ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Το πόρισμα του ΕΜΑ και οι προσαρμογές σε τέσσερις χώρες

Εμβόλιο AstraZeneca: Το πόρισμα του ΕΜΑ και οι προσαρμογές σε τέσσερις χώρες

Επιβεβαίωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της AstraZeneca με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή φαρμακο-επαγρύπνησης του Οργανισμού (PRAC) συμπέρανε ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια» του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Ίμερ Κουκ και άλλα κορυφαία στελέχη τόνισαν ότι το όφελος από τη χρήση του εμβολίου υπερτερεί των κινδύνων από τις παρενέργειες.

Συνολικά ως τις 4 Απριλίου, είχαν αναφερθεί στη βάση δεδομένων EudraVigilance 169 περιστατικά θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST) και 53 περιστατικά σπλαγχνικής φλεβικής θρόμβωσης σε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Μεταξύ 86 περιστατικών που είχε επεξεργαστεί αναλυτικά ο EMA ως τις 22/3, τα 18 ήταν θανατηφόρα.

Τα νέα δεδομένα, τονίζεται, δεν αλλάζουν τη σύσταση του EMA για τη συνεχιζόμενη χρήση του εμβολίου. Όπως υπογράμμισε η κ. Κουκ στη συνέντευξη Τύπου: «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβόλια που διαθέτουμε. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες. Ο κίνδυνος του θανάτου από την Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος από τον κίνδυνο του θανάτου από το εμβόλιο».

Ο ΕΜΑ, στην ανακοίνωσή του και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να «έχουν συνείδηση της πιθανότητας» να παρουσιαστούν τέτοιου είδους θρομβοεμβολικά περιστατικά στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την χορήγησή του.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της PRAC, Σαμπίνε Στράους, στα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνονται η δυσκολία στην αναπνοή, οι έντονοι πονοκέφαλοι, οι μελανιές και ο πόνος στο στήθος.

Παρότι η μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών αφορά γυναίκες κάτω των 60 ετών, η επιτροπή δεν είναι σε θέση στην παρούσα φάση, λόγω των διαφορετικών υπο-ομάδων του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί σε διαφορετικές χώρες, να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες αυξημένου κινδύνου (ηλικία, φύλο κ.ο.κ.).   

Ο ΕΜΑ έχει ζητήσει νέες μελέτες και νέα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές από την AstraZeneca στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Το βίντεο της Συνέντευξης Τύπου

Βρετανία

Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει μια εναλλακτική στο εμβόλιο κατά της Covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν, λόγω μιας «εξαιρετικά» σπάνιας παρενέργειας εμφάνισης εγκεφαλικών θρομβώσεων, συνέστησε η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της Βρετανίας.

Αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία, αφότου οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές χώρες, τις τελευταίες εβδομάδες, να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου, μετά τις αναφορές ότι συνδέεται με μια διαταραχή εμφάνισης θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο. Η Βρετανία συνέχιζε τη χρήση του εμβολίου.

Ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης της Βρετανίας (JCVI), είπε πως βάσει των διαθέσιμων δεδομένων και στοιχείων, είναι προτιμητέο στους ενήλικες κάτω των 30, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να προσφερθεί μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, εφόσον είναι αυτή διαθέσιμη. [Διαβάστε]

Βέλγιο

Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα, αναφέρει το RTL. Οι υπουργοί υγείας της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σημειώνει ο ομοσπονδιακός υπουργός υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε σε μέσα ενημέρωσης. [Διαβάστε]

ΠΟΥ

Η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει το πάνελ. 

Συμπλήρωσε πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

Εμβόλιο AstraZeneca: Το πόρισμα του ΕΜΑ και οι προσαρμογές σε τέσσερις χώρες-1

Εσθονία

Η Εσθονία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Η απόφαση ελήφθη πριν από τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο μπορεί να συνδέεται με ένα σπάνιο σύνδρομο θρομβοεμβολών. Η δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη την επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ίργια Λούτσαρ, ανέφερε πως η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών που θα καταστούν διαθέσιμες για το θέμα αυτό.

Σουηδία

Η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου.

Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές για αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Στηρίζουμε αυτό το συμπέρασμα, ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου», είπε η Ούλα Βάντελ Λιμίνγκα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.

Ισπανία

Οι κάτοικοι της Μαδρίτης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πεπεισμένοι σήμερα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή και βρετανική ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων εντόπισαν μια πιθανή διασύνδεση μεταξύ του εμβολίου και σπανίων εμφανίσεων θρόμβων αίματος.

«Εάν διαβάσεις οποιοδήποτε φυλλάδιο στο κουτί οποιουδήποτε φαρμάκου, υπάρχουν πάντα προβλήματα για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων», δήλωσε η Πιλάρ Γκαρθία, καθώς περίμενε στην ουρά για να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, έξω από το στάδιο ποδοσφαίρου της Ατλέτικο Μαδρίτης Wanda Metropolitano, το οποίο και χρησιμοποιείται ως κέντρο μαζικών εμβολιασμών.