Τώρα, ο σκύλος είναι και ο καλύτερος… συνάδελφος

Τώρα, ο σκύλος είναι και ο καλύτερος… συνάδελφος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζητούσατε από τον διευθυντή ή τον προϊστάμενό σας –εξαιρείται φυσικά ο ελληνικός δημόσιος τομέας, όπου δεν το σκεφτόμαστε καν– να μπορείτε κάποιες μέρες να φέρνετε τον σκύλο σας στο γραφείο, το πιθανότερο είναι να ακούγατε ένα μεγαλοπρεπές «όχι». Ισως, λέω ίσως, θα είχατε περισσότερες πιθανότητες να σας ακούσει λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω αν του μεταφέρατε κάποια στοιχεία από την πιο πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Banfield Pet Hospital PAWrometer (PAW = Pets at Work), το οποίο μελετάει συστηματικά την επίδραση που έχουν τα κατοικίδια στο εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.200 εργαζομένους και στελέχη τμημάτων ανθρώπινης ανάπτυξης, η υλοποίηση pet friendly πολιτικών έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα σε πέντε κατευθύνσεις: α) Στην ενίσχυση της αφοσίωσης προς την εταιρεία (91%)· β) στο ηθικό των εργαζομένων (93%)· γ) στη μείωση του στρες των εργαζομένων (93%)· δ) στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (91%)· ε) στον περιορισμό των τύψεων που συχνά αισθάνονται οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων επειδή τα αφήνουν στο σπίτι (91%). Θα πρόσθετα και την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς αν έχεις τον σκύλο σου μαζί, σίγουρα μπορείς, αν χρειαστεί, να διαθέσεις επιπλέον χρόνο στην εργασία σου χωρίς να βιάζεσαι να επιστρέψεις στο σπίτι.

Τώρα, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Την ελληνική, όπου οι εταιρείες –δεν αναφέρομαι φυσικά στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις– που ακολουθούν φιλικές προς τα κατοικίδια πολιτικές είναι πιο σπάνιες κι από τίγρη της Βεγγάλης. Γι’ αυτό με εξέπληξε ευχάριστα η πρόσκληση της Μars Hellas να παρακολουθήσω πριν από λίγες ημέρες, στα κεντρικά τους γραφεία, μια εκδήλωση στο πλαίσιο της εβδομάδας «Take your dog to work», με πρωταγωνιστές σκυλιά των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν το «πράσινο φως» να τα φέρνουν συχνά στη δουλειά. Μπαίνοντας στον χώρο εργασίας τους, μια μεγάλη ενιαία αίθουσα, είδα έξι-επτά σκυλιά να κάθονται ήρεμα δίπλα στους ιδιοκτήτες τους. Δεν ξέρω αν μου φάνηκε ή ήθελα να κάνω την πιο θετική «ανάγνωση» αυτής της ασυνήθιστης εικόνας, άλλα όλοι οι εργαζόμενοι έδειχναν χαρούμενοι και προσηλωμένοι στη δουλειά τους. Κι εδώ να ανοίξω μια παρένθεση-απάντηση σε όσους επιχειρηματολογούν προς την αντίθετη πλευρά, λέγοντας ότι το να καθηλώνονται τα σκυλιά μας επί οκτώ ώρες σε ένα γραφείο δεν τα κάνει περισσότερο ευτυχισμένα. Μεγάλο λάθος. Αν μπορούσαν να μιλήσουν, σίγουρα θα έλεγαν: «Παντού, μαζί».

Ας περάσουμε τώρα στις υποχρεώσεις όσων έχουν τη δυνατότητα αυτή. Η πρώτη και βασικότερη προϋπόθεση είναι να πρόκειται για ένα κατοικίδιο υπάκουο, κοινωνικό και εκπαιδευμένο. Φυσικά, να διαθέτει βιβλιάριο υγείας και να φοράει λουρί. Επίσης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει αν κάποιος συνάδελφός του έχει αλλεργίες. Και, τέλος, καλό είναι να το αφήνει στο σπίτι τις μέρες που γνωρίζει ότι θα «πνιγεί» στη δουλειά. Για όλους όσοι έχουν στην επιφάνεια του υπολογιστή τους εικόνα του σκύλου τους, κάποιες «Take your dog to work» μέρες θα ήταν σαν… μπόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή