Εμβόλια για κορωνοϊό και στα φαρμακεία

Εμβόλια για κορωνοϊό και στα φαρμακεία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά ζητημάτων, που άπτονται της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πρόκειται να ρυθμιστούν μέσω του νομοσχεδίου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που βρίσκεται από χθες σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 19 Μαρτίου).

Το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο όπως και τη θέσπιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη δραστηριότητά τους εκτός ΕΣΥ. Οριστικοποιούνται επίσης λεπτομέρειες για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, όπως ο προσδιορισμός του εισοδήματος των ιατρών του ΕΣΥ που θα συμμετέχουν σε αυτά ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου. Δεδομένης της έλλειψης γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως αναισθησιολόγων και παθολόγων, έχουν προβλεφθεί άρθρα που αποσκοπούν στην αντιστροφή της εν λόγω κατάστασης. Συγκεκριμένα, νομιμοποιείται η παραμονή γιατρών άνω των 67 ετών, που κανονικά θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί, στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, το άρθρο 11 επιβραβεύει όσους επέλεξαν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας, ακόμα και αν αυτό δεν ήταν η αρχική τους επιλογή προβλέποντας σχετική αποζημίωση. Προβλέπεται ακόμα η συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε έναν φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Ο νομοθέτης έχει συμπεριλάβει επίσης σειρά ρυθμίσεων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του υπ. Υγείας. Επίσης δίνεται η δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού από φαρμακοποιούς, αλλά και παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, που αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους σε δομές κοινωνικής φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία ή χρονίως πασχόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή