Ε.Ε.: Σύνδεση ηλεκτρικού δικτύου με Ουκρανία

Ε.Ε.: Σύνδεση ηλεκτρικού δικτύου με Ουκρανία

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με έγγραφο στη διάθεση της «Κ», «υπογράμμισε τη σημασία του συγχρονισμού εκτάκτου ανάγκης μεταξύ του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας και του δικτύου της ηπειρωτικής Ευρώπης»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απόφαση επί της αρχής για τη διασύνδεση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Ε.Ε. με το δίκτυο της Ουκρανίας έλαβαν προ ολίγου οι υπουργοί Ενέργειας της Ένωσης, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας.

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με έγγραφο στη διάθεση της «Κ», «υπογράμμισε τη σημασία του συγχρονισμού εκτάκτου ανάγκης μεταξύ του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας και του δικτύου της ηπειρωτικής Ευρώπης», καθώς και της ανάγκης να ληφθεί υπ’ όψη ο αντίκτυπος στη Μολδαβία. «Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη-μέλη αιτούνται να συγκληθεί συνάντηση της ENTSO-E [o ευρωπαϊκός σύνδεσμος διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς] και των εμπλεκόμενων διαχειριστών χωρίς χρονοτριβή και να ταυτοποιηθούν οι συνθήκες για έναν τέτοιο συγχρονισμό εκτάκτου ανάγκης», ειδικά όσον αφορά τις τεχνικές προϋποθέσεις και ζητήματα ασφαλείας.

Νωρίτερα, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είχε γνωστοποιήσει μέσω Twitter ότι η Κομισιόν θα έθετε το ζήτημα ενώπιον των κρατών-μελών. «Πιστεύω ότι είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στις συνθήκες αυτές», έγραψε.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Οι υπουργοί, σημειώνεται, συμφώνησαν να στηρίξουν διεθνείς ενέργειες για τη θωράκιση της πυρηνικής ασφάλειας και καλούν τη Ρωσία να αποκαταστήσει τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών επί των εγκαταστάσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή