ΗΠΑ: Ξένοι στο κόμμα τους οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί

ΗΠΑ: Ξένοι στο κόμμα τους οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί

Θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν αντιπροσωπεύει την παράταξή τους, όμως, το πρόβλημα είναι ότι μάλλον εκείνοι δεν αντιπροσωπεύουν την παράταξή του

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το άγχος μου είναι ότι αν δεν πάρει το χρίσμα η Χέιλι, θα αναγκαστώ να ψηφίσω τους Δημοκρατικούς. Δεν είμαι καν σίγουρη αν είμαι Ρεπουμπλικανή πλέον». Η αναφορά ανήκει σε 50χρονη ψηφοφόρο εν μέσω των προκριματικών εκλογών στους Ρεπουμπλικανούς. Αν μη τι άλλο, δείχνει το αδιέξοδο των μετριοπαθών ψηφοφόρων στο κόμμα της.

Η αλήθεια είναι ότι πάλαι ποτέ Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη μετακινηθεί στους Δημοκρατικούς. Πρόκειται για συντηρητικούς Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι βρίσκουν απωθητική την προγραμματική ατζέντα, πόσο μάλλον τη ρητορική, του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ψηφοφόροι οι οποίοι έχουν συμβιβαστεί με την εκτίμηση πως η υπόθεση για το χρίσμα στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών είναι ήδη χαμένη και η μάχη θα κριθεί μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν.

Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα γύρω από την υποψηφιότητα της Νίκι Χέιλι, η οποία με κάθε ευκαιρία απευθύνει προσκλητήριο για επαναπατρισμό των απογοητευμένων Ρεπουμπλικανών. Αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το παιχνίδι έχει κριθεί. Αφήνουν ωστόσο, έστω για τυπικούς λόγους, ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για τη συνέχεια. Πριν από την αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ, έθεταν ως ελάχιστο όριο μια αξιοπρεπή παρουσία της Χέιλι απέναντι στον Τραμπ, η οποία θα διέψευδε τις χειρότερες των δημοσκοπικών προβλέψεων.

Μένει στην κούρσα

Προφανώς, έτσι ερμήνευσε το αποτέλεσμα και το επιτελείο της Χέιλι, εξ ου και δεν αποσύρει ακόμη την υποψηφιότητα, προς το παρόν αρνούμενη να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ρον ντε Σάντις. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται στη Χέιλι να μην αποσυρθεί προτού εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου –αναμένεται τον Φεβρουάριο– για τη δυνατότητα του Τραμπ να παραμένει υποψήφιος, τρία χρόνια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Κρίσιμη σε κάθε περίπτωση θεωρείται η επόμενη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, στη Νότια Καρολίνα, τον επόμενο μήνα. Μια νίκη της Χέιλι θα της έδινε το μομέντουμ που απεγνωσμένα χρειάζεται για να διατηρήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, των media, αλλά και των χορηγών της. Αντιθέτως, μια κακή επίδοση θα της αποστερούσε τη στοιχειώδη δυναμική της ως δυνητικής απειλής για τον Τραμπ.

Οι πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί, όσοι από αυτούς δεν μεταπήδησαν στους Δημοκρατικούς ή δεν αποσύρθηκαν απλώς στον καναπέ τους, βλέπουν τη Χέιλι ως την τελευταία ελπίδα τους, προκειμένου να εκτροχιάσουν την πορεία του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο.

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, μετριοπαθείς Αμερικανοί και των δύο παρατάξεων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι σημερινοί χορηγοί της Χέιλι, κάνουν ό,τι μπορούν για να τον εξωθήσουν από την κορυφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν έπρεπε καν να έχει το δικαίωμα της υποψηφιότητας, μετά την ευθεία και δη επεισοδιακή αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος το 2020. Ομως εκείνος συνεχίζει απτόητος, διά πυρός και σιδήρου, μεταξύ διώξεων και κατηγορητηρίων.

Στενοί παρατηρητές των εξελίξεων στις ΗΠΑ εμφανίζονται πεπεισμένοι πως, εφόσον ολοκληρώσει τη διαδρομή του, θα κυνηγήσει με μανία όσους τον πολέμησαν. Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους ότι μια δεύτερη θητεία του θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη, αφού θα πλήξει τη διαχρονική έννοια της ευρωατλαντικής συμμαχίας στον πυρήνα της.

Oσοι ανήκουν στη μετριοπαθή, τηρουμένων των αναλογιών, πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν αντιπροσωπεύει το κόμμα τους. Ομως, το πρόβλημα είναι ότι μάλλον εκείνοι δεν αντιπροσωπεύουν το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή