Τεμαχισμός του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου

Τεμαχισμός του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνεται και επισήμως η πρόθεση του υπουργείου Υποδομών να «σαλαμοποιήσει» τον οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου. Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από επερώτηση βουλευτή, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να δημοπρατηθεί το έργο ανά τμήματα προς αύξηση του ανταγωνισμού και της απασχόλησης. Το ζητούμενο βέβαια είναι πόση καθυστέρηση θα επιφέρει αυτό στο έργο, αν θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, τελικά, αν θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου.

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου για το ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης» του έργου (που αποκάλυψε η «Κ» στις 28 Φεβρουαρίου) έρχεται ως απάντηση στην επερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου για το έργο. «Σας πληροφορούμε ότι από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εξετάζεται η περίπτωση, με σκοπό την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των εργοληπτικών εταιρειών και της απασχόλησης, να δημοπρατηθεί ανά τμήματα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επιμέρους διαγωνισμούς να συμμετέχουν και εργοληπτικές επιχειρήσεις μικρότερης (6ης) τάξης και τελικά η ανάθεσή τους να γίνει σε περισσότερους αναδόχους», αναφέρεται.

Οπως διευκρινίζεται, η «σαλαμοποίηση» θα γίνει «με βάση σχετική μελέτη δημοπράτησης η οποία θα καθορίσει την πλέον κατάλληλη διακριτοποίηση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου από τεχνική θεώρηση αλλά και διαχειριστικώς συμβασιοποιήσιμη δυνατότητα». Το οδικό τμήμα Πάτρας- Πύργου έχει μήκος 75 χλμ., είναι κατασκευασμένο κατά 20% (στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού) και ο προϋπολογισμός του είχε προ μηνών αναθεωρηθεί, ανεβαίνοντας στα 443 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι υπό ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή