Κανόνες ενόψει των ευρωεκλογών

Κανόνες ενόψει των ευρωεκλογών

Νέος κώδικας δεοντολογίας, ενώ η πρόεδρος της Ε.Ε. κρατάει «κλειστά χαρτιά»

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απομένουν σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και ερωτήματα προκαλεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση από την πλευρά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην «ανοίγει τα χαρτιά της» σχετικά με το εάν θα είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή ατζέντα του Κολεγίου των Επιτρόπων ίσως δίνει ένα πρώτο «στίγμα» των προθέσεών της. Και αυτό, γιατί το Κολέγιο αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα νέο κώδικα δεοντολογίας για τους επιτρόπους σε περίπτωση συμμετοχής τους ως υποψηφίων στις επικείμενες ευρωεκλογές ή ως επικεφαλής της λίστας των κομμάτων για τη θέση προέδρου της Κομισιόν.

Εύλογα συμπεραίνει κάποιος ότι οι νέοι κανονισμοί αφορούν πρωτίστως την ίδια σε περίπτωση που αποφασίσει να κατέλθει στις εκλογές ως επικεφαλής της λίστας τουΕυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αλλά και τον επίτροπο Νίκολα Σμιτ, που έχει ήδη κατοχυρώσει την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της αντίστοιχης λίστας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι το σχετικό έγγραφο με τις αλλαγές του κώδικα δεοντολογίας –που αποκάλυψε χθες το Politico– έχει ημερομηνία 21 Ιανουαρίου. Ισως αυτό να εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κρατάει έως τώρα «κλειστά τα χαρτιά της».

Το έγγραφο –ανάμεσα σε άλλα– αναφέρει ότι οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του προσωπικού, του προϋπολογισμού ή άλλων κονδυλίων –που τους διαθέτει η Κομισιόν– για την προεκλογική τους εκστρατεία. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν άλλους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επιβεβαιώνουν πηγές από το ΕΛΚ, που ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους σκοπούς της εκστρατείας και που γνωστοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του, μετά τις εκλογές. «Υπάρχουν ξεκάθαροι, αυστηρότεροι κανονισμοί, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή μετά το Qatargate», τονίζει ανώτερος αξιωματούχος του ΕΛΚ. Η ίδια πηγή, εξάλλου, διευκρινίζει ότι ο/η επικεφαλής θα πρέπει να έχει ξεχωριστό εκπρόσωπο Τύπου, αλλά και συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας, που θα δεσμεύονται με ειδικά συμβόλαια με το κόμμα.

Διαφοροποίηση δηλώσεων

Στον νέο κώδικα δεοντολογίας, παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη «διαφοροποίησης των δηλώσεων που θα κάνουν στο πλαίσιο του ρόλου τους στην Κομισιόν και εκείνων ως υποψηφίων». Εύλογα, βέβαια, δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς θα γίνεται αυτή η διάκριση –έως τουλάχιστον την ώρα– που θα επιβεβαιώσει η πρόεδρος της Κομισιόν ότι είναι υποψήφια του ΕΛΚ, αλλά και πώς θα διαχειριστεί τον χρόνο της ανάμεσα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση της, αλλά κι εκείνες που θα προστεθούν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Προβληματισμό προκαλεί άλλωστε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ταξιδέψει σε μια ευρωπαϊκή χώρα και με τις δύο ιδιότητες. Πού θα σταλεί τότε ο λογαριασμός του ταξιδιού; Σύμφωνα μάλιστα με τους κανονισμούς του ΕΛΚ, ο/η επικεφαλής θα πρέπει να μετάσχει σε τουλάχιστον επτά προεκλογικές εκδηλώσεις σε επτά διαφορετικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Υπάρχουν ξεκάθαροι, αυστηρότεροι κανονισμοί, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή μετά το Qatargate», αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος του ΕΛΚ.

Ανώτερος αξιωματούχος του ΕΛΚ, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού το ίδιο συμβαίνει με εν ενεργεία πρωθυπουργούς, που είναι παράλληλα υποψήφιοι σε εθνικές εκλογές. Μετέχουν κανονικά στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους (π.χ. ευρωπαϊκά συμβούλια), όπως αναφέρει και αντίστοιχα στις προεκλογικές εκστρατείες τους στις χώρες τους, κάνοντας χρήση κυβερνητικών αεροσκαφών όταν αφορά τις πρώτες και εμπορικών πτήσεων για τις δεύτερες. Σε κάθε περίπτωση, εάν προκύψει κάποιο σχετικό ζήτημα θα συζητηθεί και συναποφασιστεί τότε μεταξύ του κόμματος και της ομάδας του/της υποψηφίου/ας, αναφέρει η ίδια η πηγή.

Οι προθεσμίες

Σε ό,τι αφορά την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, μιας και από τις 5 Ιανουαρίου «τρέχει» η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων από το ΕΛΚ, που θα ολοκληρωθεί στις 21 Φεβρουαρίου, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στο Βουκουρέστι, στις αρχές Μαρτίου. Το ΕΛΚ αναμένει εδώ και καιρό την απόφασή της, ενώ πηγές από το κόμμα θεωρούν μάλλον απίθανο να έχει τελικά εσωκομματικό αντίπαλο, αν και η διαδικασία παραμένει ανοιχτή. Σύμφωνα, ωστόσο, με συγκλίνουσες πληροφορίες, η πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει τις προθέσεις της σε εκδήλωση του κόμματός της, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στη Γερμανία, στις 19 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή