Ε.Ε.: Πλήρης άρση των περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία

Ε.Ε.: Πλήρης άρση των περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία

Η άρση των εναπομείναντων περιορισμών θα γίνει πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αίρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία που είχαν επιβληθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις Νταϊτσί της Φουκουσίμα και λίγες εβδομάδες προτού η χώρα αρχίσει να απορρίπτει το επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η απόφαση άρσης των εναπομείναντων περιορισμών, πιθανώς τον επόμενο μήνα, ήρθε μετά από συνομιλίες, αυτήν την εβδομάδα, στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φούμιο Κισίντα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς εισαγωγών, αρκετές φορές από το 2011, όταν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν από το πανίσχυρο τσουνάμι, που προκάλεσε ένας σεισμός 9 Ρίχτερ. 

Από το 2021, όμως, απαιτεί πιστοποιητικά που εμφανίζουν τα επίπεδα ραδιενεργών ισοτόπων σε άγρια μανιτάρια, ορισμένα είδη ψαριών και βρώσιμα άγρια φυτά από τη Φουκουσίμα και άλλους εννέα νομούς.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα και έπειτα από αξιολόγηση δύο ετών, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και πως θα έχουν «αμελητέο ραδιολογικό αντίκτυπο σε ανθρώπους και περιβάλλον». 

Πλέον, ένδεκα χώρες διατηρούν ελέγχους στις εισαγωγές προϊόντων από τη Φουκουσίμα και άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.

Μάλιστα, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και άλλες χώρες έχουν απειλήσει για περαιτέρω περιορισμούς εισαγωγών στα ιαπωνικά θαλασσινά, αν η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θέσει σε εφαρμογή τελικά το σχέδιο απόρριψης. 

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή