Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ευκράντη» στους πρωταγωνιστές της ελληνικής ναυτιλίας

Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ευκράντη» στους πρωταγωνιστές της ελληνικής ναυτιλίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους αρχαίους χρόνους, η Ευκράντη ήταν η Νηρηίδα που προστάτευε τους ναυτικούς και την καλή ψαριά. Τα «Ναυτικά Χρονικά», η μακρόβια έκδοση που αφορά τα ναυτιλιακά μας πεπραγμένα, έδωσε αυτό το όνομα στα βραβεία που θεσμοθέτησε το 2008 για να τιμήσει εξέχουσες προσωπικότητες που διακρίθηκαν σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό πεδίο. Σε μια εποχή που η χώρα μας αναζητεί πρότυπα, οι Ελληνες που ηγούνται στη θάλασσα δείχνουν τον δρόμο της αριστείας, της αντοχής στον ανταγωνισμό και της σώφρονος διαχείρισης.

Την Τετάρτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Λασκαρίδη, έγινε η απονομή των φετινών βραβείων «Ευκράντη» με την παρουσία της παλαιάς και της νέας γενιάς εφοπλιστών, διακεκριμένων στελεχών από ναυτιλιακές εταιρείες, νομικών, οικονομολόγων, δασκάλων της ναυτικής ιστορίας και συλλόγων που προστατεύουν τη ναυτική μας κληρονομιά. Στην τελετή απονομής παρευρέθησαν προσωπικότητες του χώρου όπως ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος (πρόεδρος Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου), ο Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος (πρόεδρος BIMCO), ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης (πρόεδρος INTERCARGO), ο δρ Γιώργος Γράτσος (πρόεδρος HELMEPA) και ο καπετάν Δημήτρης Mατθαίου (πρόεδρος Green Award Foundation).

Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ευκράντη» στους πρωταγωνιστές της ελληνικής ναυτιλίας-1

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο κ. Ιωάννης Μάρκου Λύρας, με τη σύζυγό του κ. Ευγενία Λύρα και τον γιο του Μάρκο Λύρα.

Η επιλογή των νικητών έγινε όπως κάθε χρόνο από μια μεγάλη και καλά επιλεγμένη επιτροπή, που γνωρίζει άριστα τους επιμέρους τομείς. Χαιρετισμό απηύθηναν εκπρόσωπος του υπουργού Ναυτιλίας, ο τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος που έχει βραβευθεί στο παρελθόν με «Ευκράντη» και ο εφοπλιστής Στάμος Φαφαλιός εκ μέρους των κριτών. Οι πιο συγκινητικές στιγμές της τελετής ήταν τα βραβεία για τη συνολική προσφορά. Ο κ. Ιωάννης Μάρκου Λύρας παρέλαβε το έπαθλο κοινωνικής προσφοράς από ναυτιλιακή προσωπικότητα ή φορέα, εκπροσωπώντας όλα τα μέλη της ιστορικής οικογένειας Λύρα, τους σημερινούς απογόνους του Αιγνουσιώτη καπετάνιου Ιωάννη Μάρκου Λύρα. Για το σύνολο της προσφοράς του τιμήθηκε και ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος έχει ενισχύσει με δωρεές το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα καθώς και άλλους φορείς, ενώ είναι γνωστή η έμπρακτη έγνοια του για τον πολιτισμό και την Παιδεία.

Το βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» απονεμήθηκε στον Σύνδεσμο Προστασίας Παραδοσιακών Σκαφών που κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλο αγώνα για τη διάσωση των καϊκιών –τον οποίον στηρίζει ένθερμα η στήλη – και στον Κώστα Γουζέλη, που έφυγε πρόσφατα έχοντας όμως αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία της φύσης, στην αρχιτεκτονική και στην προστασία των παραδοσιακών σκαφών. Βραβείο για την καλύτερη στρατηγική επικοινωνίας απονεμήθηκε στην Polembros Shipping, ενώ μάνατζερ της χρονιάς ήταν –για την κριτική επιτροπή– ο καπετάν Κωνσταντίνος Π. Λιαδής, γεν. διευθυντής της Carras Hellas. O Μιχαήλ Πατέρας παρέλαβε το βραβείο για την υποστήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης, το οποίο απονεμήθηκε στο Hellenic Mutual War Risks Association. Βραβεία παρέλαβαν, επίσης, ο Βασίλης Μπακολίτσας εκ μέρους του Hellenic Mediterranean Panel – Intertanko και η Αθηνά Βεζύρη, μη εκτελεστική πρόεδρος της SRH Ηλεκτρονικά Ναυτιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή