Μια ελληνοκυπριακή σύναξη με καλλιτεχνικό χαρακτήρα στη Λάρνακα

Μια ελληνοκυπριακή σύναξη με καλλιτεχνικό χαρακτήρα στη Λάρνακα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια συνάντηση με χαρακτήρα γλυκό και οικογενειακό. Με αυτή την ανυπόκριτη αδελφική εγκαρδιότητα που έχουν πάντα οι συνάξεις με Ελλαδίτες και Κυπρίους στη Μεγαλόνησο. Πόσο μάλλον, όταν ο οικοδεσπότης είναι ο αρχοντικός Δημήτρης Πιερίδης. Στη θαυμάσια πατρογονική του κατοικία στη Λάρνακα, που έχει μετατραπεί σε μικρό μουσείο, υποδέχθηκε το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες φίλους από την Αθήνα και την Κύπρο. Σε μια βραδιά με αύρα ανοιξιάτικη και καθόλου χειμερινή, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ηλίας Φωτόπουλος, εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη «Επιστροφή στην Κύπρο».

Με καλλιτεχνική οξύνοια να χαρακτηρίζει το βλέμμα της και δάσκαλο τον Πλάτωνα Ριβέλλη, η φωτογράφος παρουσίασε 60 φωτογραφίες, επιλέγοντας ανάμεσα σε 10.000 λήψεις που έχει τραβήξει από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Αγαπά τη λιτότητα του λευκού και του μαύρου, αν και στο αφιέρωμα συμπεριέλαβε και έγχρωμες φωτογραφίες. Για τη δουλειά της μίλησε ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος πάντα στεκόταν στο πλευρό του Δημήτρη Πιερίδη με τον οποίον συνεργάστηκε όταν υπήρχε η Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα.

Τα έργα της Χριστοφίδη φιλοξενήθηκαν σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον της κατοικίας, μια μικρή κιβωτό της ιστορίας της οικογένειας Πιερίδη. Με μακρινή καταγωγή από τη Ζάκυνθο, οι πρόγονοί του ήρθαν στην Κύπρο το 1753 ως πρόξενοι της Βενετίας. Αντικείμενα τέχνης και πολυτελούς καθημερινής διαβίωσης, που ήταν προξενικά δώρα, προκαλούσαν τους προσκεκλημένους να κάνουν έναν ανάπλου στον χρόνο. Ο ίδιος ο Κύπριος συλλέκτης αναφέρθηκε στη διαδρομή των προπαππούδων του. Τη διεύθυνση του μουσείου έχει αναλάβει ο δραστήριος εγγονός της αδελφής του, Πίτερ Αστζιαν, συνεχίζοντας μια οικογενειακή παράδοση αγάπης για την τέχνη και την ευεργεσία.

Την παράσταση έκλεψαν ένα τρίο μουσικών κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και η ωραία βεράντα και οι χώροι του σπιτιού με ζεστές γωνιές. Παρευρέθησαν παλαιοί πρέσβεις της Κύπρου στην Ελλάδα, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής ζωής της Κύπρου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή