Φον ντερ Λάιεν: Ηρθε η ώρα η Ευρώπη να ξυπνήσει

Φον ντερ Λάιεν: Ηρθε η ώρα η Ευρώπη να ξυπνήσει

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει. Το κόστος της ανασφάλειας ή μιας ρωσικής νίκης θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από οποιαδήποτε εξοικονόμηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα»

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει και άμεσα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να επεξεργάζεται τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απειλές εναντίον της ασφάλειας, της ευημερίας και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η σύγκρουση στη Γάζα προκαλεί αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας», τόνισε πριν από λίγο η Φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, όπως είπε, «σε όλες τις διαστάσεις της και με όλη την ταχύτητα και την πολιτική θέληση που απαιτούνται».

«Θα πρέπει να το θέσω ωμά όπως ο απερχόμενος πρόεδρος της Φινλανδίας Νιίστο είπε τον περασμένο μήνα: Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει» και θα προσέθετα: «Αμεσα! Γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι η ελευθερία μας και η ευημερία μας».

«Τέλος» στις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις

Στη συζήτηση για την «ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια» η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πάντως ότι «τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει αρκετή δουλειά. Στην πραγματικότητα, τα προηγούμενα χρόνια διέλυσαν κάποιες ευρωπαϊκές αυταπάτες. Αλλά έχουν επίσης καταρρίψει πολλές ψευδαισθήσεις για την Ευρώπη. Οτι η ενότητά μας δεν θα κρατούσε μπροστά σε έναν πόλεμο στην ήπειρό μας. Ή ότι οι κανόνες και οι διαιρέσεις μας θα μας κρατούσαν πίσω στην παροχή μαζικής οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη έχει δείξει ότι θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Και δείξαμε επίσης ότι μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη δεν είναι απλώς ευσεβής πόθος».

Συμπλήρωσε πάντως ότι «η ευρωπαϊκή κυριαρχία θα ενισχύσει τις εταιρικές μας σχέσεις και δεν θα επηρεάσει ποτέ τη σημασία και την ανάγκη μας για τη νατοϊκή μας συμμαχία», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην άμεση ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναγνώρισε επίσης ότι τα κράτη-μέλη έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες αναφερόμενη και στην ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή «Ασπίδες», που ξεκίνησε για «να προστατεύσει την άμεση απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».

Εκανε εκτενή αναφορά στην οικονομική και αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας έως τώρα από την Ε.Ε., αλλά συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα και καλύτερα, να δαπανήσει ευρωπαϊκά».

Στρατηγική για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

Ανέφερε παράλληλα ότι αυτό θα γίνει ξεκάθαρο στην παρουσίαση τις επόμενες εβδομάδες μέσω της πρώτης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ένας από τους κεντρικούς στόχους αυτής της στρατηγικής και του προγράμματος ευρωπαϊκών αμυντικών επενδύσεων θα είναι να δοθεί προτεραιότητα στις κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού. «Οπως κάναμε με τα εμβόλια και το φυσικό αέριο», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν, καθώς αυτή η μέθοδος θα μας «βοηθήσει να μειώσουμε τον κατακερματισμό και να ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητα. Και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία».

Ειδικά για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας ανέφερε ότι θα γίνει όπως σήμερα μέσω του μηχανισμού ASAP για την αύξηση παραγωγής πυρομαχικών, ενώ θα «εντοπιστούν ευρωπαϊκά αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος» προκειμένου να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ θα ενισχυθεί και η καινοτομία ώστε «να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη έχει πλεονέκτημα στις νέες τεχνολογίες». Ωστόσο σημείωσε παράλληλα ότι «αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή προσπάθεια».

«Αρωγός» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ανέφερε εξάλλου ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός ειδικού γραφείου για «αμυντική καινοτομία» στο Κίεβο, καθώς αυτό θα φέρει την Ουκρανία ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη και «θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν την εμπειρία και της Ουκρανίας στον τομέα της βιομηχανικής αμυντικής καινοτομίας».

Αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς «η Ευρώπη χρειάζεται πρόσβαση σε κεφάλαια».

Η πρόεδρος της Κομισιόν παρότρυνε την έναρξη της συζήτησης για τη χρήση «απροσδόκητων κερδών» από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία καθώς, όπως είπε, αυτή η κίνηση θα είναι μεγάλης συμβολικής αξίας. «Στην τελική», προσέθεσε, αυτό θα επί της ουσίας είναι ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της Ευρώπης για «τη δική της ασφάλεια». «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της άνεσης. Δεν έχουμε τον έλεγχο των εκλογών ή των αποφάσεων σε άλλα μέρη του κόσμου. Και απλά δεν έχουμε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει. Το κόστος της ανασφάλειας ή μιας ρωσικής νίκης θα είναι ακόμα μεγαλύτερος από οποιαδήποτε εξοικονόμηση θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καιρός η Ευρώπη να επιταχύνει», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή