Νομικό πλαίσιο Ε.Ε. κατά των διακινητών μεταναστών

Νομικό πλαίσιο Ε.Ε. κατά των διακινητών μεταναστών

Διεθνής διάσκεψη στις Βρυξέλλες με στόχο την «παγκόσμια συμμαχία» για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας των δικτύων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των παράτυπων αφίξεων μεταναστών φέτος στα ευρωπαϊκά σύνορα, που ήδη έφθασαν τις 331.660 σύμφωνα με τον Frontex, αλλά και πολιτικών πιέσεων –λόγω της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη–, η Κομισιόν παρουσίασε χθες νέο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης μεταναστών, η κερδοφορία των οποίων φθάνει έως και τα 6 δισ. ευρώ παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διοργάνωσε παράλληλα χθες διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες με στόχο τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας» για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας των δικτύων διακίνησης μεταναστών, με τη συμμετοχή σχεδόν 50 χωρών σε υπουργικό επίπεδο, αλλά και εκπροσώπων αρμοδίων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Στη διάσκεψη, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον παρουσίασε νέο κανονισμό για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ σχετικών υπηρεσιών των κρατών- μελών της Ε.Ε. με τη Europol και δυνατότητα λειτουργίας της σε τρίτες χώρες, καθώς και την ανανέωση της 20ετούς πλέον οδηγίας για τον ορισμό της διακίνησης, αλλά και επέκτασης της ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας σε διεθνή ύδατα.

Σε περίπτωση –για παράδειγμα– δυστυχήματος στη θάλασσα οι ποινές θα φθάνουν έως και τα 15 έτη, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου με 600 νεκρούς.

Καθώς Γαλλία και Ιταλία αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε σχετική ερώτηση της «Κ» η επίτροπος Γιόχανσον ξεκαθάρισε ότι με τον νέο κανονισμό δεν θα ποινικοποιηθούν ΜΚΟ που δρουν για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πάντως ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούν τα δίκτυα, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι, δεδομένης της πολύ περιορισμένης διαθεσιμότητας ασφαλών οδών προστασίας, όπως η επανεγκατάσταση ή οι ανθρωπιστικές οδοί, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν έχουν άλλη επιλογή», δηλώνει στην «Κ» η Κάθριν Γούλαρντ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Πρόσφυγες και Εξόριστους (ECRE), στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή