Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 11η ημέρα της ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561750862
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 11η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι βομβαρδισμοί σε πολλές πόλεις. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν και να αποκόψουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και το Τσερνίχιφ. Ισχυρή η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων. «Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν», τόνισε σε νέο μήνυμά του ο Β. Ζελένσκι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συνεχίστηκε για ενδέκατη ημέρα η ρωσική εισβολή. Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι απέκρουσε επιτυχώς τις ρωσικές δυνάμεις βόρεια του Κιέβου και συγκρατεί τους Ρώσους στα ανατολικά.

Για δεύτερη συναπτή ημέρα απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης, με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες, καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τρόφιμα, θέρμανση και ηλεκτρισμό.

Η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

«Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν», τόνισε σε νέο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Εισβολή στην Ουκρανία, 11η ημέρα – Σύνοψη

  • Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, όπως ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.

  • Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές έχουν πέσει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, μετά τα ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση. Σε ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε ότι οι «επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί» στον τηλεοπτικό πύργο στο Χάρκοβο έβγαλαν εκτός λειτουργίας τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

  • Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρθηκε απόψε στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν οδηγεί τη Ρωσία προς το βάραθρο. Οι Ρώσοι πολίτες διαδηλώνουν κατά του πολέμου, αλλά του ζητούν και να σώσει την χώρα του», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

  • Ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediazona, μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι οι αρχές τον μπλόκαραν λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπτε την εισβολή στην Ουκρανία.
  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • Η American Express είναι η τελευταία εταιρεία πιστωτικών καρτών που ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

  • Η TikTok αναστέλλει τη ζωντανή ροή και νέο περιεχόμενο στην υπηρεσία βίντεο της στη Ρωσία λόγω του νόμου για τις «ψευδείς ειδήσεις».

  • Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δήλωσε Ουκρανός διαπραγματευτής στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

  • Η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επαφές με Μακρόν και Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο».
  • Για δεύτερη συναπτή ημέρα απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες – εδώ και μέρες η πόλη έχει αποκοπεί από τρόφιμα, θέρμανση και ηλεκτρισμό.
  • Ο Ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι απέκρουσε επιτυχώς τις Ρωσικές δυνάμεις βόρεια του Κιέβου και συγκρατεί τους Ρώσους στα ανατολικά. Σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο σε τρία μέλη μιας οικογένειας που προσπαθούσαν να εκκενώσουν την περιοχή. Τραγική η κατάσταση στην Ιρπίν. Η εικόνα από όλα τα μέτωπα
  • Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στο Μικολάϊβ, επιβραδύνοντας την προέλασή προς το βασικό νότιο λιμάνι της Οδησσού. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι καταστράφηκε το αεροδρόμιο της Βιννίτσια, στα δυτικά της χώρας.
  • Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε ο ΟΗΕ.
  • Ανακοίνωσε επίσης ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη της εισβολής. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια βρίσκεται υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων.
  • Τουλάχιστον 4.357 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε 56 πόλεις στη Ρωσία την Κυριακή.
  • ΗΠΑ και ΕΕ «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
  • Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας, σε Ca από B3 προχώρησε η Moody’s.
00:56

 

Zελένσκι: Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν

 

Κριτική στους δυτικούς ηγέτες για τη μη απάντησή τους στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα πλήξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας, άσκησε ο Β. Ζελένσκι σε μήνυμά του το βράδυ της Κυριακής.  

«Δεν άκουσα ούτε έναν παγκόσμιο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν».

Ο Ζελένσκι ζήτησε να στηθεί ένα «δικαστήριο» για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι διατάζουν και διαπράττουν τέτοια εγκλήματα. «Σκεφτείτε το αίσθημα ατιμωρησίας των κατακτητών που μπορούν να ανακοινώνουν τέτοιες φρικαλεότητες», σημείωσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του σκοπεύουν να πλήξουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας. «Καλούμε όλο το προσωπικό των εγκαταστάσεων της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας … να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

00:15

Σολτς: Η Ευρώπη θα υποδεχτεί ενωμένη όσους αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιδρά ενωμένη τόσο απέναντι στη Ρωσία όσο και ενόψει του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε αυτόν τον πόλεμο, η Ευρώπη ενώνεται ακόμη περισσότερο. Αυτό φαίνεται από την ενιαία αντίδραση με κυρώσεις στη ρωσική επίθεση και από την προθυμία υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία (…) Είναι καλό και όχι αυτονόητο το γεγονός ότι όλες οι χώρες της ΕΕ δέχονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Ένα είναι ξεκάθαρο: μαζί θα βοηθήσουμε όσους αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο. Και ότι θα μείνουμε ενωμένοι!», έγραψε ο κ. Σολτς.

00:13

Το Neflix ανέστειλε τη λειτουργία του στη Ρωσία

Η αμερικανική πλατφόρμα Netflix ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία, ανέφεραν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κολοσσός του video streaming είχε διακόψει στα μέσα της εβδομάδα την παραγωγή προγραμμάτων στη Ρωσία.

«Δεδομένων των συνθηκών, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την υπηρεσία μας στη Ρωσία» ανέφερε ένας εκπρόσωπος στο αμερικανικό περιοδικό Variety.

Την περασμένη Δευτέρα το Netflix ανέφερε στον ιστότοπο Vulture ότι δεν σκόπευε να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία που επιβάλει στις πλατφόρμες του είδους να παρέχουν δωρεάν πολλά κανάλια, ορισμένα εκ των οποίων θεωρείται ότι μεταδίδουν κυβερνητική προπαγάνδα. Η εταιρεία θα έπρεπε θεωρητικά να ξεκινήσει την προβολή αυτών των καναλιών από τις αρχές Μαρτίου.

00:12

Η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι επίκειται μια ρωσική απόβαση στην Οδησσό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι επίκειται μια αμφίβια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό ή κοντά σε αυτήν την ουκρανική πόλη, ανέφερε απόψε αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής και έχει αναπτύξει στην Ουκρανία περίπου το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν από την επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν και να αποκόψουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και το Τσερνίχιφ και αντιμετωπίζουν «ισχυρή ουκρανική αντίσταση», πρόσθεσε.

23:40

Κουλέμπα: «Ρωσική βόμβα 500 κιλών» έπεσε σε κτίριο κατοικιών

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει ρωσική βόμβα, η οποία δεν εξερράγη, σημειώνοντας: «Πολλοί άλλες εξερράγησαν, σκοτώνοντας αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά».

23:33

Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο

Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο απόψε στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.

«Είναι ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους λόγω του πολέμου» από τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πολωνική υπηρεσία.

«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι που άκουσαν τους συνοριοφύλακες να τους λένε μόλις πέρασαν τα σύνορα: "Είστε ασφαλείς"».

22:44

«Μαύρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του Χάρκοβο

Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές έχουν πέσει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, μετά τα ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση. Σε ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε ότι οι «επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί» στον τηλεοπτικό πύργο στο Χάρκοβο έβγαλαν εκτός λειτουργίας τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

22:43

Ιταλός ΥΠΕΞ: «Ο Πούτιν οδηγεί τη Ρωσία στο βάραθρο - Δεν μπορούμε να προσφέρουμε μαχητικά αεροσκάφη, θα μπαίναμε σε πόλεμο»

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρθηκε απόψε στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν οδηγεί τη Ρωσία προς το βάραθρο. Οι Ρώσοι πολίτες διαδηλώνουν κατά του πολέμου, αλλά του ζητούν και να σώσει την χώρα του», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας. «Οι ολιγάρχες πρέπει να βοηθήσουν τον Πούτιν να καταλάβει ότι πρέπει να καθίσει πραγματικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, διότι γνωρίζουν ότι καταστρέφει την οικονομία της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για απευθείας στρατιωτική στήριξη, με παροχή στρατιωτικών αεροσκαφών, το οποίο προβάλλει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε:

«Aν δημιουργήσουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ένα μόνο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ καταρριφθεί, θα ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας ζήτησε και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά δεν μπορούμε να τα προσφέρουμε, διότι αν γίνει αυτό μπαίνουμε, επίσης, απευθείας σε πόλεμο».

22:29

Περισσότεροι από 4.300 συνελήφθησαν στη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής

Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων. Χιλιάδες φώναξαν «όχι στον πόλεμο!» και «ντροπή σου!».

Η ομάδα OVD-Info ανέφερε ότι 4.366 άτομα συνελήφθησαν σε 56 διαφορετικές πόλεις.

22:25

Δανία: Δημοψήφισμα για να ενταχθεί η χώρα στην αμυντική πολιτική της ΕΕ - Αποφασίστηκε η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αύξηση των αμυντικών δαπανών

Λόγω της έντασης με τη Ρωσία, η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να ενταχθεί στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οργανώσει δημοψήφισμα για τον σκοπό αυτόν την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός.

Το δημοψήφισμα εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αύξηση των αμυντικών δαπανών, που θα φτάσουν το 2% του ΑΕΠ (όπως είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ) μέχρι το 2033. Για τα δύο επόμενα χρόνια η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει 7 δισεκ. κορώνες (περίπου 940 εκατομμύρια ευρώ) για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες.

Η Κοπεγχάγη σκοπεύει επίσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο «το συντομότερο δυνατόν», είπε η πρωθυπουργός. 

22:23

Στην Οδησσό, οι κάτοικοι προετοιμάζονται και περιμένουν

Στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, η Οδησσός, που ζει εδώ και ημέρες με την αγωνία μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης, έμοιαζε σήμερα απατηλά ήσυχη. Όλοι προσπαθούσαν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους όσο πιο φυσιολογικά γινόταν. Και όλοι περίμεναν το χειρότερο.

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη, προειδοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας ένα «ιστορικό έγκλημα».

Μετά την ανακοίνωση, στην πόλη δεν επικράτησε ιδιαίτερος πανικός. Ο ήχος της σειρήνας –που ακούγεται πολλές φορές την ημέρα από την αρχή του πολέμου– φαινόταν να άφηνε αδιάφορους τους περαστικούς.

«Το συνηθίσαμε πολύ γρήγορα», σχολίασε μια φοιτήτρια, η Νάστια. «Στην αρχή, αναπηδούσαμε, θέλαμε να τρέξουμε στα καταφύγια αλλά τώρα…» Οι ανακοινώσεις του Ζελένσκι δεν την άγχωσαν περισσότερο. «Το είχε ήδη πει την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε.

Πίσω από αυτή τη φαινομενική «κανονικότητα», η Οδησσός προετοιμάζεται. Στην είσοδο της πόλης οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Οικογένειες γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους για να φύγουν. Σύμφωνα με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, τη μία από τις τέσσερις ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Το κέντρο της Οδησσού είναι σχεδόν έρημο και επικρατεί ησυχία – εκτός από μερικούς μικρούς δρόμους όπου οι πελάτες πίνουν ακόμη τον καφέ τους στα μαγαζιά.

 

22:02

Αθήνα: Απάντηση του ΥΠΕΞ αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπ. Εξωτερικών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε:

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση».

21:58

Θεοδωρικάκος σε Ζαχάροβα: Δεν συκοφαντεί τη Ρωσία η Ελλάδα

Απάντηση στη Ρωσίδα εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα έδωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας ότι «δεν συκοφαντεί τη Ρωσία η Ελλάδα αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της».

Μιλώντας στο Mega, τόνισε: «Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα, δεν είναι ο ελληνικός λαός που είναι ενάντια στην παράνομη και άδικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε συκοφαντεί τη Ρωσία η ΕΕ. Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία, είναι οι πράξεις της ηγεσίας της».

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε αναφέρει: «Στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδιασμών, να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος, θυσιάστηκε η κοινή λογική. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως, και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση».

21:51

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασία εκκένωσης στο Ιρπίν -δυτικά του Κιέβου- δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκουσίν. Είπε ότι οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης σε μια γέφυρα. «Πέθανε μια οικογένεια», είπε, «μπροστά στα μάτια μου πέθαναν δύο μικρά παιδιά και δύο ενήλικες».<

21:48

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσει αύριο περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει μέτρα κυρώσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω αύξηση της πίεσης στο καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση είπε ότι είχε προτείνει μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για το οικονομικό έγκλημα «για να πατάξει τις διεφθαρμένες ελίτ και να ενισχύσει την πίεση στο καθεστώς του Πούτιν».

21:46

Ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ παραιτήθηκε από το Μπαλσόι και την Εθνική Ορχήστρα της Τουλούζης

Ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας και από την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, λόγω των πιέσεων που δεχόταν να «πάρει θέση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ξέρω ότι πολλοί περίμεναν να μιλήσω και να κάνω γνωστή τη θέση μου για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία, γράφει στην ανακοίνωση που έστειλε ο ατζέντης του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κατ΄αρχήν, πρέπει να πω το σημαντικότερο: ουδέποτε στήριξα και θα είμαι πάντα κατά οποιασδήποτε σύρραξης, υπό οποιαδήποτε μορφή», υπογράμμισε.

Το γεγονός ότι «ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν την επιθυμία μου για ειρήνη και πιστεύουν ότι εγώ, ως μουσικός, θα μπορούσα να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο πέραν της ειρήνης στον πλανήτη μας, το βρίσκω σοκαριστικό και προσβλητικό», πρόσθεσε.

21:46

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επικοινώνησε με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας - Τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από το γραφέιο του.

Ο Μακρόν επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Ελιζέ.

21:45

Γαλλία - Ισπανία: Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία 

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, καταγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, περίπου 5.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, κρατώντας ουκρανικές σημαίες. «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Ευρώπη, θάρρος, δράσε τώρα» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Κάποιοι φορούσαν στο πέτο κίτρινα λουλούδια με γαλάζιες κορδέλες, τα χρώματα της Ουκρανίας.

Στην Τουλούζη, μια πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με το Κίεβο, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία. Κρατούσαν επίσης πορτρέτα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με κόκκινες κηλίδες επάνω που συμβόλιζαν το αίμα. Ζήτησαν επίσης, απλώνοντας συμβολικά ένα γαλάζιο τούλι 25 τετραγωνικών μέτρων, «να κλείσει ο εναέριος χώρος» της Ουκρανίας.

Στη βόρεια Γαλλία, άλλοι 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Καέν, στο μνημείο για την Απόβαση των Συμμάχων του 1944 στη Νορμανδία. «Λαέ της Ουκρανίας, δεν θα σε εγκαταλείψουμε. Δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη», έγραφαν στο πανό που κρατούσαν.

AP / Alvaro Barrientos

Στην Ισπανία, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις, με αίτημα να τερματιστεί η εισβολή. «Κλείστε τον ουρανό, όχι τα μάτια» και «ΝΑΤΟ, προστάτευσε τον ουκρανικό ουρανό» ή «Σταματήστε τον Πούτιν, σταματήστε τον πόλεμο» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι περίπου 800 συγκεντρωμένοι στη Βαρκελώνη.

Στο Βελιγράδι, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά τη διαδήλωση υπέρ του Πούτιν και της εισβολής. «Θέλουμε να σώσουμε την εικόνα του Βελιγραδίου επειδή αυτό που συνέβη την Παρασκευή (σ.σ. η φιλορωσική διαδήλωση) είναι ντροπή», σχολίασε ο 46χρονος μαθηματικός Ζντράβκο Γιάνκοβιτς.

Περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης κατά του πολέμου στα Σκόπια.

Το Σάββατο, διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων έγιναν στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη, τη Ζυρίχη και άλλες πόλεις.

21:43

Οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν τους ενημερωτικούς ιστότοπους Mediazona, Republic, Snob.ru

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediazona, μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές τον μπλόκαραν λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπτε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor «άρχισε να μπλοκάρει το Mediazona» ανέφερε στην ανακοίνωση. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι ο ιστότοπος έχει περιληφθεί πλέον στον επίσημο κατάλογο των «μπλοκαρισμένων» μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.

Το μέτρο αυτό ελήφθη «επειδή καλύπτουμε έντιμα ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία και αποκαλούμε την εισβολή, εισβολή και τον πόλεμο, πόλεμο» πρόσθεσε το Mediazona, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να επιβάλει «στρατιωτική λογοκρισία» και ότι «σχεδόν δεν υπάρχουν πλέον ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη χώρα».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Roskomsvoboda ανέφερε εξάλλου ότι οι αρχές μπλόκαραν και άλλους ιστότοπους, όπως τους Republic, Snob.ru και Agentstvo, αλλά και τοπικές εφημερίδες.

«Σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας, η νύχτα θα περάσει», ανέφερε το Republic, εξηγώντας ότι οι αναγνώστες μπορούν να διαβάζουν το περιεχόμενό του, εάν έχουν VPN.

Δεκάδες εργαζόμενοι σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, όπως στο τηλεοπτικό κανάλι Dojd και το Mediazona έχουν χαρακτηριστεί «πράκτορες του εξωτερικού» και πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες έφυγαν από τη χώρα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρχει στη Ρωσία κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης, ούτε καν η έγκριτη εφημερίδα Novaïa Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

Ο Mediazona ιδρύθηκε το 2014 από τα μέλη του γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόχινα και κάλυπτε κυρίως δικαστικές υποθέσεις πολιτικών ακτιβιστών, διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

21:36

Ο Μακρόν μίλησε με τον Ζελένσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στον Πούτιν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με μια πιθανή επικείμενη επίθεση στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, τη σημασία της εξεύρεσης λύσης για την κρίση μέσω διαπραγματεύσεων και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

21:33

Η American Express γίνεται η τελευταία εταιρεία πιστωτικών καρτών που ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η American Express είναι η τελευταία εταιρεία πιστωτικών καρτών που ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι κάρτες American Express που εκδίδονται παγκοσμίως δεν θα λειτουργούν πλέον στη Ρωσία και οι κάρτες που εκδίδονται στη Ρωσία δεν θα λειτουργούν εκτός της χώρας.

Η American Express ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίζει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Λευκορωσία.  

Η Mastercard και Visa ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ανέστειλαν τις υπηρεσίες δικτύου τους στη Ρωσία.

21:22

Το TikTok αναστέλλει τη μεταφόρτωση βίντεο στη Ρωσία

Η TikTok αναστέλλει τη ζωντανή ροή και νέο περιεχόμενο στην υπηρεσία βίντεο της στη Ρωσία λόγω του νόμου για τις «ψευδείς ειδήσεις».

Η εταιρεία τόνισε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να αναστείλει τις λειτουργίες, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε τις επιπτώσεις αυτού του νόμου για την ασφάλεια».

Δείτε τι είπε η εταιρεία: 

21:19

Το NEXTA μιλάει για καλό καιρό στα οδοφράγματα

20:59

ΥΠΑ-ΝΟΤΑΜ: Άμεση κατάργηση συμπλήρωσης PLF για τους Ουκρανούς πολίτες

Οι Ουκρανοί πολίτες που εισέρχονται στη χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού δεν θα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό ότι εκδόθηκε έκτακτη notam, με άμεση ισχύ, για τους Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στη χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, όλοι οι ταξιδιώτες που είναι Ουκρανοί πολίτες και έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

20:57

Ουκρανός διαπραγματευτής: Το Κίεβο θα μπορούσε να συζητήσει «ένα μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» αλλά δεν συμβιβάζεται σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δήλωσε σήμερα ένας Ουκρανός διαπραγματευτής μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Η Ουκρανία επιδίωκε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη στην οποία αντιδρούσε η Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη της επιθετικότητας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου απέναντι στη χώρα του.

«Η απάντηση που λαμβάνουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν είναι έτοιμες ούτε καν να συζητήσουν» την ένταξη της Ουκρανίας, «τουλάχιστον όχι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», είπε ο Νταβίντ Αραχάμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Fox News.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποια άλλα μοντέλα, εκτός του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα σε έναν ευρύτερο φόρουμ, όχι μόνο σε διμερείς συζητήσεις με τη Ρωσία αλλά και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε.

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι προγραμματισμένος για αύριο, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

20:56

Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει

20:54

Ζελένσκι: Συζήτηση με Μάριο Ντράγκι

«Συζήτησαμε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό MarioDraghi το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα. Ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά αμάχων, για την πυρηνική τρομοκρατία. Έθεσα το θέμα της υποστήριξης για την Ουκρανία και την εξέταση της αίτησής μας για ένταξη στην ΕΕ».

20:54

Φωτισμένες με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας οι «Ομπρέλες» στη Θεσσαλονίκη

Στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας φωτίστηκαν απόψε οι εμβληματικές «Ομπρέλες», στη Νέα Παραλία, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι αναχώρησε για την Ουκρανία και το τρίτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που συλλέγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 35 τόνοι φαρμάκων, ρούχων, βρεφικών τροφών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης έχουν αποσταλεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό.

Η συλλογή βοήθειας συνεχίζεται στο φουαγιέ του δημαρχείου καθ' όλο το 24ωρο, στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ουκρανικό Προξενείο και τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Θεσσαλονικείς αλλά και προς φορείς και εταιρείες της πόλης που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στο κάλεσμα για συγκέντρωση βοήθειας.

ΙΝΤΙΜΕ
20:50

Συνομιλία Μπένετ Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ με τον οποίο συζήτησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε «στις πρόσφατες επαφές» που είχε ο Μπένετ «με τους ηγέτες ενός αριθμού χωρών».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιάιρ Λάπιντ θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα στη Ρίγα της Λετονίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν.

20:47

Γαλλία: Ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ παραιτήθηκε από το Μπαλσόι

Ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας και από την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, λόγω των πιέσεων που δεχόταν να «πάρει θέση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ξέρω ότι πολλοί περίμεναν να μιλήσω και να κάνω γνωστή τη θέση μου για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία, γράφει στην ανακοίνωση που έστειλε ο ατζέντης του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κατ΄αρχήν, πρέπει να πω το σημαντικότερο: ουδέποτε στήριξα και θα είμαι πάντα κατά οποιασδήποτε σύρραξης, υπό οποιαδήποτε μορφή», υπογράμμισε.

Το γεγονός ότι «ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν την επιθυμία μου για ειρήνη και πιστεύουν ότι εγώ, ως μουσικός, θα μπορούσα να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο πέραν της ειρήνης στον πλανήτη μας, το βρίσκω σοκαριστικό και προσβλητικό», πρόσθεσε.

Ο Σοχίεφ, που κατάγεται από την Οσετία και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της νέας γενιάς, δηλώνει επίσης ότι «δεν μπορεί να είναι μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο οι συνάδελφοί του, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, σκηνοθέτες, απειλούνται, αντιμετωπίζονται με ασέβεια και γίνονται θύματα μιας ‘κουλτούρας ακύρωσης’».

«Μου ζητούν να επιλέξω μια πολιτιστική παράδοση και όχι μιαν άλλη (…) Σύντομα θα μου ζητήσουν να επιλέξω μεταξύ του Τσαϊκόφσκι, του Στραβίνσκι και του Σοστακόβιτς από τη μια και του Μπετόβεν, του Μπραμς και του Ντεμπισί. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Πολωνία, μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου η ρωσική μουσική είναι απαγορευμένη», σχολίασε.

«Απέναντι στην αδύνατη επιλογή, να διαλέξω ανάμεσα στους αγαπημένους μου Ρώσους και Γάλλους μουσικούς, αποφάσισα να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου του μουσικού διευθυντή του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας και της Εθνικής Ορχήστρας του Καπιτωλίου της Τουλούζης», εξήγησε.

«Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε μέσα από τη μουσική του Σοστακόβιτς τη φρίκη του πολέμου. Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε πρεσβευτές της ειρήνης. Αντί να μας χρησιμοποιήσετε, εμάς και τη μουσική μας, για να ενώσουμε τα έθνη και τους λαούς, διχαζόμαστε και εξοστρακιζόμαστε», κατέληξε.

20:38

Εισβολή στην Ουκρανία, 11η ημέρα - Σύνοψη της ημέρας έως τις 20.30

  • Η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επαφές με Μακρόν και Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο».
  • Για δεύτερη συναπτή ημέρα απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες - εδώ και μέρες η πόλη έχει αποκοπεί από τρόφιμα, θέρμανση και ηλεκτρισμό.
  • Ο Ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι απέκρουσε επιτυχώς τις Ρωσικές δυνάμεις βόρεια του Κιέβου και συγκρατεί τους Ρώσους στα ανατολικά. Σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο σε τρία μέλη μιας οικογένειας που προσπαθούσαν να εκκενώσουν την περιοχή. Τραγική η κατάσταση στην Ιρπίν. Η εικόνα από όλα τα μέτωπα
  • Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στο Μικολάϊβ, επιβραδύνοντας την προέλασή προς το βασικό νότιο λιμάνι της Οδησσού. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι καταστράφηκε το αεροδρόμιο της Βιννίτσια, στα δυτικά της χώρας.
  • Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε ο ΟΗΕ.
  • Ανακοίνωσε επίσης ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη της εισβολής. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια βρίσκεται υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων.
  • Τουλάχιστον 4.357 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε 56 πόλεις στη Ρωσία την Κυριακή.
  • ΗΠΑ και ΕΕ «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
  • Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας, σε Ca από B3 προχώρησε η Moody’s.
20:36

 

Άρθρο Ν. Κοτζιά στην «Κ»: Τρία βασικά ερωτήματα ως προς το Ουκρανικό

Ο πληθωρισμός πληροφοριών για το Ουκρανικό εμποδίζει να διακρίνει κανείς το κύριο από το δευτερεύον. Ας πάρω ένα παράδειγμα, οι έχοντες πιο θετική άποψη για τη Ρωσία υιοθετούν το επιχείρημα ότι η Ουκρανία δεν εφάρμοσε ως έπρεπε τη συμφωνία του Μινσκ (που παραβίαζε, βέβαια, και η Ρωσία).

Οι άλλοι, ορθά επικαλούνται τη συμφωνία της Βουδαπέστης του 1994, με την οποία η Ουκρανία παρέδωσε στη Ρωσία τα ατομικά της όπλα με εγγύηση την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα.

Οι μεν διαβάζουν την Ιστορία κατά την επίσημη ρωσική εκδοχή, ότι η Ουκρανία ήταν πάντα ρωσική, οι δε ότι επί αιώνες ήταν τμήμα της πολωνικής – λιθουανικής αυτοκρατορίας, της Πολωνίας, της Αυστροουγγαρίας κ.λπ. Θα μπορούσα να κάνω έναν ατέλειωτο κατάλογο με πραγματικά στοιχεία που να διευκολύνουν κάποιους να στηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά, ή, ακόμα και να πάνε «στις ίσες αποστάσεις».

20:34

Μαρία Ζαχάροβα: Άνευ προηγουμένου η αντιρωσική εκστρατεία στην Ελλάδα

Για άνευ προηγουμένου αντιρωσική εκστρατεία στην Ελλάδα κάνει λόγο η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της ηγεσίας της».

Στο σχόλιο της Μαρίας Ζαχάροβα που αναρτήθηκε στη σελίδα της ρωσικής πρεσβείας στο Facebook, σημειώνεται πως «η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει εγγραφεί εντελώς στις τάξεις των συνηγόρων του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ η ρωσοφοβική υστερία που καλλιεργείται από τις Αρχές έχει φτάσει σε σημείο βρασμού.

20:25

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Μακρόν ότι δεν θα επιτεθεί στους πυρηνικούς σταθμούς

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν επίθεση στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, που είχαν οι δύο ηγέτες το μεσημέρι, ο Μακρόν επανέλαβε την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά τον βομβαρδισμό, στις 4 Μαρτίου, του σταθμού της Ζαπορόζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς». Δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.

Ο Πούτιν συμφώνησε επίσης να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.

Αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

20:23

Η American Express διακόπτει τη δραστηριότητά της σε Ρωσία και Λευκορωσία

Η εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express Co ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει κάθε δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Παρόμοια απόφαση έλαβαν νωρίτερα οι κολοσσοί του τομέα, Visa και Mastercard, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

20:22

 

Ντράγκι σε Ζελένσκι: «H Ιταλία συμμερίζεται το ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε και πάλι την βαθιά αλληλεγγύη του ιταλικού, προς τον ουκρανικό λαό.

Παράλληλα, καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και των πυρηνικών υποδομών, υπογράμμισε εκ νέου τη βούληση της Ιταλίας να προσφέρει στήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον πληθυσμό της και επανέλαβε ότι η χώρα του συμμερίζεται το ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μάριο Ντράγκι για την εγγύτητα και την αλληλεγγύη της Ιταλίας.

20:05

Οι εξελίξεις επί του πεδίου

Στην ενδέκατη ημέρα της εισβολής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.

Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χάρκοβο, παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ακολουθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται επί του πεδίου, με βάση τις πληροφορίες του AFP. Η Μόσχα δίνει ελάχιστες πληροφορίες.

  • Στα ανατολικά

Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί. Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.

  • Στο Κίεβο και τον βορρά

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

  • Στο νότο 

Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

  • Στα δυτικά

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

  • Θύματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

19:58

Η γαλλική Danone αναστέλλει τις επενδύσεις της στη Ρωσία 

Ο γαλλικός όμιλος Danone ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και ότι το ένα από τα δύο εργοστάσιά του στην Ουκρανία έκλεισε, μετά τη ρωσική εισβολή.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε όλα τα επενδυτικά σχέδια στη Ρωσία, αλλά προς το παρόν διατηρούμε την παραγωγή και τη διανομή φρέσκων γαλακτοκομικών και βρεφικών προϊόντων, ώστε να καλύπτουμε τις βασικές διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού», ανέφερε.

Στη Ρωσία η Danone παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα της μάρκας Prostokvashino.

19:56

Συναγερμός για την επάρκεια ρεύματος, παράταση στις επιδοτήσεις λογαριασμών

Σε συναγερμό διαρκείας έχουν τεθεί τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία και φορείς της χώρας για τη διαχείριση της νέας κατάστασης που διαμορφώνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας, καθώς όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μπει σε μια νέα περίοδο αστάθειας. Αναλυτικά

19:40

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Tweet με φωτογραφία από βόμβα 500 κιλών

«Αυτή η φρικτή ρωσική βόμβα 500 κιλών έπεσε σε ένα κτίριο κατοικιών στο Τσερνίχιβ και δεν εξερράγη. Άλλες όμως εξερράγησαν, σκοτώνοντας αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Βοηθήστε μας να προστατεύσουμε τον λαό μας από τους Ρώσους βαρβάρους! Βοηθήστε μας να κλείσουμε τον ουρανό. Δώστε μας μαχητικά αεροσκάφη. Κάνε κάτι!».

19:31

ΔΟΑΕ: Το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υπό ρωσικές διαταγές

Το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια συνεχίζει να τον λειτουργεί, ωστόσο η διαχείριση βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν ορισμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το διαδίκτυο, περιπλέκοντας τις επικοινωνίες με το εργοστάσιο. «Η διοίκηση και το προσωπικό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τα ζωτικά τους καθήκοντα σε σταθερές συνθήκες χωρίς αδικαιολόγητη εξωτερική παρέμβαση ή πίεση», τόνισε. 

19:27

Η ΔΟΑΕ αναφέρει ότι χάθηκαν οι επικοινωνίες με ιδρύματα που χρησιμοποιούν πηγές ακτινοβολίας κατηγορίας 1-3

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε ότι είχαν χαθεί οι επικοινωνίες με όλα τα ιδρύματα στη Μαριούπολη που χρησιμοποιούν ραδιενεργές πηγές, κατηγορίας 1-3.

Η πόλη βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι είπε: «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος». 

19:21

Κουλέμπα: Σχεδόν 20.000 ξένοι εθελοντές θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

Σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Επί του παρόντος, ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000, έρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, «πολλοί άνθρωποι απεχθάνονται τη Ρωσία» εδώ και χρόνια, αλλά δεν τολμούσαν να της αντιταχθούν. «Όταν οι άνθρωποι είδαν ότι οι Ουκρανοί μάχονται, ότι δεν κατεβάζουν τα χέρια, αυτό τους ώθησε να πολεμήσουν», πρόσθεσε.

 

19:11

Ρωσία: 4.357 συλλήψεις στη διάρκεια αντιπολεμικών διαδηλώσεων

Τουλάχιστον 4.357 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Ρωσία την Κυριακή, αναφέρει η OVD-Info. Διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε 56 πόλεις.

Η φωτογραφία από τη Novaya Gazeta, του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης διευθυντή σύνταξης Ντμίτρι Μουράτοφ.

19:04

Μπλίνκεν: ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε. Διαβάστε αναλυτικά

18:58

Καρέ από την πρώτη γραμμή του μετώπου

Από τον φωτορεπόρτερ του AFP Άρη Μεσσήνη.

18:53

Μπλίνκεν: Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν συνδέονται με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχουν καμία σχέση με μια πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ρωσία ζήτησε το Σάββατο να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με το Ιράν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS ο Μπλίνκεν είπε είναι «κοντά» η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, ωστόσο παραμένουν ανεπίλυτα ακόμα «ένα-δυο δύσκολα ζητήματα».

18:50

Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από το Χάρκοβο

Βίντεο από την περιοχή.

18:44

Πούτιν σε Μακρόν: Θα πετύχω τους στόχους μου είτε με διάλογο είτε με πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

18:39

Ο Μακρόν εξέφρασεστον Πούτιν τη «σοβαρή ανησυχία» του για την πυρηνική ασφάλεια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για την πυρηνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή.

Το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο αναφέρει ότι ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρηνικής ασφάλειας.

18:38

Τραγική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε την Κυριακή ότι τα οχήματά της προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή εκκένωσης στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης, που είχε συμφωνηθεί από τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω εν μέσω μαχών.

18:37

Μεγάλη διαδήλωση κατά της εισβολής στο Βελιγράδι

18:35

Το Κίεβο ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα 

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του. 

18:34

Ουκρανός δημοσιογράφος ανάρτησε βίντεο στο οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει θέση ρωσικού πυροβολικού κοντά στο Μικολάιβ

18:24

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι θα προσπαθήσει να του εξασφαλίσει περισσότερα αμυντικά όπλα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις κατεπείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός ανέλαβε να εργαστεί με τους εταίρους του για να παράσχει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό» σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τζόνσον και του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

18:11

Μέλη των Ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας παντρεύτηκαν στο Κίεβο

Είναι η άλλη πλευρά του πολέμου - η ομορφιά και η ελπίδα μέσα στο ζόφο.

Εν μέσω μαχών, ένα ζευγάρι που ανήκει στις Ουκρανικές Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας, η Λέσια Ιβατσέκνο και ο Βαλερί Φιλιμόνοφ, παντρεύτηκαν σε ένα σημείο ελέγχου στο Κίεβο.

Αντί για νυφικό και γαμπριάτικο κοστούμι, φορούσαν τις στολές παραλλαγής τους. Η νύφη φορούσε μία λευκή δαντέλα στο κεφάλι και κρατούσε μια λευκή ανθοδέσμη. 

Γιατί η ζωή συνεχίζεται, πρέπει να συνεχίζεται. Η ζωή δεν περιμένει. Να ζήσουν...

REUTERS/Mykola Tymchenko 

18:08

Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι αποτρέπει τις απομακρύνσεις αμάχων από τη Μαριούπολη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

17:53

Άνθρωποι επιβιβάζονται σε ένα τρένο εκκένωσης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου

Οι άνθρωποι επιβιβάζονται σε ένα τρένο εκκένωσης από το Κίεβο προς το Λβιβ, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

REUTERS/Gleb Garanich 

17:47

Ένα εργοστάσιο και ένα κατάστημα καίγονται μετά τον βομβαρδισμό στο Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου της Ουκρανίας

AP Photo/Emilio Morenatti

 

17:33

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές στη Νόβα Κακχόβκα που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις - Πέντε τραυματίες

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο. 

Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

17:26

Πούτιν υπέγραψε νόμο για κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων, στην περίπτωση που το σύνολο των καταθέσεών τους είναι μεγαλύτερο από τα δηλωμένα εισοδήματά τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας, ενώ φαίνεται να είναι παράνομο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

17:24

Λονδίνο:Διαμαρτυρία κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Διαμαρτυρία κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο.

REUTERS/Henry Nicholls 

17:20

Ουκρανία: Ετοιμότητα των σιδηροδρόμων για επείγουσα εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και σιτηρών

Ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ουκρανία είναι έτοιμος να οργανώσει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με τρένα επειγόντως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη διακοπή της λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ενώ παραδοσιακά εξάγει το σιτάρι της με πλοία.

«Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές σιτηρών της οποίας καλύπτουν το 11% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της στο έλαιο από ηλιοτρόπιο αντιστοιχεί σε ποσοστό 55%», όπως ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Προκειμένου να αποτρέψουμε μία παγκόσμια διατροφική κρίση και να διασώσουμε τις ουκρανικές εξαγωγές, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να οργανώσουν επειγόντως τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τρένα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

17:11

Ουκρανία: Διαδηλώσεις κατά της εισβολής σε πόλεις που έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις

Κάτοικοι ουκρανικών πόλεων που έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

Στη νότια πόλη Νόβα Κακχόβκα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της εισβολής κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ντόπιους μάρτυρες.

Παρόμοια διαμαρτυρία πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε επίσης σήμερα,στην πόλη Καλασάνκα.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

17:02

ΟΗΕ: 364 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε αποστολή του ΟΗΕ.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία, που αφορούν τις απώλειες έως τις 5 Μαρτίου, προσέθεσαν επιπλέον 13 θανάτους και 52 τραυματισμούς στα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

16:59

Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για την φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια 

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε Ουκρανούς εξτρεμιστές για το συμβάν στις 3 Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Μακρόν ρώτησε τηλεφωνικά τον Πούτιν για την φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την πρόκληση από Ουκρανούς ριζοσπάστες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το Κρεμλίνο. «Τα επίπεδα ραδιενέργεια είναι φυσιολογικά». Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη.

16:58

Ρωσία: Περίπου 3.500 συλλήψεις διαδηλωτών

Η αστυνομία στη Ρωσία συνέλαβε περίπου 3.500 διαδηλωτές σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν σε ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 1.500 διαδηλωτών στη Μόσχα και 750 στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο των Εσωτερικών.

16:56

Φλοράνς Παρλί: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επιδείξουν «ακλόνητη ενότητα»

Η ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στους συμμάχους να επιδείξουν την «ακλόνητη ενότητα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε από τη Ρουμανία η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.

Η δέσμευση των συμμάχων «δεν είναι επιθετική, είναι αμυντική. Η Συμμαχία δεν απειλεί τη Ρωσία. Η Ευρώπη δεν απειλεί τη Ρωσία. Κανείς δεν απειλεί τη Ρωσία», τόνισε η υπουργός ενώπιον χιλίων στρατιωτών επτά χωρών του ΝΑΤΟ, με έδρα το Μιχαΐλ Κογκαλνιτσεάνου κοντά στην Κονστάντζα (νοτιοανατολικά).

«Από την άλλη πλευρά, είναι στο χέρι μας να δείξουμε στη Ρωσία ότι η ενότητά μας είναι ακλόνητη όσον αφορά την υπεράσπιση των συμμάχων μας», συνέχισε η Παρλί.

16:52

Το BBC World News εκτός αέρα στη Ρωσία

Το BBC World News βγήκε εκτός αέρα στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο σταθμός. Οι ρωσικές αρχές έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε ξένα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, το Ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα, τιμωρούμενο με 15 χρόνια φυλάκισης, τη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

16:48

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Μακρόν το βράδυ της Τρίτης στο Παρίσι

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι το βράδυ της Τρίτης, συνεχίζοντας το συντονισμό της κοινής αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Στο μεταξύ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν τις σχετικές αναφορές και διασφαλίζουν ότι αρμόδιοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πολύ αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

16:45

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα για το κατά πόσο η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

16:43

Πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ: «Κράτος τρομοκράτης» η Ρωσία

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News.

«Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία», τόνισε η Μαρκάροβα.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά και άλλα οπλικά συστήματα.

 

16:40

Πούτιν σε Μακρόν: Η Ουκρανία πίσω από την προβοκάτσια στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ουκρανία ήταν «υπεύθυνη για την πρόκληση» στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την εισβολή της Ρωσίας.

Η ρωσική επίθεση στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχόνταρ και το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Ζαπορίζια (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη) προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να εξετάζουν νέες κυρώσεις.

16:25

Ανάλυση του Στάθη Καλύβα

16:13

Το σημερινό πρωτοσέλιδο των New York Times

 

 

16:02

«Διεκόπη» η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης 200.000 αμάχων της Μαριούπολης

Η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη».

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

15:58

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα ζητώντας τη βοήθεια των ουκρανικών αρχών για τη διασφάλιση της ασφάλειας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη και για το άνοιγμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση.

Τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χελγκα Μαρια Σμιτ είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνομιλία αφορούσε στη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας. 

15:54

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Η εκκένωση της Μαριούπολης απέτυχε ξανά

Η απομάκρυνση αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη -νοτιοανατολικά- σταμάτησε, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν για την αποτυχία τήρησης της εκεχειρίας για να επιτραπεί στους άμαχους κατοίκους να διαφύγουν.

Και χθες κατέρρευσε μια παρόμοια προσπάθεια.

15:52

BBC: Άμαχοι που εγκατέλειπαν πόλη κοντά στο Κίεβο έπεσαν νεκροί

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έπεσαν νεκροί στην Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, την ώρα που εγκατέλειπαν την πόλη, σημειώνει το BBC. Προσθέτει ότι σκοτώθηκαν από ρωσικούς όλμους που στόχευαν μια κατεστραμμένη γέφυρα που οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι New York Times αναφέρουν ότι πρόκειται για τρία μέλη της ίδιας οικογένειας. Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι μικρές ομάδες έτρεξαν σε ένα τμήμα του εκτεθειμένου δρόμου.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει ανθρώπους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την Ιρπίν νωρίτερα σήμερα.

Τα πλάνα είναι δυσάρεστα. 

15:22

Εικόνα από το Ρωσικό πλήγμα στο αεροδρόμιο στη Βίνιτσια

15:17

ΝΥΤ: Διαδηλώσεις στη Ρωσία κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τον κίνδυνο πολυετούς φυλάκισης.

Η ομάδα δικαιωμάτων OVD Info ανέφερε ότι τουλάχιστον 1.950 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή σε 44 διαφορετικές πόλεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Ρώσων που έχουν συλληφθεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις από τις 24 Φεβρουαρίου σε περισσότερους από 10.000. 

Ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να διαδηλώνουν καθημερινά απαιτώντας ειρήνη, παρά τον εκφοβισμό από τις αρχές.

15:16

Διαβουλεύσεις μεταξύ Πούτιν - Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεξάγει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, όπως μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Πούτιν συνομίλησε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα.

15:11

Ο Πάπας απορρίπτει την αφήγηση της Ρωσίας για την «ειδική επιχείρηση»

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση αλλά ένας πόλεμος» και χαρακτήρισε την Ουκρανία μια «μαρτυρική χώρα» όπου «τρέχουν ποτάμια δακρύων και αίματος».

Τα σχόλιά του συνιστούν επίπληξη για την επίσημη ρωσική θέση που προωθείται από το Κρεμλίνο, το οποίο επιμένει ότι η εισβολή του στην Ουκρανία είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πάπας έκανε έκκληση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ζητώντας να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η φυγή των αμάχων. 

15:07

Ισραήλ: Ο Μπένετ επιθυμεί να συνεχίσει τη μεσολάβησή του για τον πόλεμο την Ουκρανία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί ένα «ηθικό καθήκον» παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Μπένετ έκανε τις δηλώσεις αυτές, ώρες μετά τη συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα ταξίδι στο Βερολίνο και τηλεφωνικές κλήσεις, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ακόμη και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και έχουμε πρόσβαση και στα δύο μέρη και την ικανότητα (να δράσουμε), θεωρώ ηθικό καθήκον να δοκιμάσουμε τα πάντα», είπε. «Όσο υπάρχει ελπίδα, πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και μπορεί να υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση», πρόσθεσε.

15:00

Τα συλλαλητήρια είναι απαγορευμένα στη Ρωσία, έτσι στην Αγία Πετρούπολη οι καλλιτέχνες βγήκαν έναν δικό τους τρόπο αντίδρασης

14:55

Διπλωματικές πηγές: Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για χτύπημα εναντίον του κτιρίου του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη 

Ενημερώνουν πως ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά στην υγεία του.

14:53

Ιστορικά αγάλματα αφαιρούνται

Εθελοντές αφαιρούν και τυλίγουν αγάλματα με ιστορική σημασία γύρω από την Ουκρανία. 

Στη φωτογραφία, άγαλμα του Ιησού Χριστού βγαίνει από τον Αρμενικό Καθεδρικό Ναό του Λβιβ, για να αποθηκευτεί σε καταφύγιο για προστασία.

Η τελευταία φορά που αφαιρέθηκε ήταν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

14:42

Ζελένσκι: Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το αεροδρόμιο στη Βίνιτσια 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το πολιτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της κεντροδυτικής περιοχής Βίνιτσια την Κυριακή.

Νωρίτερα, οι αρχές δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο αεροδρόμιο που προκλήθηκαν από τους πυραύλους. 

14:42

Guardian: Οδεύει προς αποτυχία η επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης

Η ουκρανική και η ρωσική πλευρά κατηγορούν η μία την άλλη ότι απέτυχαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον Guardian, με την κατάπαυση του πυρός να οδεύει προς κατάρρευση για δεύτερη συνεχή ημέρα.

14:37

Η εκκένωση της Μαριούπολης απέτυχε ξανά

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές και η Εθνοφρουρά της Ουκρανίας αλληλοκατηγορήθηκαν ότι απέτυχαν να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από την Μαριούπολη την Κυριακή, τη δεύτερη φορά που οι πλευρές προσπάθησαν να το επιτύχουν.

14:35

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Η Ρωσία στοχεύει κατοικημένες περιοχές

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ρωσία στοχεύει κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, «πιθανότατα» ως μια προσπάθεια να σπάσει το ουκρανικό ηθικό».

«Η ουκρανική αντίσταση συνεχίζει να εκπλήσσει τη Ρωσία. Απάντησε στοχεύοντας κατοικημένες περιοχές σε πολλές τοποθεσίες, όπως το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και τη Μαριούπολη», ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτό είναι πιθανό να γίνεται σε μια προσπάθεια να σπάσει το ηθικό της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν παρόμοιες τακτικές στην Τσετσενία το 1999 και στη Συρία το 2016, χρησιμοποιώντας τόσο αεροπορικά όσο και επίγεια πυρομαχικά, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζουν να στοχοποιούνται, επιβραδύνοντας τον ρυθμό προέλασης των χερσαίων δυνάμεών τους. Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία να προσπαθεί τώρα να "μεταμφιέσει" τα φορτηγά καυσίμων ως φορτηγά τακτικής υποστήριξης για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες», κατέληξε το υπουργείο. 

14:30

Τι συμβαίνει με τα Ρωσικά ΜΜΕ

Ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, το Mediazona, δήλωσε ότι έχει μπλοκαριστεί από τις αρχές για το ρεπορτάζ του για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Η Roskomnadzor άρχισε να μπλοκάρει τη Mediazona», ανέφερε το πρακτορείο σε δήλωση, αναφερόμενο στη ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών. «Επειδή καλύπτουμε με ειλικρίνεια αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία και αποκαλούμε την εισβολή εισβολή και τον πόλεμο πόλεμο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες έχει εισαγάγει «στρατιωτική λογοκρισία και δεν έχουν απομείνει σχεδόν κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης στη χώρα».

Ο εκδότης του πρακτορείου, Pyotr Verzilov, είπε ότι «θα συνεχίσουν να εργάζονται ούτως ή άλλως και θα σας πουν για τον πόλεμο». 

Από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και μετά, οι αρχές έχουν επιτείνει μια άνευ προηγουμένου καταστολή των ΜΜΕ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ραδιοφωνικός σταθμός Ekho Moskvy και το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd - δύο από τα πλέον φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας - είτε έκλεισαν είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

14:17

Ουκρανός αξιωματούχος: Η Ρωσία σχεδιάζει να περικυκλώσει το Ντνίπρο και να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις για να περικυκλώσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο και στρέφει την ουσιαστική προσοχή της ώστε να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε σε ο Ολεκσέι Ντανίλοφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα ασφάλειας της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει ακόμη την πρόθεση να προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο, είπε ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters.

14:13

Περισσότεροι από 64 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και στην ανατολική Σιβηρία

14:13

Ουκρανικά μέσα: Τρεις άμαχοι νεκροί στο Ιρπίν

Τα ρωσικά στρατεύματα στόχευσαν γέφυρα στο Ιρπίν, την οποία χρησιμοποιούν οι πολίτες για να απομακρυνθούν από το Κίεβο, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

14:10

Πούτιν: Η «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως «η επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Τόνισε εκ νέου ότι η «επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου. Πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα. 

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους. 

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. 

14:08

Ένας διανοούμενος της Οδησσού προετοιμάζεται για την ρωσική επίθεση

«Νομίζουν ότι θα τους συναντήσουν ψωμί, αλάτι και λουλούδια. Κάνουν λάθος. Ο Πούτιν μας έκανε όλους φιλουκρανούς».

14:07

Η μάχη του Twitter

Η ρωσική πρεσβεία στην Ν. Αφρική λέει πολεμάμε τον ναζισμό στην Ουκρανία. Απαντάει η γερμανική πρεσβεία, σημειώνοντας ότι «δεν πολεμάτε τον ναζισμό», «δυστυχώς είμαστε κάπως ειδικοί σε αυτό».

13:56

Ο Ερντογάν προτρέπει τον Πούτιν να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία, ανακοίνωσε το γραφείο του την Κυριακή.

Σε δήλωση μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Πούτιν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί»», ανέφερε το γραφείο του.

«Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».

13:51

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, μια στρατηγική πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας. 

«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.

«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε.

Προέτρεψε επίσης τους Ρώσους να μιλήσουν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να κάνουν μια επιλογή μεταξύ «ζωής και σκλαβιάς». «Ρώσοι πολίτες! Για εσάς δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας αγώνας για τη χώρα σας», συμπλήρωσε. 

Κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.

13:51

Πάπας: «Είναι πόλεμος» όχι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα σφυροκοπείται από πόλεμο.

«Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, καταστροφή και δυστυχία», είπε ο Πάπας στην εβδομαδιαία ομιλία του προς το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σύμφωνα με το Reuters.

13:50

O Μακρόν θα επικοινωνήσει εκ νέου με Πούτιν

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επικοινωνήσει σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

13:49

Ρωσία: Πάνω από 1.000 οι συλλήψεις διαδηλωτών

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία συνελήφθησαν σήμερα σε περίπου 30 πόλεις της Ρωσίας, δήλωσε η ΜΚΟ OVD-Info, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, σχεδόν 10.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να διαδηλώνουν καθημερινά απαιτώντας ειρήνη, παρά τον εκφοβισμό από τις αρχές.

13:18

Μπλίνκεν: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις με Πολωνία για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία, με αντικείμενο την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

«Εξετάζουμε ενεργά το ζήτημα των αεροπλάνων που μπορεί να παρέχει η Πολωνία στην Ουκρανία και εξετάζουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα» δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν. «Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με την Πολωνία επί μίας συμφωνίας που προβλέπει την παροχή στην Ουκρανία πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών. Η συμφωνία, κατά το δημοσίευμα, προβλέπει να παραλάβει η Ουκρανία πολεμικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την Πολωνία και εκείνη με τη σειρά της να λάβει F-16 από τις ΗΠΑ.

13:17

Μ. Βαρβιτσιώτης: Θα πρέπει να δείξει η Τουρκία με ποια πλευρά τάσσεται

Απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις, είμαστε στα σύνορα της Ευρώπης και μια χώρα που βρίσκεται υπό διαρκή απειλή και θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στον τ/σ «ΣΚΑΪ».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η σθεναρή αντίδραση στη στρατιωτική εισβολή του κ. Πούτιν με την επιβολή των σκληρότερων κυρώσεων που έχει επιβάλει ποτέ η Ε.Ε. και με την ενεργοποίηση για πρώτη φορά του πακέτου της κοινής αμυντικής πολιτικής ύψους 500 εκατ. ευρώ για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, είναι η πρώτη κίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας που κάνει η Ευρώπη και αποτελεί βήμα στην κατεύθυνση του να αποκτήσει η Ευρώπη ενιαία φωνή, όπως οραματιζόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να δείξει και η Τουρκία με ποια πλευρά τάσσεται, διότι με το να μην συμμετέχει στο πλευρό των δυνάμεων της Δύσης στην επιβολή κυρώσεων, επιτρέπει στη Ρωσία να παρακάμπτει τις σκληρές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Όπως είπε, αυτό είναι ένα θέμα που η Ελλάδα αναδεικνύει πολύ σθεναρά στην Ε.Ε.

12:43

Ρωσία: Πάνω από 559 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 559 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 21 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία κατά της απόφασης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ανεξάρτητο παρατηρητήριο διαδηλώσεων με έδρα τη Ρωσία, OVD-Info. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις παραπάνω πληροφορίες.

12:41

Σκεπτικισμό εκφράζει το Λονδίνο σχετικά με την τήρηση οποιασδήποτε εκεχειρίας

Η Βρετανία εκφράζει σκεπτικισμό σχετικά με τις οποιασδήποτε υποσχέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την γνώμη του για το αν θα μπορέσει να διατηρηθεί μία προσωρινή εκεχειρία σε τμήματα της Ουκρανίας.

12:19

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό.

12:16

Μπένετ: Θα συνεχίσω την προσπάθεια να μεσολαβήσω, ακόμη και αν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγες

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, ακόμη κι αν οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι μεγάλες. «Αυτό είναι το ηθικό μας καθήκον», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε νέα επικοινωνία -την τρίτη μέσα σε δύο ημέρες- με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ χθες, Σάββατο, ο κ. Μπένετ μετέβη στη Μόσχα, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

12:09

ΟΗΕ: Η πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

11:50

Νέα επικοινωνία Μπένετ - Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νάφταλι Μπένετ, είχε νέα επικοινωνία -την τρίτη μέσα σε δύο ημέρες- με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, ο κ. Μπένετ μετέβη στη Μόσχα, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

11:47

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είχε προαναγγείλει χθες ότι θα υπάρξει επικοινωνία των κ. Πούτιν και Ερντογάν.

11:46

OHE: Πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες 10 ημέρες

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

11:37

Ρωσία: Υπό κράτηση πάνω από 300 πολίτες που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις

Υπό κράτηση έχουν τεθεί 316 πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε 16 πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με την οργάνωση OVD.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την αστυνομία, ενώ το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις παραπάνω πληροφορίες.

11:33

Αμετάβλητη η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Αμετάβλητη παραμένει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σήμερα Κυριακή, σε σύγκριση με χθες Σάββατο, ανακοίνωσε η Gazprom σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

11:16

Ουκρανία: Πώς πολεμά τους Ρώσους με bitcoin

Η Ουκρανία έχει ήδη ξοδέψει 15 εκατ. δολάρια από τις δωρεές που έχει λάβει σε κρυπτονομίσματα για να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που παραδόθηκαν την Παρασκευή, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Alex Bornyakov.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

11:14

Ο Μασκ βοηθά την Ουκρανία: Τι είπαν με τον Ζελένσκι

Συνομιλία με τον CEO της Tesla και της SpaceX Έλον Μασκ είχε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ευχαρίστησε για τα συστήματα δορυφορικού ίντερνετ Starlink που έστειλε στη χώρα του.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

11:04

Πώς παρουσιάζεται ο πόλεμος στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης

Βίντεο από τη Deutsche Welle για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

10:45

FT: Σχέδια ΗΠΑ - Πολωνίας για προμήθεια μαχητικών στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με την Πολωνία επί μιας συμφωνίας που προβλέπει την παροχή στην Ουκρανία πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η συμφωνία, κατά το δημοσίευμα, προβλέπει να παραλάβει η Ουκρανία πολεμικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την Πολωνία και αυτή με τη σειρά της να λάβει F-16 από τις ΗΠΑ.

10:25

Ουκρανικές αρχές: Έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

10:25

Η Ρωσία κατέστρεψε την αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιβ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ έχουν καταρριφθεί 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

10:22

ΠΟΥ: Ιατρικές υποδομές έχουν γίνει στόχος επιθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει αρκετές επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, προσθέτοντας ότι από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί.

10:14

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων θα ξεκινήσει το μεσημέρι στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης. Κατά τις τοπικές αρχές, θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός έως τις 9 το βράδυ.

10:04

Η Νότια Κορέα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς τη Λευκορωσία

Η Νότια Κορέα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς τη Λευκορωσία επειδή το Μινσκ «στηρίζει ενεργά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το Reuters. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα λάβει, αλλά επεσήμανε ότι θα είναι αντίστοιχα με αυτά που έχει ήδη υιοθετήσει η Σεούλ εναντίον της Ρωσίας.

09:28

3.780 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα – Ανάμεσά τους 1.146 ανήλικοι

Το τελευταίο 24ωρο (5/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 625 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 240 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 470
  • Από Ευζώνους: 37
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 93 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 1.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου, έχουν φτάσει στην Ελλάδα 3.780 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.146 ανήλικοι.

08:38

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ουκρανία πλησιάζει στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών»

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών την οποία δεν κατονόμασαν, μετέδωσαν σήμερα ότι η Ουκρανία βρισκόταν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών» βασισμένων σε πλουτώνιο.

Τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA και Interfax ανέφεραν ότι αξιωματούχος «αρμόδιας» ρωσικής υπηρεσίας είπε πως το Κίεβο κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ, που σφραγίστηκαν το 2000.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να γίνει ξανά μέλος του κλειστού κλαμπ των χωρών με πυρηνικά οπλοστάσια. Εγκατέλειψε τα πυρηνικά όπλα το 1994, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Λίγο πριν διατάξει την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σε ομιλία του πως το Κίεβο αξιοποιεί σοβιετική τεχνογνωσία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε πως θεωρούσε ότι προετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

07:53

Συνεχίζονται οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram. Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι.

07:51

Επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέβησαν χθες Σάββατο στη Βενεζουέλα για να συναντηθούν με μέλη της κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς η Ουάσινγκτον επιζητεί να απομονώσει τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα New York Times.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερη προσοχή στους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, επεσήμανε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 θεωρώντας ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από νοθεία . Στη συνέχεια η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας το 2019.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επίσκεψη αυτή των Αμερικανών αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου στο Καράκας συνδέεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου που αγοράζουν από τη Ρωσία με αυτό της Βενεζουέλας.  Οι ΗΠΑ είχαν αφήσει να εννοηθεί τον Φεβρουάριο ότι θα ήταν διατεθειμένες να αλλάξουν την πολιτική των κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, αν προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης.

07:48

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Μολδαβία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε χθες Σάββατο στη Μολδαβία για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη μικρή χώρα που έχει κατακλυστεί από το κύμα των προσφύγων. 

Μερικές ώρες πριν από την άφιξή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

07:46

Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια του Κιέβου. Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια. Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, το Χάρκοβο (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

07:45

Υφυπουργός Άμυνας Ουκρανίας: 100.000 εθελοντές έτοιμοι να υπερασπιστούν το Κίεβο

Περισσότεροι από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπιστούν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

07:43

Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να φύγουν από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του Καναδά κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και όλους όσοι βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

07:42

Ο δήμαρχος Μαριούπολης μιλά για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό»

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες, ενώ ζήτησε εκ νέου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε. Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

07:39

Φον ντερ Λάιεν - Σολτς θα συζητήσουν για την Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πρόκειται να συζητήσει σήμερα κυρίως για την κρίση στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η «τακτική ανταλλαγή απόψεων» των δύο Γερμανών πολιτικών προγραμματίστηκε ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η συνάντησή τους θα αρχίσει γύρω στο μεσημέρι, σύμφωνα με το dpa. Δεν αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου προηγουμένως, ούτε κατόπιν.

07:37

Η Γερμανία θα υποδεχθεί πρόσφυγες ανεξαρτήτως εθνικότητας

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους.

07:36

Συνάντηση Σολτς - Μπένετ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησε το βράδυ για τη σύρραξη στην Ουκρανία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την καγκελαρία.

«Στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα». Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

07:34

Ο Πούτιν προειδοποιεί πως όποια χώρα αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί πως εμπλέκεται στον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα τυχόν αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αίτημα που έθεσε πολύ πιεστικά το Κίεβο αλλά το NATO και οι ΗΠΑ απέρριψαν.

«Ακούμε ότι χαρακτηρίζεται αναγκαίο να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Όμως είναι αδύνατο να γίνει αυτό από την ουκρανική επικράτεια, είναι δυνατό μόνο από το έδαφος γειτονικών χωρών», σημείωσε ο κ. Πούτιν. Ξεκαθάρισε κατόπιν πως οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα εκλαμβανόταν από τη Μόσχα «ως συμμετοχή στην ένοπλη σύρραξη κάθε χώρας» το έδαφος της οποίας θα χρησιμοποιείτο για να «δημιουργηθεί απειλή για τους στρατιωτικούς μας».

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος αν οι αρχές στο Κίεβο δεν αλλάξουν πολιτική. «Οι σημερινές (σ.σ. ουκρανικές) αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Και αν συμβεί αυτό, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη», διαμήνυσε ο ένοικος του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε με έκδηλη οργή την Παρασκευή την άρνηση του NATO να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία για να εξουδετερωθούν οι πολύ πιο ισχυρές δυνατότητες της Ρωσίας στους αιθέρες. Οι δυτικές χώρες απέρριψαν το αίτημα, εξ ορισμού περίπλοκο ως προς την εφαρμογή, εξηγώντας πως θα ήγειρε κίνδυνο να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

07:33

Νέα επικοινωνία Ζελένσκι - Μπάιντεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε χθες Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

07:32

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τον νέο ρωσικό νόμο για τα ΜΜΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε τον νέο νόμο στη Ρωσία που επισύρει ποινές φυλάκισης ως και κάθειρξης 15 ετών για τη διασπορά αυτών που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ψευδείς ειδήσεις» για τον ρωσικό στρατό και κάλεσε να συνεχιστούν οι προσπάθειες όλων των τομέων της ρωσικής κοινωνίας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

«Καταδικάζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (σ.σ. του ρωσικού κοινοβουλίου) να εγκρίνει νόμο που απειλεί με ποινές κάθειρξης ως και 15 ετών δημοσιογράφους», τόνισε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, η Έμιλι Χορν, σύμφωνα με το Reuters.

Ο νόμος αυτός πρακτικά ποινικοποιεί τη δημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας αμαυρώνει την εικόνα του ρωσικού στρατού. Το Κρεμλίνο αποκαλεί τον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»· έχει απαγορεύσει τη χρήση όρων όπως «επίθεση» ή «εισβολή».

07:30

Visa και Mastercard διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

07:23

Η Βρετανία θα παρουσιάσει «σχέδιο δράσης» για να «αποτύχει» η Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει διεθνές «σχέδιο δράσης» με σκοπό να «αποτύχει» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές επαφές του για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

07:19

Σύνοψη της 10ης ημέρας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

  • «Πολεμήστε για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία, μαζί με την Χερσώνα, το Μπερντιάνσκ, το Κίεβο και μαζί με όλες τις ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται», τόνισε στο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο.
  • Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν χθες, Σάββατο, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στα σύνορα με την Πολωνία και του επανέλαβε ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε νέο γύρο κυρώσεων κατα της Ρωσίας. 
  • Η Βρετανία υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ρωσίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη, ενώ ταυτόχρονα έδινε στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να εξαπολύσει νέα επίθεση.
  • Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ευθέως ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υπάρχει αν η ηγεσία της δεν υποχωρήσει και συνεχίσει την αντίσταση. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μοιάζουν με κήρυξη πολέμου. Το ίδιο θα ισχύσει και σε πιθανή επιβολή no-fly zone, πρόσθεσε.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη Μόσχα, ενώ αύριο Κυριακή αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
  • Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη. 
  • Στη Μαριούπολη ναυάγησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να εκκενώσουν τον χώρο οι άμαχοι. Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες για την ευθύνη. Περίπου μισό εκατ. πολίτες στη Μαριούπολη ζουν επί τρεις μέρες τώρα χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό.
  • Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους Ουκρανοί πολίτες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατευθυνόμενοι δυτικά. Εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 1,3 εκατ. πολίτες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Εικόνες που φτάνουν μέσω των social media από τις πόλεις του Νότου που έχει καταλάβει ο Ρωσικός στρατός δείχνουν Ουκρανούς πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους, να διαδηλώνουν και να ζητούν από τους Ρώσους ένστολους να «φύγουν».
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν όλο το παραθαλάσσιο τμήμα της Ουκρανίας στο Νότο, με κατεύθυνση πλέον προς το λιμάνι της Οδησσού.
  • Έξω από το Κίεβο μαίνονται μάχες καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν τις Ρωσικές να προελάσουν προς την πρωτεύουσα προκειμένου να την κυκλώσουν.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τέσσερις-πόλεις κλειδιά, σύμφωνα με το Βρετανικό υπ. Άμυνας: Το Χάρκοβο, το Τσέρνικιβ, το Σάμι και τη Μαριούπολη.
  • Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε από όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία.