Υπόθεση υποκλοπών: Εντονη κριτική Χρήστου Ράμμου από τις Βρυξέλλες

Υπόθεση υποκλοπών: Εντονη κριτική Χρήστου Ράμμου από τις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές της επιτροπής LIBE σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών και τους κυβερνητικούς χειρισμούς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών και του Predator ενημέρωσε χθες τους ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών (LIBE) ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος, ο οποίος ήταν έντονα επικριτικός κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στην υπόθεση, καθώς και έναντι του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ο κ. Ράμμος έκανε εκτενή αναφορά στην αλλαγή της σύνθεσης των μελών της ΑΔΑΕ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αντικατάσταση όσων η θητεία είχε λήξει, καθώς και στην πρόσφατη πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη να διαβιβάσει τις δικογραφίες της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο, κάνοντας λόγο για αφαίρεσή τους από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον νόμο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2022 για άρση του απορρήτου και που κατά τον ίδιο ερμηνεύθηκε λανθασμένα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς περιορίζει το δικαίωμα της Αρχής να ενημερώνει πρόσωπα ότι παρακολουθούνται.

Εκτίμησε ότι υφίσταται προσωπική στοχοποίηση από την κυβέρνηση και μίλησε για απειλές που δέχθηκε από υπουργούς, πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας, όταν είχε συναντηθεί με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ξαφνική, όπως τη χαρακτήρισε, αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας ότι εγείρει ανησυχίες για την ανεξάρτητη λειτουργία της.

Εξάλλου, ο κ. Ράμμος σημείωσε ότι τους προηγούμενους μήνες «η ΑΔΑΕ ηγήθηκε των ερευνών, μαζί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και οι δύο Αρχές δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις ενώ προχωρούσαν τις έρευνες. Τα τελευταία γεγονότα στο τέλος Σεπτεμβρίου», συνέχισε, «μπορούν σίγουρα να εντείνουν τις ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της ΑΔΑΕ».

Υπερασπίστηκε επίσης τα δύο πρώην μέλη της ΑΔΑΕ, την κ. Κατερίνα Παπανικολάου και τον κ. Στέφανο Γκρίτζαλη, λέγοντας ότι διώκονται δικαστικά «επειδή έκαναν το καθήκον τους».

«Ηταν μεγάλο σοκ για μένα η δίωξη δύο εξαιρετικών συνεργατών μου, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Εχω συνεργαστεί μαζί τους χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για τον επαγγελματισμό τους προς το καθήκον τους. Παρόλο που δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τους λόγους που έχουν διωχθεί, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η Εισαγγελία θα διαψευστεί σύντομα», σημείωσε ο κ. Ράμμος, για να συμπληρώσει: «Η ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές. Η ίδια Δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους», σημείωσε ο κ. Ράμμος σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μέλη της ΑΔΑΕ θα καταθέσουν ως ύποπτοι διαρροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή