ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις: ένα «Αριστερό πόδι», ένα λαμπρό μυαλό και μια χρυσή καρδιά

o-ntaniel-ntei-lioyis-ena-aristero-podi-ena-lampro-myalo-kai-mia-chrysi-kardia-2225960

Ως γνήσιος τελειομανής της υποκριτικής, όταν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις υποδύθηκε έναν ήρωα με σοβαρή αναπηρία στην ταινία του «Αριστερό μου πόδι», πέρασε τρεις μήνες σε ένα σχολείο στην Ιρλανδία, προορισμένο για παιδιά με αναπηρία ώστε να εξοικειωθεί με την καθημερινότητά τους αλλά και με την ικανότητά τους να ξεπερνούν τα εμπόδια. Κατά τη διάρκεια της «μαθητείας» του, ένας μικρούλης τού είχε πει: «Δεν τα πας άσχημα, αλλά δεν τα καταφέρνεις ακόμα πολύ καλά». Ηταν η πρώτη του επαφή με το θέμα, που του άλλαξε τη ζωή. Τη χρονιά που βγήκε η ταινία στους κινηματογράφους, μια συνάντηση με τον φίλο και συμφοιτητή του Γιώργο Οικονόμου τον έφερε για πρώτη φορά στην Αθήνα, όπου έδωσε το «παρών» στην πρεμιέρα του φιλμ.

Η πρώτη προσωπική επαφή που είχε με τα ανάπηρα παιδιά στην Ιρλανδία τον έκανε τότε να εκφράσει την επιθυμία, τα έσοδα από την προβολή της ταινίας στην Αθήνα να διατεθούν όλα για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, «ψυχή» της οποίας είναι η Δάφνη Οικονόμου, μητέρα του σκηνοθέτη. Την επομένη της πρεμιέρας, ο ηθοποιός επισκέφθηκε τα παιδιά της Εταιρείας και τα γνώρισε από κοντά. Πριν φύγει τού χάρισαν ένα γούρι. Το είχε στη τσέπη του, μία εβδομάδα αργότερα, τη βραδιά των Οσκαρ. Την άλλη μέρα το πρωί, η Εταιρεία Σπαστικών δέχθηκε ένα τηλέφωνο από τον σταρ: «Πες στα παιδιά πως κερδίσαμε!» τους είπε.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και στα παιδιά της «Πόρτας Ανοιχτής» από το 1989 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εκτοτε ο ηθοποιός δεν έχει λείψει από καμία πρεμιέρα ταινίας του στην Ελλάδα. Από το «Εις το όνομα του Πατρός», στις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», στο «Θα χυθεί αίμα» (κερδίζοντας το δεύτερό του Οσκαρ) και το «Lincoln» (2013) (κερδίζοντας το τρίτο Οσκαρ της καριέρας του), δεν έχει απουσιάσει ποτέ από την Αθήνα. Και πάντα περνάει να δει τους μικρούς του φίλους.

Ο μεγάλος υποστηρικτής των παιδιών της «Πόρτας Ανοιχτής» έρχεται ξανά για να παραστεί στην πανηγυρική πρώτη προβολή της καινούργιας του ταινίας, «Αόρατη κλωστή», ανήμερα τη διανομή της στις ελληνικές αίθουσες. H πρεμιέρα θα διεξαχθεί την 1η Φεβρουαρίου 2018, ώρα 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα). Ο ηθοποιός, όπως το συνηθίζει, θα ανεβεί στην σκηνή μετά το τέλος του φιλμ και θα μιλήσει στο κοινό. Η υπόθεση επικεντρώνεται στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 και στη ζωή ενός δημιουργού υψηλής ραπτικής και της αδελφής του. Ο πρωταγωνιστής, που έχει κόψει και ράψει την καθημερινότητα στα μέτρα του, χάνει τον έλεγχο αφότου ερωτεύεται μια κοπέλα.

Η εκδήλωση στο Ιδρυμα Νιάρχου είναι εξ ολοκλήρου προσφορά της εταιρείας διανομής UIP και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών που φοιτούν στο Πρότυπο Κέντρο Πόρτα Ανοιχτή.

Για κράτηση αριθμημένων θέσεων (30 ευρώ και 50 ευρώ) θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση.