Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Το αιματηρό επεισόδιο στον Εβρο το 1986

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Το αιματηρό επεισόδιο στον Εβρο το 1986

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γύρω στις 11 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 1986, μια ελληνική περίπολος αποτελούμενη από τους Ζήση Καραγώγο, Δημήτρη Καραγιάννη και Γεώργιο Βασιλό, κοντά στις Φέρες Εβρου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, συνάντησε μια τουρκική περίπολο. Φαίνεται ότι ένας εκ των Τούρκων στρατιωτών ζήτησε να ανταλλάξει τσιγάρα με τους Ελληνες στρατιώτες και ο Καραγώγος, αφού άφησε στην άκρη το όπλο του, προχώρησε για να δώσει τα τσιγάρα, εγγίζοντας το ελληνοτουρκικό σύνορο. Χωρίς να ηχήσει προειδοποίηση, οι Τούρκοι στρατιώτες τον πυροβολούν και ξεκινάει ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο περιπόλων.

«Μεθοριακό επεισόδιο με τρεις νεκρούς, έναν Ελληνα και δύο Τούρκους, συνέβη χθες το μεσημέρι μεταξύ περιπόλων στον Εβρο», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή» στις 20 ∆εκεμβρίου.

Και συνέχιζε παρακάτω: «Η ελληνική περίπολος ανταπέδωσε τα πυρά και με τη βοήθεια άλλων τριών ανδρών, υπό δόκιμο αξιωματικό, περισυνέλεξε τους τραυματίες. Ταυτόχρονα, άλλη τουρκική περίπολος, υπό αξιωματικό, εισήλθε στο ελληνικό έδαφος και επιχείρησε να αιχμαλωτίσει τους Ελληνες στρατιώτες. Η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της ελληνικής περιπόλου ανάγκασε τους Τούρκους να υποχωρήσουν».

Μετά το θερμό επεισόδιο αντηλλάγησαν έντονες διαμαρτυρίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Ωστόσο, διαφαινόταν η πρόθεση αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

«Παρά την ύπαρξη τριών νεκρών, διαφαίνεται και από τις δύο πλευρές διάθεση διερευνήσεως των πραγματικών αιτιών που προκάλεσαν το επεισόδιο. Σε άτυπη συνάντηση του Ελληνα και του Τούρκου διοικητών Ταγμάτων της περιοχής, μετά τη συζήτηση του επεισοδίου συμφωνήθηκε να θεωρηθεί ως “τοπικής εκτάσεως”. Τούτο εκτιμάται, σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές δεν τοποθετούν τα αίτια που προκάλεσαν το επεισόδιο σε γενικότερο κλίμα εντάσεως», σημείωνε η «Καθημερινή».

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «συνέστησε αυτοσυγκράτηση. Ο κ. Καψής (υφυπουργός Εξωτερικών) δήλωσε ότι […] η κυβέρνηση αρνείται την εξίσωση θύτου και θύματος που εκφράζεται με την διπλή έκκληση προς αυτοσυγκράτηση και ότι λυπάται για την εξίσωση αυτή», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πάντως, το 1988, το φυλάκιο «Ε.Φ. Φερών» μετονομάστηκε σε «Ε.Φ. Καραγώγου» προς τιμήν του πεσόντα 19χρονου στρατιώτη. Επειτα, το 2012, το τοπικό παρατηρητήριο «κτήματος Τσιρώζη» ονομάστηκε τιμητικά «Καραγώγου», ενώ ανηγέρθη και μνημείο προς τιμήν του στην περιοχή.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Το αιματηρό επεισόδιο στον Εβρο το 1986-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή