«Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς»

«Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς»

Η προσπάθεια τριών πολιτών που κατέφυγαν στο Facebook για να δοθεί λύση σε μια διαχρονική παθογένεια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020, η σύζυγος του οικονομολόγου και συγγραφέα Θανάση Φροντιστή, ο οποίος υπήρξε κάποτε, μεταξύ άλλων διοικητικών θέσεων, αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΤΕ, σκόνταψε σε πεζοδρόμιο στη Νέα Κηφισιά και έσπασε το χέρι της. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφάσισε να κάνει κάτι για την ανυπαρξία, όπως λέει σήμερα στην «Κ», πεζοδρομίων στην Ελλάδα. Δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook – την ονόμασε «Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς». Πολύ γρήγορα ξεκίνησαν να συμβάλλουν δύο παλιοί του φίλοι, ο οικονομολόγος Γιάννης Φούρλας και ο διαφημιστής Τάκης Κιουσόπουλος, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του ήταν διευθύνων σύμβουλος της Adel Saatchi & Saatchi. «Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και είναι αίσχος για την Ελλάδα και επικίνδυνο για τους τυφλούς, τα καροτσάκια, τις μάνες με μικρά παιδιά, για τον κόσμο που κυκλοφορεί στον δρόμο», δηλώνει ο κ. Φροντιστής, τονίζοντας πως όλοι θεωρούν το πεζοδρόμιο… επέκταση της ιδιοκτησίας τους.

«Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς»-1
Παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κολόνες κ.ά. «εξαφανίζουν» τα πεζοδρόμια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Φωτ. FACEBOOK.

Πριν την ομάδα δεν είχε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια φωτογραφίζει πεζοδρόμια σε διάφορα σημεία της Αθήνας και τα αναρτά. Δεν είναι ο μόνος. Πολλοί από τους 698 χρήστες που πλέον αριθμεί το «Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς» ανεβάζουν φωτογραφίες στο γκρουπ: πεζοδρόμια σε διάφορες πόλεις που περιορίζονται λόγω φύτευσης δένδρων, κολονών και παρκαρισμένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. «Βλέπουμε μια ηθελημένη ή αθέλητη αδιαφορία για το θέμα από τους υπεύθυνους. Εμείς επιμένουμε, ζητούμε να εφαρμοστούν οι νόμοι, οι δήμοι οφείλουν να ελέγξουν αν το πεζοδρόμιο είναι προσπελάσιμο από τους πεζούς», λέει ο κ. Κιουσόπουλος.

Επειτα από τρία χρόνια προσπαθειών, τώρα αποστέλλουν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα ΜΜΕ. Ζητούν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες να βγάλουν τα εμπόδια από τα πεζοδρόμια, η αστυνομία να τιμωρεί με αυστηρά πρόστιμα την παράνομη στάθμευση, να μεταφερθούν οι κολόνες από το μέσον του πεζοδρομίου στο κράσπεδο κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή