Πανελλαδικές για το εθνικό απολυτήριο – Το σχέδιο για το νέο εξεταστικό σύστημα

Πανελλαδικές για το εθνικό απολυτήριο – Το σχέδιο για το νέο εξεταστικό σύστημα

Ενσωματωμένες Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικό απολυτήριο με Τράπεζα Θεμάτων και ενσωματωμένες τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα. Αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κύριος άξονας του υπουργείου Παιδείας πάνω στον οποίο θα «χτιστεί» το σχέδιο για το εθνικό απολυτήριο. Ζητούμενο είναι η ύπαρξη πολιτικής συναίνεσης, και ως προς αυτό θετικά είναι τα έως τώρα μηνύματα από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, η θεσμοθέτηση εθνικού απολυτηρίου θεωρείται ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση του λυκείου, το οποίο εδώ και δεκαετίες έχει καταντήσει προθάλαμος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και αυτό διότι οι μαθητές από τη Β΄ Λυκείου, ή και νωρίτερα, εστιάζουν στην προετοιμασία τους στα 4 μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο το λύκειο χάνει τον εκπαιδευτικό του στόχο, ενώ οι έφηβοι για δύο έτη αποστερούνται πολύτιμο «παιδαγωγικό χρόνο». Αρα, ο κεντρικός σκοπός του εθνικού απολυτηρίου, όπως σχεδιάζεται από το επιτελείο του υπ. Παιδείας, είναι οι μαθητές να εστιάζουν σε περισσότερα διδακτικά αντικείμενα, μέσα από προγράμματα σπουδών και μεθόδους διδασκαλίας που θα αξιοποιούν την τεχνολογία.

Από την άλλη, όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας, «δεν θα υπάρξει εθνικό απολυτήριο χωρίς σεβασμό στο κεκτημένο των Πανελλαδικών Εξετάσεων». Το κεκτημένο των σημερινών Πανελλαδικών είναι το αδιάβλητό τους. Ετσι, μελετάται στο εθνικό απολυτήριο να είναι ενσωματωμένες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και οι μαθητές θα εξετάζονται σε συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων με αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.

Η Τράπεζα Θεμάτων θα διατηρηθεί, παρά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ, καθώς θεωρείται χρήσιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στην Εκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της Τράπεζας Θεμάτων, που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, η έκθεση προτείνει βελτιώσεις. Ενδεικτικά, ζητείται:

• Να ληφθούν μέτρα για την εκτόνωση της πίεσης που νιώθουν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με την κάλυψη της ύλης, η οποία φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της διδασκαλίας τους καθώς και τα μαθησιακά επιτεύγματα των μαθητών. Η μείωση μέρους της διδακτέας ύλης ή η αύξηση των ωρών διδασκαλίας κάποιου μαθήματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδεικτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κεντρικός στόχος είναι οι μαθητές να εστιάζουν σε περισσότερα διδακτικά αντικείμενα – Παραμένει η Τράπεζα Θεμάτων.

• Να δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός συμμετοχής τους στη διαδικασία θεματοδότησης και αξιολόγησης θεμάτων, ώστε αφενός να αυξηθεί ο βαθμός αποδοχής της Τράπεζας και αφετέρου η ποσότητα και ποιότητα των θεμάτων.

• Να υποστηριχθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην αξιολογική κρίση των θεμάτων της Τράπεζας.

• Να ενισχυθεί η αντικειμενικότερη στάθμιση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, ώστε να μην είναι κάποια δυσανάλογα δύσκολα ή εύκολα για το σύνηθες επίπεδο των μαθητών.

• Να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αξιολογούν όλα τα θέματα της ειδικότητάς τους ως προς τον βαθμό δυσκολίας τους.

• Να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης των θεμάτων που είχαν χαμηλό βαθμό αποδοχής για επιλογή σε προηγούμενες κληρώσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επιδιώξει πολιτική συναίνεση για τη θεσμοθέτηση του εθνικού απολυτηρίου, κάτι που είναι απαραίτητο, αφού μεταπολιτευτικά έχουν γίνει περίπου 40 σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ταλαιπωρώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί προγραμματικά στην καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε τοποθετηθεί θετικά. Θα γίνει βέβαια διάλογος ώστε τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT