Ημερίδα της ΕΣΗΕΑ αναζητεί απαντήσεις για το μέλλον του Τύπου

Ημερίδα της ΕΣΗΕΑ αναζητεί απαντήσεις για το μέλλον του Τύπου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια ακόμα και εμείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, θυμόμαστε τη λέξη ΕΣΗΕΑ μόνον στις απεργίες. Κακώς. Οχι μόνον διότι δεν φροντίζουμε τα του θεσμικού μας οίκου, αλλά ταυτόχρονα ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια Ενωση που έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής, με διακεκριμένα μέλη τα οποία έγραψαν τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Ηταν λοιπόν εξαιρετικά αξιέπαινο το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες διοργανώθηκε μια σημαντική διημερίδα από το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ με θέμα: «Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης».

Το κτίριο της Ακαδημίας ζωντάνεψε ξανά και πέρασαν το κατώφλι του ως ομιλητές, μερικοί από τους καλύτερους συναδέλφους. Στόχος ήταν να γίνει η προσέγγιση σ’ ένα ζήτημα που μπορεί να αποτελέσει το κύκνειο άσμα των εντύπων, αν δεν βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης. Προσκεκλημένοι ήταν και εκπρόσωποι ξένων δημοσιογραφικών ενώσεων που έδωσαν και εκείνοι τα φώτα τους σχετικά με το πρόβλημα. Παράλληλα, πολλοί εν ενεργεία πολιτικοί που έχουν θητεύσει ως δημοσιογράφοι έδωσαν και εκείνοι το «παρών» στη συνάντηση.

Το εναρκτήριο λάκτισμα, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου, έδωσε το δραστήριο μέλος του Δ.Σ. Μορφωτικού Ιδρύματος, Κατερίνα Λυμπεροπούλου. Στη συνέχεια, ο Παύλος Τσίμας προσπάθησε να εκμαιεύσει δύσκολες απαντήσεις στα δύο προφανή ερωτήματα: Ποιο μπορεί να είναι το επιχειρηματικό μοντέλο που θα εξασφαλίσει τη μακροβιότητα του Τύπου; Με ποιον τρόπο η οικονομική κρίση απειλεί την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης;

Με τα δύο πάνελ να αποτελούνται από τον διευθυντή της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Αντώνη Καρακούση, τον δικό μας Πάσχο Μανδραβέλη, τον Αντώνη Πανούτσο, τον επικεφαλής του ΑΠΕ Μιχάλη Ψύλλο κ.ά., οι δημοσιογράφοι αναγνώρισαν την αντίξοη κατάσταση αλλά άφησαν παράθυρο ελπίδας. Καίρια ήταν και η παρέμβαση του Ραφαέλε Λορούσο, γενικού γραμματέα της ιταλικής ομοσπονδίας FNSI. Επισήμανε πως στην Ιταλία η κυκλοφορία των εφημερίδων έπεσε στο μισό τα τελευταία χρόνια. Από 5,4 εκατ. αντίτυπα στα 2,6 εκατ. αντίτυπα.

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Γάλλου Πατρίκ Καμενκά, εκπροσώπου του γαλλικού δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου SNJ CGT. Σημείωσε ότι στην πατρίδα του τα δημόσια ΜΜΕ αντιμετωπίζουν μειωμένα κονδύλια στους προϋπολογισμούς τους με τις όποιες συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης, ενώ σημείωσε ότι ενάντια στο επάγγελμα του δημοσιογράφου στρέφονται οι καινούργιοι νόμοι κατά της τρομοκρατίας, οι οποίοι μπορούν να θίξουν την ελευθερία του Τύπου. Αυτό που χρειάζεται και λείπει, σημείωσε ο Πάσχος Μανδραβέλης, είναι μια ουσιαστική και διαρκής επιμόρφωση των δημοσιογράφων, για ένα επάγγελμα το οποίο οδεύει γοργά σε μια νέα εποχή. Εκανε λόγο για έναν εξαρτημένο –από το κράτος– Τύπο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι κρατικοί φορείς όπως η ΕΡΤ και το ΑΠΕ δεν χρειάζονται χρηματοδότηση, καθώς αυτή έχει έρθει μέσω φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή