Πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών συμφωνούν στο εξής: έχουν γίνει έρευνες στην Ελλάδα για πρόσωπα συνδεδεμένα με την παλαιστινιακή Χαμάς και ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Δεν αφορούσαν μεγάλες κοινότητες Παλαιστινίων και Αράβων, αλλά μεμονωμένα άτομα, δίχως σημαντικά –στις περισσότερες περιπτώσεις– ευρήματα.
Τα δίκτυα πληροφοριών στις κοινότητες των μεταναστών, είτε πρόκειται για Παλαιστινίους, Αιγύπτιους, Ιρανούς ή Κούρδους, ενεργοποιούν εκ νέου στον μέγιστο βαθμό την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική σε αναζήτηση πληροφοριών για τυχόν σχέδια εξτρεμιστικής δράσης, συνδεδεμένης με τα γεγονότα σε Ισραήλ και Γάζα.
Εκτός της πρωτεύουσας, η προσοχή των υπηρεσιών στρέφεται στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου υπάρχουν δομές στις οποίες διαμένουν πολλές εκατοντάδες μεταναστών από την Παλαιστίνη και όχι μόνον.
Στην αρχή της εβδομάδας, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο βίντεο από τη δομή φιλοξενίας της Σάμου, με Παλαιστινίους να πανηγυρίζουν για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σχετική ανησυχία υπάρχει και για τη δομή της Κω, όπου επίσης φιλοξενείται μεγάλος αριθμός μεταναστών από τις παλαιστινιακές περιοχές, ενώ επεισόδια με τη συμμετοχή Παλαιστινίων και Σύρων προσφύγων έγιναν το βράδυ της Πέμπτης και στη Λέρο.
Ενίσχυση της φύλαξης στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος και αυξημένη επιφυλακή στις εισόδους της χώρας.
Η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και οι μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων είναι πιθανό να προκαλέσουν κλιμάκωση της αντίδρασης μερίδας μεταναστών.
Στο Διαδίκτυο αλλά και σε κλειστές ομάδες σε εφαρμογές επικοινωνίας, όπως το WhatsApp, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εντόπισε σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» καλέσματα για βίαιη δράση εναντίον Ισραηλινών, τα οποία διακινούνται μεταξύ των Παλαιστινίων που διαμένουν στην Ελλάδα. Περιορισμένη, στο μεταξύ, περιγράφεται η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους που έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα. Η απήχηση των κινητοποιήσεων στις κοινότητες των αραβικής καταγωγής μεταναστών ή ακόμη και των Ελλήνων αναρχικών αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους αξιωματούχους από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει ενισχυθεί η φύλαξη στόχων ισραηλινού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Η διπλωματική αντιπροσωπεία του Ισραήλ στην Ελλάδα κοινοποίησε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατάλογο με ισραηλινού ενδιαφέροντος κτίρια και τοποθεσίες, ζητώντας άμεσα ενίσχυση των μέτρων φύλαξης. Σε αυτά περιλαμβάνονται συναγωγές, επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων, σχολεία όπου φοιτούν παιδιά από το Ισραήλ κ.ά. Ενίσχυση της φύλαξης, ωστόσο, αποφασίστηκε και σε στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος. Ως μήνυμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας ερμηνεύεται και η απόφαση για επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων που αφορούν σενάρια βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγών στο κέντρο της Αθήνας κατόπιν εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει ροή πληροφοριών προς τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. από αντίστοιχες του εξωτερικού για κινήσεις ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για εξτρεμιστική δράση.
Το Λιμενικό
Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται και το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό, για το ενδεχόμενο οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να προκαλέσουν αύξηση μεταναστευτικών ροών. Μεσοβδόμαδα σήμανε συναγερμός στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού για σκάφη με μετανάστες που είχαν αποπλεύσει από την Αίγυπτο με προορισμό την Ιταλία, με τα στελέχη του υπουργείου να σημειώνουν ότι το ένα τέταρτο των μεταναστών που το προηγούμενο διάστημα κατέφθαναν στη χώρα προερχόταν από την Παλαιστίνη. Η προσοχή της ΕΛ.ΑΣ. ήταν στη διάρκεια της εβδομάδας στραμμένη και στο «Ελ. Βενιζέλος», απ’ όπου στρατιωτικά αεροσκάφη του Ισραήλ παραλάμβαναν επίστρατους για να τους μεταφέρουν πίσω στο Τελ Αβίβ.