Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 43η ημέρα εισβολής
live-πόλεμος-στην-ουκρανία-οι-εξελίξεις-561797977
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 43η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:07

Ε.Ε.: Προς διάθεση 500 εκατ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

23:04

Ουκρανικές αρχές: 4.676 άμαχοι εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της χώρας

Συνολικά 4.676 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως δήλωσε κορυφαία αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Telegram ότι μεταξύ αυτών ήταν 1.205 κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.

22:43

Το ουκρανικό υπ. Άμυνας κάνει λόγο για απαγωγές παιδιών

«Η Ρωσία απαγάγει μαζικά παιδιά από την Ουκρανία. Χιλιάδες ορφανά από τα κατεχόμενα «εκκενώνονται» παράνομα στη Ρωσία. Η Κρατική Δούμα επιταχύνει ένα νομοσχέδιο για μια «απλοποιημένη» διαδικασία για την «υιοθεσία» τους από ρωσικές οικογένειες», σημειώνει το σχετικό tweet.

22:33

ΝEXTA: Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού άνθρακα ως μέρος του πέμπτου πακέτου κυρώσεων

«Οι ηγέτες της G7 υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία, λαμβάνοντας περαιτέρω μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Οι φρικαλεότητες της Μπούκα θα διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ρωσία αντιμετωπίζει μια μακρά κάθοδο στην οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική απομόνωση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

22:30

Σύνοψη της 43ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (22.30)

  • Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση στο ανατολικό της μέτωπο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα κατεστραμμένα περίχωρα του Κιέβου για να ανασυνταχθούν και να εντείνουν τις επιθέσεις τους στην περιοχή του Ντονμπάς. 
  • Ο προεδρικός σύμβουλος, Ολεξέι Αρέστοβιτς, δήλωσε ότι η πολιορκημένη Μαριούπολη αντέχει και πιστεύει πως οι ρωσικές προσπάθειες να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά θα είναι μάταιες.
  • «Η μάχη για την περιοχή του Ντονμπάς θα θυμίσει στον κόσμο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα περιλαμβάνει χιλιάδες τανκς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, προδιαθέτοντας για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
  • Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να παρέχει «ό,τι χρειαζόμαστε και θα πολεμήσουμε, όχι μόνο για την ασφάλειά μας, αλλά και για την ασφάλειά σας». Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να ενισχύσει την Ουκρανία.
  • Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε πρώτη φορά ότι έχει υποστεί «σημαντικές απώλειες» από όταν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία. Τη σπάνια αυτή παραδοχή έκανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Μαριούπολη θα «απελευθερωθεί από τα εθνικιστικά τάγματα».
  • Ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε στην ελληνική Βουλή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στην Ουκρανία «λέμε το δικό μας “Ελευθερία ή Θάνατος” σήμερα, όπως έκαναν οι Έλληνες πριν δύο αιώνες». «Χρειαζόμαστε τώρα όπλα, τεθωρακισμένα και άλλα που οι Δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Θα νικήσουμε, το πιστεύω και το γνωρίζω. Μαζί όμως!».
  • Αντιδράσεις προκλήθηκαν στην Αθήνα λόγω της παρουσίας ενός μαχητή του τάγματος Αζόφ σε βίντεο που συνόδευσε την ομιλία Ζελένσκι. «Λανθασμένη και άστοχη» χαρακτήρισε τη συμπερίληψη η κυβέρνηση – πυρά από την αντιπολίτευση.
  • «Από τη ρωσική εισβολή και έπειτα, το Σύνταγμα “Αζόφ” διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού σε μια από τις πιο σκληρές μάχες για τη Μαριούπολη που παραμένει ουκρανική λόγω των προσπαθειών του εν λόγω Συντάγματος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα.
  • Ο δήμαρχος του Ντνίπρο, στην κεντροανατολική Ουκρανία, προέτρεψε τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να φύγουν επειδή οι μάχες με τη Ρωσία αναμένεται να ενταθούν. Η Ρωσία πιθανότατα θα ανανεώσει την επίθεσή της στο Κίεβο εάν καταφέρει να ελέγξει πλήρως τις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. 
  • Ο ΟΗΕ, μετά από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, ανέστειλε τη συμμετοχή της  Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού. Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης – 24 ψήφισαν κατά και 58 απείχαν.
  • Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι 26 πτώματα βρέθηκαν κάτω από δύο ερειπωμένα κτίρια στην πόλη Μποροντιάνκα, 23 χιλιόμετρα δυτικά της Μπούκα.
  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υποκλέψει ραδιοφωνικά μηνύματα από Ρώσους στρατιώτες που συζητούσαν για τις δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία. Εκτιμάται ότι έχουν υποκλαπεί δύο ξεχωριστές επικοινωνίες κατά τις οποίες Ρώσοι στρατιώτες περιέγραψαν πώς ανακρίνουν στρατιώτες καθώς και πολίτες και στη συνέχεια πυροβολούν.
  • Ρωσική αεροπορική επιδρομή σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο σταθμό Μπαρνίκοβ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ εμπόδισε την έξοδο τριών τρένων εκκένωσης. Χιλιάδες επιβάτες που επρόκειτο να φύγουν με τα τρένα εγκλωβίστηκαν  στο σταθμό. 
22:17

Ο φιλορώσος «δήμαρχος» της Μαριούπολης κάνει λόγο για 5.000 νεκρούς αμάχους στην πόλη

Ο «δήμαρχος» που εγκατέστησαν οι φιλορωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη ανακοίνωσε απόψε ότι «περίπου 5.000 άνθρωποι», σκοτώθηκαν σε αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό και τους αυτονομιστές συμμάχους του.

«Περίπου το 60-70% των κατοικιών έχει καταστραφεί πλήρως ή μερικώς», πρόσθεσε ο Κονσταντίν Ιβατσένκο, ο οποίος διορίστηκε «δήμαρχος» την πόλης την Τετάρτη, από τον Ντενίς Πουσίλιν, τον επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει πολύ βαρύτερο απολογισμό για τη Μαριούπολη.

22:01

Απόδραση από τη Μαριούπολη: Ο άνθρωπος που κολύμπησε για να σωθεί από τη φρίκη του πολέμου

Ο κάτοικος της Μαριούπολης σκέφτηκε ένα παράτολμο σχέδιο: αποφάσισε ότι για να φτάσει σε ασφαλές σημείο, θα πρέπει να κολυμπήσει.

21:52

Η εισβολή στην Ουκρανία είναι «μαζικό έγκλημα πολέμου», λέει ο πρώην αξιωματικός της MI6

Ο πρώην αξιωματικός της MI6 Κρίστοφεν Στιλ, μιλώντας στο SkyNews είπε ότι τα σχόλια του  Πεσκόφ και της ρωσικής κυβέρνησης, που ισχυρίζονται ότι δεν στοχεύουν πολίτες στην Ουκρανία, υποδηλώνουν ότι ζουν σε έναν «κόσμο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων».

Ο κ. Στιλ αμφισβήτησε αν ο Πεσκόφ και οι συνάδελφοί του πίστευαν αυτά που έλεγαν, προτού προσθέσει ότι αν το έκαναν αυτό θα ήταν «πραγματικό πρόβλημα».

Μιλώντας για τη γενική άρνηση που έκανε η Ρωσία σχετικά με τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, είπε: «Η ίδια η εισβολή στην Ουκρανία είναι καταρχήν ένα τεράστιο έγκλημα πολέμου.

21:50

Το ημερολόγιο φρίκης μιας 15χρονης από τη Μαριούπολη

Τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι πρώτοι βομβαρδισμοί άρχισαν να σπέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή στη Μαριούπολη, η 15χρονη vlogger Αλένα Ζάγκρεμπα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έφτιαχνε βίντεο για τους φίλους της, πήρε την απόφαση να μεταφέρει διαδικτυακά την καταστροφή της πόλης της.

 

21:48

«Πούτιν» και «Ζελένσκι» μαζί στην Πολωνία με τη βοήθεια του «Κιμ Γιονγκ Ουν»

Όχι οι πραγματικοί ηγέτες αλλά οι σωσίες τους, πρόσφυγας πια ο ένας εξ αυτών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκαν να συναντώνται από κοντά στην Πολωνία.

21:29

Μποροντιάνκα: 26 πτώματα κάτω από ερειπωμένα κτίρια

Τουλάχιστον 26 πτώματα εντοπίστηκαν κάτω από δύο ερειπωμένα κτίρια στην πόλη Μποροντιάνκα, όπως δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Η πόλη αυτή βρίσκεται περίπου 23 χιλιόμετρα δυτικά της Μπούκα.

Δεν είπε εάν οι αρχές είχαν καθορίσει την αιτία του θανάτου, αλλά κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην πόλη.

Η Βενεντίκτοβα είπε: Η Μποροντιάνκα βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα όσον αφορά στην καταστροφή και την αβεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων.

Η ίδια είχε δηλώσει ότι ο αριθμός των θυμάτων στην Μποροντιάνκα θα είναι μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

REUTERS/Zohra Bensemra
20:56

Επίθεση δέχθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ντμίτρι Μουράτοφ

Επίθεση με κόκκινες μπογιές δέχθηκε ο εκδότης της Novaya Gazeta και βραβευμένος με Νόμπελ Ντμίτρι Μουράτοφ, ένας από τους λίγους ανεξάρτητους δημοσιογράφους που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία. Ο Μουράτοφ βρισκόταν σε τρένο όταν δέχθηκε επίθεση με μπογιές.

20:30

Τρένα εκκένωσης μπλοκάρονται μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή στον σιδηρόδρομο στην περιοχή του Ντόνετσκ

Μια ρωσική αεροπορική επιδρομή σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο σταθμό Μπαρνίκοβ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ εμπόδισε την έξοδο τριών τρένων εκκένωσης, σύμφωνα με αναφορές.

Χιλιάδες επιβάτες που επρόκειτο να εκκενωνόσουν τις πόλεις με τα τρένα παραμένουν στο σταθμό.

Η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο έγραψε: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τη Ρωσία κατέστραψε το σιδηρόδρομο στο Σλοβιάνσκ και στο Κραματορσκ. Ακινητοποιήθηκαν τρία τρένα εκκένωσης. Γιατί παγιδεύουν αθώους πολίτες;

20:15

Το Κρεμλίνο παραδέχεται «σημαντικές απώλειες στρατευμάτων»

Η Μόσχα παραδέχθηκε ότι έχει «σημαντικές απώλειες» στις τάξεις των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

«Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες», δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο βρετανικό δίκτυο Sky News, «είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε από το Sky News εάν ο πόλεμος ήταν «ταπείνωση», δεδομένου ότι η Ρωσία είχε υποχωρήσει από την πρωτεύουσα, έχασε χιλιάδες ανδρών από τα στρατεύματα και ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ακόμα στην εξουσία.

Είπε ότι αυτή ήταν μία «λάθος κατανόηση» του τι συνέβαινε.

Ερωτηθείς όμως ξανά εάν η Ρωσία έχει χάσει χιλιάδες στρατεύματα, είπε: «Ναι, έχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων και είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η απόσυρση από την περιοχή του Κιέβου και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ ήταν μια «πράξη καλής θέλησης» για «άρση της έντασης» κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε τους λόγους της Ρωσίας για αυτό που αποκαλούν «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», λέγοντας ότι η Ουκρανία είχε γίνει «αντιρωσική» και η Ρωσία ήταν «πραγματικά νευρική», καθώς το ΝΑΤΟ είχε «αρχίσει να κινείται προς τα όριά μας».

Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι 1.351 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ο πλήρης αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός, αλλά αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε μεταξύ 7.000 και 15.000. Παρόμοιες εκτιμήσεις υπάρχουν στις ΗΠΑ.

19:56

RIA: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η απόφαση της αποβολής της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι παράνομη και με πολιτικά κίνητρα

19:36

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Δίνουμε πληροφορίες στην Ουκρανία για τις επιχειρήσεις στο Ντονμπάς

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε για πρώτη φορά ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πληροφορίες στις ουκρανικές δυνάμεις για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην περιοχή του Ντονμπάς.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονμπάς ή στην κατεχόμενη Κριμαία, είπε: «Τους παρέχουμε πληροφορίες για να διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Αυτό είναι σωστό».

Ο Όστιν δεν ανέφερε την Κριμαία στην απάντησή του, ενώ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν αποθαρρύνουν την Ουκρανία από το να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές.

19:31

«Καταλαβαίνετε πόσο γκροτέσκο ακούγεται;»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αποκάλεσε εκ νέου τις σκηνές στην Μπούκα «ψευδείς», στο πλαίσιο συνέντευξης του στο SkyNews.

Ο δημοσιογράφος Μαρκ Όστιν ρώτησε τον Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με τις εικόνες που εμφανίστηκαν στην Μπούκα με πτώματα στους δρόμους, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να ισχυρίζεται ότι οι σκηνές ήταν «κατασκευασμένες και ψεύτικες».

Ο Όστιν του απάντησε: «Καταλαβαίνετε πόσο γκροτέσκο ακούγεται αυτό;».

Ο κ. Πεσκόφ είπε: «Πρόκειται για ένα τολμηρό fake news και μιλούσαμε για αυτό εδώ και μέρες, αλλά κανείς δεν μας άκουγε».

19:14

Πεσκόφ: Η Μαριούπολη πρόκειται να απελευθερωθεί από τα εθνικιστικά τάγματα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο SkyNews είπε: «Η Μαριούπολη πρόκειται να απελευθερωθεί από τα εθνικιστικά τάγματα και ελπίζουμε ότι θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα στην επιχείρηση».

Επανέλαβε τον ρωσικό ισχυρισμό ότι η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη που προκάλεσε διεθνή οργή ήταν «ψεύτικη».

Ερωτηθείς για τις απώλειες αμάχων στον πόλεμο, τόνισε ότι δεν ήθελε να αναφέρει στοιχεία για τα οποία δεν έχει «διπλή επιβεβαίωση», καθώς ζούμε σε μια εποχή «ψεμάτων».

Ο κ. Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Μπούκα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 άνθρωποι, «είναι ένα καλά σκηνοθετημένο πρόσχημα, τίποτα άλλο».

19:07

Μπλίνκεν: Όλο και περισσότερες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από τους Ρώσους στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία

18:55

Η Ρωσία απεβλήθη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προχώρησε σε ψηφοφορία μετά από σχετικό αίτημα δυτικών χωρών λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σώμα. Επίσης, 24 χώρες ψήφισαν κατά της απομάκρυνσης της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων η Λευκορωσία, η Κίνα, το Ιράκ και η Συρία, ενώ 58 απείχαν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου οι χώρες της G7 καταδίκασαν το μακελειό στην Μπούκα από τα στρατεύματα της Μόσχας.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία για «φρικτές» βιαιότητες. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας καταδίκασε την ψηφοφορία.

REUTERS/Andrew Kelly

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αποβολή της Ρωσίας.

«Οι εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέσει σε σώματα του ΟΗΕ που στοχεύουν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαι ευγνώμων σε όλα τα κράτη - μέλη που υποστήριξαν το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης και επέλεξαν τη σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε στο Twitter.

18:50

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών στο Μπέλγκοροντ 

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε στις 29 Μαρτίου τουλάχιστον τρεις πυραύλους από την Ουκρανία εναντίον μιας αποθήκης πυρομαχικών κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το TASS.

Σύμφωνα με τη ρωσική επιτροπή, από την επίθεση τραυματίστηκαν οκτώ ρώσοι πολίτες και καταστράφηκε μια αποθήκη.

Νωρίτερα η ίδια επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για την καταγγελλόμενη «απάνθρωπη μεταχείριση» των ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση βασίζεται στους ισχυρισμούς ενός ρώσου στρατιώτη που παρέμεινε επί 29 ημέρες κρατούμενος στην Ουκρανία.

18:49

Πάιατ: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου

«Αυτή την πενταετία έχει αλλάξει η εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες με τον εαυτό τους, αλλά και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, εκτίμησε ότι με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος στο ΝΑΤΟ.

18:31

Μια γυναίκα περνά μπροστά από έναν πύραυλο που δεν έχει εκραγεί στο βόρειο τμήμα του Χαρκόβου

Atef Safadi/EPA
18:22

Ποντόλιακ: Οι Ρώσοι «προπαγανδιστές έθρεψαν το μίσος για την Ουκρανία»

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας κατηγόρησε τους «προπαγανδιστές» στη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ ισχυρίστηκε ότι οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου «έθρεψαν το μίσος για την Ουκρανία» μέσω των μέσων ενημέρωσης της για χρόνια και εάν η Μόσχα ήθελε να δείξει «ετοιμότητα για διάλογο», τότε ο «βαθμός εχθρότητας» στα μέσα ενημέρωσης έπρεπε να «μειωθεί».

Νωρίτερα, ο ίδιος απέρριψε τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο είχε υποβάλει στη Μόσχα ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία. Τόνισε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν συμμετείχε άμεσα στις συζητήσεις και οι δηλώσεις του ήταν «καθαρά προπαγανδιστικής σημασίας».

18:17

Ο ΠΟΥ προετοιμάζεται για πιθανές «χημικές επιθέσεις» στην Ουκρανία

Ο Ευρωπαίος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Λβιβ, είπε: «Δεδομένων των αβεβαιοτήτων της τρέχουσας κατάστασης, δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο πόλεμος δεν θα επιδεινωθεί».

«Ο ΠΟΥ εξετάζει όλα τα σενάρια για διαφορετικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τον λαό της Ουκρανίας, από τη συνεχιζόμενη αντιμετώπιση μαζικών απωλειών έως τις χημικές επιθέσεις», πρόσθεσε.

Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προετοιμασίες του ΠΟΥ.

Ερωτηθείς για μια πιθανή ρωσική χημική επίθεση στην Ουκρανία, απάντησε: «Η σύντομη απάντηση είναι ότι ο ΠΟΥ προετοιμάζεται για οποιοδήποτε ενδεχόμενο στο πλαίσιο της εντολής μας».

18:14

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ λέει ότι όπλα φτάνουν στην Ουκρανία «εντός των ημερών»

Η βοήθεια των ΗΠΑ για την ασφάλεια θα φτάσει στην Ουκρανία «γρηγορότερα από όσο θα πίστευαν ποτέ οι περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

18:01

Η Ρωσία αρχίζει έρευνα για τη μεταχείριση αιχμαλώτων στην Ουκρανία

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα για την «ύποπτη απάνθρωπη μεταχείριση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία», ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS.

Το TASS ανέφερε ότι η υπόθεση βασίστηκε σε ισχυρισμούς ενός Ρώσου στρατιώτη που είχε περάσει 29 ημέρες κρατούμενος στην Ουκρανία.

17:54

TASS - Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία για επίθεση με πυραύλους σε ρωσική αποθήκη πυρομαχικών

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε τουλάχιστον τρεις πυραύλους από την Ουκρανία σε μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη νότια ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ στις 29 Μαρτίου, τραυματίζοντας οκτώ Ρώσους πολίτες και καταστρέφοντας μια αποθήκη, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

17:47

ΗΠΑ: Έπεται μια σημαντική μάχη στη νοτιοανατολική Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν με επιτυχία να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο, αλλά έπεται μια σημαντική μάχη στα νοτιοανατολικά, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, Μαρκ Μίλεϊ. 

«Έπεται μια σημαντική μάχη στα νοτιοανατολικά, γύρω από την περιοχή του Ντονμπάς και του Ντονέτσκ, όπου οι Ρώσοι προτίθενται να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν την επίθεση», δήλωσε ο Μίλεϊ. 

Παραμένει άγνωστο το πώς θα τελειώσει αυτό, τόνισε.

17:29

Κουλέμπα: Η μάχη για το Ντονμπάς θα θυμίζει τον Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο

«Η μάχη για το Ντονμπάς» βρίσκεται σε εξέλιξη και «δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Κάθε μέρα, οι πιο σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας και δυστυχώς θα ακολουθήσουν περισσότερες», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Η μάχη για το Ντονμπάς θα σας θυμίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με μεγάλες επιχειρήσεις, ελιγμούς, εμπλοκή χιλιάδων τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων, αεροπλάνων, πυροβολικού. Αυτή δεν θα είναι μια τοπική επιχείρηση με βάση αυτό που βλέπουμε στις προετοιμασίες της Ρωσίας», είπε και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει το σχέδιό της, εμείς το δικό μας και το πεδίο της μάχης θα κρίνει το αποτέλεσμα».

17:28

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Πολιτική θύελλα για τον «μαχητή του Τάγματος Αζόφ»

Συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση που προκάλεσε η συμμετοχή μέλους του «Τάγματος του Αζόφ», στο μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς την Ελληνική Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για μεγάλο ατόπημα.


 

17:16

ΟΗΕ: «Επόμενο βήμα» η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των αμάχων στην Μπούκα

Η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των ανθρώπων που φορούσαν πολιτικά και βρέθηκαν νεκροί στην Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι «το επόμενο στάδιο», ανέφερε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε αυτήν την πόλη, κοντά στο Κίεβο.

«Ο κόσμος είναι ήδη βαθύτατα σοκαρισμένος», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας σε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μπούτσα. Διαβεβαίωσε ότι «το επόμενο στάδιο είναι η διεξαγωγή μιας έρευνας».

17:16

Ο δήμος του Ντνίπρο προτρέπει τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν

Ο δήμαρχος του Ντνίπρο προέτρεψε τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την κεντροανατολική πόλη επειδή η Ρωσία αναμένεται να εντείνει την επίθεσή της στις ανατολικές περιοχές.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν κάνει οι αρχές στην περιοχή Λουγκάνσκ ανατολικά της πόλης, όπου όλοι οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν.

«Η κατάσταση στο Ντονμπάς θερμαίνεται σταδιακά και καταλαβαίνουμε ότι ο Απρίλιος θα είναι μάλλον έντονος», δήλωσε ο Μπόρις Φιλάτοφ και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα, όπως ήδη είπα, να φύγουν. Σε αυτό συμμετέχουν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όσοι δεν είναι... άμεσα ενταγμένοι στην οικονομία».

Η πόλη Ντνίπρο, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν ένα εκατομμύριο, έχει μέχρι στιγμής αποφύγει  τις χειρότερες μάχες που έχουν καταστρέψει πόλεις ανατολικότερα και νότια, όπως η Μαριούπολη.

17:14

Ρωσία: Έρευνα για «απάνθρωπη» μεταχείριση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας δήλωσε ότι εξετάζει την υπόθεση «απάνθρωπης» μεταχείρισης Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

17:04

RIA: Ο Πούτιν συζήτητησε για την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε την Πέμπτη για τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία και τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες του Πούτιν με το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τους αρχηγούς άμυνας και πληροφοριών.

17:01

Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μέρος του πακέτου για να βοηθήσει τους «γενναίους Ουκρανούς» να «υπερασπίσουν τα σπίτια τους και τη χώρα τους και να απωθήσουν τις δυνάμεις εισβολής» περιελάμβανε «την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της οικονομικής υποστήριξης».

«Συζητήσαμε τι άλλο θα κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και της παροχής εξοπλισμού για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατεύεται από χημικές και βιολογικές απειλές», πρόσθεσε.

16:59

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι

 

Δελτίο Τύπου Ουκρανικής Συγκέντρωσης, Σύνταγμα 07.04.2022

«Συγκεντρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 07.04.2022 στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκυ προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο περίπου χίλιοι διαδηλωτές.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν μέλη της Ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα, πρόσφυγες από την Ουκρανία, μέλη της Γεωργιανής κοινότητας, Λευκορώσοι πολίτες και άλλοι πολίτες από τις χώρες της Βαλτικής. 

Κεντρικό μήνυμα της συγκέντρωσης ήταν η στήριξη της Ουκρανίας και η καταδίκη της βαρβάρης ρωσικής εισβολής ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «Έξω ο Πούτιν από την Ουκρανία» και «Σλάβα Ουκραΐνι (δόξα στην Ουκρανία)».

Η συγκέντρωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας και έντονο χειροκρότημα.

Άννα Μανιατη, ΑΜΚΕ "Βορυσθένης" (Ukrainian women in Greece)

16:54

Τσαβούσογλου σε Κουλέμπα: Οι συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου μπορούν να γίνονται στο εξής στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι είπε στον Ουκρανό ομόλογό του πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μπορούν να διεξάγονται στην Τουρκία από εδώ και στο εξής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου είπε ότι περίπου 30 Τούρκοι πολίτες και οι δικοί τους ανθρώποι, είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, όπου πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι μετά από ένα μήνα πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις και αδυσώπητου βομβαρδισμού.

16:47

Ουκρανία: Βοηθήστε μας με όπλα τώρα διαφορετικά θα πεθάνουν περισσότεροι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά συνεχίζονται οι συνομιλίες για να καθοριστεί πότε θα συμβεί αυτό.

«Είτε θα μας βοηθάτε τώρα -και μιλάω για ημέρες, όχι εβδομάδες- ή η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τόνισε ότι του μεταφέρθηκε πως θα χρειαστεί χρόνος για να παρασχεθούν τα όπλα που απαιτεί η Ουκρανία, αλλά «δεν έχουμε χρόνο».

Κατηγόρησε τους συμμάχους ότι «ενεργούν μόνο αφού συμβούν τραγωδίες όπως η Μπούκα».

Χαρακτήρισε τις υπάρχουσες κυρώσεις «ανεπαρκείς» παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου «που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή».

«Πόσες Μπούκες πρέπει να γίνουν για να επιβάλεις αυτές τις κυρώσεις;» είπε.

Είπε ότι η σφαγή πολιτών στην Μπούκα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «πολύ πολύ χειρότερη από όλες τις απόψεις».

16:29

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδικάζουν τις θηριωδίες της Ρωσίας στην Μπούκα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 καταδίκασαν από κοινού «με τον πιο έντονο τρόπο τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούκα και σε ορισμένες άλλες πόλεις της Ουκρανίας».

«Οι σφαγές στην πόλη Μπούκα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις θα εγγραφούν στον κατάλογο των θηριωδιών και των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν από τον επιτιθέμενο στο ουκρανικό έδαφος», ανέφεραν οι κορυφαίοι διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια μακροσκελή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Υπογραμμίζουμε ότι οι υπεύθυνοι για αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις και φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιθέσεων με στόχο αμάχους και καταστροφής πολιτικών υποδομών, θα λογοδοτήσουν και θα διωχθούν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζοντας την «αταλάντευτη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία», τονίζουν τη σημασία της «περαιτέρω αύξησης της οικονομικής πίεσης» στη Ρωσία και τη σύμμαχό της, τη Λευκορωσία.

16:26

ΝΥΤ: Διάταγμα στο γραφείο Μπάιντεν για τη ρωσική ενέργεια

Το Κογκρέσο αναμένεται να στείλει μονοθετικό διάταγμα στο γραφείο του Προέδρου Μπάιντεν την Πέμπτη που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφαιρεί από τη Μόσχα το προτιμησιακό εμπορικό της καθεστώς.

16:14

Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Θα ενημερώσουμε για τα επόμενά μας βήματα τις εβδομάδες που έρχονται

Η Φινλανδία θα διασαφηνίσει τις ερχόμενες εβδομάδες τα επόμενα βήματά της σε ό,τι αφορά με μια πιθανή απόφασή της να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χαβίστο μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν τη Φινλανδία σε ό,τι αφορά την εγγύηση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας υποβολής αιτήματος ένταξης, ενώ - όπως είπαν- εκτιμούν ότι θα χρειαστούν από τέσσερις μήνες έως ένα χρόνο για να εγκριθεί το αίτημα αυτό, πρόσθεσε ο Χαβίστο.

Η στήριξη της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

16:05

Εκατοντάδες πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ουκρανία

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιστρέφουν τώρα, αναφέρει το NBC News. Στη Βουδαπέστη, περισσότεροι από 200 επιβάτες εθεάθησαν να περιμένουν το τρένο που κατευθυνόταν προς την Ουκρανία.

Η Γιούλια Καλίνινα, η οποία ταξίδευε με την αδερφή της για να μπορέσουν να επανενωθούν με τους συζύγους τους, παραδέχτηκε ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση. «Φοβάμαι», είπε η Καλίνινα, 39 ετών, που είναι από το Κίεβο. «Αλλά θέλω πολύ να πάω σπίτι. Θέλω να δω τον άντρα μου. Προτιμώ να φοβάμαι μαζί του παρά να φοβάμαι μόνη εδώ».

Οι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα σε περίπτωση που χρειαστούν για να πολεμήσουν.

Η Καλίνινα και η αδερφή της είναι μέρος μιας σειράς προσφύγων που έχουν εξαντληθεί ψυχικά από τον χωρισμό από την οικογένεια και δεν μπορούν να βρουν ευκαιρίες στην Ευρώπη και αρχίζουν να επιστρέφουν στην Ουκρανία.

Η Ουκρανική Κρατική Συνοριακή Φρουρά δήλωσε ότι μόνο την Κυριακή, περισσότεροι από 22.000 Ουκρανοί πέρασαν τα σύνορα πίσω στη χώρα, σε σύγκριση με 33.000 που έφυγαν.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

16:02

ΠΟΥ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανές «χημικές επιθέσεις» στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη δήλωσε σήμερα ότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για πιθανές «χημικές επιθέσεις» στην Ουκρανία.

«Δεδομένων των αβεβαιοτήτων της σημερινής κατάστασης, δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο πόλεμος δεν θα γίνει χειρότερος», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, σε ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους από την Λβιβ της Ουκρανίας.

15:58

Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία παρουσίασε «απαράδεκτη» ειρηνευτική συμφωνία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία.

Τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τους δικούς της όρους. Πρόσθεσε ότι το προσχέδιο είχε παρεκκλίνει από αυτό που είχαν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές.

«Αυτή η αδυναμία να συμφωνήσει για άλλη μια φορά υπογραμμίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του να αποσυρθεί, ακόμη και να υπονομεύσει τις συνομιλίες απομακρύνοντας τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είπε ότι η παροχή περισσότερων όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία θα υπονόμευε τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

15:46

Κύπρος: Ανακαλεί τα διαβατήρια τεσσάρων Ρώσων ολιγαρχών

Η Κύπρος θα ανακαλέσει τα διαβατήρια τεσσάρων Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και είχαν λάβει την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τα ονόματα των ατόμων δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά περιλαμβάνονται στη λίστα με τα περισσότερα από 800 άτομα που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θεωρούνται ότι είναι κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

15:16

Το Spotify δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο στη Ρωσία

Οι υπηρεσίες του Spotify στη Ρωσία θα λήξουν τη Δευτέρα. Η εταιρεία έκλεισε τα γραφεία της στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου και περιόρισε την πρόσβαση σε εκπομπές που λειτουργούσαν από ΜΜΕ που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

Είχε διατηρήσει τις υπηρεσίες της διαθέσιμες, επικαλούμενη τη σημασία της «παγκόσμιας ροής πληροφοριών».

Αλλά μετά τη θέσπιση ενός γενικού νόμου για τις «ψευδείς ειδήσεις», ο οποίος απειλούσε με ποινές φυλάκισης για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις, το Spotify ανακοίνωσε την απόφασή του για πλήρη αναστολή.

«Δυστυχώς, η πρόσφατα θεσπισθείσα νομοθεσία που περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση σε πληροφορίες, καταργεί την ελεύθερη έκφραση και ποινικοποιεί ορισμένους τύπους ειδήσεων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων του Spotify και πιθανώς ακόμη και των ακροατών μας», ανέφερε.

15:14

Shell: Η αποχώρηση από τη Ρωσία μας κόστισε 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Το κόστος της εξόδου από τη Ρωσία μέχρι στιγμής για τη Shell ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Η Shell δεν έχει ανανεώσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το ρωσικό πετρέλαιο και θα το κάνει μόνο υπό ρητή κυβερνητική καθοδήγηση», ανέφερε.

14:50

Οικονόμου: Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει», τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

14:43

Απελάσεις Ρώσων «διπλωματών» και από την Αυστρία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε σήμερα πως προχωρά στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων, οι τρεις από τους οποίους εργάζονται στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βιέννη και ο ένας στο ρωσικό προξενείο στο Σάλτσμπουργκ.

14:39

Σακελλαροπούλου: Σήμερα, είμαστε όλοι Ουκρανοί

«Ο λόγος του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy στο ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν ιστορικός. Βαθιά συγκινητικός και ανθρώπινος, πολιτικός και συνάμα συναισθηματικός, λόγος της αυταπάρνησης και της αξιοπρέπειας. Ο ηρωικός αγώνας των Oυκρανών υπερβαίνει την επιβίωση, την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. Εξυψώνεται στη μέχρι τέλους υπεράσπιση της κυριαρχίας και της πολιτικής αυτονομίας, της ελευθερίας των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, να διαμορφώνουν το πεπρωμένο τους.

Η Ρωσία επιδιώκει με κάθε κόστος την επιστροφή στην εποχή των σφαιρών επιρροής και της κηδεμονίας των εθνών. Με την πυρηνική απειλή ξαναζωντάνεψε ο απόλυτος τρόμος της γενικευμένης καταστροφής.

Ενάντια στον αυταρχικό αναθεωρητισμό και στη φονική επέκταση του ανελεύθερου κοσμοειδώλου, το ουκρανικό έπος αποκτά καθολική και ανυπέρβλητη σημασία για όσους πιστεύουν στην αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία, στο δίκαιο και όχι στον απάνθρωπο νόμο του ισχυρού.

Η φρικτή βαρβαρότητα του πολέμου, οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, τα εκατομμύρια των προσφύγων και εκτοπισμένων, η υλική καταστροφή μιας χώρας, μας επαναφέρουν εφιαλτικές μνήμες και εμπειρίες. Γυρίζουν την ανθρωπότητα πίσω στις πιο σκοτεινές όψεις της ιστορίας της.

Η ρωσική βάναυση καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, το δράμα της ισοπεδωμένης Μαριούπολης με τους αμέτρητους εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και ομογενείς μας, τα αποκρουστικά εγκλήματα πολέμου και οι εκτελέσεις των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού, στοιχειώνουν τη συνείδησή μας. Η έμπρακτη και ισχυρή στήριξη της Ουκρανίας δεν προκύπτει ως μια δικαιοπολιτική ευαισθησία ή στρατηγική εκτίμηση. Ανάγεται στο πιο υψηλό ανθρώπινο καθήκον, την πιο σπουδαία ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον ακατάβλητο λαό που δίνει την ψυχή του και το αίμα του για όλους μας, για τον ελεύθερο κόσμο και τις οικουμενικές μας αξίες.

Δεν χωρεί καμία δικαιολογία και αδράνεια. Σήμερα, είμαστε όλοι Ουκρανοί».

14:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Βερολίνο έχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ρωσικές θηριωδίες στην Μπούκα

Δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες συνομιλίες Ρώσων που φέρονται να επιβεβαιώνουν κάποια από τα ρωσικά εγκλήματα με θύματα αμάχους σε πόλεις της Ουκρανίας όπως η Μπούκα, παρουσιάζονται να έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

 

14:31

Μόσχα: Οι ΗΠΑ βλάπτουν τις συνομιλίες με το Κίεβο

«Άναυδο» το Κρεμλίνο με τις κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν - Πυρά κατά ΗΠΑ για τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία  

13:52

Μπόρις Τζόνσον: «Συστηματική σφαγή» αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι που κοιτούν τι συμβαίνει στην Ουκρανία μπορούν να δουν ότι πρόκειται για ένα είδος συστηματικής σφαγής αθώων», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

13:49

Ρώσος πρωθυπουργός: Αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη κατάσταση των τελευταίων 30 ετών η Ρωσία

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη κατάσταση των τελευταίων τριών δεκαετιών λόγω των πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων, αλλά οι ξένες προσπάθειες να την απομονώσουν από την παγκόσμια οικονομία θα αποτύχουν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

13:44

Εσθονία: Διακόπτει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

«Πρέπει να σταματήσουμε το συντομότερο δυνατό να αγοράζουμε φυσικό αέριο από το καθεστώς Πούτιν, το οποίο χρησιμοποιεί τα χρήματα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

13:43

Αντιδράσεις για την παρουσία μέλους του Τάγματος του Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι

13:40

ΥΠΕΞ G7: Καταδικάζουν τις ρωσικές θηριωδίες στην Μπούκα και άλλες πόλεις

«…καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούκα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των G7.

13:34

Ουκρανία εναντίον Ουγγαρίας: Το Κίεβο κατηγορεί την κυβέρνηση Όρμπαν πως «ενθαρρύνει» τα «εγκλήματα» της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι:

«Η απροθυμία της Ουγγαρίας να αναγνωρίσει την ευθύνη της Ρωσίας για τις φρικαλεότητες στην Μπούκα ενισχύει το αίσθημα ατιμωρησίας της Ρωσίας και την ενθαρρύνει να διαπράξει νέα εγκλήματα. Μια πρόταση περί διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών στη Βουδαπέστη φαίνεται κυνική. Εάν η Ουγγαρία θέλει να βοηθήσει, πρέπει να σταματήσει να βλάπτει την ενότητα της ΕΕ.»

12:49

Βίντεο: Ολόκληρη η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή 

Στην Ουκρανία «λέμε το δικό μας “Ελευθερία ή Θάνατος” σήμερα, όπως έκαναν οι Έλληνες πριν δύο αιώνες», είπε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαριστώντας για την ελληνική αρωγή και ζητώντας περισσότερη στήριξη, επικαλούμενος τόσο τις ελληνικές κοινότητες σε Μαριούπολη και Οδησσό όσο και την ιδρυμένη στην Οδησσό Φιλική Εταιρεία.

11:56

Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή: Λέμε το δικό μας «Ελευθερία ή Θάνατος»

Με μία συγκινητική ομιλία στην οποία τόνισε τη μακραίωνη παρουσία και συνεισφορά των ελληνικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή ζητώντας τη στήριξη της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγει ο λαός του. 

Προσφωνώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κων. Τασούλας, μεταξύ άλλων, είπε:

  • Η σημερινή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον υποδειγματικά αμυνόμενο ουκρανικό λαό που αγωνίζεται ηρωϊκά απέναντι στη ρωσική εισβολή αυτές τις 43 τρομερές ημέρες.
  • «Ο Απρίλιος ειναι ο πιο σκληρός μήνας», είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποιώντας τη φράση του T.S Eliot και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα στέκεται τίμια στο πλευρό της Ουκρανίας ως την τελική νίκη.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε:

  • Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στη Μαριούπολη, οι Ρώσοι έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, θέατρα, τα πάντα. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί.
  • Η ελληνική κοινότητα ζούσε ειρηνικά στη Μαριούπολη. Ειναι αδύνατο να βρούμε τις ιστορικές απαρχές της ελληνικής παρουσίας. Η ειρηνική συνύπαρξή μας ήταν δεδομένη. Με την Ελλάδα έχει συνδεθεί άλλωστε η ανάπτυξη του Χριστιανισμού και στη χώρα μας.
  • «Ελευθερία ή Θάνατος» έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. ρέπει να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους βαρβάρους. Να μάθουν ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει.
  • Ευχαριστώ την Ελλάδα για τις κυρώσεις που επέβαλε όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η Ουκρανία συνεχίζει να καταστρέφεται. Χρησιμοποιήστε τη δική σας δύναμη και επιρροή για όποια διάσωση μπορεί να γίνει.
  • Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα καταλάβουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνε όρθια. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η δική μας πολιτιστική κληρονομιά.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη έκανε λόγο για «ισοπέδωση μια ειρηνικής πόλης, η οποία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες και ισοπεδώθηκε από τους βαρβάρους». «Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα από τη βαρβαρότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. 

Και πρόσθεσε:

  • «Θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι υπόλογοι και θα λογοδοτήσουν. Η Φιλική Εταιρία συγκροτήθηκε εδώ, στη Μαριούπολη και έχει τεράστια σημασία αυτό. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα Φιλική εταιρία να παλέψει, να σώσουμε την Ουκρανία και τον ελληνικό πληθυσμό. Η Μαριούπολη χρειάζεται την άμεση υποστήριξη σας».
  • «Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος.
11:43

Ρωσικές διαμαρτυρίες και μέτρα κατά της Google

Κατά της Google και του YouTube στρέφεται τώρα η Μόσχα, με τη ρωσική ρυθμιστική αρχή να απαγορεύει τη διανομή διαφήμισης από την Google κατηγορώντας τη για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας.

Επίσης η Roskomnadzor κατηγόρησε το YouTube, που ανήκει στην Google, διότι έχει μπλοκάρει τη διεθνή αναμετάδοση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, γινόμενο, κατά την επιτροπή, «μία από τις βασικές πλατφόρμες διασποράς ψευδών σχετικά με τη [ρωσική] ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δυσφημώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

11:25

Ουκρανική TV: Κινητά κρεματόρια χρησιμοποιούν οι Ρώσοι

Καταγγελίες για κινητά κρεματόρια του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος φιλοξενεί η ουκρανική τηλεόραση.

Το κοινό πρόγραμμα των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών που αναμεταδίδεται σε εθνικό δίκτυο ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν κινητά κρεματόρια για να «ξεφορτώνονται τις σορούς Ουκρανών πολιτών» και να «εξαλείφουν τα ίχνη των φρικαλεοτήτων τους» τόσο στη Μαριούπολη όσο και αλλού.

Οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναφερθεί και από διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τη Μαριούπολη, όχι όμως και για άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

11:18

Reuters: Προς τα μέσα Αυγούστου το πλήρες εμπάργκο Ε.Ε. στον ρωσικό άνθρακα

Σύμφωνα με πηγή της Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters, το πλήρες ευρωπαϊκό εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, θα μεταταθεί κατά έναν μήνα, προς τα μέσα Αυγούστου. 

 

11:07

Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι αύριο στο Κίεβο

Την προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρόκειται να δεχθεί αύριο Παρασκευή στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

Η κα Φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην εμπόλεμη Ουκρανία συνοδευόμενη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

11:02

Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Χάγη να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη

Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

10:55

The New York Times: Πώς ο Βλ. Πούτιν κρατά καλά κρυμμένο τον πλούτο του

10:05

Μπορέλ: Σήμερα ή αύριο το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε.

Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

10:02

ΗΠΑ: Πρώτο βήμα για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Θετική εισήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επιστολή του στο Κογκρέσο

09:12

 

Το Κίεβο πιέζει για περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία θα επιμείνει στο αίτημά της προς τη Δύση να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ ζήτησε να δοθούν περισσότερα όπλα στη χώρα του.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε ένα πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός στους δημοσιογράφους από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει μιας συνάντησης με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Μόλις ζήτησα τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα. Όσο πιο γρήγορα παραδοθούν, τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν και τόσο περισσότερες καταστροφές θα αποτραπούν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στη χώρα του περισσότερα αεροσκάφη, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους και στρατιωτικά οχήματα.

 

08:40

Η Βρετανία εξετάζει την αποστολή τεθωρακισμένων καθώς και αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων

Η Βρετανία καταρτίζει σχέδια για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times».

Οι επιλογές που εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συμπεριλαμβάνουν την αποστολή οχημάτων περιπολίας τύπου Mastif ή Jackal, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

08:22

Πώς οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν τις δύο κόρες του Πούτιν 

Η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη ότι «τα περιουσιακά στοιχεία» του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «κρυμμένα» και έχουν περαστεί στα ονόματα «μελών της οικογένειάς του».

08:17

Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ: Οι αμερικανικές κυρώσεις απευθείας πλήγμα στον ρωσικό πληθυσμό

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε βάρος δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας αποτελούν «απευθείας χτύπημα στον ρωσικό πληθυσμό», στους «απλούς πολίτες», τόνισε χθες Τετάρτη ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αναφερόταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Sberbank, στην οποία αναλογεί περίπου το ένα τρίτο των αποταμιεύσεων στη Ρωσία, και στην Alfabank, τον τέταρτο μεγαλύτερο πιστωτικό θεσμό της χώρας, από πλευράς Ουάσινγκτον, σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Για τον κ. Αντόνοφ, οι κυρώσεις αυτές πλήττουν επίσης «την παγκόσμια οικονομία».

«Οι ασταμάτητες κυρώσεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης δείχνουν ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις της. Παράδειγμα είναι τα περιοριστικά μέτρα στη Sberbank και στην Alfabank, στις οποίες έχουν τις αποταμιεύσεις τους οι περισσότεροι Ρώσοι. Πρόκειται για επίθεση εναντίον του ρωσικού πληθυσμού, τον απλών πολιτών», έκρινε ο πρεσβευτής.

«Επιβάλλοντας νέες κυρώσεις, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πλήττει την παγκόσμια οικονομία» και να «υπονομεύει τη δυνατότητα ξένων εταίρων να αποκτήσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μαζί μας. Αφήνει ξένες επιχειρήσεις χωρίς αναγκαία έσοδα σε μια περίοδο οικονομικής αναταραχής», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια των ΗΠΑ «να δυσκολέψουν την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μας», ο πρεσβευτής Αντόνοφ τις χαρακτήρισε «γρίφο». «Βλέπουμε τις προσπάθειες αυτές ως την εκδήλωση της επιθυμίας να κατασπιλωθεί η εικόνα της Ρωσίας, που, παρά τα εμπόδια που οικοδομεί η Ουάσινγκτον, συνεχίζει να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις με καλή πίστη και εντός προθεσμιών».

08:05

Ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει πως αγνοούνται «χιλιάδες» άμαχοι

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο βραδινό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

08:01

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Στην έβδομη εβδομάδα εισήλθε πλέον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις εχθροπραξίες να μετατοπίζονται κυρίες στα ανατολικά εδάφη της πολύπαθης χώρας αν και οι βομβαρδισμοί εξακολουθούν σε πολλές ακόμη περιοχές και το διπλωματικό αδιέξοδο εξακολουθεί.

Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών εν περιλήψει:

  • Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απομακρυνθεί πλήρως πλέον από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, καθώς η ρωσική επιθετικότητα επί τους εδάφους στρέφεται πλέον στην ανατολική Ουκρανία.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συσκέπτονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες για το πώς μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία.
  • Το Κίεβο καλεί τους πολίτες στα ανατολικά της χώρας να απομακρυνθούν όσο γίνεται ταχύτερα πριν βρεθούν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που την Πέμπτη θα απευθυνθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε σε νέο του μήνυμα ότι η καθυστέρηση επιβολής διεθνούς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κοστίζει σε ζωές αμάχων Ουκρανών.
  • Ως πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά των ελληνορωσικών σχέσεων χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον θα αυξήσουν ουσιαστικά την πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς πλήττουν και τις δύο θυγατέρες του.
  • Ενώ αγνοούνται πάνω από 400 άνθρωποι από το Χοστομέλ, στα περίχωρα του Κιέβου, ανακαλύφθηκαν 11 πτώματα αμάχων εκεί.
07:48

Η Ζαχάροβα απαντά για τις 12 απελάσεις: Πλήρως υπεύθυνη η Αθήνα για την εχθρική κίνηση, θα απαντήσουμε

Για μία «άνευ προηγουμένου κίνηση» στις ρωσοελληνικές σχέσεις κάνει λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας στην απέλαση των 12 διπλωματών.

07:47

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι ένας πόλεμος για το μέλλον της δημοκρατίας;

Ο ιστοχώρος GZERO διερωτάται εάν υπερβάλλουν όσοι παρουσιάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια «μάχη για τη δημοκρατία».

07:46

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Η αργοπορία στο εμπάργκο κοστίζει ζωές

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε οι δυτικοί πολιτικοί να συμφωνήσουν το ταχύτερο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση του μέτρου στοιχίζει σε Ουκρανούς τις ζωές τους.

Σε διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να επιμένει η Ρωσία να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα,

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έξι εβδομάδες ανάγκασε ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατέστρεψε πόλεις και έχει χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.