Διαρροές εκπαιδευτικών από ιδιωτικά σχολεία

Διαρροές εκπαιδευτικών από ιδιωτικά σχολεία

Δημιουργούνται κενά εν μέσω σχολικού έτους, καθώς επιλέγουν το δημόσιο όταν γίνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων τρέμουν την επόμενη φάση προσλήψεων 2.700 αναπληρωτών στις αρχές Νοεμβρίου για να καλύψουν θέσεις σε δημόσια σχολεία. Και αυτό διότι, καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα ιδιωτικά σχολεία «χάνουν» πολλούς εκπαιδευτικούς που επιλέγουν δημόσιο. Μάλιστα, ελάχιστοι πλέον δάσκαλοι –περί τους 150– έχουν μείνει στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) έστειλε επιστολή με προτάσεις για το θέμα στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο αναμένεται να προωθήσει ρύθμιση για να αντιμετωπισθούν τα τυχόν κενά που θα προκύψουν στα ιδιωτικά σχολεία από την επόμενη φάση προσλήψεων. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο για καταγραφή των κενών στα σχολεία με ψηφιοποιημένο τρόπο, ώστε όσοι πρόκειται να προσληφθούν να το γνωρίζουν πολύ νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου και να ενημερώνουν εγκαίρως το ιδιωτικό σχολείο ότι θα αποχωρήσουν. Το σχέδιο θα εφαρμοσθεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2024-2025.

Ειδικότερα, έως τώρα έχουν γίνει δύο φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών. Η πρώτη ήταν 9.500 εκπαιδευτικών στις αρχές του σχολικού έτους. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη άλλων 8.800 αναπληρωτών. Από τις προσλήψεις αυτές, τα ιδιωτικά σχολεία «έχασαν» ουκ ολίγους εκπαιδευτικούς τους που παραιτήθηκαν από το ιδιωτικό. Το κύριο πλεονέκτημα της επιλογής τους είναι πως έτσι παίρνουν μόρια στη μάχη για μία θέση διορισμού, από το επόμενο σχολικό έτος φυσικά. Βέβαια, η μεγαλύτερη φυγή καταγράφεται σε ιδιωτικά σχολεία, στα οποία οι εκπαιδευτικοί έχουν παράπονα από τις εργασιακές συνθήκες. «Το ανορθολογικό νομοθετικό πλαίσιο –ο νόμος 4713/20200– που γεννά συνθήκες υπερεκμετάλλευσης των εκπαιδευτικών, οι πολύ κακές εργασιακές συνθήκες, κυρίως σε μικρά ιδιωτικά σχολεία και σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, και η έλλειψη ηθικών και οικονομικών κινήτρων συγκροτούν μια δύσκολη εικόνα που χρήζει άμεσης παρέμβασης από την Πολιτεία και απαιτεί τη διενέργεια ενός ανοιχτού, ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους του χώρου. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η “αποχώρηση” των εκπαιδευτικών δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη. Σε ιδιωτικά σχολεία που σέβονται τους εκπαιδευτικούς, οι διαρροές είναι μικρές έως μηδαμινές. Σε άλλα, έχουμε μαζική έξοδο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν», παρατήρησε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος.

Σχέδιο του υπ. Παιδείας για καταγραφή κενών με ψηφιοποιημένο τρόπο, ώστε όσοι πρόκειται να προσληφθούν να το γνωρίζουν νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν τούτων, πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία καλούνται να καλύψουν τις θέσεις που μένουν κενές από τους παραιτηθέντες. Ως προς τις ειδικότητες, οι μεγαλύτερες ελλείψεις υπάρχουν σε δασκάλους. Αντίθετα, λόγω της μεγάλης παραγωγής πτυχιούχων καθηγητικών σχολών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί κ.λπ.), το πρόβλημα σε αυτές τις ειδικότητες είναι μικρό. Ομως, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ιδιοκτήτης σχολείου, υπάρχει και μία ακόμη πτυχή. Η κάλυψη μιας θέσης στα ιδιωτικά σχολεία καθυστερεί διότι κατά πρώτον πρέπει να βρεθούν υποψήφιοι και κατά δεύτερον να αξιολογηθούν από τα στελέχη του σχολείου ώστε να προσληφθούν.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων έχει ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το πρόβλημα, ζητώντας μέριμνα για την αναπλήρωση των κενών. Από την πλευρά της, η ΟΙΕΛΕ «προτείνει την επαναφορά, για συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, της διάταξης που προβλεπόταν στο άρθρο 22 του νόμου 3577/2007, σύμφωνα με την οποία ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός έχει την επιλογή να υπηρετήσει τη θητεία του ως αναπληρωτής στο ιδιωτικό σχολείο όπου ήδη διδάσκει μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Θεωρούμε ότι η επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης θα ανακόψει σημαντικά το κύμα φυγής (καθώς πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που θα προτιμήσουν να μείνουν κοντά στην εστία τους από το να μετακινηθούν στην επαρχία) και ταυτόχρονα θα υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες να δώσουν κίνητρα παραμονής στη σχολική μονάδα», παρατηρεί ο κ. Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο εξετάζει στην περίπτωση που παρουσιαστούν κενά σε δασκάλους σε ιδιωτικά σχολεία μετά την ανακοίνωση της τρίτης φάσης των προσλήψεων, να επιτρέψει στα σχολεία –όπως ίσχυε παλαιότερα– να καλύψουν τις θέσεις με άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή