Ευρωδικαστήριο: Διπλή παραπομπή της Ελλάδας από Κομισιόν

Ευρωδικαστήριο: Διπλή παραπομπή της Ελλάδας από Κομισιόν

Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τα 14 σχέδια για τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας, αλλά και τα νέα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την καθυστέρηση στην αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης για τα ύδατα ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό γιατί η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα, περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας, την κατάρτιση και έγκριση των 14 σχεδίων για τα υδατικά της διαμερίσματα, αλλά και τα νέα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, που είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία, καταβάλλει προσπάθεια ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν η υπόθεση φτάσει στα έδρανα.

Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας (Οδηγία 2000/60), από το 2000 όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής για τα ποτάμια, τις λίμνες τους και τα υπόγεια νερά. Η Ελλάδα είχε καθυστερήσει εξαρχής να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μονίμως πίσω από τις προθεσμίες. Τα αρχικά σχέδια εγκρίθηκαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, η πρώτη αναθεώρησή τους το 2017-2018 και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη αναθεώρηση, η οποία όμως θα έπρεπε να έχει τελειώσει από τα τέλη του 2021 καθώς αφορά την περίοδο 2022-2027. Ομοίως, με βάση την ίδια οδηγία η Ελλάδα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει εδώ και δύο χρόνια την πρώτη αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. «Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει επανεξετάσει, δεν έχει εγκρίνει και δεν έχει υποβάλει εκθέσεις για τα οικεία σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμών και διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτό, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθεια να αποφύγει την εκδίκαση της υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, το σύνολο των 14 σχεδίων έχει καταρτιστεί και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Για πέντε από αυτά, για τα υδατικά διαμερίσματα Δυτικής Πελοποννήσου, Ηπείρου, Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, η διαδικασία εξέτασης των σχολίων που υποβλήθηκαν και ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων έχει ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει είναι η έγκρισή τους με πράξη υπουργικού συμβουλίου (πριν τα τέλη Μαρτίου). Για τα υπόλοιπα, θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Πηγές του υπουργείου πάντως σημείωναν ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε πρόβλημα με την ποιότητα των μελετών και η αιτία καθυστέρησης είναι η ανάγκη ουσιαστικών τροποποιήσεων των όσων έχουν υποβληθεί.

Οσον αφορά τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, οι 14 μελέτες δεν έχουν ακόμα παραδοθεί πλήρως και το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθεια να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν επιτύχει τον στόχο της και η χώρα οδηγηθεί στο εδώλιο και καταδικαστεί, θα πρόκειται για την πρώτη καταδίκη, οπότε δεν θα συνεπάγεται πρόστιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή