Οδομαχίες και σφαίρες στην Πατησίων

Οδομαχίες και σφαίρες στην Πατησίων

Αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα όταν δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν χθες νωρίς το μεσημέρι έξω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, με κουκουλοφόρους να επιτίθενται με πέτρες και ξύλα σε περιπολικό και τον αστυνομικό – οδηγό να πυροβολεί στον αέρα για να απεγκλωβιστεί. Εις βάρος του αστυνομικού της Αμεσης Δράσης που έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου σχηματίστηκε δικογραφία από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για άσκοπους πυροβολισμούς, ενώ το αρχηγείο άφησε αρχικά ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πειθαρχικών μέτρων κατά του αρχιφύλακα. Βραδινές ώρες πάντως και ενώ ο φάκελος της δικογραφίας παρέμενε ανοικτός, πηγές της Κατεχάκη διευκρίνιζαν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο οδηγός του περιπολικού να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν 20-30 κουκουλοφόροι βγήκαν από το προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Πατησίων. Λόγω των επεισοδίων το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τα περιπολικά να μην κινούνται στην οδό Πατησίων στο τμήμα που διέρχεται μπροστά από το κτίριο της πρώην ΑΣΟΕΕ. Το συγκεκριμένο όχημα της Αμεσης Δράσης, ωστόσο, που εκτελούσε περιπολία στην περιοχή της πλατείας Αμερικής με κατεύθυνση προς το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, εγκλωβίστηκε, όπως και αρκετά ακόμη Ι.Χ., στην οδό Πατησίων στο ρεύμα με κατεύθυνση προς Ομόνοια.

Είναι πιθανό το πλήρωμα να αγνόησε την προειδοποίηση του κέντρου επιχειρήσεων, θεωρώντας ότι η κίνηση στο ρεύμα της οδού Πατησίων προς Ομόνοια θα γινόταν ανεμπόδιστα. Αντ’ αυτού το περιπολικό ακινητοποιήθηκε στην κίνηση και έγινε αντιληπτό από τους αντιεξουσιαστές που επιτέθηκαν εναντίον του με πέτρες και καδρόνια. Οι δύο από τους τρεις ενστόλους που βρίσκονταν ο ένας στη θέση του συνοδηγού και ο άλλος στο πίσω κάθισμα άνοιξαν τις πόρτες και τράπηκαν σε φυγή. Ο οδηγός ωστόσο εγκλωβίστηκε στην κίνηση, δεν κατάφερε να απομακρυνθεί δεχόμενος τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων και πυροβόλησε τέσσερις φορές στον αέρα με το υπηρεσιακό του όπλο προκειμένου να αναγκάσει τους επιτιθέμενους να υποχωρήσουν.

Το περιπολικό το οποίο οδηγούσε εγκλωβίστηκε μπροστά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο την ώρα των επεισοδίων.

Δικογραφία

Τα επεισόδια σταμάτησαν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, με την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας να σχηματίζει δικογραφία εις βάρος του αρχιφύλακα για άσκοπους πυροβολισμούς. Δεν συνελήφθη πάντως, με τον εποπτεύοντα εισαγγελέα να δίνει εντολή να αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο πλαίσιο σχηματισμού δικογραφίας κατέθεσαν ως μάρτυρες στην Κρατική Ασφάλεια ιδιώτες, αλλά και μια γυναίκα αστυνομικός που εγκλωβίστηκε με το Ι.Χ. της στο σημείο και η οποία περιέγραψε όσα εκτυλίχθηκαν στην είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απόφασή της για πειθαρχικό έλεγχο τόσο του οδηγού του περιπολικού όσο και των δύο συναδέλφων του, που εγκατέλειψαν το όχημα. Αφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο ο αρχιφύλακας να τεθεί σε διαθεσιμότητα, δίχως πάντως μια τέτοια εξέλιξη να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή