Συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια στις παρελάσεις των ομογενών σε Αμερική και Καναδά

Συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια στις παρελάσεις των ομογενών σε Αμερική και Καναδά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχα την ευτυχία να το ζήσω κάποτε από κοντά και έτσι μπορώ να περιγράψω ως αυτόπτης τη συγκίνηση που προκαλεί η σκηνή αυτή στην ομογένεια. Το τάγμα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς παρατεταγμένο στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, αρχίζει να παρελαύνει. Ακούγεται στην άσφαλτο ο ήχος από τα καρφιά στα τσαρούχια των ευζώνων. Στην αρχή, υπάρχει απόλυτη κατανυκτική σιωπή. Μετά, ένα λυτρωτικό ξέσπασμα από χειροκροτήματα χιλιάδων ομογενών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η πατρίδα περνάει μία από τις χειρότερες κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία της, η παρέλαση που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη και σε άλλα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού της Βόρειας Αμερικής για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου είναι μια μοναδική στιγμή, κατά την οποία οι συμπατριώτες μας μπορούν να αισθανθούν εθνική υπερηφάνεια και ανάταση.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, από το Μόντρεαλ και το Ντιτρόιτ ώς το Τάρπον Σπρινγκς της Φλώριδας, Ελληνες και Κύπριοι συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία ή στους ενοριακούς ναούς για να εορτάσουν την εθνική μας επέτειο. Η πιο μεγαλειώδης παρέλαση ήταν της Νέας Υόρκης, η οποία διοργανώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων και Συνομοσπονδιών. Εχει γίνει το πιο σημαντικό γεγονός που συνδέεται με τους Ελληνες της πόλης, καθώς μας παραχωρείται από το 1938 η πιο διάσημη λεωφόρος του Μανχάταν. Πρόκειται για μια μεγάλη τιμή που δείχνει τη δεσπόζουσα θέση των ομογενών στην αμερικανική κοινωνία. Η παραχώρηση της Fifth Avenue, ένα προνόμιο που διατηρούμε τόσες δεκαετίες μόνο εμείς και οι Ιρλανδοί. Η προετοιμασία για την παρέλαση είναι μια σοβαρή υπόθεση που κρατάει πολλούς μήνες, με προσκεκλημένους επισήμους από την Ελλάδα. Φέτος τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Ιβάν Σαββίδης και ο διακεκριμένος στις βιοεπιστήμες Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Στην προχθεσινή παρέλαση έδωσαν βροντερό «παρών» χιλιάδες κόσμου, παρά τον συννεφιασμένο ουρανό και το κρύο. Από τους 36 εύζωνες της προεδρικής μας φρουράς που εμφανίστηκαν στην 5η Λεωφόρο μέσα σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, την παράσταση έκλεψε ο Ελληνοαυστραλός Τζέισον Ρόμπερτσον. Μαζί με έναν ακόμα τσολιά, φορούσαν την παραδοσιακή στολή του Πόντου εις μνήμην της Γενοκτονίας. Κοντά τους παρήλασαν μέλη των οργανώσεων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μια χώρα που έζησε πολλά κύματα μετανάστευσης από το 1890 μέχρι σήμερα: Κρήτη, Μακεδονία, Ηπειρος, Ηλεία, Δωδεκάνησα, ήταν ανάμεσα στις συνομοσπονδίες που κέρδισαν τα περισσότερα χειροκροτήματα. Ελληνικά σχολεία και εκκλησίες εκπροσωπήθηκαν από ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Εξίσου ενθουσιώδης ήταν και η παρέλαση στο Μόντρεαλ. «Χρόνια πολλά!», είπε σε άπταιστα ελληνικά ο δημοφιλέστατος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που ως μέγας τελετάρχης άνοιξε την εκδήλωση. Το τσουχτερό κρύο έφτασε τους μείον επτά βαθμούς, αλλά η προσέλευση ήταν τεράστια και ο ενθουσιασμός μεγάλος. Η παρουσία του Τριντό που συνέχιζε να λέει «Ζήτω η Ελλάς και Ζήτω ο Καναδάς!» στα ελληνικά, σε μια μοναδική επίδειξη επικοινωνιακού χαρίσματος, αύξησε την συγκινησιακή φόρτιση. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ. Πολλές πόλεις της Αμερικής και του Καναδά εόρτασαν προχθές, όμως κάποιες άλλες, όπως λ.χ. το Σικάγο και η Βοστώνη, έχουν προγραμματίσει τις δικές τους εκδηλώσεις μέσα στον Απρίλιο. Και του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή