Λεωφορεία: Τηλεματική σε επιπλέον 500 στάσεις του ΟΑΣΑ

Λεωφορεία: Τηλεματική σε επιπλέον 500 στάσεις του ΟΑΣΑ

Παράλληλα προχωράει το έργο για αγορά και επικύρωση εισιτηρίων μέσω τραπεζικών καρτών και κινητών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση του συστήματος τηλεματικής, που λειτουργεί από το 2016 στον υφιστάμενο στόλο των λεωφορείων και των τρόλεϊ, δρομολογεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση του ΟΑΣΑ, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης με αντικείμενο τη μείωση της κίνησης στους αθηναϊκούς δρόμους, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον τουλάχιστον 500 «έξυπνων στάσεων» οι οποίες θα πρέπει να διασυνδεθούν πλήρως λειτουργικά προς το υφιστάμενο σύστημα τηλεματικής.

Για τον σκοπό αυτό ήδη έχει ανατεθεί και ολοκληρώνεται η υπηρεσία τεχνικού συμβούλου για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση του έργου της επέκτασης του συστήματος τηλεματικής, που διασφαλίζει την έγκαιρη πληροφόρηση των επιβατών για τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Ευρύτερα, ο σχεδιασμός του ΟΑΣΑ προβλέπει την τοποθέτηση σε όσες στάσεις δεν εγκατασταθεί τηλεματική ειδικών σημάνσεων (κωδικοί QR code), ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται μέσω του κινητού τους για την ώρα άφιξης των λεωφορείων. Κι αυτό με δεδομένο ότι σήμερα μόνο ένα μικρό τμήμα των υφιστάμενων στάσεων διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την παροχή απομακρυσμένης πληροφόρησης για τις ώρες άφιξης των οχημάτων.

Η επέκταση του συστήματος της τηλεματικής, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μακροπρόθεσμο έργο, είναι μία από τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΟΑΣΑ με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των μετακινούμενων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο οργανισμός υλοποιεί την πρώτη φάση του έργου, που προβλέπει τη χρήση τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για την αγορά και επικύρωση εισιτηρίων. Αυτό κατέστη εφικτό ύστερα από την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης με ανάδοχο την HST, που είναι μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αρχικά και σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στα οχήματα των γραμμών λεωφορείων Express αεροδρομίου. Σε δώδεκα μήνες οι νέες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στο σύνολο των γραμμών, επιτρέποντας την επιβολή χρέωσης ανάλογης με τις διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το ετήσιο κόστος της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ που επωμίζεται ο ΟΑΣΑ για την έκδοση χάρτινων εισιτηρίων, τα οποία η πλειονότητα των μετακινουμένων δεν επαναχρησιμοποιεί.

Επίσης, ο ΟΑΣΑ ανανεώνει τον στόλο των θερμικών λεωφορείων της ΟΣΥ με νέα σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα και συγκεκριμένα με 140 ηλεκτρικά και 300 φυσικού αερίου λεωφορεία. Πέραν των 440 αυτών ιδιόκτητων οχημάτων, η ΟΣΥ θα προμηθευθεί 300 καινούργια λεωφορεία από το 2025 μέσω δεκαετούς μακροχρόνιας μίσθωσης, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ) 181,12 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ προσβλέπει και στα οφέλη της επιτήρησης των λεωφορειολωρίδων και με 12 νέες κάμερες καταγραφής παραβάσεων που τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα σημεία τον περασμένο Νοέμβριο. Δεδομένου ότι η κοινοβουλευτική ερώτηση αφορά τη λήψη μέτρων για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αθήνα, από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημειώνει πως «κατά τις ώρες αιχμής και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προγράμματος “πράσινο κύμα”, ο χρόνος διάρκειας της πράσινης φάσης των σηματοδοτών έχει αυξηθεί στο μέγιστο επιτρεπτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή