Γιαΐρ Λαπίντ στην «Κ»: «Δεν θα πάρουμε μαθήματα ηθικής από τον Ερντογάν»

Γιαΐρ Λαπίντ στην «Κ»: «Δεν θα πάρουμε μαθήματα ηθικής από τον Ερντογάν»

«Είναι δύσκολο να σκεφτούμε τη μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση», θα δηλώσει στην «Καθημερινή» ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα στη Λωρίδα της Γάζας, η «Κ» επικοινώνησε με τον πολύπειρο πολιτικό και του έθεσε ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της σύγκρουσης

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι δύσκολο να σκεφτούμε τη μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση», θα δηλώσει στην «Καθημερινή» ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα στη Λωρίδα της Γάζας, η «Κ» επικοινώνησε με τον πολύπειρο πολιτικό και του έθεσε ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της σύγκρουσης.

Ο νυν πρόεδρος του κεντρώου κόμματος «Γες Ατίντ» αποφεύγει τα βιαστικά συμπεράσματα για τους λόγους που επέτρεψαν στη Χαμάς να αιφνιδιάσει το Ισραήλ. «Είναι σαφές ότι έχουμε μια σοβαρή αποτυχία εδώ. Θα υπάρξει χρόνος μετά τον πόλεμο για να το διερευνήσουμε πλήρως και θα πρέπει να το κάνουμε αυτό. Προς το παρόν, αποφασίσαμε να αφήσουμε στην άκρη αυτά τα ερωτήματα και να επικεντρωθούμε στην υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας μας, στην ενότητα της χώρας μας και στη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο που μας επιβλήθηκε. Μην ξεχνάτε πως δεχθήκαμε επίθεση από μια βίαιη τρομοκρατική οργάνωση και δεν έχουμε άλλη επιλογή τώρα από το να την εξαρθρώσουμε πλήρως, εκεί εστιάζουμε αυτή τη στιγμή», ενώ συμπληρώνει: «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει ή ποιος είναι υπεύθυνος σε αυτό το στάδιο. Θα υπάρξει χρόνος γι’ αυτό μετά τον πόλεμο».

Με τους ηγέτες του αραβικού κόσμου να αντιδρούν υπέρ των Παλαιστινίων και άλλους να κρατούν αποστάσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κατακτητή». Ο πρώην πρωθυπουργός Λαπίντ κλήθηκε να απαντήσει στο πώς η επιχείρηση αυτή θα αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της χώρας του με τον αραβικό κόσμο. «Νομίζω ότι πολλοί στον αραβικό κόσμο κατανοούν την απειλή του ριζοσπαστικού, βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας», θα αναφέρει. «Ξέρετε, πολλές από αυτές έχουν, επίσης, επηρεαστεί από αυτήν κατά τη διάρκεια των ετών. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και το Ιράν είναι στοιχεία που θα καταστρέψουν αυτή την περιοχή, είναι ο αντίποδας του οράματος των μετριοπαθών Αράβων ηγετών. Οσο για τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν θα πάρουμε μαθήματα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυτόν. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε ποια θα ήταν η απάντηση της Τουρκίας σε μια σφαγή των πολιτών της, όπως αυτή που υποστήκαμε στις 7 Οκτωβρίου».

«Εχουμε τη δύναμη μέσα μας, να κερδίσουμε τον πόλεμο, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός μας στόχος. Μπορούμε και πρέπει να χτίσουμε μια καλύτερη χώρα και μια καλύτερη κοινωνία».

Σε πρόσφατο άρθρο του ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ, άσκησε δριμεία κριτική στην παγκόσμια άκρα Αριστερά και στις διαμαρτυρίες ενάντια στο Ισραήλ. Του θέσαμε το ερώτημα: «Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να γράψετε αυτό το άρθρο – καταπέλτη;». «Είναι απίστευτο για μένα ότι η αντίδραση τόσο πολλών ανθρώπων μετά μια σφαγή Εβραίων ήταν να καταδικάσουν τους Εβραίους, να επιτεθούν στους Εβραίους, να υποκινήσουν εναντίον των Εβραίων», εξηγεί ο Λαπίντ. «Είδαν Εβραίους να σφαγιάζονται στα κρεβάτια τους, είδαν τη χειρότερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, είδαν μωρά να απάγονται και αποφάσισαν να κατηγορήσουν τους Εβραίους. Οταν φωνάζουν το σύνθημα από το “ποτάμι μέχρι τη θάλασσα” (εκδίωξη των Εβραίων από την περιοχή) ξέρουμε ακριβώς τι εννοούν, είδαμε στις 7 Οκτωβρίου πώς μοιάζει αυτό. Αυτός είναι αντισημιτισμός, καθαρός και απλός. Δεν νοιάζονται για τον παλαιστινιακό λαό, γιατί αν νοιάζονταν θα καταδίκαζαν τη Χαμάς. Αυτή είναι μια εποχή για ηθική διαύγεια, υπάρχει καλό και κακό σε αυτόν τον πόλεμο», ενώ προσθέτει: «Αυτοί που στέκονται στο πλευρό της Χαμάς, που δοξάζουν την 7η Οκτωβρίου, στέκονται στο πλευρό του κακού».

Η συζήτηση καταλήγει στο κατά πόσον είναι πλέον ρεαλιστικό να μιλάμε για πολιτική λύση του Παλαιστινιακού. Πόσο εφικτό είναι να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος και ποιες παραχωρήσεις θα ήταν διατεθειμένο το Ισραήλ να προσφέρει στους Παλαιστινίους; «Είναι δύσκολο να σκεφτούμε τη μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση», λέει. «Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η Χαμάς δεν έχει καμία σχέση με τη λύση των δύο κρατών ή τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Θέλουν να καταστρέψουν το Ισραήλ, θέλουν να δολοφονήσουν Ισραηλινούς. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξάρθρωση της Χαμάς και στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι άλλο στη Γάζα, που θα εγγυάται την ασφάλειά μας και θα κρατάει τους τρομοκράτες έξω από την περιοχή».

Για το Ισραήλ, πάντως, ο Λαπίντ δηλώνει αισιόδοξος. «Το Ισραήλ θα το ξεπεράσει αυτό. Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο. Είναι πάντα δύσκολο να επανέλθεις (από μια τέτοια καταστροφή), αλλά το δύσκολο δεν μας τρόμαξε ποτέ πριν. Ποτέ δεν έχουμε πονέσει όπως πονάμε τώρα. Εχουμε τη δύναμη μέσα μας να κερδίσουμε τον πόλεμο, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός μας στόχος. Μπορούμε και πρέπει να χτίσουμε μια καλύτερη χώρα και μια καλύτερη κοινωνία. Αυτό είναι που θα ακολουθήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT