Μουσείο το σπίτι του Παναγιώτη Τέτση στην Υδρα, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του

Μουσείο το σπίτι του Παναγιώτη Τέτση στην Υδρα, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε από τη ζωή, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, οι συναντήσεις μας είχαν πάντα μια τελετουργία ομορφιάς: τα γλυκά λόγια στο καλωσόρισμα, το τρατάρισμα με το γλυκό του κουταλιού και τον ελληνικό καφέ, οι κουβέντες για την τέχνη και τη ζωή, τα φιλέματα με καλούδια και λουλούδια από τον κήπο ή τη λαϊκή του Κολωνακίου, το ξεπροβόδισμα με την ευχή να ξαναβρεθούμε σύντομα. Οι πιο πολύτιμες στιγμές, όμως, που φυλάω στη μνήμη μου ήταν μια επίσκεψη στο πατρογονικό του σπίτι στην Υδρα το 2005, την περίοδο που ζωγράφιζε την ενότητα με τους επιστήθιους φίλους του. Ηταν μια λαμπερή χειμωνιάτικη ημέρα και ανηφορίσαμε μαζί μέχρι την τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου αιώνα. Στο υπόγειο ήταν η αποθήκη κρασιού και στο ισόγειο το μπακάλικο – ταβερνείο που άνοιξε ο πατέρας του και είχε μείνει ανέπαφο με όλα τα σκονισμένα πράγματα στα ράφια, σαν να σταμάτησε ο χρόνος μετά τον Πόλεμο.

Εκεί είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια πριν πάει στον Πειραιά. Από τα τέλη του ’80 και μετά, ο ζωγράφος είχε μετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ και εργαζόταν όσο καιρό έμενε στο νησί. Συχνά φιλοξενούσε και φοιτητές του, σε χειμωνιάτικες επισκέψεις τους στην Υδρα. Ηδη από το 2007 ο Τέτσης είχε παραχωρήσει το ακίνητο στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) με σκοπό να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του. Ο φορέας έχει ολοκληρώσει το εγχείρημα της καταγραφής των αντικειμένων και των έργων του, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του καλλιτέχνη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του, η πατρογονική κατοικία θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες της σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 2 μ.μ. Θα υποδεχθεί την οικογένεια, τους φίλους, τους αγαπημένους και όσους θέλουν να τιμήσουν τον σπουδαίο ζωγράφο που ήξερε πάντα να είναι γενναιόδωρος και απλός. Η πρωτοβουλία αυτή της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τιμώντας τη μνήμη του δωρητή, είναι συγκινητική και ταιριάζει απολύτως στο πνεύμα της φιλοξενίας που είχε ο Τέτσης. Την Κυριακή η οικογένειά του θα τελέσει μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, στην ενορία του στην Υδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή