Μύκονος: Ξηλώνουν άρον άρον μετά την κατακραυγή

Μύκονος: Ξηλώνουν άρον άρον μετά την κατακραυγή

Οι ιδιοκτήτες μπιτς μπαρ στον Πάνορμο Μυκόνου απομακρύνουν κατασκευές λίγες μέρες πριν οριστικοποιηθεί το πρόστιμο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργασίες απομάκρυνσης μέρους των παράνομων κατασκευών ξεκίνησαν χθες οι ιδιοκτήτες του Principote στον Πάνορμο της Μυκόνου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν προθεσμία 10 ημερών πριν οριστικοποιηθεί το πρόστιμο. Το ερώτημα είναι αν οι ιδιοκτήτες θα κατεδαφίσουν το σύνολο των 39.780 τετραγωνικών μέτρων παρανομιών που κατέγραψαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ή απλώς θα επιδιώξουν τη μείωση του προστίμου, που φθάνει τα 22,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τι θα συμβεί αν οι ιδιοκτήτες του Principote επιδιώξουν να λάβουν άδεια λειτουργίας από τον δήμο χωρίς να έχουν προχωρήσει στην κατεδάφιση του συνόλου των παράνομων κατασκευών και αν αντιστοίχως επιδιώξουν τη μίσθωση αιγιαλού και παραλίας για ομπρελοκαθίσματα.

Την Παρασκευή, το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος θυροκολλήθηκε στο Principote και έτσι πλέον άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος που ορίζει η νομοθεσία για την κατεδάφιση (από τον ιδιοκτήτη) των παράνομων κατασκευών ή την άσκηση προσφυγής κατά του πορίσματος (ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων – ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Η πλευρά της ιδιοκτησίας ανταποκρίθηκε αμέσως, ξεκινώντας την απομάκρυνση παράνομων κατασκευών. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε χθες το Mykonos Live TV, το συνεργείο ξεκίνησε χθες την καθαίρεση των λευκών πάνελ με τα οποία διάφοροι χώροι είχαν μετατραπεί σε κλειστοί.

Το πόρισμα

Αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να κατεδαφίσουν ή να απομακρύνουν το σύνολο των κατασκευών (και όχι μόνο πάνελ και κοντέινερ), θα έχουν… πολλή δουλειά. Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που αποκάλυψε αποκλειστικά η «Καθημερινή» το προηγούμενο Σάββατο, συνολικά οι επιθεωρητές κατέγραψαν 33 παράνομες κατασκευές, εκ των οποίων:

• Οι κλειστές κατασκευές είναι 9.187 τετραγωνικά μέτρα.

• Οι πέργκολες φθάνουν τα 2.059 μέτρα και τα επιστρωμένα decks τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Αν η επιχείρηση δεν κατεδαφίσει το σύνολο των παράνομων κατασκευών, θα της επιτραπεί να λειτουργήσει φέτος;

• Οι τσιμεντωμένοι χώροι (κυρίως) στάθμευσης, τα 21.490 τετραγωνικά.

• Η παράνομη περίφραξη με ξύλινα πάνελ, τα 780 τετραγωνικά.

Μύκονος: Ξηλώνουν άρον άρον μετά την κατακραυγή-1

Να σημειωθεί ότι οι χώροι για τους οποίους υπάρχει οικοδομική άδεια και οι υπαγωγές σε «τακτοποιήσεις» δεν έχουν συμπεριληφθεί στον υπολογισμό του προστίμου, καθώς θα πρέπει να ελεγχθούν πρώτα από την Πολεοδομία Σύρου. Μετά την εξέλιξη αυτή, προκύπτει μια σειρά από ερωτήματα:

• Αν η επιχείρηση δεν κατεδαφίσει το σύνολο των παράνομων κατασκευών, θα της επιτραπεί να λειτουργήσει φέτος; Να σημειωθεί ότι το Principote δεν έχει… καλό ιστορικό, καθώς και στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες του κατεδάφισαν αυθαίρετες κατασκευές έπειτα από αυτοψίες της Πολεοδομίας Σύρου και την επιβολή προστίμων. Και στη συνέχεια ανήγειραν νέα παράνομα κτίσματα ώστε να επαναλειτουργήσουν, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από δημόσιες υπηρεσίες (βλ. «Κ» 10.4.2023).

Μύκονος: Ξηλώνουν άρον άρον μετά την κατακραυγή-2

• Επίσης, ερωτήματα εγείρονται και σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών: αν θα προχωρήσει σε μίσθωση της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας για ομπρελοκαθίσματα σε μια επιχείρηση με τόσο σοβαρές πολεοδομικές παρανομίες. Αντιστοίχως, αν η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που έχει μισθώσει έκταση 1.700 τ.μ. στον παλαιό αιγιαλό της παραλίας, δικαιολογείται να καταγγείλει το συμβόλαιο (υπεγράφη το 2022 με διάρκεια 4 ετών) για τον ίδιο λόγο.

33 παράνομες κατασκευές της επιχείρησης στον Πάνορμο

9.187 τετραγωνικά μέτρα κλειστές κατασκευές.

2.059 τετραγωνικά μέτρα πέργκολες και 780 τ.μ. περίφραξη με πάνελ.

3.000 τετραγωνικά μέτρα επιστρω-μένα decks.

21.490 τετραγωνικά μέτρα τσιμεντω-μένες επιφάνειες.

Μύκονος: Ξηλώνουν άρον άρον μετά την κατακραυγή-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή