Ομόφυλα ζευγάρια: Εφθασε η ώρα των τελικών αποφάσεων στην Ιεραρχία

Ομόφυλα ζευγάρια: Εφθασε η ώρα των τελικών αποφάσεων στην Ιεραρχία

Ομοφωνία κατά της νομοθέτησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα επιχειρήματα της Εκκλησίας θα διατυπωθούν σε υψηλούς τόνους στο σχετικό ανακοινωθέν, αλλά δεν διαφαίνεται γόνιμο έδαφος για ακραίες προτάσεις

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένη την ομοφωνία κατά της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών συνεδριάζει σήμερα σε ολομέλεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας. Ενας σημαντικός αριθμός ιεραρχών έχει φροντίσει να εκφράσει την αντίθεσή του δημόσια, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα με βάση τα οποία η Εκκλησία τοποθετείται απέναντι στη σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ και όσοι δεν έχουν δημόσια τοποθετηθεί κινούνται στην ίδια γραμμή. Η ελάχιστη συνισταμένη της σημερινής συνεδρίασης, λοιπόν, είναι η εξασφαλισμένη ομοφωνία κατά της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης.

Από εκεί και μετά, υπάρχει διαφορά στον τόνο και στο ύφος με τα οποία η αντίθεση έχει εκφραστεί, ενώ αναμένεται ότι και στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα ακουστούν φωνές υπέρ μιας σκληρής στάσης από την Εκκλησία. Η κεντρική γραμμή, ωστόσο, και η άποψη που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι ότι από μια ανοιχτή σύγκρουση δεν πρόκειται να βγει κανείς κερδισμένος και ότι εφόσον η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη νομοθέτηση, η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της να ενημερώσει τους πολίτες για τις δικές της θέσεις και, κυρίως, να καθησυχάσει τους πιστούς ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία και τις ανησυχίες τους.

Δεν φαίνεται ότι συγκεντρώνουν την πλειοψηφία προτάσεις όπως να μην επιτρέπεται στους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη νομοθετική ρύθμιση ο εκκλησιασμός ή να τους επιβληθεί στέρηση της Θείας Κοινωνίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, έπειτα από την εισαγωγική τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος αναμένεται σε αυστηρούς τόνους να θέσει το πλαίσιο της αντίθεσης της Εκκλησίας, η βασική εισήγηση αναμένεται να γίνει από τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, που θα αναλύσει και τις θεολογικές αλλά και τις βιολογικές παραμέτρους του θέματος. Οσον αφορά την αντίδραση της Εκκλησίας, όπως έχει εσωτερικά συζητηθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει τη δημοσιοποίηση ανακοινωθέντος, την έκδοση εγκυκλίου που θα αναγνωσθεί στους ναούς την προσεχή Κυριακή και την αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές. Αναμένεται, επίσης, να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα που θα δοθεί μετά τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να διεκδικηθεί δικαστικά το δικαίωμα στην παρένθετη κύηση. Ολα αυτά θα μπουν προς συζήτηση σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται από ορισμένους ιεράρχες να ζητηθεί η αντίδραση της Εκκλησίας να είναι ακόμη πιο δυναμική. Μεταξύ άλλων, μία από τις προτάσεις που έχει ακουστεί είναι να μην επιτρέπεται στους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη νομοθετική ρύθμιση ο εκκλησιασμός ή να τους επιβληθεί στέρηση της Θείας Κοινωνίας. Οπως επισημαίνει σχετικά ιεράρχης, δεν αποκλείεται τέτοιες φωνές να ακουστούν και σήμερα. Από τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ιεραρχίας δεν αποκλείεται να ακουστεί ακόμη και αίτημα για συλλαλητήρια. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία φέρεται να κινείται στη λογική μιας με σαφήνεια διατυπωμένης σκληρής γραμμής, που θα εστιάζει στη θρησκευτική ανάλυση της ομοφυλοφιλίας ως αμαρτίας και στην εκδήλωση ανησυχίας για μεγάλο κίνδυνο διάλυσης του κυττάρου της οικογένειας από τη θέσπιση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Στους μητροπολίτες που έχουν τοποθετηθεί σε υψηλούς, ακόμη και ακραίους τόνους ή που ζητούν η Εκκλησία να τηρήσει σκληρή στάση, περιλαμβάνονται οι Πατρών Χρυσόστομος, Μεσογαίας Νικόλαος, Πειραιώς Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Κυθήρων Σεραφείμ.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εμφανίζεται να κινείται στη λογική της διατύπωσης από την Εκκλησία σε αυστηρούς τόνους των επιχειρημάτων της για το θέμα, προκειμένου με νηφαλιότητα να απαντηθούν οι αγωνίες του εκκλησιαστικού ακροατηρίου και να δοθούν απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται γιατί η Εκκλησία είναι αρνητική στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζονται να κινούνται οι περισσότεροι ιεράρχες. Σχετικά με την αναφορά του Αρχιεπισκόπου σε δημοψήφισμα, δεν αναμένεται να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση, καθώς, όπως επισημαίνεται σχετικά, η κυβέρνηση φρόντισε άμεσα να απαντήσει απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση, οπότε δεν θα είχε κανένα νόημα η επιμονή σε μια τέτοια πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή