Πόλεμος στην Ουκρανία – Live όλες οι εξελίξεις
πόλεμος-στην-ουκρανία-live-όλες-οι-εξελί-561757132
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Live όλες οι εξελίξεις

Εκρήξεις σε γεωγραφικά απομακρυσμένες πόλεις της Ουκρανίας σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με αναφορές που μεταδίδει το BBC. Συγκεκριμένα, η ουκρανική τηλεόραση και μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στο Λούτσκ στα βορειοδυτικά, τςη χώρας καθώς και στο Ντνίπρο – πόλη της ενδοχώρας κοντά στον ποταμό Δνείπερο και σημαντικό προπύργιο στην κεντροανατολική Ουκρανία. Καμία από τις δύο αυτές πόλεις δεν είχαν γίνει μέχρι στιγμής στόχος επιθέσεων.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:39

Η Μαδρίτη υποδέχεται 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία

Η Ισπανία υποδέχθηκε σήμερα 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους που διακόπηκαν από τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Μια πτήση του υπουργείου Άμυνας προσγειώθηκε πριν από λίγο με 25 παιδιά από την Ουκρανία που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους, θα μπορούν έτσι να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter η κυβέρνηση.

22:57

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

22:41

Στείτ Ντιπάρτμεντ: Συνομιλία Μπλίνκεν - Κουλέμπα για τη συνάντηση με Λαβρόφ, Τσαβούσογλου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, κατά την οποία συζήτησαν για την τριμερή συνάντησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

22:37

Reuters: Το Στείτ Ντιπάρτμεντ ανασυστήνει ομάδα για την πώληση και τη μεταφορά όπλων σε συμμάχους

Το Πεντάγωνο ανασυστήνει την ομάδα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για νέες πωλήσεις όπλων και αιτήματα μεταφοράς από συμμάχους των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

22:22

Λευκορωσικά ΜΜΕ: Η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει με σύγχρονα όπλα τη Λευκορωσία

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν σήμερα να προμηθεύσει η Μόσχα τη Λευκορωσία με τον πιο σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό στο άμεσο μέλλον, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, Belta. 

Το Belta ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν και ο Λουκασένκο συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, να κάνουν κοινά βήματα αμοιβαίας υποστήριξης απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, κάτι που θα αφορά και τις τιμές της ενέργειας. Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

22:15

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Σε δάση κρύβονται οχήματα της ρωσικής φάλαγγας

Πολλά φορτηγά και οχήματα της μεγάλης ρωσικής αυτοκινητοπομπής, η οποία είχε ακινητοποιηθεί εδώ και ημέρες, έχουν πλέον μετακινηθεί σε κοντινά δάση προκειμένου να αποφύγουν την επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Maxar Technologies, via Associated Press
22:09

Ουκρανία: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν και πάλι την εκκένωση της Μαριούπολης

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμπόδισαν ανθρώπους από το να εκκενώσουν την ουκρανική πόλη - λιμάνη της Μαριούπολης σήμερα Παρασκευή, ενώ σε άλλα μέρη οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με άτομα που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή του Κιέβου, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Βερεστσούκ δήλωσε επίσης ότι κάποιες από τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης εκείνης 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ στην περιοχή του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τη Μαριούπολη. Η Ουκρανία αναφέρει ότι 1.582 πολίτες έχουν πεθάνει μέσα σε 12 ημέρες μετά την εισβολή.

21:58

Στείτ Ντιπάρτμεντ: Κίνδυνος αιχμαλωσίας ή θανάτου για τους Αμερικανούς στην Ουκρανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σήμερα ότι οι Αμερικανοί πολίτες που ταξιδεύουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πηγαίνουν στη χώρα προκειμένου να λάβουν μέρος στη μάχη, αντιμετωπίζουν μεγάλο ρίσκο να βρεθούν αιχμάλωτοι ή να σκοτωθούν, ενώ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να διευκολύνει την εκκένωσή τους.

«Ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανές απόπειρες ποινικής δίωξης και μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακομεταχείρισης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις

21:58

Τι είναι τα χημικά όπλα και γιατί φοβίζουν τη Δύση;

Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου τα τελευταία 24ωρα, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια επίθεση με χημικά εντός των ουκρανικών συνόρων την οποία εν συνεχεία θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην ουκρανική πλευρά καταγγέλλοντας ουκρανική «προβοκάτσια».

21:40

Οι εξελίξεις από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πόλη Βολνοβάκα στην ανατολική Ουκρανία έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ:

  • Οι δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου έχουν «πλησιάσει» την πρωτεύουσα τις τελευταίες 24 ώρες.
  • Ομάδα ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Σούμι, στα ανατολικά του Κιέβου, έχει σταματήσει και αναδιατάσσεται.
  • Το Τσέρνιγκοφ παραμένει απομονωμένο, με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται «ακριβώς έξω από την πόλη».
  • Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «στα περίχωρα» της πόλης, αλλά δεν την έχουν καταλάβει ακόμη.
  • Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό «αυξανόμενη πίεση».
  • Η Χερσώνα φέρεται να έχει περάσει στον έλεγχο των Ρώσων
  • Στο Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ακόμη την πόλη, η πόλη βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.
21:36

Σε «απελπιστική κατάσταση» η Μαριούπολη, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η Μαριούπολη βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις.

21:32

Oι ρωσικές δυνάμεις διεύρυναν σήμερα τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία με νέα πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας

  • Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο του Λούτσκ στη βορειοδυτική Ουκρανία, το οποίο απέχει μόνο περίπου 112 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.
  • Ο κυβερνήτης της περιοχής Βόλιν είπε ότι τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ρωσικό βομβαρδιστικό και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.
  • Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ιβάνο στη δυτική Ουκρανία χτυπήθηκε από πυραύλους.

21:18

Οδησσός: Καλλιτέχνες της Όπερας τραγουδούν έξω από το κτίριο, δίπλα στα οχυρώματα

21:10

Βρετανία: Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, δέχθηκαν προειδοποίηση από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς της Βρετανίας ότι αναμένονται να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε οντότητες και ιδιώτες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση και τις αρχές της επιβολής του νόμου τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δράση για την αποτροπή της αποφυγής των κυρώσεων, μεταξύ άλλων μέσω των κρυπτονομισμάτων», ανέφεραν οι οργανισμοί.

«Παραμένουμε επίσης σε ετοιμότητα για να δράσουμε στην περίπτωση που παραβιαστούν οι κυρώσεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων (OFSI), την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) και την Τράπεζα της Αγγλίας.

20:57

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες είναι οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία;

Πριν ακόμα προλάβει να ανακάμψει από την πανδημία της Covid-19, η παγκόσμια οικονομία απειλείται και πάλι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έκρηξη στις τιμές πρώτων υλών, δίνοντας φρούδες ελπίδες για μια νέα αρχή το 2022.

«Ο πόλεμος ήρθε σε μια περίοδο που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες απολάμβαναν μια εξαιρετική ανάκαμψη», σημειώνει ο Γιάκομπ Κίρκεγκαρντ, μέλος του think tank German Marshall Fund στις Βρυξέλλες.

20:49

Νέο βίντεο Ζελένσκι: Μήνυμα προς την Πολωνία

«Αισθάνομαι ότι έχουμε ήδη συνάψει μια εξαιρετικά ισχυρή συμμαχία με την Πολωνία. Ας είναι άτυπη. Είναι μια ένωση που προέκυψε από την πραγματικότητα, όχι από λόγια στα χαρτιά. Αν θέλει ο Θεός και κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα μοιραστούμε τη νίκη με τα αδέρφια και τις αδελφές μας. Αυτό είναι το μεγαλείο μας. Και το μεγαλείο σου», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

20:47

Ουκρανία: Διακόπηκε, λόγω των βομβαρδισμών, η εκκένωση του Ιζιούμ

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

20:33

Ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Υπάρχει αναφορά σε δηλώσεις Πούτιν για «μισθοφόρους στην Ουκρανία», που τους στέλνουν »οι δυτικοί κηδεμόνες του Κιέβου» και για «προμήθειες όπλων, πολύ περισσότερο της δυτικής κατασκευής», που τάχθηκε υπέρ να δοθούν «στις στρατιωτικές μονάδες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγάνσκ».

20:30

ΥΠΕΞ: Έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας

«Η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα, καλεί για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του αμάχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής τους προς ασφαλέστερες περιοχές.

Από πλευράς μας, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο Γενικός Πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης.

Καλούμε όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί  η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού.

Η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

20:30

«Πάγωσε» ο τραπεζικός λογαριασμός της Chelsea

Σε προσωρινή αναστολή έθεσε η Barclays τον λογαριασμό του ποδοσφαιρικού συλλόγου, σύμφωνα με το Sky Sports News.

Η τράπεζα σημειώνει ότι χρειάζεται χρόνο για να αξιολογήσει την άδεια που έχει δοθεί στην Τσέλσι προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Η ομάδα του Λονδίνου ελπίζει πως η τιμωρία θα αρθεί σύντομα.

Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει τιμωρηθεί με κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο σύλλογος του Stamford Bridge έχει ειδική άδεια για να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά υπό περιορισμένους όρους.

20:24

Πόλη «φάντασμα» το Χάρκοβο 

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από το Χάρκοβο έπειτα από τις επιθέσεις της Ρωσίας.

Μία χρήστης του διαδικτύου δημοσίευσε βίντεο από την περιοχή γράφοντας πως οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

20:23

Ουκρανοί αξιωματουχοι: Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα στρατιώτες απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού. Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτίριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα.

Πριν από μερικές ημέρες η αναπληρώτρια επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ζαπορίζια Λεϊλά Ιμπραχίμοβα είχε επίσης απαχθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το Ράντα.

20:20

Μπάιντεν: Δεν θα πολεμήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Φιλαδέλφεια, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε και πάλι ότι δεν θα μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά ότι εάν η Ρωσία μετακινηθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ, η Αμερική θα το υπερασπιστεί.

«Δεν θα πολεμήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία», είπε. «Αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

20:15

Η Ουκρανία θα «αντεπιτεθεί» εάν «Λευκορώσος στρατιώτης» περάσει τα σύνορα

Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του δείχνει αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στη Λευκορωσία.

Αλλά το Κίεβο θα αντεπιτεθεί εάν ένας Λευκορώσος στρατιώτης περάσει τα σύνορα, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Λευκορωσία να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία απόψε. 

20:07

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το 4ο πακέτο θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν. Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

 

Το πακέτο των μέτρων

  • Αρνούμαστε στη Ρωσία το καθεστώς του πιο «ευνοημένου έθνους» στις αγορές μας, ανακαλώντας σημαντικά οφέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε τα δικαιώματα μέλους σε πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλα δάνεια ή οφέλη από αυτά τα ιδρύματα».
  • Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν. Θα βεβαιωθούμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν θα παρακάμψουν τις κυρώσεις. 
  • Απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων πολυτελείας από τη Ρωσία προς τις χώρες μας (χαβιάρι, βότκα κλπ) και εξαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων πολυτελείας προς τη Ρωσία.
  • Απαγόρευση εισαγωγής βασικών αγαθών στον τομέα σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  • Θα προτείνουμε απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. 

20:04

Και η Pink Floyd εκτός Ρωσίας - Λευκορωσίας

«Για να σταθούμε δίπλα στον κόσμο καταδικάζοντας σθεναρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα έργα των Pink Floyd, από το 1987 και μετά, και όλες οι σόλο ηχογραφήσεις του David Gilmour αφαιρούνται από όλους τους παρόχους ψηφιακής μουσικής στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από σήμερα», έγραψε το συκγρότημα στο λογαριασμό του στο Facebook.

19:56

Το YouTube αποκλείει την πρόσβαση σε κανάλια που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος

Η εταιρεία, που ανήκει στην Google, ανέφερε μια νέα πολιτική για βίαια γεγονότα: «Οι οδηγίες μας απαγορεύουν την άρνηση περιεχομένου, την ελαχιστοποίηση ή την ευτελισμό τεκμηριωμένων βίαιων γεγονότων και αφαιρούμε περιεχόμενο σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που παραβιάζει αυτήν την πολιτική».

«Σύμφωνα με αυτό, με άμεση ισχύ, αποκλείουμε επίσης κανάλια του YouTube που σχετίζονται με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, παγκοσμίως». 

19:55

Πώς οι πλούσιοι Ρώσοι χρησιμοποιούν το «σερβικό παραθυράκι» για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη

Οι πλούσιοι Ρώσοι εκμεταλλεύονται ένα κενό γνωστό ως «σερβικό παραθυράκι» για να καταφύγουν στην Ευρώπη και να παρακάμψουν την απαγόρευση πτήσεων που έχει επιβαλει η ΕΕ από και προς τη Ρωσία.

Η Air Serbia, η οποία είναι ως επί το πλείστον κρατική, διπλασίασε τον αριθμό των απευθείας πτήσεων από τη Μόσχα προς το Βελιγράδι σε 15 την εβδομάδα για να καλύψει τη αυξανόμενη ζήτηση, αφού η ΕΕ απαγόρευσε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της. Η Ρωσία απάντησε κλείνοντας τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

19:48

Πούτιν: Θα βοηθήσουμε να φτάσουν στη μάχη όσους θέλουν να στηρίξουν τους πολίτες του Ντονμπάς

«Αν υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν εθελοντικά, και όχι για τα χρήματα, να πάνε να βοηθήσουν αυτούς που ζουν στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στη ζώνη μάχης», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τη Δύση ότι «στέλνει απροκάλυπτα μισθοφόρους στην Ουκρανία, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο».

19:46

Αμερικανός αξιωματούχος: Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν προς το Κίεβο

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Κιέβου, αλλά όχι εγγύτερα σε σχέση με πριν από 24 ώρες.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ρωσική πομπή δεν «έχει σημειώσει πρόοδο προς τον ανεφοδιασμό ή τη σύνδεση με άλλες δυνάμεις ή τη συμβολή με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο».

«Πιθανότατα προσπαθούν να συγκαλύψουν τα οχήματα καθώς οι Ουκρανοί συνεχίζουν να τα στοχοποιούν», τόνισε.

Το Τσερνίχιβ, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, περιγράφεται ως «απομονωμένο», ενώ «οι Ρώσοι βρίσκονται ακριβώς έξω από την πόλη και εξελίσσονται μάχες εντός της πόλης».

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «ακόμα στα περίχωρα» του Χάρκοβο, στα ανατολικά.

Η Μαριούπολη, στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται «υπό αυξανόμενη πίεση» και «απομονωμένη».

Όσον αφορά την άμυνα της Ουκρανίας, είπε: «Οι Ουκρανοί είναι πολύ δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο αμύνονται. Έχουν κάνει αποτελεσματική χρήση των drones, είναι εκπαιδευμένοι σε αυτά, είναι φθηνά, είναι μια πολύ ευκίνητη πλατφόρμα.«Τα χρησιμοποιούν με τρομερό αποτέλεσμα - ιδιαίτερα ενάντια στις ρωσικές χερσαίες κινήσεις». 

19:42

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναστέλλει όλες του τις υπηρεσίες στη Ρωσία

Το βρετανικό Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για όλους τους πελάτες στη Ρωσία.

«Η LSEG επιβεβαιώνει ότι αναστέλλει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για όλους τους πελάτες στη Ρωσία, που υπόκειται σε οποιεσδήποτε κανονιστικές απαιτήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

19:38

ΗΠΑ - Γερουσία: Σχεδιάζει να βάλει τέλος στις φοροελαφρύνσεις για εταιρείες που υποστηρίζουν τη Ρωσία

Εταιρείες και ιδιώτες που υποστηρίζουν τη Ρωσία θα πρέπει να χάσουν οποιεσδήποτε φορολογικές ελαφρύνσεις από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας σήμερα Παρασκευή, σημειώνοντας ότι σχεδιάζεται ο αποκλεισμός των υποστηρικτών της Ρωσίας από «φορολογικά οφέλη».

Ο Γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν είπε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι εταιρείες δεν θα πρέπει να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «Εάν οι αμερικανικές εταιρείες επιλέξουν να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους στη Ρωσία - φόρους που χρηματοδοτούν τον βομβαρδισμό νοσοκομείων για γυναίκες και παιδιά - θα πρέπει να το κάνουν χωρίς την παραμικρή βοήθεια των Αμερικανών φορολογουμένων».

19:37

ΝΕΧΤΑ: Βίντεο δείχνει λευκορωσική στρατιωτική πομπή που κινείται προς τη Μπρεστ, κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας

19:29

Guardian: Πληροφορίες ότι λευκορωσικά στρατεύματα θα εισβάλουν στην Ουκρανία απόψε

Το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ανακοίνωσή του το κέντρο αναφέρει: «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εισβάλουν στις 11 Μαρτίου στις 21:00.

Το SkyNews μετέδωσε ότι, πριν από μερικές ώρες, η Ουκρανία ανέφερε ότι ρωσικά αεροσκάφη στόχευαν σκόπιμα ένα χωριό της Λευκορωσίας από τον ουκρανικό εναέριο χώρο ως πρόσχημα για να συμμετάσχει το Μινσκ στον πόλεμο - κάτι που προέκυψε αφότου ο πρόεδρος Λουκασένκο πέταξε στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν.

19:00

Σύνοψη 16ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (19.00)

  • Φρούριο θυμίζουν οι δρόμοι του Κιέβου καθώς ο Ρωσικός στρατός πλησιάζει όλο και περισσότερο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι βρίσκεται περίπου 15 χλμ μακριά από το κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας.
  • Η Μαριούπολη παραμένει υπό πολιορκία. Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι σκοτώθηκαν λόγω των βομβαρδισμών και του δωδεκαήμερου αποκλεισμού, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο. 
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έστρεψαν τα πυρά τους και προς τις πόλεις Ντνίπρο και Λουσκ. Για πρώτη φορά αεροπλάνα πετούν πάνω από την πόλη Λβιβ. Ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις κυκλώνουν την πόλη από τρεις πλευρές. 
  • Ένας ακόμα Ρώσος στρατηγός έπεσε νεκρός, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουκρανική πλευρά, αλλά και δυτικούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο στρατηγού από την έναρξη της εισβολής.
  • Ο Πούτιν έκανε γνωστό ότι θα σταλούν στην εμπόλεμη ζώνη περίπου 16.000 εθελοντές μαχητές από τη Συρία. 
  • Ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε επικοινωνία με Μπάιντεν, σε νέο βίντεο του από τους δρόμους του Κιέβου, διαμήνυσε: «Έχουμε ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή. Προχωράμε προς τη νίκη μας».
  • Ο ίδιος κάλεσε το δυτικό κόσμο να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία. Λίγο αργότερα, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε την επιβολή ενός 4ου πακέτου κυρώσεων. Ο Μπορέλ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι η ΕΕ θα δεσμεύσει περίπου 550 εκατ. δολάρια προκειμένου να συνδράμει στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
  • Νέες κυρώσεις κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Μπάιντεν, σε νέο διάγγελμα του, είπε: Οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας. Και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες -που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες- να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».
  • Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν, επίσης, τις εισαγωγές βότκα και χαβιάρι από τη Ρωσία, ενώ απαγόρευσαν τις εξαγωγές μιας σειράς πολυτελών προϊόντων, σε μία προσπάθεια να πλήξουν περαιτέρω του Ρώσους ολιγάρχες.
  • Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία «πιθανότατα θα κλιμακώσει τον πόλεμο σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού Levada Center, περίπου το 60% των Ρώσων τάσσεται υπέρ της εισβολής, ενώ το 25% δηλώνει αντίθετο.
  • Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν από ρωσικό δικαστήριο να συμπεριλάβει τη μητρική του Facebook, Meta Platforms, μεταξύ των «εξτρεμιστικών οργανώσεων». Από τις ρωσικές Αρχές εξελίσσεται έρευνα κατά της εταιρείας.
  • Η Meta είχε γίνει γνωστό πως επρόκειτο να επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram -σε ορισμένες χώρες- να κάνουν αναρτήσεις υπέρ της βίας κατά Ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτών. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει την πρόσβαση στο Instagram, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε μπλοκάρει το Facebook.
  • «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.
18:48

Τι πιστεύουν πραγματικά οι Ρώσοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού Levada Center, περίπου το 60% των Ρώσων επί του παρόντος τάσσεται υπέρ της εισβολής, ενώ το 25% δηλώνει αντίθετο σε αυτήν. «Οι νέοι βλέπουν αρνητικά τα πρόσφατα γεγονότα και είναι αρκετά επικριτικοί απέναντι στον Πούτιν, ειδικά οι μεταξύ 25 και 35 ετών.»

 

18:40

Δημοτικό συμβούλιο Μαριούπολης: 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τον αποκλεισμό

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και του δωδεκαήμερου αποκλεισμού, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Χάρτης με τις περιοχές της Μαριούπολης που δέχονται επίθεση από τη Ρωσία.

Skynews

 

18:36

Η Ρωσία περιορίζει την πρόσβαση στο Instagram

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει την πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, το οποίο κατηγόρησε ότι προπαγανδίζει τη βία κατά των Ρώσων στρατιωτών σε σχέση με την εμπλοκή τους στην Ουκρανία.

«Βάσει του αιτήματος της γενικής εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram θα περιορισθεί στην Ρωσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

18:35

ΕΕ και Παρίσι χαιρετίζουν την απόφαση της Βρετανίας για την υποδοχή των Ουκρανών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλία χαιρέτισαν σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να απλοποιήσει από την προσεχή εβδομάδα τη διαδικασία εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ουκρανούς που φεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους, έπειτα από πολλές επικρίσεις που δέχθηκε κυρίως από το Παρίσι.

«Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αντέδρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε «πρώτο βήμα» αυτή την απόφαση που ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, ακόμη κι αν υπάρχει «ακόμα δουλειά» να γίνει, στο τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

18:31

Ένα ίχνος πυραύλων πάνω από το Κίεβο

AP/Vadim Ghirda
18:30

Αμερικανός αξιωματούχος: Περίπου 56 μαχητικά αεροσκάφη έχουν απομείνει στην ουκρανική αεροπορία

18:28

ΟΗΕ: Η ανάγκη για διαπραγματεύσεις για να σταματήσει ο πόλεμος «δεν θα μπορούσε να είναι πιο επείγουσα»

Η πολιτική επικεφαλής του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντικάρλο δήλωσε ότι η ανάγκη για διαπραγματεύσεις για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν θα μπορούσε να είναι πιο επείγουσα».

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, Ιζούμι Νακαμίτσου, τόνισε ότι καταστάσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, απαιτούν την ενίσχυση της διεθνούς απαγόρευσης των βιολογικών όπλων.

Ωστόσο, ανέφερε πως ο ΟΗΕ δεν έχει έρθει σε γνώση του κανένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Η κ. Νακαμίτσου πρόσθεσε επίσης ότι η πιθανότητα ατυχήματος στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας λόγω της διακοπής παροχής ρεύματος ή έλλειψης τακτικής συντήρησης «αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

18:18

Ελβετία: Έως και 15 εκατομμύρια μπορεί να φτάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Ένας ευρύτερης κλίμακας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει τον εκτοπισμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων δήλωσε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Αν υποθέσετε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει με μεγαλύτερη ισχύ προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι ίσως υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής, τότε ενδέχεται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα», είπε η Καρίν Κέλερ Σούτερ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη σχετικά με την ελβετική προσέγγιση για την υποδοχή προσφύγων.

18:10

Νεκρός και τρίτος Ρώσος στρατηγός

Ένας τρίτος Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Δεν επιβεβαίωσαν το όνομα του νεκρού, αλλά νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο στρατηγός Αντρέι Κολέσνικοφ είχε πέσει νεκρός.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περίπου 20 στρατηγοί συμμετέχουν στην εισβολή στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ένα σχετικά υψηλό ποσοστό απωλειών κατά τη διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης που ήδη έχει συμπληρώσει δύο εβδομάδες.

Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με αξιωματούχο, να σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή «δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις από μόνα τους, δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης ή φοβούνται να προχωρήσουν».

Ο Κολέσνικοφ ήταν ο διοικητής του 29ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας. 

18:00

Ένας ερειπιώνας μετά τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ουκρανός δημοσιογράφος ανάρτησε tweet με βίντεο από την πόλη Βολνοβάκχα.

«Ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του Ντονμπάς. Η Ρωσία δεν έχει φέρει παρά τον απόλυτο θάνατο». 

17:56

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές βότκα και χαβιάρι από τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές αλκοόλ και θαλασσινών, όπως είναι η βότκα και το χαβιάρι, από τη Ρωσία, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» της Ρωσίας, που είναι γνωστό ως «μόνιμες κανονικές εμπορικές σχέσεις» στις ΗΠΑ.

Η κίνηση, η οποία έχει συντονιστεί με την G7 και τους συμμάχους της ΕΕ, θα απαιτήσει νομοθετική πράξη του Κογκρέσου.

Η απαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, στην οποία αναφέρθηκε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, θα περιλαμβάνει επίσης είδη όπως καπνό, ρούχα, κοσμήματα, αυτοκίνητα και αντίκες, τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ιδέα πίσω από αυτό, εξηγεί ο αξιωματούχος, είναι να συνεχίσει η πίεση στους Ρώσους ολιγάρχες και τους πλουσιότερους της χώρας, στερώντας τους τις ανέσεις τους, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση γύρω από τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

17:50

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς επίσης σε Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες

17:35

Μπάιντεν: Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, θα πληρώσει βαρύ κόστος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή, για την οποία ο Μπάιντεν είπε ότι ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα ανοίξει το δρόμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αγαθών, αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσική οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της βαθιάς ύφεσης. 

Όπως είπε, θα απαγορευτούν οι εισαγωγές διαμαντιών, θαλασσινών (χαβιάρι) και βότκας.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ». «Θα κάνουμε το παν για να μην πάμε σε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε.

«Δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου» τόνισε και κατέληξε: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

17:30

Επικοινωνία Ζελένσκι με Μπάιντεν

«Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Του έδωσε την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε σχετικό tweet. 

«Έχουμε ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή. Προχωράμε προς τη νίκη μας», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Ζελένσκι. Στο νέο αυτό βίντεο υπάρχουν και υπότιτλοι στα αγγλικά.

17:24

Πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας προβλέπει πτώση του Πούτιν

Ο πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, πρώην αντιπρόεδρος της Yukos Oil και αντίπαλος του Πούτιν, ο Ίλια Πονομάρεφ, ο οποίος ζει στην Ουκρανία από το 2016, όπου και αποφάσισε να παραμείνει, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι η Ουκρανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σε αντίθεση με τον Πούτιν που βρίσκεται στη λάθος πλευρά της.

«Θα μπορούσε να είχε παραμείνει στην εξουσία μέχρι το θάνατό του. Όμως ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και θα είναι μοιραίος για αυτόν, γιατί δεν θα επιβιώσει. Θα εκπλαγώ, αν θα είναι ακόμα στο Κρεμλίνο την επόμενη χρονιά», υποστηρίζει ο Πονομάρεφ.

17:20

Tass: Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία έχει συμφωνήσει μόνο σε δύο από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους που προτείνει η Μόσχα

«Η Ουκρανία συμφώνησε μόνο σε δύο από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους που πρότεινε η Ρωσία και κανέναν από τους προτεινόμενους διαδρόμους προς τη Ρωσία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass την Παρασκευή, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι η Μαριούπολη, όπου οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, είναι πλέον πλήρως περικυκλωμένη, με όλες τις γέφυρες και τους δρόμους προς την πόλη να έχουν καταστραφεί ή ναρκοθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

17:08

LIVE η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

  • «Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία»
  • «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι»
  • «Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετώπιζει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες»
  • «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων»
  • «Η αλληλεγγύη που δείχνουμε για τους πρόσφυγες ας είναι το έναυσμα για τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών»
  • «Στόχος είναι όσο πιο σύντομα γίνεται να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο»
  • «Έντονο ενδιαφέρον για τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου»
  • «Άλλη μια εθνική διάσταση αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από το 20% των πλοίων LNG παγκοσμίως ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές»
  • «Μεγάλη συζήτηση για τις βραχυπρόθεσμες προτάσεις. Υπήρξε ενδιαφέρον από πολλές χώρες για την πρόταση που κατέθεσα. Θα συζητηθεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»
  • «Ζητήσαμε και προτάσεις από την Κομισιόν για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Προτάσεις που αναμένονται στις επόμενες δύο εβδομάδες» 
  • «Οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις είναι πεπερασμένες. Είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις»
  • «Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις και των πληθωρισμό. Με έξυπνο τρόπο, όχι οριζόντια»
  • «Η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο. Ήμασταν λίγοι αυτοί που λέγαμε για την ανάγκη η Ευρώπη να μπορεί να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες των κρατών. Τώρα είναι περισσότερες οι χώρες»
  • «Ιδιαίτερη σημασία η ευρωπαϊκή ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Αυτό που θα προβλέπει πως αν κάποια χώρα - μέλος είναι σε ανάγκη τότε οι υπόλοιπες χώρες θα προστρέξουν σε βοήθεια»
  • «Να μην προσμετρούνται στο έλλειμμα και στο χρέος οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες. Η Άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»
  • «Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι επιβεβλημένη. Είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και όταν υπάρχουν αυτές οι γεωπολιτικές συνθήκες θα πρέπει να φροντίσουμε να μην προσθέσουμε άλλες εστίες αναταραχής και αβεβαιότητας»
  • «Η Ελλάδα έχει το διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει απάντηση σε οποιοδήποτε επιχείρημα από την άλλη πλευρά. Όμως πάντα λέω ότι το παράθυρό μας είναι ανοιχτό στον διάλογο και η πόρτα μας κλειστή στις προκλήσεις»
  • «Μέσα σε 15 ημέρες η ΕΕ επέβαλε το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων ποτέ το οποίο έχει δρομολογήσει ποτέ. Η Ευρώπη χτίστηκε από τις στάχτες του πολέμου με βασικό στόχο να διατηρήσει την ειρήνη»

17:05

Ουκρανική κυβέρνηση: Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας προειδποίησε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οκτώ φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσουν να φτάσουν σήμερα στην πόλη, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα ανέφερε ότι 86 Τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο σε τζαμί στη Μαριύπολη.

Η πρεσβεία σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού, από τις πρώτες πρωινές ώρες.

16:55

Εβγκένι Λεμπέντεφ: «Δεν είμαι πράκτορας της Ρωσίας»

Ο Εβγκένι Λεμπέντεφ δήλωσε ότι «δεν είναι πράκτορας της Ρωσίας» με αφορμή καταγγελίες πως αξιολόγηση των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

16:53

Τουρκία: Μεταφέρει την πρεσβεία της από το Κίεβο στο Τσερνίβτσι

Η Τουρκία μεταφέρει την πρεσβεία της από το Κίεβο στην πόλη Τσερνίβτσι εν μέσω αναφορών για σχεδιασμένη ρωσική επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ταντζού Μπιλτζίκ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Η Τουρκία, η οποία έχει θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και είναι μεταξύ των τελευταίων χωρών που συνεχίζουν τις διπλωματικές αποστολές τους στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εκκενώσει τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία.

16:52

Κίεβο: Ρώσοι βομβάρδισαν λευκορωσικό οικισμό για να μπει το Μινσκ στον πόλεμο

Ένας λευκορωσικός οικισμός στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επιδρομής ανακοίνωσε η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, καταγγέλλοντας προβοκάτσια των Ρώσων για να εμπλακεί στον πόλεμο η Λευκορωσία. 

«Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στον οικισμό Κοπάνι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας την Παρασκευή, για να εμπλέξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία» αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας. 

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από λευκορωσικό έδαφος, πέταξαν πάνω από ουκρανικό και κατόπιν επέστρεψαν στη Λευκορωσία όπου έπληξαν τον οικισμό.

 

16:38

Κάμαλα Χάρις: Οποιαδήποτε επίθεση ή στοχοποίηση πολιτών είναι έγκλημα πολέμου

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν δείχνει ανοιχτός στη διπλωματία.

Ο Χάρις εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ρουμανίας να βοηθήσει τους πρόσφυγες και επανέλαβε τη δέσμευση της Αμερικής να προστατεύσει τα μέλη του ΝΑΤΟ.

16:32

Φινλανδός πρόεδρος σε Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός για την ασφαλή εκκένωση των αμάχων σε μια ωριαία συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο.

Το γραφείο του Φινλανδού προέδρου γνωστοποίησε ότι ειπώθηκε στον Πούτιν ότι η επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία επηρέαζε έντονα τη δυτική γνώμη, αναφέρει το Reuters.

Νωρίτερα, ο Νιινίστο μίλησε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

16:32

Όλαφ Σολτς: Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας

 

16:27

Μακρόν: «Η επιλογή της Ρωσίας, του προέδρου Πούτιν, ήταν να επαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη»

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ενότητα, την ταχύτητα, το πνεύμα ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμησή της, μετά την καταστροφή που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το μήνυμα που στείλαμε αρχικά στον ουκρανικό πληθυσμό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός γι' αυτούς. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Τόνισε ότι όλα είναι ανοιχτά όσον αφορά στις επιπλέον κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Σημείωσε επίσης ότι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός και ακολουθούμενη από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

16:24

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκότωσε Ρώσο στρατιωτικό διοικητή

Ένας Ρώσος στρατιωτικός διοικητής σκοτώθηκε από ουκρανικά στρατεύματα τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο υποστράτηγος Αντρέι Κολέσνικοφ, διοικητής του 29ου στρατού της ανατολικής στρατιωτικής περιοχής, εξοντώθηκε από το Κίεβο, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Η είδηση αρχικά αναφέρθηκε από το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκότωσε έναν Ρώσο στρατηγό, αφού ο υποστράτηγος Βιταλί Γερασίμοφ φέρεται να σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στο Χάρκοβο την Τρίτη.

16:22

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ερχεται 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την επιβολή ενός 4ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα.

Όπως είπε, «έως τα μέσα Μαΐου θα υποβληθεί πρόταση για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027».

«Χρειάζεται έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα». 

16:20

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει μετά από αίτημα της Ρωσίας για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της ότι αναπτύσσονται χημικά όπλα στην Ουκρανία με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας «ως τόπο παραπληροφόρησης».

16:18

Μπορέλ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη σημασία της ευρωπαϊκής άμυνας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο σύμφωνα με τις επιθυμίες τους αναφέρει σε συνέντευξή του προς τη γαλλική εφημερίδα Les Échos ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζεπ Μπορέλ, χαιρετίζοντας την απόφαση πολλών κρατών μελών της ΕΕ να αυξήσουν σημαντικά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους, ενώ εκ παραλλήλου τάσσεται υπέρ της αμοιβαιότητας του κόστους του πολέμου.

16:14

Ουκρανή δημοσιογράφος ανάρτησε μία φωτογραφία από τη Μαριούπολη που υπογραμμίζει την τραγικότητα της κατάστασης

«Η μητέρα του φίλου μου ζεσταίνει το βραστήρα σε ένα κερί», γράφει.

16:11

Ουκρανικές αρχές: Η παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί

Η παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι επιδιορθώθηκε από Λευκορώσους ειδικούς, ανακοίνωσε η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή της, η κρατική ρυθμιστική επιθεώρηση πυρηνικών της Ουκρανίας αναφέρει πως «βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες επαναφοράς της εξωτερικής παροχής ρεύματος».

Η Ουκρανία κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, μετά την αποκοπή ενός καλωδίου υψηλής τάσης κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

16:01

Μια πινακίδα που γράφει «Οδός προέδρου Ζελένσκι» αναρτήθηκε στην μπροστινή πύλη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην Ουάσιγκτον

 AP Photo/Jose Luis Magana
16:00

Το WhatsApp δεν θα επηρεαστεί από το ρωσικό μπλόκο στις υπηρεσίες που παρέχονται από τη Meta, αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti

H είδηση αυτή προκαλεί ανακούφιση σε πολλούς Ρώσους, μεταξύ των οποίων και μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο WhatsApp.

15:48

Ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν την Οδησσό από τρεις πλευρές

Ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές. 

Ο Γκενάντι Τρουχνάνοφ ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα», πρόσθεσε.

15:43

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 328 πυραύλους Κρουζ σε πόλεις της Ουκρανίας

Ο γενικός διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους κρουζ σε πόλεις της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευσε αμάχους κατά τη διάρκεια αυτού που αποκαλεί την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, οι Ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να διευρύνουν την εισβολή τους. Το Λουτσκ, το Ιβάνο-Φρανκίβσκ και η Ντνίπρο χτυπήθηκαν τις τελευταίες ώρες, μαζί με το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, όπου σημειώθηκαν ανηλεείς βομβαρδισμοί.

15:40

Ο Αλεξέι Ναβάλνι καλεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις την Κυριακή

«Πηγαίνετε στην κεντρική πλατεία της πόλης σας στις 14:00», τόνισε ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, με ανάρτηση του στο Instagram.

«Είστε η ραχοκοκαλιά του κινήματος κατά του πολέμου και του θανάτου. Είσαι το πιο σημαντικό άτομο στον πλανήτη», σημείωσε.

15:33

Η Nestle σταματά τις εξαγωγές και εισαγωγές μη βασικών τροφίμων στη Ρωσία

Η Nestle ανακοίνωσε πως σταμάτησε να εξάγει και να εισάγει μη απαραίτητα είδη διατροφής όπως ο καφές Nespresso ή το νερό San Pellegrino από και προς τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο ελβετικός όμιλος τροφίμων είχε δηλώσει ότι θα «παγώσει» τις επενδύσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

15:30

ΟΗΕ: 564 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 

Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 564 αμάχων στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR).

Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει αναφορές από περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες.

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, ανέφερε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

15:30

Δήμαρχος Κιέβου: Οι γραμμές ανεφοδιασμού ανοίγουν, οι πολίτες επιστρέφουν για να πολεμήσουν τους Ρώσους

Ο Βίταλι Κλίτσκο, δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημείωσε σήμερα πως σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομείνει στην πόλη, η οποία δέχεται πίεση από την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων σε πολλά μέτωπα.

Ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών ανέφερε ότι η πρωτεύουσα είχε αρκετές προμήθειες για να αντέξει μερικές εβδομάδες, καθώς επίσης και ότι οι γραμμές ανεφοδιασμού παραμένουν ανοικτές προς το παρόν.

«Υποθέτουμε ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στο Κίεβο και είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε υπηρεσίες σε αυτούς του ανθρώπους», δήλωσε ο Β. Κλίτσκο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από το κέντρο του Κιέβου.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης τις χώρες που έστειλαν προμήθειες στην Ουκρανία. Ο αδελφός του, Βλάντιμιρ, επίσης πρώην σταρ της πυγμαχίας βαρέων βαρών, πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τους άνδρες και τις γυναίκες που είχαν απομακρύνει τις οικογένειές τους από το Κίεβο επέστρεφαν για να βοηθήσουν στην άμυνα της πόλης.

15:30

Σύνοψη 16ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (15.30)

  • Πλησιάζει όλο και περισσότερο το Κίεβο ο Ρωσικός στρατός. Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι βρίσκεται περίπου 15 χλμ μακριά από το κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας. Εκρήξεις ακούγονται στην πόλη.
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έστρεψαν τα πυρά τους και προς τις πόλεις Ντνίπρο και Λουσκ. Η Μαριούπολη παραμένει περικυκλωμένη και υπό πολιορκία. Για πρώτη φορά στρατιωτικά αεροπλάνα πετούν πάνω από την πόλη Λβιβ.
  • Ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν την πόλη από τρεις πλευρές. 
  • Ο Πούτιν έκανε γνωστό ότι θα σταλούν στην εμπόλεμη ζώνη περίπου 16.000 εθελοντές μαχητές από τη Συρία.
  • Ταυτόχρονα διαπιστώνει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες με την Ουκρανία, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα από τους δρόμους του Κιέβου τόνισε ότι «χρειάζεται ακόμα χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί η νίκη», καλώντας τη Δύση να επιβάλλει μια σειρά νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
  • Μόνο στο Χάρκοβο, ο Ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 48 σχολικά συγκροτήματα, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης. Ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου κατά αμάχων» το βομβαρδισμό ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου.
  • H ΕΕ ανακοίνωσε ότι διπλασίασε το ποσό (φτάνει στο 1 δισ. ευρώ) της αρωγής προς την Ουκρανία για την αμυντική ενίσχυση της. 
  • Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) πάνω από την Ουκρανία «πιθανότατα θα κλιμακώσει τον πόλεμο σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
  • Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν από δικαστήριο να συμπεριλάβει τη μητρική του Facebook, Meta Platforms, μεταξύ των «εξτρεμιστικών οργανώσεων». Το Tass μετέδωσε ότι ξεκίνησαν έρευνες από τις ρωσικές Αρχές κατά της εν λόγω εταιρείας.
  • Η Meta Platforms είχε γίνει γνωστό πως επρόκειτο να επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram -σε ορισμένες χώρες- να κάνουν αναρτήσεις υπέρ της βίας κατά Ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.
15:20

Στρατιωτικά αεροπλάνα πάνω από το Λβιβ

Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες, στρατιωτικά αεροπλάνα πετούν πάνω από την πόλη Λβιβ, η οποία βρίσκεται περίπου 50 μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον Guardian.

Η πόλη αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Ουκρανούς.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα αεροσκάφη είναι ρωσικά ή ουκρανικά.

Την Παρασκευή οι πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκιφσκ, περίπου 130 χιλιόμετρα από το Λβιβ, δέχθηκαν επίθεση από ρωσικές δυνάμεις.

14:59

Μητσοτάκης: Συνάντηση με Σολτς στις Βερσαλλίες

Τετ α τετ με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των 27 Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

14:59

Ο Πούτιν βλέπει θετικά σημάδια στις συνομιλίες

Μια κάποια πρόοδο στις συνομιλίες με την Ουκρανία διαπιστώνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, δίχως πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, όπως μου λένε οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας», είπε ο κ. Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».

14:58

Οι Ρώσοι στρατιώτες πλησιάζουν περισσότερο το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί περίπου 4,8 χλμ πιο κοντά στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ.

Μετά από μέρες στασιμότητας, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ορισμένα στρατεύματα μπορεί να επέστρεψαν στη βορειοανατολική πόλη Σούμι, αλλά δεν είναι σαφές γιατί.

Το Τσερνίχιβ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, είναι απομονωμένο, αλλά ο ρωσικός στρατός δεν έχει περάσει από αυτήν την πόλη, με σφοδρές μάχες να αναφέρονται καθώς οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται.

Εν τω μεταξύ, η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη. 

SkyNews
14:55

Συνετρίβη στην Κροατία drone από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης

Η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι drone το οποίο «δεν γνωρίζουμε αν ανήκει στον ρωσικό ή τον ουκρανικό στρατό» συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Ζάγκρεμπ. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ή τραυματισμοί.

14:49

H Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία

H Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία, σε αντίθεση με αμερικανικές τράπεζες που κόβουν τους δεσμούς τους με τη χώρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή επενδυτών.

«Συχνά μας ρωτούν γιατί δεν αποσυρόμαστε πλήρως από τη Ρωσία. Η απάντηση είναι ότι αυτό θα ήταν ενάντια στις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Κρίστιαν Ζέβινγκ, σε χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα προς το προσωπικό της τράπεζας, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα «ήταν το σωστό αναφορικά με τη διαχείριση των σχέσεων πελατών της και για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την κατάσταση».

14:48

Ρωσία κατά Facebook και Instagram: «Εξτρεμιστική και εγκληματική η πολιτική τους»

Με αναρτήσεις και ανακοινώσεις τους, οι ρωσικές Αρχές επιτίθενται στους κολοσσούς των social media στους οποίους χρεώνουν «εξτρεμιστική» δράση.

14:41

109.183 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 109.183 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία.

Από αυτούς, σχεδόν 99.200 είναι Ουκρανοί πολίτες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

14:38

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις εις βάρος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς, ωστόσο αυτές δεν θα επηρεάσουν τις καναδικές επιχειρήσεις του Evraz στη Βόρεια Αμερική, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό από την Βαρσοβία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Globe and Mail.

Ο Καναδάς απαγορεύει επίσης σε 32 ρωσικές εταιρείες και κυβερνητικές οντότητες να λαμβάνουν οποιονδήποτε αμυντικό εξοπλισμό ή προμήθειες από τον Καναδά, ανέφερε το δημοσίευμα.

14:35

Ελβετία: Συστήνει στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, καλώντας τους Ελβετούς υπηκόους των οποίων η παρουσία στη Ρωσία δεν είναι απαραίτητη να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα.

14:34

Ρώσοι εισαγγελείς ζητούν να χαρακτηριστεί η Μέτα «εξτρεμιστική οργάνωση»

Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν από ένα ρωσικό δικαστήριο να χαρακτηριστεί η Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook ως «εξτρεμιστική οργάνωση», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης από τη ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών να περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram.

Χθες, το Reuters ανέφερε ότι το Meta θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να ζητούν βία κατά Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

14:28

Περιοχές στη Μαριούπολη που έχουν βομβαρδιστεί

Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, ενω απέτυχαν λόγω ρωσικών επιθέσεων οι προγραμματισμένες για σήμερα εκκενώσεις αμάχων.

Χάρτης με τις περιοχές που έχουν δεχτεί πυρά από ρωσικά στρατεύματα.

Skynews

 

14:13

Ζελένσκι: Έχουμε ήδη φτάσει σε μία στρατηγική καμπή, είμαστε ήδη στο δρόμο για τη νίκη

Σε νέο βίντεο που ανάρτησε στο προφίλ του στο Facebook, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στρατιωτικά χρώματα στα ρούχα του και φόντο έναν δρόμο του Κιέβου, τόνισε ότι η Ρωσία αναπτύσσει Σύρους μισθοφόρους, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται ακόμα χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί η νίκη».

Δήλωσε ότι η χώρα έχει φτάσει σε μια «στρατηγική καμπή» στη σύγκρουση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει.

«Είναι αδύνατο να πούμε πόσες μέρες έχουμε ακόμα για να ελευθερώσουμε ουκρανική γη. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε. Διότι έχουμε ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή», υπογράμμισε.

«Οι Ουκρανοί είναι περήφανοι άνθρωποι που πάντα υπερασπίζονται τη γη τους και δεν θα δώσουν στον κατακτητή ούτε ένα κομμάτι αυτής της γης, ούτε ένα τοις εκατό της ελευθερίας τους», πρόσθεσε με έμφαση.

Πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία. «Εάν αυτό συνεχιστεί, τότε τα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι αρκετά και αναμένω -εργαζόμαστε ήδη σήμερα πάνω σε αυτό-  νέες κυρώσεις από τους εταίρους μας», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ρωσία πρέπει να πληρώνει για αυτόν τον τρομερό πόλεμο, να πληρώνει καθημερινά». 

Εμφανίστηκε μη ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, καλώντας την να προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινήσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η Ρωσία καθώς ανοίγει πυρ σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

14:08

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας θα μιλήσει σήμερα με τον Πούτιν

Ο Φινλανδός πρόεδρος μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και αναμένεται να μιλήσει και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι Πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία και την υποστήριξη και τη βοήθεια της Φινλανδίας προς την Ουκρανία. Ιδιαίτερα θέματα ήταν η ανάγκη διασφάλισης της ασφαλούς εκκένωσης των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Οι Πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν την επαφή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης.

Μια συνομιλία μεταξύ του Νίινιστο και του Πούτιν έχει προγραμματιστεί για αργότερα την Παρασκευή, πρόσθεσε.

13:58

Ζελένσκι: Να σταματήσουμε τον πόλεμο μαζί

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φινλανδό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι «πρέπει από κοινού να τερματίσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσε η Ρωσία».

13:54

Κρεμλίνο: Οι Ρώσοι δεν ντρέπονται που είναι Ρώσοι...

«Οι Ρώσοι που λένε ότι ντρέπονται για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της χώρας στην Ουκρανία δεν είναι πραγματικοί Ρώσοι», δήλωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

«Ένας πραγματικός Ρώσος δεν ντρέπεται ποτέ να είναι Ρώσος», είπε ο εκπρόσωπος Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για ένα σύνθημα «ντρέπεται που είμαι Ρώσος» που κάποιοι είχαν επαναλάβει τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας.

«Αν κάποιος λέει τέτοια πράγματα, τότε απλώς δεν είναι Ρώσος», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα αντιρωσικά αισθήματα αυξάνονται επικίνδυνα στη Δύση και είπε ότι ελπίζει οι δυτικοί ηγέτες να σταματήσουν να υποκινούν μια τέτοια ρωσοφοβία. 

13:52

Εκπρόσωπος του Γαλλικού Στρατού: Ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες

Ο ρωσικός στρατός δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για την εισβολή του στην Ουκρανία και τώρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στο έδαφος, «ιδιαίτερα στον τομέα της επιμελητείας και στον τομέα των πληροφοριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πασκάλ Ιάνι στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France2.

«Είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, αλλά στην πραγματικότητα ο έλεγχος του Κιέβου είναι εντελώς άλλο θέμα και θα πάρει πολύ, πολύ χρόνο», είπε.

13:45

Πούτιν: Βλέπει θετικά σημάδια στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως του έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι διαπραγματευτές. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

Σημειώνεται πως ο Πούτιν είχε σήμερα συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

 

13:42

Μπορέλ: Η ΕΕ θα δεσμεύσει περίπου 550 εκατομμύρια δολάρια για να συνδράμει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

13:39

Ηνωμένο Βασίλειο: Κυρώσεις σε 386 ακόμη Ρώσους

Περίπου 386 μέλη της Ρωσικής Δούμας έχουν προστεθεί στον κατάλογο κυρώσεων, δήλωσε η Βρετανική κυβέρνηση. Περιλαμβάνει την απαγόρευση ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την κατοχή περιουσιακών στοιχείων. Επηρεάζει όσους ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε: «Στοχοποιούμε τους συνένοχους στην παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και όσους υποστηρίζουν αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο. Δεν θα αφήσουμε την πίεση και θα συνεχίσουμε να σφίγγουμε τη βίδα στη ρωσική οικονομία μέσω κυρώσεων. Μαζί με τους συμμάχους μας, στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους Ουκρανούς φίλους μας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια, αμυντικά όπλα και διπλωματική εργασία για την απομόνωση της Ρωσίας διεθνώς».

13:36

Στόλτενμπεργκ: Μια no-fly zone πιθανώς θα οδηγούσε σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία για απομάκρυνση αμάχων και παροχή βοήθειας είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει τώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να έχουν επαφές οι κορυφαίοι Ουκρανοί και Ρώσοι διπλωμάτες.

Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο του φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, χαρακτήρισε τη ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί πυρηνικών «επικίνδυνη» και «απερίσκεπτη» και επανέλαβε ότι η συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) πάνω από την Ουκρανία «πιθανότατα θα κλιμακώσει τον πόλεμο σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», πρόσθεσε.

13:35

Κρεμλίνο: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι

Στο ενδεχόμενο μιας συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

13:35

Δημοσιογράφος του Ρωσικού ανεξάρτητου ΜΜΕ Meduza ανάρτησε βίντεο με Σύρους μαχητές

«Το τηλεοπτικό κανάλι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μόλις μοιράστηκε αυτό το βίντεο με Σύριους μαχητές έτοιμους να «προσφερθούν εθελοντικά» στην Ουκρανία. (Ο Πούτιν πριν από λίγο ενέκρινε τέτοιες αναπτύξεις, ισχυριζόμενος ότι η Δύση στέλνει ανοιχτά μισθοφόρους.)», σημειώνει στο tweet του.

Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το βίντεο σε αυτή τη φάση.

13:21

Ουκρανός δημοσιογράφος: Έκρηξη στο σπίτι μου. Κίεβο. Είμαι ζωντανός

Λίγη ώρα μετά ανάρτηση ότι είναι ακόμα ζωντανός, ευχαριστώντας το Θεό.

13:14

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ επιβεβαιώνει πιθανή συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

Σύμφωνα με σειρά αναφορών από την ενημέρωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ φέρεται να άφησε ανοιχτή την πιθανότητα μίας συνάντησης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τη μετάφραση των όσων είπε ο Πεσκόφ, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε».

Σύμφωνα με το SkyNews, δεν υπάρχει ακόμα η επίσημη μετάφραση, που θα ρίξει φως στις προθέσεις της Μόσχας.

13:11

Εικόνες καταστροφής στο Χάρκοβο

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο, ανάρτησε μια φωτογραφία σημειώνοντας: «Ψυχιατρικό νοσοκομείο Χάρκοβο. Είναι και οι ασθενείς ψυχικής υγείας Ναζί στα μάτια του Πούτιν; Η Ρωσία στοχεύει τους πιο ευάλωτους από τους ευάλωτους. Η Ουκρανία αγωνίζεται να προστατεύσει όλους. #EU #US #UK μπορεί να σταματήσει αυτή την τρέλα #NoFlyZoneOverUkraine».

13:09

Ουκρανή δημοσιογράφος: Η Μαριάννα γέννησε

Η γυναίκα που εμφανίστηκε στις φωτογραφίες να εξέρχεται επειγόντως του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, μετά τον βομβαρδισμό, και αμφισβητήθηκε από τη Μόσχα, φέρεται να γέννησε, όπως αποκάλυψε η Ουκρανή δημοσιογράφος Όλγα Τοκάριουκ.

13:06

BBC: Το «πριν και το μετά» σε ένα κεντρικό δρόμο της Μαριούπολης

Το αποτέλεσμα είναι δηλωτικό της καταστροφής...

BBC
13:01

Μετάλλια σε στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν, κατά την εισβολή στην Ουκρανία, απένειμε ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα

12:54

Η φον ντερ Λάιεν -με tweet στα Ουκρανικά- ενημερώνει για βοήθεια 300 εκατ. ευρώ

«Ο πόλεμος του Πούτιν ασκεί σοβαρή στρατιωτική και οικονομική πίεση στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Η Ευρώπη τους υποστηρίζει πάντα. Σήμερα δώσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης μακροοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή από το πακέτο των 1,2 δισ. ευρώ».

12:49

Κρεμλίνο: Εάν η Δύση δώσει απαντήσεις, ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει

Το Κρεμλίνο, στην καθημερινή του ενημέρωση, τόνισε ότι η Ρωσία αισθάνεται ότι κινδυνεύει, καθώς η Δύση δεν έχει δώσει καμία απάντηση στις ανησυχίες της.

Ο εκπρόσωπος ερωτηθείς για το πώς θα τελείωνε η ​​εισβολή στην Ουκρανία (την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»), είπε ότι εάν η Ρωσία λάβει απαντήσεις στις ερωτήσεις της από τη Δύση «τότε θα τελειώσουν όλα».

Ισχυρίζεται επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επανειλημμένα πίεση στο Κίεβο να «σταματήσει να σκοτώνει τους δικούς της ανθρώπους».

Σχετικά με το Meta (Facebook, Instagram) και την απόφασή του να επιτρέψει αναρτήσεις σχετικά με το θάνατο Ρώσων στρατιωτικών και κυβερνητικών ηγετών, το Κρεμλίνο είπε ότι εάν οι αναφορές ήταν αληθινές, θα απαιτούσε «την πιο αποφασιστική δράση».

12:43

Ο Σολτς θα συναντηθεί με τον Ερντογάν

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στην Τουρκία τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

12:38

Το βαρύ σκοτάδι της Ουκρανίας

Δορυφορικές εικόνες από τη NASA δείχνουν την Ευρώπη κατάφωτη τη νύχτα – τώρα όμως με μια σκοτεινή τρύπα όπου κάποτε έλαμπαν τα φώτα στις πόλεις της Ουκρανίας 

12:31

Ο Πούτιν σχεδιάζει να φέρει μαχητές από τη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία θα στείλει χιλιάδες μαχητές από τη Μέση Ανατολή, μαζί με όπλα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πρέπει να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στην εμπόλεμη ζώνη», είπε ο Πούτιν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του σε βιντεοκλήση κατά την οποία ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η Ρωσία είχε λάβει περισσότερες από 16.000 αιτήσεις από εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι να πολεμήσουν δίπλα στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

12:11

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο σκοτάδι ένα εκατ. άνθρωποι στη χώρα

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εταιρεία ενέργειας Energoatom.

12:09

Σαρλ Μισέλ: Προχωράμε προς μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη

«Σήμερα θα καθορίσουμε τη στρατηγική για μια πιο εύρωστη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ευρώπη. Εστιάζοντας σε τρία βασικά σημεία: ενέργεια, γεωπολιτική και άμυνα. Θα επιδιώξουμε επίσης την τεχνολογική καινοτομία για μια πιο σταθερή οικονομική βάση». 

12:05

Βίντεο με επίθεση στην πόλη Ντνίπρο

Τρεις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πόλη το πρωί της Παρασκευής, έναν σημαντικό βιομηχανικό κόμβο και την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας σε στρατηγική θέση στον ποταμό Δνείπερο.

Τα χτυπήματα προκάλεσαν το θάνατο σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χεράσενκ. 

12:00

Η Ρωσία εξετάζει την προμήθεια ανταλλακτικών αεροσκαφών από την Ασία

Η Ρωσία εργάζεται για την προμήθεια ανταλλακτικών για αεροσκάφη από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες και δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα αγοράσει ξένα αεροπλάνα που μισθώνονται από ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Το υπουργείο είπε ότι περισσότερα από 700 αεροπλάνα ρωσικών αεροπορικών εταιρειών είναι επί του παρόντος νηολογημένα στο εξωτερικό, ανέφερε το Interfax.

11:48

Υπό αδιάκοπο βομβαρδισμό το Χάρκοβο

Το Χάρκοβο βρίσκεται υπό «ασταμάτητα βομβαρδισμό» καθώς κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται 89 φορές μέσα σε μια μέρα.

Ο δήμαρχος είπε ότι η βορειοανατολική πόλη βρίσκεται υπό «ασταμάτητο βομβαρδισμό» από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ιχόρ Τερέχοφ είπε ότι περίπου 48 σχολεία καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς από την έναρξη της εισβολής, προσθέτοντας ότι κατοικημένες περιοχές της πόλης έχουν βομβαρδιστεί ακόμα και 89 φορές μέσα σε μια μέρα.

Χθες, είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική πόλη του δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τίποτα άλλο από «γενοκτονία».

11:19

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.

11:18

Γήπεδο και ψυχιατρική κλινική οι νέοι στόχοι της ρωσικής αεροπορίας

Αλλεπάλληλα είναι τα πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας σε μη στρατιωτικούς στόχους, με τις νεότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για βομβαρδισμό μιας ψυχιατρικής κλινικής και ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Περιφερειακός διοικητής στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι έχει βομβαρδιστεί ψυχιατρικό νοσοκομείο στην πόλη Ίζιουμ, κοντά στο Χάρκοβο. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Σινεγκούμποφ, στο νοσοκομείο βρίσκονταν 330 άτομα και 73 έχουν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Παράλληλα στόχος έγινε και το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ντέσνα στο Τσερνίχιβ. Η ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Ουκρανίας είδε το πρωί της Παρασκευής την έδρα της να μετατρέπεται σε ερείπια από τις ρωσικές επιδρομές μέσα στη νύχτα.

Φωτ.: Facebook/Segodnya

Το γήπεδο είχε χωρητικότητα 12.000 θέσεων, και η ομάδα του Τσερνίχιβ, στον ουκρανικό Βορρά, δήλωσε σε ανάρτησή της ότι «θα ανακατασκευαστεί σε πείσμα των κατακτητών».

10:55

Πληροφορίες για χτύπημα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο

Ο τοπικός κυβερνήτης του Χαρκόβου δήλωσε ότι υπάρχουν αναφορές για πλήγμα εναντίον ψυχιατρικού νοσοκομείου στην περιοχή.

10:49

Ε.Ε.: Στήριξη στην Ουκρανία, σοβαρές επιφυλάξεις για fast – track ένταξη

Του Γιάννη Παλαιολόγου

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ως μετά τις 2 τα ξημερώματα διήρκεσε η χθεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, με τους ηγέτες των «27» να διαπραγματεύονται μέχρις εσχάτων για τη διατύπωση της κοινής δήλωσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης των ευρω-ουκρανικών σχέσεων.

10:43

Η Μόσχα φέρνει 16.000 Σύρους «εθελοντές» μαχητές

Περί τους 16.000 Σύρους μαχητές μεταφέρει στον πόλεμο της Ουκρανίας η Ρωσία, καθώς είναι πλέον εμφανής η ανάγκη της Μόσχας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι επιθυμεί να επιτρέψει σε εθελοντές να πολεμήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σόιγκου, πρόσθεσε ότι υπάρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να έθουν να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων και των ρωσόφιλων της ανατολικής Ουκρανίας.

10:27

Εφυγαν από το Κίεβο, σκοτώθηκαν στην Μαρχαλίβκα

Σε ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι ομάδα 12 συγγενικών ατόμων που εγκατέλειψε το Κίεβο για να σωθεί, σχεδόν ξεκληρίστηκε στο χωριό Μαρχαλίβκα, όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι όπου είχε καταφύγει. 

 

10:09

Περισσότεροι άμαχοι νεκροί από ό,τι Ουκρανοί στρατιώτες

Πλέον οι νεκροί πολίτες από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία είναι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε το υπουργείο Αμύνης στο Κίεβο.

Πρόκειται για στοιχεία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, με τον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών να αυξάνεται συνεχώς, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λιγότερες συγκριτικά απώλειες, κατά το υπουργείο.

09:55

Ρουκέτα σε χωριό ξεκληρίζει οικογένεια, γλίτωσαν μόνο ένας άντρας κι η γάτα του

Ρωσική ρουκέτα έπληξε χωριό στη δυτική Ουκρανία ξεκληρίζοντας μια οικογένεια που είχε διαφύγει εκεί από το Κίεβο για αν είναι πιο ασφαλής... Η ρουκέτα άφησε πίσω 11 νεκρούς, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σκοτώθηκαν μητέρα, κόρες, ανιψιές κλπ. και επιβίωσαν μόνο ο πατέρας και η γάτα του.

09:54

«Καταστροφικά πλήγματα» σε μεγάλες πόλεις

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhaylo Podolyak, αντέδρασε στην κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Αssociated Press

 

Σε ένα tweet έγραψε: «Οι μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας δέχονται και πάλι καταστροφικά πλήγματα. Ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον αμάχων και μεγάλων πόλεων συνεχίζεται».

 

09:30

Σε ανθρωπιστική διέξοδο από τη Μαριούπολη ελπίζει το Κίεβο

Το Κίεβο προσβλέπει στην επιτυχή διάνοιξη ανθρωπιστικής διεξόδου από τη Μαριούπολη σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες για τη διάνοιξη ασφαλούς διαδρόμου διαφυγής από την πολιορκούμενη πόλη στην Αζοφική Θάλασσα έχουν επανειλημμένα αποτύχει αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών αξιωματούχων, στην πόλη είναι παγιδευμένοι 400.000 άμαχοι

09:07

Ο Ζελένσκι απαντά στους Ρώσους για την «χημική επίθεση»

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για χρήση χημικών όπλων, προειδοποιώντας μκάλιστα ότι οι ρωσικές αιτιάσεις είναι «κακό σημάδι».

«Υποτίθεται ότι ετοιμάζουμε χημική επίθεση. Αυτό με κάνει να ανησυχώ πολύ επειδή κατ' επανάληψη έχουμε πειστεί για το εξής: αν θες να μάθεις τις προθέσεις της Ρωσίας, κοίτα αυτά για τα οποία η Ρωσία κατηγορεί τους άλλους».

 

08:46

Μόσχα: Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν τη Βολνοβάχα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

08:30
08:26

Τα πρώτα πλάνα από την επίθεση στο Ντνίπρο

Τουλάχιστον ένας νεκρός αναφέρθηκε από την ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο σύμφωνα με την ουκρανική πυροσβεστική υπηρεσία.

 

08:18

Αναδιάταξη ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Κίεβο

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την αναδιάταξη ρωσικής οχηματοπομπής κοντά στο Κίεβο καθώς συνεχίζεται η περικύκλωση της ουκρανικής πρωτεύουσας. Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το BBC εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη οχηματοπομπή χτυπήθηκε νωρίτερα από αντιαρματικούς πυραύλους των ουκρανικών δυνάμεων καταγράφοντας απώλειες οι οποίες ωστόσο είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια. 

(Εικόνες: MAXAR/REUTERS)

08:16

Επιθέσεις σε στρατιωτικά αεροδρόμια

Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν «επιθέσεις ακριβείας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς» σε στρατιωτικά αεροδρόμια στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο - Φράνκιβσκ εξουδετερώνοντας τις εν λόγω εγκαταστάσεις, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμύνης Ιγκόρ Κονασένκο.

08:10

TASS: Περίπου 222.000 άνθρωποι κατέφυγαν στη Ρωσία

Περίπου 222.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της  Ουκρανίας ισχυρίζεται το πρακτορείο ΤASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

07:54

 

Φωτογραφίες από τα πλήγματα στην πόλη Λουτσκ

07:42

Ρωσική αντίδραση κατά του «εξτρεμισμού του facebook»

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ απαίτησε σήμερα η Ουάσινγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Meta, της εταιρείας στην οποία ανήκει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μετά την απόφασή της να τροποποιήσει τον κανονισμό χρήσης της ως προς την υποκίνηση βίας και τη ρητορική μίσους και να επιτρέπει τις αναρτήσεις που καλούν να «πεθάνουν οι ρώσοι εισβολείς» και υποκινούν πράξεις βίας εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας.

Η Meta Platforms αποφάσισε να επιτρέπει σε χρήστες των ιστότοπων Facebook και Instagram σε αρκετές χώρες να κάνουν αναρτήσεις που καλούν στη βία εναντίον των Ρώσων, ειδικότερα των Ρώσων στρατιωτικών –σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς χθες Πέμπτη–, αίροντας προσωρινά την απαγόρευση του λόγου μίσους που προβλέπουν οι κανόνες χρήσης τους.

«Η επιθετική και εγκληματική πολιτική της Meta, που οδηγεί στην υποκίνηση μίσους και εχθρότητας εναντίον των Ρώσων, είναι εξωφρενική», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «άλλη μια απόδειξη του πληροφοριακού πολέμου χωρίς όρια που έχει κηρυχθεί εναντίον της χώρας μας». Κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να «σταματήσουν τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες της Meta και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Την αλλαγή του κανονισμού χρήσης των ιστότοπων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντι Στόουν, εκπρόσωπος της Meta. «Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δείχνουμε επιείκεια σε μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά παραβιάζουν τους κανονισμούς μας για την υποκίνηση στη βία, όπως (η φράση) ‘θάνατος στους ρώσους εισβολείς’», ανέφερε και πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε να μην εγκρίνουμε τις προτροπές στη βία εναντίον ρώσων πολιτών».

Η αλλαγή πολιτικής αυτή αφορά την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.

07:29

Πεντάγωνο: Κυκλωτικές κινήσεις σε πολλές πόλεις

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.