Πανεπιστήμια: Έως και 500 ευρώ για μία εργασία

Πανεπιστήμια: Έως και 500 ευρώ για μία εργασία

Τα κυκλώματα λογοκλοπής και οι υπηρεσίες που παρέχουν σε φοιτητές

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλώβητα συνεχίζουν τα κυκλώματα λογοκλοπής που έχουν οργανωθεί πέριξ των ελληνικών πανεπιστημίων. Εταιρείες επ’ αμοιβή συντάσσουν εργασίες, μεταπτυχιακές διατριβές, άρθρα για φοιτητές. Και ενώ οι πτυχές του προβλήματος έχουν επισημανθεί ουκ ολίγες φορές και τα εργαλεία λογοκλοπής τελειοποιούνται όσο η τεχνολογία προχωράει, καθώς επίσης πολλές είναι και οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στη Δικαιοσύνη, στην πράξη τίποτε δεν γίνεται, παρά τις περί του αντιθέτου προθέσεις και διακηρύξεις.

Ειδικότερα, ο Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσιοποίησε καταγγελία του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με εταιρείες συγγραφής φοιτητικών εργασιών, πτυχιακών εργασιών καθώς και μεταπτυχιακών και διπλωματικών εργασιών. Οπως λέει η καταγγελία του, οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών εκπόνησης και επιμέλειας εργασιών σε πληθώρα μη ομοειδών επιστημονικών αντικειμένων (στατιστική, νομική, μαθηματικά, φιλολογία, κοινωνιολογία κ.ά.), από συνήθως νέους πτυχιούχους που συνεργάζονται με κάθε εταιρεία. Οι εν λόγω εταιρείες δεν συγγράφουν μόνο εργασίες για φοιτητές ώστε να περάσουν τα μαθήματα αλλά και άρθρα για blog και websites. «Αυτά μάλλον ίσχυαν πριν από το ChatGPT, τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο», όπως σχολίασε σκωπτικά χθες στην «Κ». «Πολλές εταιρείες καλύπτονται από τη λεοντή του φροντιστηρίου για πανεπιστημιακές σπουδές, υπάρχουν πολλά γύρω από φοιτητουπόλεις», παρατήρησε, μιλώντας στην «Κ» ο κ. Συρίγος.

Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας κινείται στο πλαίσιο της παραοικονομίας και η πληρωμή γίνεται χωρίς απόδειξη. Αναφορές φοιτητών πάντως κάνουν λόγο έως και για 500 ευρώ. Φυσικά, η τιμή εξαρτάται από την έκταση κάθε εργασίας και τον βαθμό δυσκολίας της. Διαφορετική είναι η τιμή για τις εργασίες που δίνονται στο πλαίσιο ενός προπτυχιακού μαθήματος, για πτυχίο ή στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού, χαμηλότερη είναι η αμοιβή των προπτυχιακών φοιτητών που γράφουν εργασίες για νεότερους.

Οι εταιρείες διαφημίζονται κυρίως ηλεκτρονικά, χωρίς να λείπουν οι μεμονωμένες αγγελίες στους τοίχους των σχολών. «Καταφέρνουμε να βοηθάμε καθημερινά μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες. Στην πλατφόρμα μας θα έλθετε σε επαφή με τους πιο αξιόπιστους επαγγελματίες συγγραφείς για εγγυημένα αποτελέσματα», λέει μία εκ των εταιρειών. Επίσης, πολλές ομάδες διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ομάδα Φυσικής, Χημικού, Φιλοσοφικής (ή όποιο άλλο πανεπιστημιακό αντικείμενο), προσθέτοντας το πανεπιστήμιο στους φοιτητές του οποίου απευθύνονται. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, μέιλ που εστάλη στους φοιτητές της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ιδρύματος έλεγε, μεταξύ άλλων: «Το … (σημ.: αναφέρεται η επωνυμία εταιρείας) αποτελείται από μια 12μελή ομάδα καταρτισμένων αποφοίτων τοπογράφων και πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ με μεταπτυχιακά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουμε πλήρη επεξεργασία και συγγραφή διπλωματικών εργασιών, εργασιών και θεμάτων εξαμήνου, λύσεις θεμάτων εξετάσεων προηγούμενων ετών και υποστήριξη με ιδιαίτερα μαθήματα. Εως σήμερα, έχουμε αναλάβει συνολικά περισσότερες από 100 διπλωματικές εργασίες, 450 εργασίες και θέματα εξαμήνου και 180 φοιτητές για ιδιαίτερα μαθήματα, με τις διπλωματικές εργασίες να βαθμολογούνται πάντοτε με 10 και το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις να υπερβαίνει το 97%». Και το μήνυμα συνέχιζε: «Ταυτόχρονα διαθέτουμε τις καλύτερες τιμές της αγοράς σε συνδυασμό με την ταχύτερη παράδοση των εργασιών. Σε κάθε περίπτωση διατηρείται απόλυτη εχεμύθεια και ανωνυμία. Επίσης η ομάδας μας παρέχει διασφάλιση ποιότητας την εργασιών. Συγκεκριμένα προσφέρει δωρεάν έλεγχο για λογοκλοπή και φυσικά δωρεάν διορθώσεις/προσθήκες που ίσως προταθούν από τον αρμόδιο επιβλέποντα καθηγητή». Ο κ. Μπουντουβής έχει καταθέσει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τις αρχές του 2022 ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στην «Κ», έκτοτε δεν έχει υπάρξει εξέλιξη.

Συστήματα ελέγχου

Από την άλλη, εδώ και χρόνια τα ΑΕΙ έχουν συστήματα που ελέγχουν τη λογοκλοπή, και τελευταία το λογισμικό Turnitin εγκαταστάθηκε στις βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων. Αυτό ελέγχει τις εργασίες που υποβάλλονται για περιπτώσεις ακούσιας ή εκούσιας λογοκλοπής. Επίσης, το λογισμικό μπορεί να ελέγξει εάν μια πρωτότυπη εργασία, που έχει κατατεθεί από έναν φοιτητή ενός ΑΕΙ, έχει αντιγραφεί στη συνέχεια από άλλους φοιτητές του ΑΕΙ. Το Turnitin αποφαίνεται για το «ποσοστό συνάφειας» κάθε εργασίας με τις επιστημονικές πηγές και ο διδάσκων κρίνει εάν έχει υπάρξει αντιγραφή από τον φοιτητή.

Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Συρίγος, «λογοκλοπή και συγγραφή εργασιών έναντι αμοιβής αποτελούν τις πλέον συνήθεις παραβάσεις. Εχω ήδη στείλει στον εισαγγελέα τέτοιες περιπτώσεις. Επιπλέον, στο πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών προβλέπεται πλέον ως παράπτωμα “η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας” που επιφέρει συνέπειες».

Οι αριθμοί

5% είναι κατά προσέγγιση το ποσοστό των φοιτητών που σε κάθε εξέταση αντιγράφουν.

100-150 ευρώ κυμαίνεται η «ταρίφα» για όποιον αναλάβει να δώσει μάθημα σε τηλεξέταση.

500 ευρώ είναι η μέγιστη «ταρίφα» που χρεώνεται για μία εργασία.

10% εκτιμάται το ανώτατο όριο μία εργασία να έχει κείμενα από άλλες εργασίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή