Οταν η τεχνητή νοημοσύνη γράφει παραμύθια για παιδιά

Οταν η τεχνητή νοημοσύνη γράφει παραμύθια για παιδιά

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της τεχνητής νοημοσύνης. Ή αλλιώς, πώς το ChatGPT, λαμβάνοντας τις κατάλληλες οδηγίες, έφτιαξε ένα παραμύθι για ένα επτάχρονο κορίτσι εξηγώντας με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια τι είναι το AI.

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάν’ το σαν συγγραφέας. Γράψε μια ιστορία που να διδάσκει στα παιδιά με απλό τρόπο την τεχνητή νοημοσύνη. Το βιβλίο θα πρέπει να είναι σύντομο και να έχει ως πρωταγωνίστρια μια 7χρονη με το όνομα Ηλέκτρα».

Αυτή είναι η «εντολή» που πληκτρολόγησε ο Γιώργος Ευστρατιάδης στον υπολογιστή του, και συγκεκριμένα στο ChatGPT, ώστε να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει στην κόρη του την τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη.

Οταν η τεχνητή νοημοσύνη γράφει παραμύθια για παιδιά-1

Σε δέκα δευτερόλεπτα ο κορμός του παραμυθιού ήταν έτοιμος. Συνέχισε ζητώντας από την εφαρμογή να αναπτύξει την πλοκή, να περιγράψει αναλυτικά τους ήρωες και τους κόσμους στους οποίους αυτή εξελισσόταν. Εδωσε την οδηγία να του περιγράψει και τις εικόνες που θα χρειαζόταν για να «ντύσει» την ιστορία.

Οταν η τεχνητή νοημοσύνη γράφει παραμύθια για παιδιά-2

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε σε ένα άλλο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «Midjourney». Αφού το τροφοδότησε με τις περιγραφές που πήρε από το ChatGPT, είχε έτοιμη και την εικονογράφηση. Το παραμύθι είχε ολοκληρωθεί σε περίπου 45-50 λεπτά.

Οταν η τεχνητή νοημοσύνη γράφει παραμύθια για παιδιά-3

Οσο για το αποτέλεσμα… «της άρεσε πολύ. Ειδικά όταν της εξήγησα πώς δημιουργήθηκε. Ωστόσο, μου έκανε και την παρατήρηση πως “τα μάτια του κοριτσιού είναι μια πράσινα και μια μελί”, προσθέτοντας πώς “η τεχνητή νοημοσύνη μάλλον ακόμα μαθαίνει, οπότε θα βελτιωθεί”», λέει στην «Κ» ο κ. Ευστρατιάδης σχετικά με την αντίδραση της κόρης του.

Ως κάτοχος πτυχίου στην Επιστήμη Υπολογιστών, απόφοιτος του Singularity University στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας -το οποίο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε στελέχη και λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων-, συγγραφέας του βιβλίου “Metaverse: Avoiding the dark turn”, που κυκλοφορεί από την Amazon, και συνιδρυτής της Toroblocks -παγκόσμιος παίκτης στην προστασία και στο monitoring ψηφιακών αρχείων με τεχνολογίες web 3.0, όπως το blockchain-, ο Γ. Ευστρατιάδης γνωρίζει καλά τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Και δεν κρύβει την ανησυχία του για όλα όσα έρχονται.

«Το AI (τεχνητή νοημοσύνη) είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια. Στις τηλεοράσεις μας, στα κινητά μας, τα αυτοκίνητά μας. Πλέον, όμως, περνάμε σε μια νέα φάση. Η τεχνητή νοημοσύνη μεγαλώνει και επεκτείνεται γεωμετρικά. Αυτό που έρχεται θα είναι ραγδαίο, ολοκληρωτικό και ισοπεδωτικό. Σύντομα θα είναι πρακτικά αδύνατο να την παρακολουθήσουμε με ανθρώπινα μέσα. Δεν μιλάμε για μία ακόμα “βιομηχανική επανάσταση”. Θα αλλάξουν όλα και γρήγορα. Και κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για ό,τι έρχεται» εξηγεί.

Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι το γεγονός ότι η πληροφορία βρίσκεται σε πολύ λίγα χέρια και πως πολύ σύντομα δεν θα μπορούμε να διασταυρώσουμε τίποτα, γιατί ακόμα και η έννοια της αλήθειας θα αλλάξει.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το AI μπορεί να φτιάξει πολύ γρήγορα κείμενα, εικόνες, ήχους και βίντεο με ό,τι περιεχόμενο του ζητήσουμε. Τι θα γίνει αν ο πρωθυπουργός μιας χώρας εμφανιστεί σε βίντεο να απειλεί μια άλλη χώρα με πόλεμο; Θα είναι αληθινό; Πώς θα το γνωρίζουμε; Και πώς θα είμαστε βέβαιοι ότι απλώς δεν το έφτιαξε η άλλη χώρα για να το χρησιμοποιήσει ως αφορμή;» αναρωτιέται.

Και το χειρότερο, όπως λέει, είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει.

«Την τύχη της ανθρωπότητας στον τομέα αυτόν την έχουν στα χέρια τους μια χούφτα μεγάλες εταιρείες, η Google, η Microsoft, η Meta και η Apple. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πως το 80% των εργασιών σήμερα δεν θα υπάρχουν σε 10-15 χρόνια και τι ανισότητα και αναστάτωση μπορεί αυτό να δημιουργήσει. Η οικονομική κρίση που περνάμε τα τελευταία χρόνια θα είναι παράδεισος μπροστά σε αυτό. Πρόσφατα το ChatGPT πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει γιατρός στην Αμερική. Και μιλάμε για τη δοκιμαστική έκδοσή του. Φανταστείτε τι θα μπορεί να κάνει σε 2-3 χρόνια».

Για τον Γιώργο Ευστρατιάδη το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά, ουσιαστικά, προετοιμάζονται από γονείς και δασκάλους για έναν κόσμο που στο μέλλον δεν θα υπάρχει.

«Κάποιοι φίλοι των παιδιών μας θα είναι ψηφιακοί. Με αυτούς θα συζητούν, με αυτούς θα μοιράζονται τα πιο βαθιά τους μυστικά και θα μαθαίνουν. Ηδη υπάρχουν ψηφιακές περσόνες με εκατοντάδες χιλιάδες φίλους με τους οποίους συζητούν ιδιωτικά. Δεν μπορώ να μη σκέφτομαι το γεγονός πως πάμε τα παιδιά μας σε ένα σχολείο το οποίο τα προετοιμάζει για έναν κόσμο που δεν θα υπάρχει όταν αποφοιτήσουν. Για παράδειγμα, οι ξένες γλώσσες σύντομα δεν θα χρειάζονται, κι όμως, μαθαίνουμε στα παιδιά μας μία, δύο και τρεις γλώσσες. Τα μαθαίνουμε πράγματα που μπορούν πλέον να βρουν σε ένα δευτερόλεπτο στο κινητό τους. Πραγματικά τα προετοιμάζουμε για κάτι που δεν θα υπάρχει. Είναι τρομακτικό».

Ασπίδα στην επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποτελέσει μια νοητή παύση μέχρι να θεσπιστούν ξεκάθαροι κανόνες από τα κράτη και η καλύτερη προετοιμασία της νέας γενιάς για όσα θα ακολουθήσουν.

Οπως επισημαίνει και ο Γ. Ευστρατιάδης, «τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδευτούν πλέον στην εργασιακή ευελιξία, στην ενσυναίσθηση, στη συναισθηματική νοημοσύνη και στην ευκολία στη νέα γρήγορη μάθηση σε ποικιλία αντικειμένων. Ικανότητες γενικά που θα αργήσουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Να μάθουν να μπορούν να αντέξουν ψυχικά τη συνεχόμενη εναλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού στο νέο αυτό ρευστό περιβάλλον. Τα κράτη, αντίστοιχα, θα πρέπει να προετοιμαστούν, μεταξύ άλλων, για το μεγαλύτερο κύμα ανεργίας που έχουμε βιώσει ποτέ και την κοινωνική και ψυχολογική αναστάτωση που όλο αυτό θα φέρει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή