Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 75η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561848581
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 75η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:21

Λευκός Οίκος: Ιστορικός ρεβιζιονισμός η ομιλία Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη Δευτέρα «ιστορικό ρεβιζιονισμό» την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν για την «Ημέρα της Νίκης» επί της ναζιστικής Γερμανίας, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρισμός του Ρώσου προέδρου ότι η επιθετικότητα της Δύσης οδήγησε στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν «κατάφωρος παραλογισμός».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η ομιλία του Πούτιν ήταν «ιστορικός ρεβιζιονισμός που έλαβε τη μορφή παραπληροφόρησης».

23:12

Οι Δημοκρατικοί προτείνουν πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 40 δισ. δολ.

Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε δημοσίευμα του, είπε ότι οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου συμφώνησαν σε μια πρόταση για παροχή 39,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία. 

Το ποσό αυτό υπερβαίνει το αίτημα Μπάιντεν τον περασμένο μήνα για 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

23:10

Λευκός Οίκος: Η ομιλία Πούτιν βγαλμένη από το «ρωσικό εγχειρίδιο παραπληροφόρησης»

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου περιέγραψε την ομιλία του Ρώσου προέδρου ως βγαλμένη απευθείας από το «εγχειρίδιο παραπληροφόρησης» της Ρωσίας. 

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια Μπάιντεν για επίσκεψη στην Ουκρανία.

22:54

Μπάιντεν: Ενεργοποίησε μηχανισμό από τον Β’ Παγκόσμιο για την επιτάχυνση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ένα νομοθετικό διάταγμα για την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Βασίζεται σε ένα πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την Ευρώπη να αντισταθεί στον Χίτλερ», υπογραμμίζει ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι ενεργοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού από τη Ρωσία της επετείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

22:45

Σύνοψη της 75ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
  • Η Οδησσός, η οποία έχει δεχθεί πολλές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, είναι υπό απαγόρευση κυκλοφορίας. Το βράδυ της Δευτέρας δέχθηκε τριπλό πλήγμα με πυραύλους τύπου Dagger.
  • Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χρειάστηκε να καταφύγει κατά την επίσκεψή του στην πόλη σε καταφύγιο.
  • Ο πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε με τον καγκελάριο Σολτς στο Βερολίνο και είπαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σφυρηλατήσει και πάλι την Ευρώπη.
  • «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα θεμέλια της ύπαρξής μας, με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο Σολτς, ενώ ο Μακρόν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά.
  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ζήτησε άμεσες προσπάθειες για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια της χώρας, ώστε το σιτάρι να εξάγεται στο εξωτερικό.
  • Ο Πρόεδρος Πούτιν τίμησε την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας και δικαιολόγησε την απόφαση του για εισβολή στην Ουκρανία. Παρά τους φόβους, δεν κλιμάκωσε λεκτικά την επίθεση του, ούτε πάντως σάλπισε υποχώρηση.
  • Πολωνοί διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά εναντίον του Ρώσου πρεσβευτή στη Βαρσοβία.
  • Βραβείο Πούλιτζερ απονεμήθηκε στους δημοσιογράφους της Ουκρανίας.
22:33

Γκουτέρες: Έκκληση για τερματισμό του πολέμου

Κατά τη διάρκεια ενός διήμερου ταξιδιού στη Μολδαβία, όπου έχουν καταφύγει περίπου 500.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο, λέγοντας ότι «οι συνέπειες της κλιμάκωσης είναι πολύ τρομακτικές για να τις σκεφτούμε».

Είπε ότι ανησυχεί βαθιά για τον πόλεμο που εξαπλώνεται πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

22:20

Αναρτήθηκε στο ΥΠΕΞ η σημαία της Ουκρανίας σε συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό 

Η σημαία της Ουκρανίας κυμάτιζε σήμερα, Ημέρα της Ευρώπης, στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με την ελληνική και αυτή της ΕΕ σε συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό. «Ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης, η οποία συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, αναρτήσαμε σε συμπαράσταση προς τον ουκρανικό λαό, τη σημαία της Ουκρανίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών», αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Twitter.

22:17

ΗΠΑ: «Παραλογισμός» να μιλάει ο Πούτιν για αμυντικό πόλεμο

«Κατάφωρο παραλογισμό» και «προσβολή» στα θύματα χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έγινε για «προληπτικούς λόγους».

«Το να μιλάει για αμυντική ενέργεια είναι κατάφωρο παραλογισμός, το να μιλάει για οτιδήποτε άλλο πέραν του προσχεδιασμένου πολέμου» είναι «προσβολή στην ιστορική αλήθεια», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Ο εκπρόσωπος απαντούσε στην ομιλία που εκφώνησε το πρωί ο Πούτιν, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου, της νίκης της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

«Είναι προσβολή προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και προς εκείνους που έπεσαν θύματα αυτής της παράλογης καταπίεσης», πρόσθεσε ο Πράις αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πούτιν.

22:00

Ρωσικός βομβαρδισμός στην Οδησσό

Τρεις πύραυλοι τύπου Dagger που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-22 έπληξαν σήμερα την Οδησσό, κατά την επίσκεψη του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πόλη της νότιας Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο αναφορές της τοπικής δημοτικής αρχής.

«Τρεις πύραυλοι Dagger εκτοξεύτηκαν από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22. Επλήγησαν τουριστικές υποδομές. Πέντε κτίρια καταστράφηκαν. Η φωτιά κατασβέσθηκε, δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», αναφέρει το μήνυμα του δημοτικού συμβουλίου της Οδησσού στο Telegram.

21:44

Σολτς: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Σολτς είπε ότι «στεκόμαστε δίπλα-δίπλα με την Ουκρανία ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» που απαιτούσε από τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν, είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία ηθικά, οικονομικά και στρατιωτικά - με όπλα».

«Τα σύνορα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετακινούνται με βία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες και για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να «δημιουργήσουν μια Ευρώπη που είναι ισχυρότερη, που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις» και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα τις κυρώσεις στη Μόσχα.

«Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει βαθύ αντίκτυπο σε όλους μας, στους πολίτες μας, στην Ευρώπη, και οδήγησε σε κοινή δράση προκειμένου να να επιτύχουμε κάποιου είδους παύση των εχθροπραξιών και να προστατεύσουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Μακρόν πρότεινε το σχηματισμό ενός νέου τύπου «πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας» που θα επέτρεπε σε δημοκρατικά κράτη εκτός ΕΕ να ενταχθούν στις «ευρωπαϊκές βασικές αξίες».

Ο Σολτς χαιρέτισε την πρόταση του Μακρόν για μια ευρύτερη ευρωπαϊκή λέσχη χωρών πέρα ​​από την ΕΕ που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία ή τη Βρετανία.

«Θέλω να πω ρητά ότι αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση», είπε και πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ ευχαριστημένος για την πρόταση που συζητάμε μαζί».

21:33

Φον ντερ Λάιεν: Πρόοδος στις συνομιλίες με Ουγγαρία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, σε ό,τι αφορά ένα πιθανό εμπάργκο από την Ε.Ε. στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Η αποψινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν βοήθησε στο να ξεκαθαριστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν. 

«Σημειώσαμε πρόοδο, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι θα συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη με άλλες χώρες της περιοχής για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για τις υποδομές πετρελαίου.

21:20

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις πως Ουκρανοί απελάθηκαν στη Ρωσία παρά τη θέληση τους

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι Ουκρανοί μεταφέρονται στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Καταδίκασε τις ενέργειες ως «ασυνείδητες».

Στην Ουκρανία υπάρχουν παρόμοιοι ισχυρισμοί, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι μεταξύ όσων οδηγούνται στη Ρωσία είναι και παιδιά.

20:59

Το Προεδρικό Μέγαρο στα χρώματα της Ουκρανίας

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, τιμώντας την Ημέρα της Ευρώπης, φωταγώγησε απόψε το Προεδρικό Μέγαρο με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας.

«Η φωταγώγηση αποτελεί ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό, που αγωνίζεται για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, το κράτος δικαίου και το δικαίωμα για αυτοδιάθεση, τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτισμού μας», σημειώνει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

20:57

ΗΠΑ: Ρωσικά στρατεύματα δεν υπακούουν σε εντολές

Οι ΗΠΑ έχουν «αδημοσίευτες αναφορές» για ρωσικά στρατεύματα και «αξιωματικούς σε διάφορα επίπεδα, ακόμη και σε επίπεδο τάγματος» που αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές να προχωρήσουν στη νέα επίθεση στο Ντονμπάς, σύμφωνα με Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας.

Ο ίδιος είπε ότι αυτοί οι αξιωματικοί «ή έχουν αρνηθεί να υπακούσουν σε εντολές ή δεν υπακούουν σε αυτές με το ίδιο μέτρο που θα περίμενες από έναν αξιωματικό να υπακούσει». Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με εκτεταμένα ηθικά ζητήματα από την αρχή της εισβολής, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης που επιβραδύνουν την πρόοδό τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

20:36

Κίνα: Ο πόλεμος πρέπει να παραμείνει περιορισμένος

Ο Κινέζος πρόεδρος υποστηρίζει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην μετατραπεί σε «μη διαχειρίσιμη κατάσταση».

«Η σύγκρουση δεν πρέπει να επιτραπεί να επεκταθεί ή να ενταθεί», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το BBC σημειώνει ότι η Κίνα έχει προσπαθήσει να κρατήσει μια στάση ουδέτερη στη σύγκρουση μέχρι στιγμής - ζητώντας ειρηνική λύση και αρνούμενη να επικρίνει τη σύμμαχό της Ρωσία για την εισβολή.

20:04

Ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο

Αρκετές σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα το απόγευμα. Παρουσιαστής του SkyNews αναγκάστηκε να διακόψει συνέντευξή του λόγω της προειδοποίησης.

Η πόλη ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχη τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πρωτεύουσα για να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα ανατολικά και νότια. Οι σειρήνες προειδοποιούν όσους βρίσκονται στο Κίεβο να αναζητήσουν καταφύγιο, λόγω επικείμενης επίθεσης.

19:55

Ο Σολτς καλωσορίζει τον Μακρόν στο Βερολίνο

Ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς καλωσόρισε σήμερα στο Βερολίνο τον Εμανουέλ Μακρόν και, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, συνεχάρη τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόσφατη επανεκλογή του.

Τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι σημαντική και ότι οι δύο χώρες πρέπει «να συνεργαστούν καλά για να συνεργαστεί καλά η Ευρώπη».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο πόλεμος θα ξεσπούσε ή ότι χιλιάδες θα ζούσαν τον θάνατο και την καταστροφή ως αποτέλεσμα. Έχουμε βιώσει μια καμπή στην ιστορία».

19:52

Σμιγκάλ: Η Ουκρανία χάνει 170 εκατ. δολάρια καθημερινά χωρίς πρόσβαση σε λιμάνια

Η Ουκρανία χάνει 170 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα που αποκόπτεται από την πρόσβαση στη θάλασσα και εξαγωγικές της δυνατότητες έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ.

«Ενενήντα εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων, τους οποίους η Ουκρανία σχεδίαζε να εξάγει σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, έχουν μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Σμιγκάλ στο νότιο λιμάνι της Οδησσού, μιλώντας πλάι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένα προϊόντα είχαν εξαχθεί οδικώς ή σιδηροδρομικώς, αλλά κάποια άλλα αποθέματα παρέμειναν σε περιοχές που τελούν υπό βομβαρδισμό ή έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

19:19

Φινλανδία: Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ το 76% των Φινλανδών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Πάνω από τα 3/4 των Φινλανδών στηρίζουν πλέον την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη επίσημη απόφαση για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση Yle, το 76% των Φινλανδών –ποσοστό ρεκόρ- επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ανερχόταν σε 60%.

Από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία, συμπληρώνει η δημοσκόπηση.

19:04

Μακρόν: Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ θα διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα διαρκέσει αρκετά χρόνια πράγματι, πιθανώς αρκετές δεκαετίες».

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Μακρόν πρότεινε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία κάποια ελπίδα βραχυπρόθεσμα, ενώ αναμένει μια απόφαση.

18:54

Υπουργείο Άμυνας: Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μονάδες πυροβολικού της στην Κριμαία για να επιτεθεί στην Χερσώνα

Η Ρωσία έφερε επιπλέον μονάδες πυροβολικού στα βόρεια της κατεχόμενης Κριμαίας και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στην Περιφέρεια της Χερσώνας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

18:50

Η ρωσική εισβολή στο εργοστάσιο Azovstal συνεχίζεται με άρματα μάχης και πυροβολικό

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν με μια «επίθεση καταιγίδας» στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη τη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και πυροβολικό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η παρουσία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει διογκωθεί τώρα σε επτά πλοία οπλισμένα με πυραύλους κρουζ τύπου Kaliber, «μεταφέροντας συνολικά έως και 50 πυραύλους».

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας παραμένει τεταμένη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, με «τοπικές μονάδες και ταξιαρχίες των αποκαλούμενων "επιχειρησιακών δυνάμεων" από τη Ρωσική Ομοσπονδία που σταθμεύουν εκεί να παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού».

18:41

ΗΠΑ: Αναστέλλουν τους δασμούς στον ουκρανικό χάλυβα για ένα χρόνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τους δασμούς στον ουκρανικό χάλυβα για ένα χρόνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, επικαλούμενο τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη βιομηχανία ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν

«Μερικές από τις μεγαλύτερες κοινότητες χάλυβα της Ουκρανίας είναι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη βαρβαρότητα του Πούτιν, ενώ το χαλυβουργείο στη Μαριούπολη έχει γίνει ένα διαρκές σύμβολο της αποφασιστικότητας της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στο εργοστάσιο που έγινε και το τελευταίο οχυρό των κυβερνητικών στρατευμάτων που πολεμούν τους Ρώσους.

18:25

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέλασαν στη Μαριούπολη

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέλασαν στη Μαριούπολη μεταφέροντας μια τεράστια κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, το ρωσικό σύμβολο πατριωτισμού, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Την κορδέλα αυτή, σε μαύρο και πορτοκαλί χρώμα, φορούν από τις αρχές του 2000 εκατομμύρια Ρώσοι για να τιμήσουν τους Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιιο Πόλεμο.

 

18:08

Πρεσβευτής ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι δεν έχει νίκη για να γιορτάσει

Ο Ρώσος πρόεδρος «αναγνώρισε ότι δεν έχει νίκη για να γιορτάσει», δήλωσε στο CNN η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, επισημαίνοντας ότι ο Πούτιν δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο.

Στην πρώτη αντίδραση αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν στην ομιλία Πούτιν, η Τόμας-Γκρίνφιλντ σημείωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν χρησιμοποίησε τα σχόλιά του για να ανακοινώσει την αποχώρηση από την Ουκρανία.

«Δεν υπήρχε λόγος ο Πούτιν είτε να κηρύξει τη νίκη είτε να κηρύξει έναν πόλεμο που συνεχίζει ήδη για περισσότερο από δύο μήνες. Οι προσπάθειές του στην Ουκρανία δεν έχουν πετύχει», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπόρεσε να τους γονατίσει σε λίγες μέρες».

«Η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει, σίγουρα. Δεν ανακοίνωσε αποχώρηση. Δεν ανακοίνωσε συμφωνία με τους Ουκρανούς», τόνισε και συνέχισε: «Έτσι, υποψιάζομαι και όλοι εκτιμούμε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση που θα διαρκέσει για μήνες».

18:04

Λουκασένκο: Η Δύση «κατατρύχεται» από ναζιστικές ιδέες

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι «κατατρύχεται» από ναζιστικές ιδέες και ότι είναι «σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία, αντικείμενο μιας ρωσικής επίθεσης εδώ και δυόμισι μήνες.

«Οι θιασώτες των ναζί κατατρύχονται από την ιδέα της εκδίκησης, αλλά δεν είναι έτοιμοι να πολεμήσουν ανοιχτά εναντίον των κληρονόμων του σοβιετικού λαού», δήλωσε ο Λουκασένκο, σε μια ομιλία με την ευκαιρία της γιορτής της 9ης Μαΐου για τη νίκη εναντίον των ναζί το 1945.

«Είναι γι΄αυτό που κατακλύζουν την Ουκρανία με όπλα», είπε, κατηγορώντας τις «δυτικές ελίτ» ότι μεταμόρφωσαν αυτή τη γειτονική στη Ρωσία χώρα σε ένα «τέρας» και ότι ανήγαγαν εκεί «τον ναζισμό σε ιδεολογία του Κράτους».

17:45

Μισέλ: Ανάγκη για μία παγκόσμια απάντηση

Ο Σαρλ Μισέλ προέτρεψε μια «παγκόσμια απάντηση» στον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία, αναρτώντας στο Twitter ότι είδε ι «σιλό γεμάτα σιτηρά» που είναι έτοιμα για εξαγωγή, αλλά εγκλωβισμένα.

17:39

Συνεδριάζει το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα με θέμα την Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο για την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος αφού το Κίεβο ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάσταση εκεί, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη.

Διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ψήφισμα που θα αναθέσει στη νεοσύστατη Εξεταστική Επιτροπή για τον πόλεμο να παράσχει λεπτομερή έκθεση.

17:36

Συνομιλίες Ζελένσκι - φον ντερ Λάιεν 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν συνομιλούν μέσω βίντεοκλήσης.

REUTERS  

17:26

Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται όταν ρωσικές μονάδες διασχίζουν τον ποταμό στην περιοχή του Λουγκάνσκ

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αναπτύξουν την επίθεσή τους στην περιοχή του Λουγκάνσκ με «συνεχείς προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό Σιβέρσκι-Ντονέτσκ κοντά στην Μπελαχορίβκα».

Ο συνταγματάρχης Oleksandr Motuzyanyk, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, είπε ότι οι Ρώσοι είχαν κατασκευάσει τρεις πλωτές διαβάσεις κατά μήκος του ποταμού και υποστήριζαν τα χερσαία στρατεύματα με πυροβολικό και αεροσκάφη.

17:10

Ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας ακούστηκε στο Βελιγράδι

Ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας ακούστηκε στο Βελιγράδι, την ώρα που εκατοντάδες Σέρβοι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμμετείχαν στους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης, δείχνοντας το πολιτικό κλίμα μιας χώρας που είναι επί χρόνια σύμμαχος της Μόσχας αλλά προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης που έγινε ως φόρος τιμής στους Σέρβους και τους Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποιοι κρατούσαν ένα γιγαντιαίο γράμμα Ζ -σύμβολο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- και κάποια άλλοι κρατούσαν σε φυσικό μέγεθος κομμένο σε χαρτόνι την φωτογραφία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Η Σερβία η οποία είχε βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ πριν από δύο δεκαετίες και έχει στενούς και μακραίωνους πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει αποκρούσει τις πιέσεις να πάρει θέση, από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλήσεων της Δύσης να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. 

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί σε πάρκο της πόλης για να πορευθούν εν συνεχεία προς το νεκροταφείο. 

17:05

Ρώσος διαπραγματευτής: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται εξ αποστάσεως

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχουν σταματήσει και διεξάγονται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

«Οι διαπραγματεύσεις σε απομακρυσμένη μορφή δεν έχουν σταματήσει», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ερωτηθείς εάν αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο θα έχουν επίσης συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, είπε: «Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες στη διάθεσή μας».

Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτοπροσώπως ειρηνευτικές συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου.

17:02

Ζελένσκι: Να ανοίξουν τα λιμάνια μας για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιταριού

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δευτέρα σε άμεσα βήματα για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών που έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία, προκειμένου να επιτραπούν οι εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αφού μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Οδησσό της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι έγραψε: «Είναι σημαντικό να αποτραπεί μια επισιτιστική κρίση στον κόσμο που προκαλείται από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια για εξαγωγές σιταριού», έγραψε.

16:53

Ουκρανία: Ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συγκληθεί εκτάκτως, επικαλούμενη την ανάγκη να επανεξετασθεί η «συνεχώς επιδεινούμενη» κατάσταση στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί την επείγουσα προσοχή του Συμβουλίου δεδομένων των αναφορών για εγκλήματα πολέμου και μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις στην πόλη Μπούκα και άλλες περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τις συνεχιζόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες στην πόλη της Μαριούπολης».

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, η Γεβχένια Φιλιπένκο, έγραψε την επιστολή της αυτή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Η επιστολή υπεγράφη από άλλες 55 χώρες και φέρει σημερινή ημερομηνία.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από φασίστες.

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος και ότι ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική πράξη της Μόσχας.

16:44

Η «Ημέρα της Ευρώπης» αφιερωμένη στην Ουκρανία

16:43

Σαρλ Μισέλ: Αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων στην Οδησσό

Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό, μια μεγάλη πόλη στη νότια Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων, δήλωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Μισέλ και του Oυκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιγκάλ, «οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να διακόψουν τη συνάντηση τους για να βρουν καταφύγιο καθώς πύραυλοι έπληξαν ξανά την περιοχή της Οδησσού».

Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter ότι μετέβη στην Οδησσό για να γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης.

«Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας τη «ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

16:42

Χιλιάδες νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στοιβαγμένοι σε τρένα-ψυγεία

«Η Ουκρανία μεταχειρίζεται τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες καλύτερα από ότι η Ρωσία μεταχειρίζεται τους Ουκρανούς αμάχους», σημειώνει σε tweet της η Λέσια Βασιλένκο. Η Ουκρανή βουλευτής συνεχίζει επικαλούμενη δημοσίευμα του Al Jazeera: «Παραλαμβάνουμε τα πτώματα που αφήνει πίσω της η Ρωσία και τα αποθηκεύουμε για να έχουν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν οι οικογένειες τους νεκρούς τους. Ένα δικαίωμα οι ρωσικές αρχές έχουν στερήσει».

16:37

Οι συζητήσεις για τις κυρώσεις της ΕΕ συνεχίζονται ακόμη λόγω της ουγγρικής αντίθεσης

Οι συζητήσεις για τον προτεινόμενο έκτο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται καθώς η Ουγγαρία απείλησε ότι δεν θα υπερψηφίσει το πακέτο «μέχρι να υπάρξει λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ντάνιελ Φέρι.

Η Ουγγαρία «δεν θα ψηφίσει για άλλο πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών έως ότου υπάρξει λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας Ζόλταν Κόβατς και πρόσθεσε ότι «εμείς οι Ούγγροι ενδιαφέρονται για την ειρήνη το συντομότερο δυνατό».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας δήλωσε σε συνέντευξη ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας εάν η Βουλγαρία δεν λάβει εξαίρεση από την προτεινόμενη απαγόρευση αγοράς Ρωσικό πετρέλαιο, όπως και άλλες χώρες έχουν ζητήσει.

Ο Βασίλεφ είπε ότι υπάρχει συμφωνία για τα περισσότερα σημεία του σχεδίου κυρώσεων, εκτός από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Είπε ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με τις προτεινόμενες τελευταίες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

16:32

Πύραυλοι έπληξαν το κέντρο της πόλης στην περιοχή του Ντονέτσκ

Ο δήμαρχος του Σλόβιανσκ είπε ότι ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο κέντρο της πόλης. Ο Βαντιμ Λίακ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αρχές αξιολογούν το μέγεθος της ζημιάς.

Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν επίσης στο λιμάνι της Οδησσού, ενώ οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στο Κίεβο.

16:13

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε στην πορεία του «Αθάνατου Συντάγματος» 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε στην πομπή του «Αθάνατου Συντάγματος» στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, κρατώντας ένα πορτρέτο του πατέρα του, στρατιώτη πρώτης γραμμής, ανέφερε το Κρεμλίνο. 

Στις 9 Μαΐου ο κόσμος κάνει πορεία σε πόλεις της Ρωσίας και του εξωτερικού με πορτρέτα συγγενών που συμμετείχαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Στην αναμενόμενη ομιλία του, ο Πούτιν έδωσε λίγες ενδείξεις για την κατεύθυνση της σύγκρουσης. Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε την ομιλία του για να συνδυάσει την ιστορία με το παρόν και να δικαιολογήσει τον πόλεμο του.

REUTERS/Maxim Shemetov
16:07

Ουκρανία: Η Ρωσία διεξάγει «επιχειρήση καταιγίδα» στο Azovstal

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και πυροβολικό, διεξάγουν «επιχείρηση καταιγίδα» στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης.

Μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές επιθέσεις στο χαλυβουργείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να δώσει στοιχεία ή περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να «καταλαμβάνουν» το εργοστάσιο μετά την αναχώρηση μιας συνοδείας του ΟΗΕ από την περιοχή του Ντόνετσκ, προσθέτοντας: Συγκεκριμένα, έγινε ανεπιτυχής προσπάθεια διάρρηξης της γέφυρας, που ήταν η πύλη εκκένωσης.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι προσπάθησε να εισβάλει στο εργοστάσιο.

15:56

Ο ηγέτης των αυτονομιστών σχεδιάζει να κάνει τη Μαριούπολη «θέρετρο»

Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι σκοπεύει να μετατρέψει τη Μαριούπολη σε θέρετρο.

«Η Ρωσία είναι εδώ για πάντα, και επιτέλους είστε σπίτι. Τώρα αυτό είναι το έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ για πάντα. Κανείς δεν θα μας το πάρει», είπε ο Πουσίλιν αφού παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης.

«Έχουμε δύναμη, έχουμε ευκαιρίες, έχουμε την υποστήριξη της πιο όμορφης χώρας - της Ρωσίας», είπε στους κατοίκους της Μαριούπολης σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Το καθήκον είναι να γίνει η Μαριούπολη μια πόλη-θέρετρο, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει πριν», πρόσθεσε.

Ο Πουσίλιν είπε ότι το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου παραμένουν εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες, «έχει επηρεάσει αρνητικά την οικολογία της πόλης».

15:55

Ρωσία: Χωρίς πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου

Η Ρωσία ακύρωσε τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών που θα συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Μόσχα, κατά τους εορτασμούς της 77ης επετείου από την νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το μέρος (της παρέλασης) με τις πτήσεις αεροσκαφών, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι 77 αεροσκάφη και ελικόπτερα θα συμμετάσχουν στην στρατιωτική παρέλαση. Οι πτήσεις αεροσκαφών ακυρώθηκαν και σε άλλες πόλεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, γράφει η εφημερίδα nοvayagazeta. Europe, επικαλούμενη το πρακτορείο Ria Novosti.

15:54

Στην Οδησσό ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, ευχαρίστησε τον Σαρλ Μισέλ για την υποστήριξή του μετά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Οδησσό τη Δευτέρα. Συζήτησαν το προτεινόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τη σημασία της ολοκλήρωσης της Ουκρανίας από την ΕΕ.

15:42

Ομιλία Πούτιν – Ανάλυση: Ημέρα Νίκης χωρίς νέες νίκες – Θολό τοπίο για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας

Η πολυαναμενόμενη ομιλία Πούτιν για την 9η Μαΐου πραγματοποιήθηκε, οι απορίες των «έξω» ωστόσο παραμένουν αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου ηγέτη. Οι εκτός Ρωσίας «θα πρέπει να συνεχίσουν να μαντεύουν, καθώς ο Πούτιν έδωσε λίγες ενδείξεις αναφορικά με την κατεύθυνση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, γράφει η Angela Dewan στο CNN.

15:35

Ίνα Αφινογκένοβα: H ισπανική φωνή της ρωσικής προπαγάνδας αποκήρυξε τον πόλεμο – Παραιτήθηκε από το RT

Η Ίνα Αφινογκένοβα, κορυφαία προπαγανδίστρια της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, παραιτήθηκε από το δίκτυο Russia Today λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Διαφωνώ με αυτόν τον πόλεμο. Δεν θα κάνω προπαγάνδα υπέρ του πολέμου», δήλωσε η ίδια σε βίντεο που ανέβασε στο YouTube.

 

 

15:30

Υπ. Άμυνας Ουκρανίας: Η Ρωσία διεξάγει σαρωτικές επιχειρήσεις στο Azovstal της Μαριούπολης

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν σαρωτικές επιχειρήσεις στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές επιθέσεις.

15:02

Πούτιν: Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία θα έχει αποτέλεσμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο κ. Πούτιν μίλησε μετά την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλα τα σχέδια εκπληρώνονται. Ένα αποτέλεσμα θα επιτευχθεί - για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», φέρεται να είπε.

14:59

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ λέει στον Σολτς ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην ενταθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σήμερα πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου η σύγκρουση στην Ουκρανία να μην μετατραπεί σε μια «μη διαχειρίσιμη κατάσταση», μετέδωσε η κινεζική κρατική ραδιοφωνία.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί η εντατικοποίηση και διεύρυνση της ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση», ανέφερε ο Σι στη κλήση μέσω βιντεοσύνδεσης, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Ο Σι προκάλεσε επίσης τη Γερμανία να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια, ένα ευρύ και αόριστο πλαίσιο το οποίο παρουσίασε ο Σι τον περασμένο μήνα και το οποίο υποστηρίζει την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», μια ιδέα που επικαλέστηκε η Ρωσία προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας.

14:38

Ν. Δένδιας: Η ελληνική πρεσβεία άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Κίεβο

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι σήμερα στο Κίεβο, η ελληνική πρεσβεία άνοιξε πάλι τις πόρτες της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυας Ρέιτσελ Ομάμο.

Επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο ως επιτετραμμένος τοποθετήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη μαρτυρική πλέον πόλη της Μαριούπολης, γνωστοποίησε ακόμα ο Νίκος Δένδιας.

14:33

Ρωσία: Οι συνομιλίες με την Ουκρανία συνεχίζονται αλλά δεν υπάρχει το έδαφος για μια δια ζώσης συνάντηση

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν έχουν σταματήσει και διεξάγονται εξ αποστάσεως, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί τις συνομιλίες και ότι χρησιμοποιεί αναφορές για ωμότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς πότε μπορεί να διεξαχθούν δια ζώσης συνομιλίες με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, ο Μεντίνσκι απάντησε: «Χρειαζόμαστε να είναι πιο συγκεκριμένα τα πράγματα για να συναντηθούμε δια ζώσης».

14:22

Πολωνία: Πέταξαν κόκκινη μπογιά στον Ρώσο πρέσβη (βίντεο)

Διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά στον Ρώσο πρέσβη στην Πολωνία, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη σε ένα νεκροταφείο στη Βαρσοβία για να αποτίσει φόρο τιμής στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


   

14:02

Φον ντερ Λάιεν: Τον Ιούνιο η παρουσίαση της γνωμοδότησης της Κομισιόν στο ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Κομισιόν στοχεύει να παρουσιάσει τον Ιούνιο τη γνωμοδότησή της σχετικά με το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας για την ένταξή της στην ΕΕ.

«Την Ημέρα της Ευρώπης συζητήσαμε την υποστήριξη της ΕΕ και την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Ανυπομονώ να λάβω τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο για την ένταξη στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της τον Ιούνιο», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

13:54

Η Ουκρανία εξήγαγε 1.000.000 τόνους σιτηρών τον Απρίλιο

Η Ουκρανία έσπειρε περί τα 70 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών φέτος, 25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, και εξήγαγε 1,090 εκατομμύριο τόνους σιτηρών τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκιι.

Υπογράμμιζε την σημασία των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Ρουμανίας, καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, αλλά δήλωσε ότι οι εξαγωγές αυτές θα περιπλακούν σε δύο μήνες λόγω των εξαγωγων της νέας σοδειάς στην Ρουμανία και την Βουλγαρία.

«Η επιχείρηση της σποράς συνεχίζεται ενεργητικά παρά τις δυσκολίες που συνδέονται κυρίως με την εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας, εξηγώντας ότι η σπορά φέτος δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με την περυσινή και ότι οι εκτάσεις για την σπορά του καλαμποκιού ήταν μικρότερες.

13:41

Ιαπωνία: Θα χρειαστεί χρόνος για την κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Η Ιαπωνία θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αφού συμφώνησε για μια απαγόρευση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή με «έγκαιρο και μεθοδικό τρόπο» σε μια διαδικτυακή σύνοδο που είχαν χθες, Κυριακή, προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και μέλη όπως η φτωχή σε φυσικούς πόρους Ιαπωνία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά καύσιμα.

«Για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Όμως ο συντονισμός με την G7 είναι πιο σημαντικός σε μια εποχή όπως η σημερινή», δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας σχόλια που είχε κάνει στη σύνοδο της G7.

«Όσο για τη χρονική στιγμή της μείωσης ή της διακοπής εισαγωγών (ρωσικού) πετρελαίου, θα την εξετάσουμε ενόσω θα αξιολογούμε την τρέχουσα κατάσταση», είπε. «Θα χρειαστούμε χρόνο για να κάνουμε βήματα προς μια σταδιακή κατάργηση». 

12:44

BBC: Καμία πραγματική ένδειξη για τα επόμενα βήμα του Πούτιν

Σε ανάλυσή του για την ομιλία Πούτιν, το BBC αναφέρει: 

Ο Ρώσος πρόεδρος ίσως προκάλεσε μια μικρή ικανοποίηση με όσα επέλεξε να πει, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες είχε πυροδοτηθεί μια ευρεία σεναριολογία στη Δύση σχετικά με την ομιλία του. 

Ωστόσο, παρά την αναμενόμενη σύνδεση του σημερινού πολέμου με τη μάχη κατά του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά για τις μελλοντικές του προθέσεις. 

Kαμία αναφορά σε περαιτέρω κινητοποίηση. Καμία ανακήρυξη νίκης κατά της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε σε απώλειες, αλλά δεν άλλαξε την ορολογία που χρησιμοποιεί: Η εισβολή παραμένει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι ένας πόλεμος. 

Ικανοποιείται ο Πούτιν με το να κρατά τους πάντες να αναρωτιούνται για τις επόμενες κινήσεις του ή μήπως η μη αναφορές σε λεπτομέρειες για την πορεία των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζουν τα πισωγυρίσματα των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης; 

Σίγουρα ο ρωσικός στρατός έχει καταγράψει επιτυχίες. Η Μόσχα έχει κερδίσει εδάφη και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας της εισβολής τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις έχουν αποτύχει σημαντικά στον βασικό στόχο της Ρωσία: την ήττα της Ουκρανίας και την ανατροπή της ηγεσίας της. 

12:02

Βρετανός υπ. Άμυνας: Πολύ πιθανό η Ουκρανία να νικήσει τον ρωσικό στρατό

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να νικήσει τον ρωσικό στρατό ενώ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Μόσχα έχει χάσει μακροπρόθεσμα.

«Είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να νικήσει τον ρωσικό στρατό σε βαθμό που είτε πρέπει να επιστρέψει στα δεδομένα προ της εισβολής, είτε να αναδιπλωθεί αποτελεσματικά», ανέφερε.

«Αυτός (ο Πούτιν) πρέπει να συμβιβαστεί με το πώς έχασε μακροπρόθεσμα, και είναι απολύτως χαμένος. Η Ρωσία δεν είναι αυτό που ήταν», πρόσθεσε.

12:00

 

Σουηδία: Την Κυριακή οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το ΝΑΤΟ

Οι σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στη Σουηδία, θα αποφασίσουν την Κυριακή, αν θα υποστηρίξουν μια ιστορική υποψηφιότητα της χώρας τους για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ώστε να προστατευθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν.

«Το κόμμα θα ανακοινώσει τη θέση του στις 15 Μαΐου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος των σοσιαδημοκρατών Τζούλια Γκραμπ.

Η υποστήριξη στην ένταξη, κάτι που θα αποτελούσε μείζονα στροφή από την προηγούμενη γραμμή του κόμματος της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, θα άνοιγε διάπλατα το δρόμο για μια υποψηφιότητα της Σουηδίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, θα εξασφαλιζόταν στο σουηδικό κοινοβούλιο μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση που επισημοποιούνταν η υποψηφιότητα της γειτονικής Φινλανδίας, κάτι που αναμένεται μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Η Σουηδία και η Φινλανδία παρέμεναν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών εδώ και δεκαετίες. Και οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ήταν από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949, η κύρια πολιτική δύναμη που ήταν αντίθετη σε ενδεχόμενη ένταξη, μια γραμμή η οποία υποστηρίχθηκε και πάλι κατά το τελευταίο συνέδριό του κόμματος το Νοέμβριο.

Όμως η κοινή γνώμη και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι μεταστράφηκαν υπέρ μιας ένταξης λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο πρόκειται να παρουσιάσουν την Παρασκευή μια επανεξέταση της στρατηγικής με στόχο να αποσαφηνιστεί η επιλογή σχετικά με το ΝΑΤΟ.

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται από την πλευρά του να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα την Πέμπτη, ενώ η τοποθέτηση των φινλανδών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία, αναμένεται το Σάββατο.

 

 

11:53

Σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της ουκρανικής Αεροπορίας Ναυτικού

Κατά την εκτέλεση μιας αποστολής μάχης ως μέρος του πληρώματος ενός θαλάσσιου ελικοπτέρου Mi-14, σκοτώθηκε ο συνταγματάρχης Ίγκορ Μπεντζάι Αναπληρωτής Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για την Αεροπορία, από ρωσικό πύραυλο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε με ανάρτησή του ο διευθυντής του Ιδρύματος Come Back Alive, Τάρας Σμουτ, όπως αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς των Ναυτικών Δυνάμεων, ο συνταγματάρχης Igor Bedzay, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού για την Αεροπορία, πέθανε στον ουρανό της Ουκρανίας. Ήταν πιο γνωστός ως πρώην διοικητής της 10ης Ταξιαρχίας Ναυτικής Αεροπορίας από τη Νοβοφεντόροφκα, κοντά στο Σακ της Κριμαίας», σημείωσε ο κ. Σμουτ στο Facebook.

11:46

Φον ντερ Λάιεν: Η ρωσική εισβολή ένωσε τους Ευρωπαίους

Ο δολοφονικός πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας επανέφερε τη φρίκη του πολέμου στην Ευρώπη, αλλά θύμισε στους Ευρωπαίους ποιοι είναι και τους ένωσε γύρω από την υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

«Σήμερα, η ήπειρός μας αντιμετωπίζει τις σκιές του παρελθόντος, που νομίζαμε ότι είχαν ξεπεραστεί από καιρό.Έχουμε έναν άγριο πόλεμο και κατεστραμμένες πόλεις. Εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο λαός παλεύει απεγνωσμένα να καθορίσει το μέλλον του. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία υπενθύμισε σε όλους τους Ευρωπαίους γιατί είναι τόσο σημαντικό να γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης: Γιατί αυτή τη μέρα γεννήθηκε μια ειρηνική, πλούσια και ενωμένη Ευρώπη. Ακριβώς 72 χρόνια από τη γέννησή της ως ενιαίος φορέας, η Ευρώπη είναι πιο δυνατή και πιο ενωμένη από ποτέ. Ήταν ενωμένη στην υποστήριξη Ουκρανών φίλων, υπογράμμισε η Γερμανίδα πολιτικός.

«Η Ευρώπη μπόρεσε να τα πετύχει όλα αυτά γιατί ήμασταν αποφασισμένοι και ενωμένοι. Γι' αυτό είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή μας Ένωση θα μπορέσει επίσης να ξεπεράσει τις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι πολίτες της Ευρώπης μας δείχνουν τον δρόμο. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε όλες τις γωνιές της ΕΕ μας και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους γείτονες που έχουν ανάγκη. Εκατομμύρια έχουν ανοίξει πόρτες για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Εκατομμύρια έστειλαν τρόφιμα και ρούχα ή έκαναν τις δωρεές τους. Όπως ποτέ άλλοτε, οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτό γεμίζει την καρδιά μου με υπερηφάνεια», είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

11:31

Κίνητρο Πούτιν για συμμετοχή περισσότερων Ρώσων ανδρών στον πόλεμο

Μπορεί στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να μην κάλεσε σε επιστράτευση, αλλά προσέφερε κίνητρο στους Ρώσους να πάρουν τα όπλα λέγοντας ότι τα παιδιά όσων πολεμήσουν στην Ουκρανία θα μπορούν να μπουν στα ρωσικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις.

Επιπλέον τόνισε ότι το ρωσικό κράτος θα φροντίσει για τα παιδιά όσων στρατιωτικών χάνουν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας.

11:27

Ρωσία: Χάκερ «χτύπησαν» τις smart τηλεοράσεις με αντιπολεμικά συνθήματα 

Χάκερ «χτύπησαν» τις smart τηλεοράσεις στη Ρωσία, αλλάζοντας τις περιγραφές τηλεοπτικών προγραμμάτων (Channel One, Rossiya-1 και NTV-Plus) με αντιπολεμικά συνθήματα.

Το όνομα κάθε προγράμματος άλλαξε σε: «Στα χέρια σας είναι το αίμα χιλιάδων Ουκρανών και των εκατοντάδων δολοφονημένων παιδιών τους. Η τηλεόραση και οι αρχές λένε ψέματα. Όχι στον πόλεμο».

11:15

Ουκρανικό επιτελείο: Τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την περιοχή της Οδησσού

10:59

Παρέλαση στην κατεχόμενη Μαριούπολη με επικεφαλής τον ηγέτη της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ»

10:55

O Πούτιν στους εορτασμούς για την «Ημέρα της Νίκης»

Reuters

10:32

Πούτιν: Οι εχθροί ήθελαν να στείλουν τρομοκράτες εναντίον μας

«Οι εχθροί της Ρωσίας επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες κατά της πατρίδας μας», τόνισε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος, κλείνοντας τον λόγο του με την κραυγή για δόξα στους ήρωες του πολέμου.

Φωτ.: Reuters
10:25

Βλ. Πούτιν: Η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή

«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη χώρα μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, αλλά εμείς δεν θα επιτρέπαμε να συμβεί αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος από την Κόκκινη Πλατεία.

10:21

Πούτιν: Δε θα επιτρέπαμε ποτέ να αναπτύξει το ΝΑΤΟ δυνάμεις δίπλα μας

«Προσπάθησαν να κάνουν μια απαράδεκτη ανάπτυξη δυνάμεων δίπλα μας», είπε για το ΝΑΤΟ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά εμείς το αποτρέψαμε αυτό και ήταν το μοναδικό σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε».

«Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

10:18

Πούτιν: Συγχαρητήρια στους νικητές

Με τα συγχαρητήρια και την τιμή στους νικητές του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», αλλά και τους προστάτες σήμερα του Ντόνμπας, στην ανατολική Ουκρανία, άρχισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επ' ευκαιρία της 77ης επετείου της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

10:03

Euronews: Live η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

10:00

Μόσχα: Η χώρα διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά και αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς

Η Ρωσία διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά για να εκπληρώσει όλους τους στόχους που έχουν ανατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σημείωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς για να πραγματοποιεί επιδρομές από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

 

09:58

Ζελένσκι: Εμείς θα έχουμε δύο Ημέρες Νίκης, κάποιος δε θα έχει καμία

Μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή γης.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram, ο Ουκρανός πρόεδρος για τη φετινή «Ημέρα της Νίκης», διαμηνύει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να οικειοποιηθεί αυτή τη νίκη. Ο εχθρός μας ονειρεύθηκε ότι θα αρνηθούμε την 9η Μαΐου και τη νίκη επί του ναζισμού για να έχουν μια ελπίδα να γίνει πιστευτή η λέξη "αποναζιστικοποίηση"».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε, θα κερδίσουμε γιατί αυτή είναι η γη μας και πολεμούμε για την ελευθερία μας», υπογραμμίζει . 

«Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία των παιδιών μας και επομένως θα νικήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έκαναν οι πρόγονοί μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανούς. Πολύ σύντομα θα γίνουν δύο Ημέρες Νίκης στην Ουκρανία. Και κάποιος δεν θα έχει καμία. Νικήσαμε τότε. Θα νικήσουμε τώρα. Και το Khreshchatyk θα δει την παρέλαση της νίκης - τη Νίκη της Ουκρανίας. Χρόνια πολλά στην Ημέρα της Νίκης επί του ναζισμού. Δόξα στην Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

View this post on Instagram

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

 

09:50

Μόσχα: Live εικονα από τους εορτασμούς για την «Ημέρα της Νίκης»

09:16

270 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (08/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 270 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 51 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 119
  • Από Ευζώνους: 30
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 57
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 48, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 11 και στα λοιπά αεροδρόμια 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 26.113 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.972 ανήλικοι.

09:11

Βρετανία: Εξαντλούνται τα πυρομαχικά υψηλής ακριβείας της Ρωσίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε ελλείψεις στην ικανότητά της να διεξάγει πλήγματα ακριβείας σε κλίμακα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Ρωσία πιθανότατα θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τα όπλα ακριβείας που έχει ήδη χρησιμοποιήσει», σημειώνεται.

09:00

Βίντεο από την παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στη ρωσική πόλη Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια όρη.

08:58

Βίντεο: Το κατεστραμμένο μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

08:44

Ρωσία: Οι παρελάσεις για την «Ημέρα της Νίκης» ξεκίνησαν

Οι παρελάσεις για την «Ημέρα της Νίκης» ξεκίνησαν στη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο δημοσίευσε μερικές εικόνες από την πόλη Βλαδιβοστόκ, στις ακτές του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί και η ομιλία Πούτιν δύο ώρες αργότερα.

08:30

Η στιγμή που 170 άμαχοι από το Azovstal φτάνουν στη Ζαπορίζια

08:25

ΒΒC: Οι απώλειες του ρωσικού στρατού

07:58

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Στην κρίσιμη επέτειο της νίκης των Συμμάχων κατά του Άξονα 77 χρόνια πριν, ο κόσμος αναμένει να δει το μήνυμα του Κρεμλίνου σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, χωρίς την παραμικρή ένδειξη αποκλιμάκωσης, με νέες κυρώσεις να ετοιμάζονται κατά της Μόσχας, με διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή 60 αμάχων σε σχολείο-καταφύγιο, και τις μάχες να συνεχίζονται σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ιζιούμ, στα όρια της Χερσώνας και βεβαίως στην Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων των τελευταίων ωρών:

  • Εν αναμονή του διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν τελεί ο κόσμος, ανήμερα της λεγόμενης στη Ρωσία «Ημέρας της Νίκης», όπου προβλέπεται να δώσει ο Ρώσος ηγεμόνας το πλαίσιο της επόμενης φάσης του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι «Παρελάσεις Νίκης» θα λάβουν χώρα σε τουλάχιστον 28 πόλεις της Ρωσίας, με συμμετοχή 65.000 στρατιωτών και άλλων, 2.400 αντικειμένων στρατιωτικού εξοπλισμού και πάνω από 400 αεροσκαφών.
  • Στη δική του ομιλία για την επέτειο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ρωσία έχει ξεχάσει τα διδάγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αναπαράγει πλέον τις ναζιστικές φρικαλεότητες.
  • Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός σχολείο όπου στεγάζονταν άμαχοι στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας σύμφωνα με εκτιμήσεις τον θάνατο 60 ανθρώπων.
  • Άλλοι 170 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο της Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμπληρώνοντας μία εβδομάδα σωτηρίας 600 αμάχων από τον μοναδικό πόλο αντίστασης στη μαρτυρική πόλη της Αζοφικής. Οι έγκλειστοι μαχητές υπόσχονται αντίσταση μέχρι τέλους, αλλά καλούν τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών.
  • Επαναλαμβάνονται τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο πρέσβεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, περιλαμβανομένου του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. Η Βουλγαρία διαμήνυσε ότι αν δεν εξαιρεθεί κι εκείνη, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, θα προβάλει βέτο.
  • Νέο πακέτο κυρώσεων ανακοίνωσε και το Λονδίνο, ενώ οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων χωρών (G7) έκαναν κοινή δήλωση περί ενίσχυσης της ρωσικής απομόνωσης και αναβάθμισης της εκστρατείας κατά της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
07:51

Μπορέλ: Υπέρ της κατάσχεσης πόρων της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.

 

 

07:46

Ενας μακρύς πόλεμος δεν θα έχει νικητές

Tα αδιέξοδα Πούτιν και το ρίσκο Μπάιντεν.

 


   

07:24

Ζελένσκι: Η Ρωσία «ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές» το 1945

«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε χθες Κυριακή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραμονή της σημερινής επετείου στη Ρωσία της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο κ. Ζελένσκι καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».

«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», πέταξε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».

07:24

Η Βρετανία ανακοινώνει νέες εμπορικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή νέο πακέτο εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει απαγορεύσεις εξαγωγών προοριζόμενων για τη βιομηχανία και υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, ειδικά στο παλλάδιο.

«Αυτό το μεγάλο πακέτο κυρώσεων θα καταφέρει ακόμα περισσότερες ζημιές στη ρωσική πολεμική μηχανή», σχολίασε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Οι τελωνειακοί δασμοί θα αυξηθούν κατά 35 εκατοστιαίες μονάδες, ειδικά στην πλατίνα και στο παλλάδιο –πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία–, ενώ οι απαγορεύσεις των εξαγωγών αφορούν αγαθά προοριζόμενα για τη βιομηχανία στη Ρωσία, ειδικά τα βαριά μηχανήματα, αλλά όχι μόνο (χημικά, πλαστικά, καουτσούκ...).

07:23

Γκουτέρες: «Συγκλονισμένος» από την επίθεση στο σχολείο της Μπιλοχορίβκα

Συγκλονισμένος από τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην σνατολική Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο γενικός γραμματέας είναι συγκλονισμένος από την επίθεση που διαπράχθηκε στις 7 Μαΐου σε ένα σχολείο της Μπιλοχορίβκα, στην Ουκρανία, όπου πολλοί άνθρωποι είχαν προφανώς αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωσή του.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι «οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές» δεν πρέπει να γίνονται στόχο σε καιρό πολέμου και σημείωσε ότι αυτή η επίθεση «υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι στον πόλεμο αυτόν, όπως και σε τόσες συρράξεις, οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».

07:22

Ουκρανία: Η Σόφια απειλεί με βέτο στο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο αν δεν τύχει εξαίρεσης

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα υποστηρίξει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε αργά την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ.

07:21

Ουκρανία: Αγωνία για την επέτειο, κατακραυγή για τη σφαγή σε σχολείο

Με αγωνία για το τι θα προκύψει από τη Μόσχα στη σημερινή επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, αλλά και περαιτέρω ζυμώσεις για τα νέα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται ακατάπαυστα στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας.