οι περισσότεροι τραυματίες ήταν παιδιά σε κατάσταση σοκ ηλικίας 22-23 χρονών.

21:22

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών για το δυστύχημα στα Τέμπη 

Λίγα λουλούδια και κεριά στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, άφησαν φοιτητές, στον νέο Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ή τραγωδία δεν θα ξεχαστεί» «Ήταν νέοι, ήταν παιδιά» και «Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας». Αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά από τους φοιτητές. 

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ανταποκρινόμενοι στον κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κρατούσαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ενώ σχημάτισαν με κεριά τη λέξη «έγκλημα». 

Ακολούθησε μαζική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Διοικητήριο.

21:20

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την ασύλληπτη σιδηροδρομική συμφορά στα Τέμπη» 

Οδύνη για την «ασύλληπτη σιδηροδρομική συμφορά στα Τέμπη, με πολλούς νεκρούς επιβάτες, τραυματίες και αγνοουμένους», εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την ασύλληπτη σιδηροδρομική συμφορά στα Τέμπη, με πολλούς νεκρούς επιβάτες, τραυματίες και αγνοουμένους. Εκ καρδίας προσευχόμενοι υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων θυμάτων, για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και την παρηγορία των συντετριμμένων συγγενών, σε επικοινωνία μας με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο Β΄ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο εκφράσαμε τη συμμετοχή μας στη βαθύτατη θλίψη για τη συνταρακτική τραγωδία, αλλά και την ανησυχία μας για τις θανατηφόρες παραλείψεις πολλαπλών υπευθύνων» αναφέρει στη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

21:06

Στους 43 οι νεκροί από την τραγωδία στα Τέμπη

Στους 43 έχουν φτάσει οι νεκροί από το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η Ρουμπίνη Λεοντάρη, προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση σε 43 σορούς, που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και στην πλειονότητά τους αφορούν νέα παιδιά με εκτιμώμενη ηλικία 20-30 ετών.

21:05

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου, καθώς άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω της πορείας. 

21:03

ΠΑΣΟΚ για δήλωση Μητσοτάκη: Οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και τη στιγμή που πρέπει

Σύμφωνα με το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, «ο πρωθυπουργός αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες». 

20:40

Δήμος Αθηναίων: Πολίτες σπεύδουν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες

Τη δυνατότητα να δώσουν αίμα και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Αθανασάκη 11, Αμπελόκηποι) μέχρι και τις 20.30 το βράδυ είχαν οι Αθηναίοι. 

Η απόφαση να "ανοίξει" η αιμοδοσία και στο Κοργιαλένειο, λήφθηκε καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συγκλονιστική προσέλευση των πολιτών, που σπεύδουν από νωρίς στο Νοσοκομείο Ελπίς, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Η προσφορά αίματος θα συνεχιστεί και αύριο σε τρία Δημοτικά Ιατρεία του δήμου, σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να προσέρχονται από τις 10.00 - 15.00 στα εξής Ιατρεία:

  • 1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) - τηλ. για ραντεβού 2103626587
  • 2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, Νέος Κόσμος) - τηλ. για ραντεβού 2109239865
  • 5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) - τηλ. για ραντεβού 2102015510
20:36

Συλλυπητήρια Μπλίνκεν σε Δένδια για το δυστύχημα στα Τέμπη 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη συμπαράσταση στον ελληνικό λαό σε αυτές τις στιγμές πένθους, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

20:31

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει το υπουργείο Μεταφορών

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης αναλαμβάνει άμεσα τη θέση έως ότου προκηρυχθούν οι εκλογές, κρατώντας παράλληλα το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας.

20:23

ΣΥΡΙΖΑ: Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια

«Αυτές τις στιγμές πένθους και οδύνης δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, που σπεύδει να προδικάσει ότι η τραγωδία οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια. Όλα θα ειπωθούν στη σωστή ώρα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

20:17

Πλήρης η ομολογία από τον σταθμάρχη

Παραδέχθηκε απολογούμενος τις εγκληματικές του παραλείψεις. Κατάλαβε τι είχε κάνει, μόλις έμαθε για το τραγικό δυστύχημα.

20:06

Ανακοίνωση από την Hellenic Train

«Καθώς η διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη, η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεχίζει να εργάζεται δίπλα στις αρχές και στους διασώστες στο σημείο του δυστυχήματος και σε όλα τα νοσοκομεία που φροντίζουν τους τραυματίες.

H Hellenic Train, η διοίκηση και οι εργαζόμενοί της, στέκεται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζοντας από καρδιάς τα πιο θερμά της συλλυπητήρια αλλά και τη δέσμευσή της για την πλήρη υποστήριξη τους καθώς και όλων των επιβατών.

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Hellenic Train,

Καθηγητής Dario Lo Bosco».

19:51

Μητσοτάκης: Οι ευθύνες θα αποδοθούν

«Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωση του για την τραγωδία στα Τέμπη.

19:40

Βιντεοσκοπημένο υλικό λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση

19:35

Αυξάνονται οι νεκροί

Σε 38 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, έπειτα από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

19:28

Η στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων – Βίντεο ντοκουμέντο

Στο βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ, αποτυπώνεται η στιγμή που η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούεται μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία.

19:27

Στις 19.45 η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

19:25

Νέος υπουργός Μεταφορών

Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόκειται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή.

19:20

Μήνυμα Ζελένσκι στα ελληνικά για την τραγωδία στα Τέμπη

«Ο λαός της Ουκρανίας συμμερίζεται τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων».

19:16

Επεισόδια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Hellenic Train


Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της Hellenic Train στη λεωφόρο Συγγρού μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι διαδηλωτές, γύρω στα 1.000 άτομα, συγκρούστηκαν με τους αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε ρίψη χημικών. 

Λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή. 

19:04

Το δυστύχημα στα Τέμπη σε 8 λεπτά

Πολλά είναι τα ερωτήματα για τη μετωπική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 36 ανθρώπους

19:01

Μηνύματα συμπαράστασης από ξένους ηγέτες

Μηνύματα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και στήριξης έχουν στείλει δεκάδες ηγέτες από όλες τις γωνίες του κόσμου.

19:00

Εικόνα από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στις 23:21

18:54

Μεσίστια κυματίζει η ελληνική σημαία στο κτίριο του κοινοβουλίου

18:44

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας 53 άνθρωποι ψάχνουν τους δικούς τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι πάρα εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι σοροί τουλάχιστον επτά ανθρώπων είναι απανθρακωμένες. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, 53 άνθρωποι δεν βρίσκουν τους δικούς τους και μετέβησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Μέχρι τώρα οι 40 εξ αυτών έχουν δώσει δείγμα DNA. Στο νοσοκομείο βρίσκονται 4 ιατροδικαστές.

18:38

Σβίγκου: Η τραγωδία είχε προαναγγελθεί

«Ανείπωτη η θλίψη για την αδιανόητη τραγωδία στα Τέμπη. Η σκέψη όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι στις οικογένειες των θυμάτων που δοκιμάζονται. Δεκάδες νέοι και νέες, ως επί το πλείστον, φοιτητές, εργαζόμενοι, μικρά παιδιά χάθηκαν ή τραυματίστηκαν, μέσα σε μια στιγμή, μέσα στη νύχτα», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου. «Σήμερα είναι μια μέρα πένθους και συντριβής. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, όμως, ότι η χθεσινή τραγωδία είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Και δεν θα το ξεχάσουμε».

18:29

Έντι Ράμα: «Νιώθουμε τον πόνο των αγαπημένων γειτόνων μας» 

Τη λύπη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκφράζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στο Twitter. «Νιώθουμε τον πόνο των αγαπημένων μας γειτόνων σε μια τόσο δύσκολη ώρα για το έθνος τους και συμμετέχουμε μαζί τους στις προσευχές και στα συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων». 

Επίσης, εξέφρασε τηλεφωνικά προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ειλικρινή συλλυπητήρια. Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον Αλβανό πρωθυπουργό για την έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε αυτή την τραγωδία. 

18:13

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανάρτησε tweet στα ελληνικά

«Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στους οικείους όσων έχασαν την ζωή τους στο θλιβερό και τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην Ελλάδα, στον Ελληνικό λαό και στην Ελληνική κυβέρνηση και ευχόμαι καλή ανάρρωση στους τραυματίες»

18:09

Με συγγενείς θυμάτων στη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας – Έδωσε αίμα για τους τραυματίες 

Στο νοσοκομείο της Λάρισας όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες, εγκαυματίες αλλά και οι σοροί των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μετά το σημείο του δυστυχήματος κοντά στα Τέμπη. 

18:08

Στα Τέμπη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα βρεθεί, αύριο Πέμπτη 2 Μάρτη και ώρα 10 το πρωί, στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στο σημείο Ευαγγελισμός, στα Τέμπη.

18:04

Συλλυπητήριο μήνυμα Προέδρου της Κίνας

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μήνυμα για το θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη, εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια για τα θύματα, συμπαράσταση στις οικογένειες που πενθούν και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αυτό κάνει γνωστό με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα. 

18:01

Αναβάλλεται η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής 

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη, αναβάλλεται η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μετέβη στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και στο νοσοκομείο της Λάρισας, θα κάνει αργότερα δήλωση.

18:00

Τα συλλυπητήρια της εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια της για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα σε τηλεφωνικό επικοινωνία που είχε μαζί του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου. 

17:40

Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου, η επιβατική αμαξοστοιχία που πραγματοποιεί το νυχτερινό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συγκρούεται μετωπικά με εμπορικό συρμό στην περιοχή των Τεμπών. Οι 350 μισοκοιμισμένοι επιβάτες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, ξυπνάνε από το απότομο φρενάρισμα και τον εκκωφαντικό ήχο της πρόσκρουσης. Σύντομα τα πρώτα βαγόνια τυλίγονται στις φλόγες. Κάποιοι καταφέρνουν να βγουν από τους εκτροχιασμένους συρμούς, σπάζοντας τα τζάμια. Ακολουθεί πανικός.

«Υπήρξε στην αρχή καθυστέρηση 20 λεπτά με μισή ώρα. Μετά μας λέει ο οδηγός για καθυστέρηση μίας ώρας […] λέει ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούμε δύο κοπέλες – δεν γνωρίζω πώς λέγονται οι βοηθοί – να λένε: πού είναι ο προϊστάμενος; Είναι πίσω; Και σε ένα λεπτό, μπαμ», δήλωσε ένας εκ των διασωθέντων που καθόταν στο τέταρτο βαγόνι. «Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά, με φωτιές». 

17:37

Σολτς: Θρηνούμε με τους Έλληνες φίλους μας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη: «Είναι τρομακτικές οι ειδήσεις για το δυστύχημα με το τρένο στην Ελλάδα! Θρηνούμε με τους Έλληνες φίλους μας, οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και στους οικείους τους. Σας ευχόμαστε δύναμη στις δύσκολες αυτές ώρες».

17:36

Η εικόνα της καταστροφής μέσα από το φακό του AP

17:34

Εναέριες εικόνες από το σημείο της τραγωδίας

17:26

«Νιώσαμε ότι βγάζουμε τα παιδιά μας»

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που βιώνουν οι διασώστες που κλήθηκαν να επιχειρήσουν στο σημείο σύγκρουσης των δύο τρένων. 

17:23

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση Καραμανλή

«Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα αίτια της παραίτησής του. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά ότι η συζήτηση για τα αίτια της τραγωδίας δεν θα αποφευχθεί με την παραίτηση του υπουργού του, αλλά καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική. Στην ώρα της όμως, όχι την ώρα του πένθους».

17:21

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η αιμοδοσία σε όλα τα νοσοκομεία για τους τραυματίες

Πλήθος φοιτητών από το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, προσέτρεξε από την πρώτη ώρα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να δώσει αίμα για τους τραυματίες. Από αύριο όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετέχουν στην αιμοδοσία, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα αίματος. Εκπρόσωποι συλλόγων φοιτητών στα πανεπιστήμια, απευθύνουν έκκληση προς όλους να προσέλθουν για να δώσουν αίμα.

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», η αιμοδοσία θα συνεχιστεί για όλο το εικοσιτετράωρο.

17:15

Ο σταθμάρχης αποδέχθηκε το τραγικό λάθος του

Αποδέχθηκε το μοιραίο λάθος του, σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, ο σταθμάρχης της Λάρισας που έχει συλληφθεί για την πολύνεκρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απολογούμενος ο σταθμάρχης, ο μόνος προς το παρόν, που έχει συλληφθεί, παραδέχθηκε αρχικά το τραγικό λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα», ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα.
 

17:13

Στον τόπο της τραγωδίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε στα Τέμπη το απόγευμα της Τετάρτης.

Ενημερώθηκε για το δυστύχημα από τους υπεύθυνους του Πυροσβεστικού Σώματος, είδε τα συντρίμμια και δήλωσε: «Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, που έχασαν με τόσο άδικο τρόπο τη ζωή τους, και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η πατρίδα μας βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο γιατί. Γιατί, ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες τώρα και πολλά χρόνια, να κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι;».

17:13

Αγνοούμενοι και δύο Κύπριοι πολίτες

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι ανάμεσα στους αγνοούμενους του τραγικού δυστυχήματος συγκαταλέγονται και δύο Κύπριοι πολίτες, η ταυτότητα και η τύχη των οποίων δεν έχει ακόμη διακριβωθεί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

17:00

Δήλωση θα κάνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός

Δήλωση για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη αναμένεται να κάνει στις 18:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, κι ενώ βρισκόταν στο σημείο της τραγωδίας, είπε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα ως χώρα, μιλάμε για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Και από εκεί και πέρα ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ. Να μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

16:59

Ο Ντογιάκος ζητά την επίσπευση των ανακρίσεων

Την επίσπευση των ανακρίσεων για την υπόθεση της πολύνεκρης σύγκρουσης αμαξοστοιχιών έξω από τα Τέμπη, ζητά με επιστολή του προς τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

16:58

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να απομακρυνθούν τα συντρίμμια - Συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους

Συνεχίζονται οι προσπάθειες από τα συνεργεία διάσωσης να απομακρύνουν τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και να εξερευνήσουν μέσα στις καμένες λαμαρίνες και τα συνθλιβέντα βαγόνια μήπως και ανακαλύψουν πτώματα.

Γύρω στις 3.30 το απόγευμα πτώμα ή πτώματα μεταφέρθηκαν μέσα με σακούλες και πάνω σε φορείο σε ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στο νεκροτομείο της Λάρισας.

Και ενώ οι γερανοί προσπαθούν να σηκώσουν την ηλεκτρομηχανή του τρένου, όλοι ελπίζουν ότι θα κλείσει ο αριθμός των νεκρών και δεν θα εντοπιστούν και άλλα πτώματα. Πάντως, από την εικόνα που αντικρίζουν όλοι, συμπεραίνεται ότι η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων ήταν σφοδρότατη, λόγω της μεγάλης ταχύτητας, ενώ από την φωτιά που ξέσπασε έχουν καταστραφεί στο σημείο και τα εναέρια καλώδια ηλεκτροδότησης των συρμών.

Τραγικές είναι οι σκηνές, καθώς συγγενείς έρχονται στο σημείο και αναζητούν δικούς τους ανθρώπους που ως τώρα δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα νοσοκομεία για να τους αναζητήσουν.

16:54

Τηλέφωνα επικοινωνίας για συγγενείς επιβατών

Υπενθυμίζεται ότι οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2410 683175 και 2410 683176.

16:52

Ο Ντογιάκος ζητά την επίσπευση των ανακρίσεων

Την επίσπευση των ανακρίσεων για την υπόθεση της πολύνεκρης σύγκρουσης αμαξοστοιχιών έξω από τα Τέμπη, ζητά με επιστολή του προς τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

16:51

ΞΕΕ: Δωρεάν προσφορά δωματίων στη Λάρισα 

Το Ξενοδοχειακό Επιμελιτήριο Ελλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, προχωρά άμεσα στη δωρεάν προσφορά δωματίων προς τους συγγενείς των θυμάτων και τραυματιών για τη διαμονή τους αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές, ως ελάχιστη συνεισφορά του κλάδου στη διαχείριση αυτής της εθνικής τραγωδίας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, κα. Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε ότι οι τραυματίες και οι συγγενείς των θυμάτων «μπορούν να καλούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, 2410683175 και 76, που λειτουργούν ήδη για την παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για όσους έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία».

 
16:45

Μήνυμα Ερντογάν προς την πολιτική ηγεσία

Ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σε δύο tweets, η τουρκική προεδρία σημειώνει:

«Ο Πρόεδρος @RTErdogan έστειλε μήνυμα στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα».

«Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι είναι βαθιά λυπημένος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, μετέφερε τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες». 

16:41

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 40

Κατά την επίσημη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία είχε ανακοινωθεί ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 36. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει.

Επίσης νοσηλεύονται 72 τραυματίες εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

16:37
16:34

Τζόρτζια Μελόνι: Θλίψη και συγκίνηση για το τρομερό σιδηροδρομικό ατύχημα

Σε ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι «η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θέλει να εκφράσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση της Αθήνας την βαθιά της θλίψη και συγκίνηση για το τρομερό σιδηροδρομικό ατύχημα της περασμένης νύχτας»

«Από την ιταλική κυβέρνηση, θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και η ευχή να αναρρώσουν γρήγορα όλοι οι τραυματίες», καταλήγει το ανακοινωθέν.

16:06

Παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή 

Την παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

«Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του. 

 

15:59

Έκτακτο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας, προσφέροντας αίμα στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας έχει κινητοποιηθεί πλήρως αυτές τις δύσκολες στιγμές για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, είναι επιτακτικό να συνεισφέρουμε όλοι όπως μπορούμε, καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας που νοσηλεύονται και έχουν ανάγκες για αίμα. 

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας, προσφέροντας αίμα στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα. 

Μάθετε ποια αιμοδοσία βρίσκεται κοντά στην περιοχή σας στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ΕΔΩ.

Η αλληλεγγύη, είναι το πιο κρίσιμο όπλο μας τις δύσκολες στιγμές, ο παράγοντας «άνθρωπος» μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για άλλη μια φορά.

15:40

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επισκέφθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό, ενώ συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

15:37

Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ: «Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος»

Για τραγωδία που οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ και κλειδούχος, Νίκος Τσικαλάκης.

«Δυστυχώς έχουμε χάσει κι εμείς 10 άτομα από το προσωπικό. Στο σημείο της τραγωδίας γίνεται πόλεμος (…) Για να γίνει ένα ατύχημα χρειάζονται περισσότεροι από δύο παράγοντες. Η εικόνα ολοκληρωμένη, για να πούμε τι ακριβώς φταίει, ποιο είναι δηλαδή το κύριο αίτιο» που συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες «δεν μπορούμε να το ξέρουμε, είναι πολύ νωρίς».

Ωστόσο, όπως ανέφερε «η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος».

«Να σας πω αρχικά τι ισχύει σήμερα. Σε ένα οργανόγραμμα, στο οποίο η ίδια η πολιτεία έχει ψηφίσει και λέει ότι πρέπει να υπάρχουν 2.100 εργαζόμενοι στο Σιδηρόδρομο, σήμερα υπηρετούν 750 σε όλη την Ελλάδα».

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλάει ο ένας σταθμάρχης με τον άλλον, πρέπει να γίνονται όλα λίγο πιο αυτοματοποιημένα», είπε επιπλέον ο κ. Τσικαλάκης.

15:35

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΣ: Συνεχίζεται η διαδικασία αναγνώρισης των σορών - Έχουν διατεθεί ξενοδοχεία για συγγενείς και τραυματίες 

«Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών που έχουν μεταφερθεί από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, και με τη διαδικασία της λήψης DNA, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών μπορούν να κατευθυνθούν προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, στη νεότερη ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

Επίσης, η κυρία Δημογλίδου υπενθύμισε ότι, εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες θυμάτων και τραυματιών, προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη.

Διαμονή συγγενών και τραυματιών σε ξενοδοχεία 

Όσον αφορά τη διαμονή συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών σε ξενοδοχεία, η εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι «μπορούν να καλούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, 2410683175 και 76, που λειτουργούν ήδη για την παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για όσους έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία».

15:29

Πυροσβεστική: 36 νεκροί ανασύρθηκαν - Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός

Σε 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, έπειτα από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, Βασίλη Βαθρακογιάννη. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχουν ακόμη 2 άτομα που έχουν εντοπιστεί χωρίς τις αισθήσεις τους αλλά δεν έχουν ανασυρθεί ακόμη από τα σωστικά συνεργεία. 

Όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βαγόνι- εστιατόριο της επιβατικής αμαξοστοιχίας το οποίο από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων μετακινήθηκε στο έδαφος και ελέγχθηκε. Στο συγκεκριμένο βαγόνι, όπως είπε, ξέσπασε πυρκαγιά και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που έπιασαν ακόμη και τους 1.300 βαθμούς Κελσίου γεγονός που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονταν εντός. «Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και τα ευρήματα από το σημείο της τραγωδίας, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μεγαλύτερος», επισήμανε. Στα νοσοκομεία, όπως ανέφερε, νοσηλεύονται 72 άτομα, εκ των οποίων τα 6 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι και με διασωστικά εργαλεία αφαιρούνται τμηματικά τα κομμάτια του και προσέθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας σε αυτό οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν τις ενέργειες έρευνας και στο τρίτο βαγόνι.

15:13

Τσίπρας από Τέμπη: Αδιανόητη τραγωδία - Δεν θέλω να μιλήσω τώρα για ευθύνες

«Είναι στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Οι εικόνες που είδα είναι συγκλονιστικές. Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων δυστυχώς πολλά νέα παιδιά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Τούτη την ώρα που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω μόνο να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θυμάτων και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

15:04

Πάπας Φραγκίσκος: Προσεύχομαι για την Ελλάδα

Τη θλίψη του εκφράζει ο Πάπας Φραγκίσκος για το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη το βράδυ στα Τέμπη και προσεύχεται για «όλους όσους επηρεάζονται από αυτή την τραγωδία».

«Εμπιστευόμενος τις ψυχές των νεκρών στο στοργικό έλεος του παντοδύναμου Θεού, ο Πάπας μεταφέρει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό. 

«Στους τραυματίες, στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και σε όλους όσοι παρέχουν βοήθεια, η Αγιότητά του φανερώνει την ευλογία του ως υπόσχεση δύναμης και αλληλεγγύης στον Κύριο», καταλήγει. 

15:00

Στο σημείο του δυστυχήματος και ο Αλ. Τσίπρας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη.

14:58

Η Κ. Σακελλαροπούλου στον τόπο της τραγωδίας

Στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη μετέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία διέκοψε την επίσημη επίσκεψή της στη Μολδαβία.

Συγκλονισμένη από την εικόνα που αντίκρισε, αλλά και από τις περιγραφές των υπευθύνων του Πυροσβεστικού Σώματος για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού επιβατών, τις πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση, η κ. Σακελλαροπούλου άφησε λίγα λουλούδια στα συντρίμμια ενός βαγονιού στη μνήμη των θυμάτων.

Αμέσως μετά η Πρόεδρος Δημοκρατίας αναχώρησε για να επισκεφτεί τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας όπου βρίσκονται συγγενείς θυμάτων και τραυματιών.

14:41

Ουρές για αιμοδοσία στη Λάρισα

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών, οι οποίοι σχημάτισαν ουρά στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, προκειμένου να δώσουν αίμα για τους τραυματίες της τραγωδίας στα Τέμπη.

14:37

Εργασίες στο δεύτερο βαγόνι - 36 νεκροί, 72 στο νοσοκομείο

Στο δεύτερο βαγόνι επικεντρώνονται το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργασίες της Πυροσβεστικής, καθώς αφαιρούνται τμηματικά τα κομμάτια του βαγονιού με διασωστικά εργαλεία.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα συνεχιστούν οι έρευνες στο τρίτο βαγόνι (για το οποίο υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι).

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι νεκροί από την τραγωδία στα Τέμπη ανέρχονται σε 36 (ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί) και οι τραυματίες που νοσηλεύονται είναι 72 (οι έξι σε ΜΕΘ).

Τέλος, η οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων είναι αρκετά δύσκολη καθώς στα πρώτα βαγόνια επικράτησαν θερμοκρασίες έως 1.300 βαθμών Κελσίου. Η αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών στο Γ.Ν. Λάρισας συνεχίζεται και με τη διαδικασία λήψης DNA.

14:18

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο σταθμάρχης Λάρισας

Συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

13:54

Μακρόν: Η Γαλλία στέκεται δίπλα στους Έλληνες

«Η σκέψη μου βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων του τρομερού δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες το βράδυ κοντά στη Λάρισα. Η Γαλλία στέκεται δίπλα στους Έλληνες» σημειώνει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

13:51

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Δημοσία δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, κατόπιν απόφασης των υπουργών Εσωτερικών Μ. Βορίδη και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ αναστέλλεται κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους.

13:44

Επικοινωνία Δένδια με ομολόγους του

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε μια σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του, οι οποίοι επικοινώνησαν προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής της Πορτογαλίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, σύμφωνα με αναρτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Συνομίλησε ακόμη με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς και τους ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο κ. Δένδιας τους ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

13:41

Συλλυπητήρια από Ζαχάροβα

Συλλυπητήρια προς τον ελληνικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της επίσημης εκπροσώπου του Μαρίας Ζαχάροβα για την τραγωδία στα Τέμπη, σύμφωνα με τη σχετική δήλωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα στη δήλωση της Μ. Ζαχάροβα αναφέρεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με βαθιά θλίψη και πόνο έγινε γνωστή στη Ρωσία η είδηση της τραγωδίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου σε σιδηροδρομικό κόμβο μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα μετωπικής σύγκρουσης επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από τριάντα άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές εκφράζουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό, πρωτίστως στις οικογένειες, που έχασαν αγαπημένους και οικείους τους. Ευχόμαστε τάχιστη ανάρρωση στους τραυματίες».

13:11

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτη αιμοδοσία για τις ανάγκες των τραυματιών στα Τέμπη

Έκτακτες αιμοδοσίες στα δημοτικά ιατρεία και στο νοσοκομείο «Ελπίς» διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες αίματος για τους δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, δίνοντας αίμα, μπορούν να προσέρχονται:

  • Σήμερα, Τετάρτη 1 Μαρτίου: Νοσοκομείο Ελπίς (Δημητσάνας 7) άμεση προσέλευση αιμοδοτών μέχρι τις 19:00. Τηλ: 2132039265
  • Αύριο, Πέμπτη 2 Μαρτίου από τις 10:00 π.μ. - 15:00 μμ στα εξής δημοτικά ιατρεία:   
    • 1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) - τηλ. για ραντεβού 2103626587
    • 2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ ,Νέος Κόσμος) Τηλέφωνο για ραντεβού 2109239865
    • 5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) - τηλ. για ραντεβού 2102015510
13:00

Συλλυπητήρια Ζελένσκι στα ελληνικά 

Συλλυπητήριο μήνυμα στα ελληνικά και στα ουκρανικά απέστειλε μέσω Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την τραγωδία στα Τέμπη.

12:56

Την οδύνη του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Επικοινωνία με Σακελλαροπούλου

Τη βαθύτατη οδύνη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην οποία χοροστάτησε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήρια του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

12:52

Μεσίστια η σημαία στο κτίριο της Βουλής

REUTERS/Louiza Vradi
12:36

Μητσοτάκης: Θα μάθουμε τα αίτια, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο

«Η σκέψη μας είναι σήμερα πρώτα και πάνω από όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να ταυτοποιήσουμε τις σορούς και από κει και πέρα ένα πράγμα μόνο μπορώ να εγγυηθώ, θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για ανείπωτη τραγωδία

12:30

Στον τόπο του δυστυχήματος ο πρωθυπουργός

Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έως τώρα εξελίξεις από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων των σωστικών συνεργείων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

12:25

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στην Kοιλάδα των Τεμπών:

«Ειλικρινά, δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την βαθύτατη οδύνη μου και την απέραντη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, πολλούς μάλιστα ιδιαίτερα νέους στην ηλικία. Εύχομαι και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων και οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειές τους που θρηνούν τον αδόκητο χαμό τους. Ο Πανάγαθος Θεός να τους δίδει δύναμη και να τους προσφέρει την εξ ύψους παρηγορία. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Εκκλησία μας είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους σε τούτες τις δύσκολες στιγμές».

Νωρίτερα, ο Μακαριώτατος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο.

12:01

Μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια της Κομισιόν

Με απόφαση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, οι σημαίες της Ε.Ε. κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

«Η Ευρώπη πενθεί με τους Έλληνες» σημειώνει σε ανάρτησή του ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς.

11:58

«Επί 45 ολόκληρα λεπτά έψαχναν να βρουν σε ποιο κομμάτι της διαδρομής βρίσκεται το τρένο»

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Βασίλης Ζαβογιάννης σημειώνει μιλώντας στην «Κ» πως το σύστημα της τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δεν λειτουργούσε στη συγκεκριμένη γραμμή.

11:57

Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συλληφθεί ο σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος είχε προσαχθεί νωρίτερα. 

11:50

Σακελλαροπούλου: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιανόητη τραγωδία

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιανόητη τραγωδία. Θρηνούμε κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους» ανέφερε σε δήλωσή της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Μοιραζόμαστε την οδύνη όσων έχασαν τους δικούς τους, αν και γνωρίζουμε ότι ο πόνος τους είναι τόσο μεγάλος, ώστε κανένας παρηγορητικός λόγος δεν μπορεί να τον ανακουφίσει. Αγωνιούμε για τους τραυματίες και ευχόμαστε να γίνουν σύντομα καλά. Ευχαριστούμε τα σωστικά συνεργεία και το ιατρικό προσωπικό, που δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε δίπλα τους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακόπτει την επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία και μεταβαίνει στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

11:46

Κ. Αχ. Καραμανλής: Θα διερευνηθούν με απόλυτη διαφάνεια τα αίτια

«Θα διερευνήσουμε τα αίτια του τραγικού συμβάντος με απόλυτη σοβαρότητα και απόλυτη διαφάνεια», δήλωσε από τον τόπο της τραγωδίας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί».

«Σήμερα είναι μια πραγματικά θλιβερή ημέρα όλοι όσοι βρεθήκαμε εδώ εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη μας. Οι σκέψεις όλων μας βρίσκονται στα θύματα και τις οικογένειές τους» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Ζήτησε, δε, από όλους ψυχραιμία και να σεβαστούμε τις δύσκολες στιγμές. Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στη σιδηροδρομική τραγωδία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

11:37

Κυριακίδου: Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ενώ τόνισε ότι «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί».

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο τουίτερ η κ. Κυριακίδου σημείωσε: «Επικοινώνησα σήμερα με τον φίλο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για να εκφράσω την απέραντη θλίψη μας για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Οι σκέψεις όλων μας είναι με εσάς, με τα θύματα και τις οικογένειες τους. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί».

11:34

Για βαριά κακουργήματα θα διωχθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας

Παρουσία εισαγγελέα η απολογία του σταθμάρχη - Με την εποπτεία εισαγγελέα εφετών οι έρευνες

11:26

342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό στην επιβατική αμαξοστοιχία, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία 

Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης στην τελευταία ενημέρωση (11:25 π.μ.). Στην εμπορική αμαξοστοιχία επέβαιναν 2 άτομα προσωπικό.

11:20

Συλλυπητήρια και από τον Πρόεδρο της Βουλής

Τα δικά του συλλυπητήρια για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη προσέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας.

«Με αισθήματα συντριβής η χώρα έγινε μάρτυρας της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μου προς τους τραυματίες για ανάρρωση», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

11:17

Κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για τους τραυματίες του δυστυχήματος

Κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς επιχειρούν στα νοσοκομεία διακομιδής των επιβατών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, για την υποστήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους.

Ειδικότερα:

Στα νοσοκομεία υποδοχής τραυματιών της Λάρισας, συγκροτήθηκαν κλιμάκια από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς και φορέων Ψυχικής Υγείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, που λειτουργούν στη Θεσσαλία (ΘΕΨΥΠΑ, ΕΠΑΨΥ, Αποστολή, Συνειρμός).

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» από κλιμάκιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Οι τραυματίες, που διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης υποστηρίζονται από τον φορέα ΕΨΥΚΑ.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μεταβαίνει στη Λάρισα για τον συντονισμό των κλιμακίων, καθώς και για την υποστήριξη των επιβατών και των οικογενειών τους.

11:13

Βέμπερ: Οι σκέψεις μας είναι με τον ελληνικό λαό

«Κουράγιο» γράφει στα ελληνικά ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ στο μήνυμά του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του στο τουίτερ σημειώνει: «Βαθιά θλίψη από το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι με τον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή της θλίψης. Κουράγιο».

11:09

Στο σημείο του δυστυχήματος μεταβαίνει ο Αλ. Τσίπρας

Στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.

11:08

Εισαγγελέας Λάρισας: Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής - Η έρευνα συνεχίζεται

«Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Ο ίδιος σημείωσε πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

11:05

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της σήμανσης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών ερευνών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχει σπεύσει στο σημείο της τραγωδίας, προκειμένου να συμβάλει στη συλλογή αποτυπωμάτων και DNA, ώστε σε συνεργασία με τις ιατροδικαστικές αρχές να γίνει η ταυτοποίηση των σορών που εντοπίζονται.

11:03

Καταργούνται όλα τα δρομολόγια της Hellenic Train από τις 12 το μεσημέρι και μετά

Tην κατάργηση όλων των δρομολογίων που θα πραγματοποιούνταν σήμερα, Τετάρτη, ανακοίνωσε η Hellenic Train μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και τον τραγικό θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

«Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι όλα τα δρομολόγια της Hellenic Train καταργούνται σήμερα Τετάρτη 1/3 με ισχύ από τις 12.00 μμ.» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

10:44

Ουρές στη Λάρισα για αιμοδοσία υπέρ των τραυματιών

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται από τις 9 το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας καθώς πολίτες συρρέουν στην αιμοδοσία που έχει οργανωθεί υπέρ των τραυματιών της φονικής σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

Φωτ.: OnLarissa

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνεται μεγάλη προσέλευση κατοίκων της Λάρισας στη διαδικασία προσφοράς αίματος που οργανώνεται στην Κεντρική Πλατεία, σε περίπτερο έκτακτης αιμοδοσίας που έχει στήσει ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, η αιμοδοσία στο σημείο λαμβάνει χώρα μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, και επαναλαμβάνεται από τις 6 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ.

10:43

Πάτρα: Εθελοντική αιμοδοσία για τους τραυματίες

Έκκληση για προσφορά αίματος, απευθύνει το κέντρο αίματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη.

Ειδικότερα, το κέντρο αίματος, το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς έως τις 8:00 το βράδυ, απευθύνει έκκληση σε κάθε υγιή πολίτη, ηλικίας 18 έως 65 ετών, για εθελοντική αιμοδοσία.

10:42

Σαρλ Μισέλ: Είμαι συγκλονισμένος 

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Με μήνυμά του στο twitter o Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Οι σκέψεις μου είναι με το λαό της Ελλάδας σήμερα το πρωί. Είμαι συγκλονισμένος από τα νέα και τις εικόνες τις σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Κουράγιο και δύναμη στα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους».

10:36

Συλλυπητήρια Τσαβούσογλου σε Δένδια

10:26

Θα χρειαστεί έλεγχος DNA για ταυτοποίηση κάποιων σορών

Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι σοροί στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οπως ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, «στο νεκροτομείο υπάρχουν 35 σοροί αυτή τη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά σορών».

«Οι επτά είναι απανθρακωμένοι. Η διαδικασία της ταυτοποίησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και θα είναι χρονοβόρα. Κάποιες από τις σορούς θα χρειαστούν και εξέταση DNA για την ταυτοποίηση λόγω της απανθράκωσης».

Η κα Λεονταρη πρόσθεσε πως οι σοροί στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάποιο παιδί ανάμεσα τους.

10:14

Συλλυπητήρια από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας

Συλλυπητήριο μήνυμα για τη φονική σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη απέστειλε η Άγκυρα.

«Μάθαμε με λύπη ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με τρένα που έλαβε χώρα χτες το βράδυ στη γειτονική μας Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς όσων έχασαν τις ζωές τους στο τραγικό αυτό δυστύχημα, στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

10:06

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λάρισα. Επίσης, με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

10:05

Στα Τέμπη μεταβαίνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Καθ'οδόν προς τον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας, στα Τέμπη, βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στα Τέμπη σπεύδει και κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Π.Ε. Ανδρέα Σπυρόπουλο μαζί με τη βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη και στελέχη από την περιοχή.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ανακοίνωσε ότι, λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη, ακυρώνεται η προγραμματισμένη ομιλία του κ. Ανδρουλάκη την Πέμπτη στο Ηράκλειο, καθώς και η συνάντηση της Κ.Ο. με το προεδρείο της ΓΣΕΕ με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό.

10:03

Συλλυπητήρια Χριστοδουλίδη προς τις οικογένειες των θυμάτων

«Εκφράζω συγκλονισμό και βαθύτατη θλίψη για την τραγωδία που επισυνέβη στην Ελλάδα με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην ίδια δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει: «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας».

10:02

Αναβλήθηκαν οι εργασίες της Βουλής 

Αναβλήθηκαν, λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι σημερινές συνεδριάσεις της Βουλής.

Συγκεκριμένα αναβλήθηκε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων) και σειρά συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

10:01

Σχοινάς: Η σκέψη μας με τις οικογένειες των θυμάτων

«Από τη πρώτη στιγμή η πρόεδρος και το Κολέγιο των Επιτρόπων ενήμεροι για την τραγωδία στα Τέμπη και έτοιμοι να συνδράμουν όπου χρειαστεί», αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η σκέψη μας με τις οικογένειες των θυμάτων. Ευχές για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Ανείπωτη θλίψη», προσθέτει.

09:52

Γ. Οικονόμου: Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Τη βαθύτατη οδύνη του για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, των τραυματιών και των αγνοούμενων. Προτεραιότητα τώρα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, η αναζήτηση αγνοουμένων και η υποστήριξη των συγγενών με ψυχολόγους», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, με πάνω από 500 ανθρώπους από διάφορες υπηρεσίες να βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας. Στη Λάρισα βρίσκονται και οι υπουργοί Υγείας και Μεταφορών, ενώ μεταβαίνει εκεί και ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ήδη διενεργείται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν τα δύο τρένα να κινούνται για πολλά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή.

09:50

Εισαγγελέας Εφετών στις έρευνες

Με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου η εποπτεία του συνόλου της προανάκρισης για την τραγωδία των Τεμπών ανατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

 

09:46

Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε δίπλα σας

«Είμαστε δίπλα σας» σημειώνει στα ελληνικά σε ανάρτησή της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Η σκέψη μου είναι με τους πολίτες της Ελλάδας μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τόσες ζωές χθες το βράδυ κοντά στη Λάρισα. Μαζί σας θρηνεί όλη η Ευρώπη. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες» τονίζει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

09:37

Στους 36 οι νεκροί

Στους 36 ανέρχονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 66 τραυματίες, έξι εκ των οποίων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας (09:35 π.μ.), οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στα τρία πρώτα βαγόνια.

Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ, 17 οχήματα και τέσσερα γερανοφόρα, ενώ έχουν σπεύσει επίσης 30 ασθενοφόρα.

09:28

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Θέτει σε ετοιμότητα ιδιώτες γιατρούς 

Σε ετοιμότητα θέτει τους ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ώστε αν χρειαστεί, να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δύο νοσοκομεία (ΠΓΝΛ, ΓΝΛ) στην περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου δυστυχήματος μετά την σύγκρουση των δύο τρένων στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου οι ειδικότητες είναι οι εξής:

  1. Χειρουργική
  2. Ορθοπαιδική-τραυματολογία
  3. Αναισθησιολογία
  4. Εντατικολογία
09:15

66 οι νοσηλευόμενοι, έξι σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με νεότερη άτυπη ενημέρωση, οι τραυματίες που νοσηλεύονται αυτή την ώρα ανέρχονται σε 66 στα νοσοκομεία Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς Θεσσαλονίκης και Κατερίνης.

Εξ αυτών, μέχρι στιγμής, έξι άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε δύο νοσοκομεία της Λάρισας (4 στο Πανεπιστημιακό και 2 στο Γενικό Λάρισας) 

09:05

Κουτσούμπας: Να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε

«Είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πως είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο» ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

09:01

Πλεύρης: Ξεκινά η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων

Ξεκινά η διαδικασία για την αναγνώριση των 32 θυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του έξω από το νοσοκομείο.

Οπως ανέφερε, οι περισσότεροι από τους τραυματίες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και κάποιοι που είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Ο Θ. Πλεύρης σημείωσε πως «κατά βάση έχουμε νέο κόσμο σε τραυματίες και νεκρούς».

08:58

Σε «πυρετό» στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Oι γιατροί στα νοσοκομεία της Λάρισας συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να περιθάλψουν τους τραυματίες και όσους χρειάζονται νοσηλεία μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Γίνεται χαμός στο νοσοκομείο. Δίνουμε τον αγώνα μας για να περιθάλψουμε όλους τους τραυματίες που διακομίζονται στα Επείγοντα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

Σημείωσε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται τουλάχιστον 20 άτομα με δύο τραυματίες να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Κομνός εκτίμησε ότι ο αριθμών των νεκρών θα αυξηθεί, διαβεβαιώνοντας πως οι γιατροί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

08:57

Μέτσολα: Η σκέψη μας είναι με τον ελληνικό λαό

Τα συλλυπητήριά της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε με ανάρτησή της η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Βαθιά θλίψη μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στη Λάρισα στην Ελλάδα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλα τα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ευγνώμων σε όλους τους διασώστες και το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή. Η σκέψη μας είναι με τον ελληνικό λαό μετά από αυτό το τραγικό γεγονός» σημείωσε η κ. Μέτσολα.

08:37

Νέα ανακοίνωση της Hellenic Train

«Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

08:37

Προσήχθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Έχει προσαχθεί ο σταθμάρχης Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής τρία άτομα στο Τμήμα Τροχαίας, που έχει αναλάβει την προανάκριση. 

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η εισαγγελία. 

08:28

Τσίπρας: Αδιανόητο αυτό που συνέβη

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανάρτησή του, ανέφερε: «Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Η σκέψη μας στους ανθρώπους που έφυγαν άδικα. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και συμπαράσταση στους τραυματίες».

08:27

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 20 αγνοούμενους οι οποιοι ενδέχεται να βρίσκονται στο τρίτο βαγόνι, όπου αυτή την ώρα επιχειρούν οι αρχές διάσωσης. 

 

 

08:25

Στα Τέμπη μεταβαίνουν η ΠτΔ και ο πρωθυπουργός

Στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη μεταβαίνουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, στα Τέμπη βρίσκεται ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, στα Τέμπη βρίσκεται και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

08:15

Σε εξέλιξη η επιχείρηση στο τρίτο βαγόνι

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης και απομάκρυνσης του τρίτου βαγονιού της επιβατικής αμαξοστοιχίας. 

Υπάρχουν φόβοι για αρκετούς εγκλωβισμένους. 

08:14

Oι πρώτες πρωινές εικόνες του Reuters αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας

08:05

Εκτακτη αιμοδοσία από τον Ερυθρό Σταυρό στη Λάρισα

Εκτατή αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας.

«Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ερυθρός Σταυρός.

07:59
Φωτ. REUTERS
Φωτ. REUTERS
07:58

Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος

Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό, ενώ στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας δίνονται ήδη καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

07:53

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι 14 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Οπως τόνισε, επιβάτες διακομίστηκαν επίσης στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι όλο το προσωπικό των νοσοκομείων κινητοποιήθηκε, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων.

07:51

Βίντεο λίγο μετά τη φονική σύγκρουση

 
07:46

Δραματικές εικόνες από το σημείο της τραγωδίας

Σοκάρουν οι εικόνες που φθάνουν από το σημείο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τα δύο πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας IC62 έχουν διαλυθεί τελείως τόσο από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, όσο και από τη φωτιά που ξέσπασε μετέπειτα. Το τρίτο βαγόνι βρίσκεται ουσιαστικά πάνω από τα δύο πρώτα.

07:43

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

07:42

Αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

07:40

Στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τραυματίες ο Θάνος Πλεύρης

Τα νοσοκομεία, στα οποία μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα, επισκέπτεται διαδοχικά αυτήν την ώρα ο υπουργος Υγείας Θάνος Πλεύρης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάστασης της υγείας τους.

53 επιβάτες νοσηλεύονται στα εξής νοσοκομεία: στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Γεννηματά Θεσσαλονίκης, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Ο υπουργός μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό δυστύχημα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, ενώ σε σύντομη δήλώσή του ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα.

07:40

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο

«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει πιβάτης της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με άλλη (εμπορευματική), αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, τις πρώτες στιγμές μετά το τραγικό δυστύχημα.

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος. «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελένη Καραδιαμάντη, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε. Η κόρη της κ. Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς χτύπησε στην πλάτη αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.

«Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησαν να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.

Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν 194 διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ' αυτούς, αρχικά οι 26 μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και οι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

07:30

Σύνοψη όσων γνωρίζουμε έως τώρα:

  • Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απεγκλωβισμού και άλλων επιβατών.
  • Τουλάχιστον 85 είναι οι τραυματίες ενώ οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα βαγόνια. Εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς.
  • Σε νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.
  • Συγκρούστηκαν μετωπικά μια εμπορική και μια επιβατική αμαξοστοιχία που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, αλλά βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απομάκρυνσης των δύο πρώτων βαγονιών του επιβατικού τρένου, προκειμένου να γίνει έρευνα για επιζώντες.
  • Παραμένουν ακόμη άγνωστα τα αίτια της τραγωδίας.
  • Από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ενός φορτηγού τρένου και μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας, προκλήθηκε και πυρκαγιά. 
  • Σύμφωνα με αξιωματικό της πυροσβεστικής, η φωτιά έχει πλέον σβήσει αλλά η επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη. Τους επιβάτες που απεγκλωβίζει η πυροσβεστική τους παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ.