Δέμα-βόμβα στη Θεσσαλονίκη: Τρομοκρατία «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ.

Δέμα-βόμβα στη Θεσσαλονίκη: Τρομοκρατία «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ.

Το δέμα - βόμβα πιθανόν μεταφέρθηκε εντός του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης από πλαϊνή είσοδο, όπου δεν λειτουργεί μηχάνημα x-ray

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άτομο που κατά δήλωσή του ήταν υπάλληλος εταιρείας courier φέρεται να μετέφερε το δέμα – βόμβα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ο φάκελος παρελήφθη από γραμματέα – υπάλληλο του μεγάρου και δεν ελέγχθηκε στο μηχάνημα x-ray πριν καταλήξει στο γραφείο της προέδρου Εφετών, στον 3ο όροφο του δικαστικού μεγάρου. Παρότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η υπόθεση να συνδέεται με δράση ποινικών, οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συγκλίνουν στο ότι η αποστολή του παγιδευμένου δέματος αποτελεί απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Από την ΕΛ.ΑΣ. πάντως δεν συσχετίζεται με τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί και στο υπουργείο Εργασίας. Καθώς μάλιστα ο μηχανισμός δεν εξερράγη και μεταφέρθηκε άθικτος στα εγκληματολογικά εργαστήρια, αρμόδιοι αξιωματούχοι αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να φθάσουν στην ταυτότητα του δράστη.

Ο φάκελος με τα εκρηκτικά εντοπίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Βρισκόταν για διάστημα 10 ημερών στο γραφείο της προέδρου Εφετών, η οποία απουσίαζε με αναρρωτική άδεια και ως εκ τούτου δεν είχε παραλάβει την αλληλογραφία της. Το πρωί της Δευτέρας επέστρεψε στο γραφείο της και παρέλαβε την αλληλογραφία της, μαζί και τον φάκελο – βόμβα. Ως αποστολέας εμφανιζόταν ψευδώς η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ως παραλήπτης η πρόεδρος Εφετών.

Ο φάκελος δεν έφερε σφραγίδα των ΕΛΤΑ, άρα δεν είχε διακινηθεί μέσω ταχυδρομείου. Επίσης δεν είχε τη σχετική σφραγίδα που μπαίνει σε όσα δέματα ελέγχονται στο μηχάνημα ακτίνων Χ, στην είσοδο του μεγάρου, με ορισμένες εκτιμήσεις να κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο φάκελος μεταφέρθηκε εντός του δικαστικού μεγάρου από πλαϊνή είσοδο στην οποία δεν λειτουργεί μηχάνημα x-ray.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός αποτελείτο πιθανόν από ζελατοδυναμίτιδα και η συνδεσμολογία του ήταν τέτοια που θα εκρήγνυτο μόλις η δικαστικός άνοιγε τον φάκελο. Τελικά τον φάκελο έκρινε ύποπτο ο σύζυγος της προέδρου που βρισκόταν μαζί της και διέκρινε μεταλλικά αντικείμενα στο εσωτερικό του. Ζήτησε από τον υπεύθυνο ασφαλείας του μεγάρου να προχωρήσει άμεσα σε έλεγχο του δέματος στο x-ray και τότε διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό. Η πρόεδρος Εφετών φέρεται να δεχόταν απειλές από ποινικούς έπειτα από απόφασή της να απορρίψει αίτημα συγχώνευσης ποινών. Επομένως, ένα από τα σενάρια που ερευνώνται είναι ο αποστολέας του δέματος να προέρχεται από αυτόν τον χώρο. Το δεύτερο σενάριο που –σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές– συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες είναι να πρόκειται για ενέργεια του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης». Το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης εξάλλου είχε και το 2010 γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισήμανε την ανάγκη για «τοποθέτηση και λειτουργία σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας», ενώ τα βέλη της στην ΕΛ.ΑΣ. έστρεψε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνοντας ότι «η τέλεση τέτοιου είδους εγκληματικών πράξεων σε ένα χώρο που κατακλύζεται καθημερινά από αστυνομικές δυνάμεις προκαλεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους πολίτες». «Για σοβαρό κενό ασφαλείας» έκανε λόγο σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή