Μπορέλ: Υπάρχει διάθεση παροχής ακόμα και μαχητικών στην Ουκρανία

Μπορέλ: Υπάρχει διάθεση παροχής ακόμα και μαχητικών στην Ουκρανία

Ως «σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ την απόφαση για χρηματοδότηση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ως «σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ την απόφαση για χρηματοδότηση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο κ. Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας για τον συντονισμό της παροχής της βοήθειας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διάθεση παροχής ακόμα και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία «τα οποία μπορούν να τα χειριστούν Ουκρανοί πιλότοι». 

Ο ύπατος εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελβετία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις που επέβαλλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, ενώ τόνισε την ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Πληρώνουμε πολύ ψηλό λογαριασμό στον Πούτιν, τον οποίο χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τον επιθετικό του πόλεμο», τόνισε. Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας, όπως ανέφερε, «γίνεται πιο ανελέητη» και «υπάρχουν πολλές απώλειες αμάχων».

Σε γραπτή δήλωσή του για το δημοψήφισμα που διοργάνωσε την Κυριακή το καθεστώς Λουκασένκο, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «η διαγραφή της αναφοράς στο άρθρο 18 στο μη πυρηνικό καθεστώς της Λευκορωσίας είναι ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο». Η Ε.Ε., σύμφωνα τη δήλωση Μπορέλ, «καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και θα στοχεύσουμε στη Λευκορωσία εκείνους που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Σε λίγο ξεκινά συνεδρίαση της επιτροπής Coreper η οποία μεταξύ άλλων θα αποφασίσει για την επιβολή των νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή