Εφημερίες στα «χαρακώματα» του Ευαγγελισμού με 1.000 ασθενείς

Εφημερίες στα «χαρακώματα» του Ευαγγελισμού με 1.000 ασθενείς

Τεντωμένα νεύρα και ατελείωτες ουρές. «Σε εμάς έρχονται από όλη την Αττική και όλη την Ελλάδα, καθώς, δεν υπάρχει επαρκής πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα» παραπονιούνται οι γιατροί.

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θυμήθηκα την απίστευτη πολύωρη ταλαιπωρία που είχα βιώσει το 2017, συνοδεύοντας μια ηλικιωμένη θεία μου, όμως έπρεπε και πάλι να πάμε εκεί, γιατί είχε χτυπήσει μια φίλη μου άσχημα στο κεφάλι και φοβόμουν μήπως είχε πάθει διάσειση. Ηταν ανάγκη να τη δει γιατρός και να κάνει εξετάσεις».

Η Κατερίνα και η φίλη της (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), πήγαν στον Ευαγγελισμό που εφημέρευε την Κυριακή στις 7 το απόγευμα. Εφυγαν από εκεί στις 6 το πρωϊ. Περιγράφουν στην «Κ» μια δύσκολη βραδιά, για γερά νεύρα και πολύ υπομονή. Η αναμονή για τις απαιτούμενες εξετάσεις ήταν μεγάλη, το ίδιο και ο εκνευρισμός καθώς 1.000 άτομα -σύμφωνα με την διοίκηση του νοσοκομείου- χρειάστηκε να επισκεφθούν την Κυριακή το βράδυ τον Ευαγγελισμό.

«Εως τις 10 μ.μ. είχαν προσέλθει 650 άτομα και έως τα μεσάνυχτα έφθασαν τα 1.000» δηλώνει στην «Κ», ο διοικητής του Νοσοκομείου Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για τον συνηθισμένο όγκο περιστατικών που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε όλες τις 24ωρες εφημερίες. Προσελκύουμε τους περισσότερους ασθενείς, καθώς διαθέτουμε όλες τις ειδικότητες, κάτι που μειώνει την ταλαιπωρία όσων χρειάζονται γνωματεύσεις από ιατρούς διαφόρων ειδικότητων», σημειώνει ο διοικητής. Και εξηγεί ότι «παίζει πάντοτε ρόλο με ποια άλλα νοσοκομεία συνεφημερεύουμε. Εμείς είμαστε μαζί με το Αττικόν στο Χαϊδάρι και το Κωνσταντοπούλειο στα Βόρεια Προάστια. Η θέση και των δύο δυσκολεύει την πρόσβαση σε συγγενείς και συνοδούς, γι’ αυτό τα αποφεύγουν». 

Και οι οκτώ κρατούμενοι από τις φυλακές Αυλώνα

Μεταξύ τους οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό λένε «είμαστε μαγαζί γωνία. Σε εμάς έρχονται από όλη την Αττική και όλη την Ελλάδα», λέει από την πλευρά του ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας, κ. Δημήτρης Πιστόλας. Μεταξύ άλλων, στα 1.000 περιστατικά της Κυριακής, προστέθηκαν και οι οκτώ κρατούμενοι που ενεπλάκησαν στην εξέγερση στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω την εξυπηρέτηση όσων περίμεναν.

Ο κόσμος, αργά το βράδυ, έξω από το νοσοκομείο θύμιζε ουρά σε διανομή συσσιτίου. «Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι περιστατικά που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας- ένα θλαστικό τραύμα, ένα λιποθυμικό επεισόδιο ή ένας εμετός» υπογραμμίζει ο κ. Πιστόλας. Δεδομένου, όμως, ότι δεν υπάρχει επαρκής πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας, όλοι οι έχοντες ανάγκης ιατρικής φροντίδας, πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. «Αν αντί για 1.000 άτομα, είχαμε 400 περιστατικά που χρήζουν τριτοβάθμιας φροντίδας, τότε θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα» απαντά στο εύλογο ερώτημα ο ίδιος.

Οι καθυστερήσεις στις εφημερίες προκύπτουν, σύμφωνα με τον ίδιο, και από τη σχολαστικότητα και υπευθυνότητα των γιατρών. «Συχνά έρχονται για μια συγκεκριμένη ενόχληση στην εφημερία, αλλά μέσω των εξετάσεων ανακαλύπτουμε κάτι άλλο» περιγράφει, «επομένως ζητείται η γνώμη και μιας άλλη ειδικότητας, άλλοτε δίνουμε θεραπεία, θέλουμε προτού υπογράψουμε να φύγει ο ασθενής να έχουμε δει και την επίδραση του φαρμακευτικού σκευάσματος, για να είμαστε σίγουροι». Αριθμητικά, πάντως, «είμαστε καλύτερα από το 2019, έχουν γίνει προσλήψεις έστω επικουρικού προσωπικού». Συνολικά είναι 1.300 άτομα- νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών και τραυματιοφορείς κ.α.. «Είμαστε περισσότεροι, αλλά και πιο κουρασμένοι», σημειώνει.

«Ελάχιστες προσλήψεις»

Στο νοσοκομείο απασχολούνται 900 γιατροί, εξειδικευμένοι και ειδικευόμενοι. «Στις περισσότερες κλινικές εργάζονται κυρίως ειδικευόμενοι και επικουρικό προσωπικό» εξηγεί ο κ. Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στη ΜΕΘ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. «Εχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις και μόνο σε παθολογικά τμήματα». Οσοι νοσηλευτές και γιατροί τοποθετήθηκαν εκτάκτως στην πανδημία αναζητούν εναλλακτικές.

«Το σύστημα δεν καταφέρνει να κρατήσει νέους ανθρώπους. Ελλείψει προοπτικών φεύγουν για το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα». Συνολικά, «οι προσλήψεις επικουρικών δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις και τον μεγαλύτερο όγκο περιστατικών που έχουμε: υπάρχει μεγαλύτερη νοσηρότητα π.χ. στους καρκινοπαθείς, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε πολλές περισσότερες εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις σε σχέση με τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας». Ο ίδιος κατά την μεγάλη εφημερία της Κυριακής διασωλήνωσε 13 άτομα. «Δεν νοσηλεύονται όλοι σε ΜΕΘ, κάποιοι τοποθετήθηκαν σε κοινούς θαλάμους». 

Ωστόσο, το νοσοκομείο του Κολωνακίου δεν υπολείπεται μηχανημάτων και υλικοτεχνικής υποδομής. Πρόσφατα, έγινε δωρεά ενός ακόμα αξονικού και ενός μαγνητικού τομογράφου. «Δεν έγιναν, όμως,  προσλήψεις ανάλογου προσωπικού, με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα όλα τα διαθέσιμα απεικονιστικά μηχανήματα», διευκρινίζει ο κ. Φερεντίνος. «Για να δουλέψει εύρυθμα το νοσοκομείο χρειάζονται ενίσχυση όλα τα τμήματα- από την καθαριότητα, που και αυτή απαιτεί τεχνογνωσία, μέχρι τα εργαστήρια και τα χειρουργεία, γιατί όλα είναι αλληλένδετα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή