Ζακ Ντελόρ: Ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ζακ Ντελόρ: Ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών αποχαιρέτησαν χθες τον πρόεδρο που εργάστηκε για τη θεμελίωση της Ενωσης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα στο Μπερλεμόντ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες προς τιμήν του Ζακ Ντελόρ, που ηγήθηκε του εκτελεστικού οργάνου της Ένωσης για δέκα χρόνια.

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών αποχαιρέτησαν χθες τον πρόεδρο που εργάστηκε για τη θεμελίωση της Ενωσης, την περαιτέρω ενσωμάτωση της στη βάση της κοινής αγοράς, του ενιαίου νομίσματος και των θεσμών, που κυβερνούν το ισχυρό «μπλοκ» των 27 πλέον κρατών μελών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για έναν «οραματιστή» που ηγήθηκε του θεσμού που εκείνη πλέον ηγείται μεταξύ 1985-1995 και που προώθησε τα πάντα από το πρόγραμμα Erasmus, την κοινή αγορά και τη δημιουργία του ευρώ, όπως υπενθύμισε. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ προσέθεσε ότι ο «Ζακ Ντελόρ καθοδήγησε την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας προς μια πραγματική Ένωση, βασισμένη σε ανθρωπιστικές αξίες που στηρίχθηκαν από την ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Υπήρξε ένας παθιασμένος και αταλάντευτος υπερασπιστής τους έως τις τελευταίες ημέρες του. Ένας σπουδαίος Γάλλος και σπουδαίος Ευρωπαίος, θα μείνει στην ιστορία ως ένας εκ των θεμελιωτών της Ευρώπης μας». 

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «η Ευρώπη έχασε έναν από τους γίγαντές της».

Ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος της Κομισιόν

Μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (briefing) του 2020, που ανάρτησε χθες εκ νέου στην ιστοσελίδα του, σημειώνει ότι «οι περισσότεροι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες της ευρωπαϊκής ενοποίησης συμφωνούν ότι ο Ζακ Ντελόρ, που υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 – 1995 ήταν και ο πιο πετυχημένος έως σήμερα».

«Η ατζέντα του και τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την ενιαία αγορά, την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (EMU) και την ταχύτατη ενσωμάτωση της πρώην Λαϊκής ∆ημοκρατίας της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα» σημειώνει. «Ο συνδυασμός μιας συνεκτικής ατζέντας και ισχυρών διαπραγματευτικών ικανοτήτων, που απέκτησε μέσω μιας μακράς εμπειρίας διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα και ετών υπουργικής ευθύνης σε ταραγμένους καιρούς, τοποθετεί τον Ντελόρ πιο ψηλά από όλους τους προέδρους της Κομισιόν είτε πρόκειται για θεσμική καινοτομία, είτε για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκών πολιτικών». Εξάλλου, όπως τονίζει η έκθεση, «μπόρεσε να δείξει ικανότητα άμεσης αντίδρασης σε εξωτερικά γεγονότα, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, αλλά και χτίζοντας την αξιοπιστία της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο».

Η έκθεση με τίτλο «Ζακ Ντελόρ: ο Αρχιτέκτονας της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης» δίνει έμφαση στη ζωή του από την εποχή που ήταν ακτιβιστής των συνδικάτων, Γάλλος πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως τη θητεία του ως προέδρου της Κομισιόν, όπου άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης έως σήμερα. Η έκθεση αναλύει επίσης τις ιδέες, που καθοδήγησαν τον Ντελόρ στους ρόλους που του ανατέθηκαν τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τα πολιτικά γεγονότα που καθοδήγησαν το σημαντικό έργο του. Η έκθεση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις περίφημες ομιλίες του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το δίδαγμα του Ντελόρ για το μέλλον της Ε.Ε»

Σε σημερινή συνέντευξή του στην Repubblica ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ντελόρ από το 2016 και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα αναφέρει ότι «η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, εάν τα κράτη μέλη δεν σταματήσουν να χαράσσουν τον δικό τους δρόμο εντός της και εάν δεν αποφασίσουν να μάθουν από τα διδάγματα του Ζακ Ντελόρ, που προώθησε πάντα το ευρωπαϊκό εγχείρημα στη βάση του ανταγωνισμού, αλλά και της αλληλεγγύης και συνεργασίας.

«Το δίδαγμα του Ντελόρ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ενρίκο Λέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή