Μια νέα έδρα από το Ιδρυμα «Σύλβια Ιωάννου» δίνει ψηφιακό μέλλον στις ανθρωπιστικές σπουδές

Μια νέα έδρα από το Ιδρυμα «Σύλβια Ιωάννου» δίνει ψηφιακό μέλλον στις ανθρωπιστικές σπουδές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα Ιδρυμα αθόρυβο και δραστήριο, με «πετριά» που μοιάζει πολύ με τον χαρακτήρα του ανθρώπου που το δημιούργησε. Το Sylvia Ioannou Foundation, (Vaduz), πραγματοποιεί από το 2009 ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την Κύπρο από το μετερίζι της Ιστορίας, της Χαρτογραφίας, μα κυρίως της εκπαίδευσης. Αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξαιρετική του συλλογή: 3.000 βιβλία και χειρόγραφα για την αρχαιολογία, τον περιηγητισμό, την πολιτική και τον πολιτισμό από τον 15ο μέχρι και τον 20ό αιώνα, καθώς και 800 λυτούς χάρτες από την ίδια περίοδο κατάφερε να συλλέξει η Σύλβια Ιωάννου, από το 1974, διασώζοντας την απειλούμενη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού της. Δεν κράτησε το πολύτιμο σύνολο εγωιστικά για τον εαυτό της ή τα παιδιά της. Το έκανε προσβάσιμο στους μελετητές της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Ιδρυμα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα μία σειρά από συνέδρια και εκδόσεις. Ομως, η πιο σοβαρή προσπάθεια να δώσει εύχρηστα επιστημονικά «εργαλεία», είναι το πρόσφατο καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στηρίζεται στην ψηφιακή αξιοποίηση του γνωστού χάρτη της νήσου, που έφτιαξε ο Κίτσενερ το 1885, με μια διαδικτυακή εφαρμογή μέσα από την οποία μπορεί ο καθένας να βρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς ήταν ο πληθυσμός, η αγροτική και αστική ζωή εκείνη την περίοδο. Παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Hellenic Center του Λονδίνου, σε μια κατάμεστη αίθουσα με κύριο ομιλητή τον επιστημονικό υπεύθυνο του εγχειρήματος, καθηγητή Χρίστο Χαλκιά.

Ομως, το πιο σημαντικό νέο είναι η ίδρυση Εδρας Σύλβιας Ιωάννου στον τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα – ερευνητικό έργο, όπου η σύγχρονη τεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία της ακαδημαϊκής παραδοσιακής γνώσης. Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις 23/11, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η διευθύντρια του Ιδρύματος, Αρτεμις Σκούταρη, εξέφρασε την προσδοκία πως η νέα αυτή πανεπιστημιακή έδρα θα αποτελέσει φυτώριο νέων ερευνητών. Ο πρύτανης, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τόνισε πως οι Ψηφιακές Επιστήμες διατηρούν ζωντανή τη μνήμη, διαφυλάττουν την Ιστορία και διασώζουν πολύτιμο υλικό. Υπάρχουν ελάχιστες έδρες Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στον κόσμο και θεωρούνται από πολλούς ο μόνος τρόπος για να προσελκυστεί νέο ερευνητικό αίμα σε έναν καίριο τομέα. 

Κάτι ακόμα, διόλου τυχαίο. Ολόκληρη η οικογένεια Ιωάννου, από τους γονείς Ελλη και Στέλιο, που δεν είναι πια εν ζωή, έως τον αδελφό τής Σύλβιας, Δάκη, έχει προσφέρει συνεχές έργο ευποιίας, με επιστέγασμα τη δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανέγερση του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», από τον αρχιτέκτονα Jean Nouvel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή