ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα θρανία οι ιερείς για την εξομολόγηση

Στα θρανία οι ιερείς για την εξομολόγηση

Ιερείς όλων των ηλικιών προσέρχονται στα σεμινάρια της Εκκλησίας για να μάθουν… τι είναι εξομολόγηση. Η σύγχρονη εποχή παράγει τόσα σύνθετα ζητήματα –κυρίως με βάση τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις– που είναι απαραίτητη η επιμόρφωση για τους ιερείς και τους πνευματικούς που αναλαμβάνουν να γίνουν εξομολογητές των ψυχών. Και είναι πολλοί αυτοί που απευθύνονται καθημερινά στις εκκλησίες για να εξομολογηθούν…

Ειδικότερα, το ενσταντανέ με τους 35 ιερείς-πνευματικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, που φωτογραφήθηκαν μπροστά στον μητροπολιτικό ναό, αποτυπώνει τον ενθουσιασμό που επικράτησε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στην Εξομολογητική», το οποίο οργανώθηκε στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η αξία των σεμιναρίων είναι σημαντική καθώς, εκτός από τη συνθετότητα των προβλημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, δεν έχουν όλοι οι ιερείς τις απαραίτητες δεξιότητες για να γίνουν εξομολογητές. Αυτές τις ανάγκες έρχεται να διακονήσει το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που συστήθηκε το 2009 και έχει ως κύριο έργο «ποιμαντική των ποιμένων». Το Ιδρυμα υλοποιεί «Προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας», όπως είναι ο πλήρης τίτλος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από όπου και τα κονδύλια, στα οποία ιερείς, κατηχητές και στελέχη της Εκκλησίας ενημερώνονται για τις σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα γάμου και οικογένειας, ζητήματα στήριξης του εφήβου, συμπαράστασης σε αρρώστους, πενθούντες και βέβαια σε ζητήματα εξομολόγησης.

«Εργάτες του ένα πλήθος κυρίως κληρικών αλλά και λαϊκών, που πρόθυμα θέλησαν να διακονήσουν τους αδελφούς τους εξ ονόματος του επισκόπου τους με τρόπο οργανωμένο και ανταποκρινόμενο στις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητα», αναφέρει το ίδιο το Ιδρυμα, στο οποίο γενικός διευθυντής είναι ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο οποίος συνδυάζει την Ιατρική με την Ψυχολογία.

Εισήχθη στα 18 του στην Ιατρική Αθηνών, αλλά μετά μια μακρά ακαδημαϊκή διαδρομή, σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία.

Λανθασμένες αντιλήψεις

«Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι ο κόσμος εξομολογείται, για λόγους ενοχικούς, μόνο λίγο πριν από τις μεγάλες γιορτές των Χριστουγένων και του Πάσχα, για να κοινωνήσει. Στην καθημερινή ζωή της Εκκλησίας πολλοί πιστοί ψάχνουν να βρουν με ποιον τρόπο η ζωή τους δεν θα χάσει τη σχέση της με την πίστη τους», τονίζει στην «Κ» ο πατέρας Αδαμάντιος, ο οποίος προσθέτει ότι «στα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζεται το μυστήριο της εξομολογήσεως, που κατ’ ουσίαν είναι ανανέωση του βαπτίσματος». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι πνευματικοί προσφέρουν προς τους πιστούς και συμβουλευτική ποιμαντική. «Συνδυάζονται αλλά δεν είναι ταυτόσημα», εξηγεί.

Αυτήν τη στιγμή στα επιμορφωτικά προγράμματα συμμετέχουν περί τις 45 μητροπόλεις από τις 100 σε όλη τη χώρα. Φέτος αναμένεται να πάρουν μέρος 2.500 άτομα, η πλειονότητα των οποίων (περί το 80%) ιερείς και οι υπόλοιποι κατηχητές και λοιπό προσωπικό στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Τι είναι αμαρτία και ποια τα σύγχρονα πρόσωπά της; Τα σεμινάρια του Ιδρύματος δίνουν τις κατευθύνσεις στους πνευματικούς. Οι κίνδυνοι για όποιον επιθυμεί να ζει κατά τας γραφάς είναι πολλοί, ακόμη και απρόβλεπτοι, όπως για παράδειγμα δείχνει η πρόσφατη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πως «η γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών». Κάποιοι οφείλουν να μιλούν όχι προχειρολογώντας, αλλά μετά λόγου γνώσεως.