ΠΑΡΙΣΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Tην απειλή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε επιχειρήσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και τις προσεχείς εκλογές περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, που λαμβάνει χώρα αυτήν την ώρα στο Παρίσι.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, το ανακοινωθέν καλεί να γίνει σεβαστό το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και αυτών της Τουρκίας.
Οι εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου. Παραμένουν ωστόσο σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του ποιος δικαιούται να είναι υποψήφιος. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όποιος επιθυμούσε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία έπρεπε να παραιτηθεί από δημόσια αξιώματα το αργότερο τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη, τα μέλη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αμφισβητεί τους όρους αυτούς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του, στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός θα τονίσει εμφατικά τον ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή. Θα υπογραμμίσει, επιπλέον, για μία ακόμα φορά, ότι τα ξένα στρατεύματα, οι ξένοι μαχητές και οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε ο λιβυκός λαός να μπορέσει να ορίσει το μέλλον του χωρίς παρεμβάσεις τρίτων χωρών. Η Ελλάδα, θα πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι πρόθυμη να συνδράμει με όποια βοήθεια χρειαστεί ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία.
•Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι: Tι θα πει στην παρέμβασή ο Κυρ. Μητσοτάκης
•Παρούσα η Αθήνα στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη
•Ρωσία – Λευκορωσία: Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα πολωνικά σύνορα
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις