«Φωτογραφικός» διαγωνισμός στο ΕΑΠ

«Φωτογραφικός» διαγωνισμός στο ΕΑΠ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσμή «φωτογραφικού» διαγωνισμού κυκλοφορεί στους διαδρόμους του νέου κτιρίου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), την ίδια στιγμή που η κατάσταση ανάμεσα στη διοίκηση του ιδρύματος και τους διδάσκοντες είναι έκρυθμη.

Ειδικότερα, η μετακόμιση των γραφείων του ΕΑΠ στην Αθήνα (από την οδό Συγγρού 23 στην οδό Τζωρτζ 4), που έγινε μέσα στο 2016, προκαλεί ερωτήματα, καθώς από τη σχετική διακήρυξη προκύπτει ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ επέλεξε να αναζητήσει κτίριο συγκεκριμένου μεγέθους σε μια πολύ μικρή περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Στο κεφάλαιο «Περιγραφή και χρήση ακινήτων» του τεύχους διακήρυξης του μειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται ότι «θα αποτελέσει πρόσθετο πλεονέκτημα η όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση του προσφερόμενου ακινήτου από το κέντρο της Αθήνας», και λίγο παρακάτω ορίζεται ότι «το προς μίσθωση ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εντός της περιοχής που ορίζεται από τις παρακάτω οδούς στο κέντρο της Αθήνας: 28ης Οκτωβρίου (πρόκειται για την Πατησίων), Καποδιστρίου, Σόλωνος, Εμμανουήλ Μπενάκη, Πανεπιστημίου». Ουσιαστικά πρόκειται για την περιοχή στην πλατεία Κάνιγγος. Οπως εξήγησε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Βασίλης Καρδάσης, αναζητήθηκαν κτίρια που να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, με φυσιογνωμία ακαδημαϊκή και ετοιμοπαράδοτα. Ο ίδιος ανέφερε στην «Κ» ότι απευθύνθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και στο ΕΚΠΑ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να διαθέτουν κτίρια προς ενοικίαση, αλλά δεν βρέθηκε το κατάλληλο. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει, καθώς στον μειοδοτικό διαγωνισμό ορίζεται εξ αρχής, και χωρίς τεκμηρίωση, η περιοχή που πρέπει να είναι το κτίριο.

Ερωτηματικά εγείρονται και για το τίμημα στο νέο κτίριο. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη Διαύγεια, το αξιοποιήσιμο εμβαδόν του κτιρίου της Συγγρού 23 είναι 877,5 τ.μ. και το μηνιαίο τίμημα 11.000 ευρώ, δηλαδή 12,55 ευρώ ανά τ.μ. Από την άλλη, η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια των κυρίων χώρων του νέου κτιρίου είναι 720,78 τ.μ. και το μηνιαίο μίσθωμα 8.288 ευρώ, δηλαδή 11,5 ευρώ ανά τ.μ. Με δεδομένο ότι η μετακόμιση έγινε σε περίοδο εξοικονόμησης πόρων, ορισμένοι θεωρούν ότι η διαφορά του ενός ευρώ ανά τ.μ. των δύο μισθωμάτων είναι μικρή, την ίδια στιγμή που θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη τιμή, και ίσως σε μία άλλη περιοχή.

Την ίδια στιγμή, το ΕΑΠ κλυδωνίζεται από τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους μονίμους καθηγητές του και τη Διοικούσα Επιτροπή του. Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ ΕΑΠ (δηλαδή του συλλόγου μονίμων διδασκόντων), που, απαντώντας σε προηγούμενες αναφορές της Διοικούσας Επιτροπής, την καλεί «να καταγγείλει επίσημα στα αρμόδια όργανα όποια φαινόμενα κακοδιαχείρισης έχουν υποπέσει στην αντίληψή της και, ιδιαίτερα, όσα στοιχεία διαθέτει, από τα οποία τεκμαίρεται συμμετοχή των μελών ΔΕΠ σε φαινόμενα αργομισθίας ή διασπάθισης δημοσίου χρήματος ή κακοδιαχείρισης πόρων προερχόμενων από τα δίδακτρα των φοιτητών, αποφεύγοντας τις χωρίς στοιχεία δημόσιες δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση και πλήττουν το κύρος του Ιδρύματος», χωρίς να αποκλείει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Καλούμε τη Διοικούσα Επιτροπή να πάψει να διεκδικεί επαίνους επειδή πράττει τα αυτονόητα, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα μέλη ΔΕΠ, τα μέλη ΣΕΠ, τους φοιτητές και την κοινωνία, και να προχωρήσει τη μόνη ακαδημαϊκά και ηθικά ενδεδειγμένη ενέργεια, που είναι η έναρξη της διαδικασίας αυτοδιοίκησης του ΕΑΠ, δηλαδή της διοίκησής του με εκλεγμένα από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι διορισμένα όργανα», τονίζουν οι καθηγητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή